Læs også:

Close
par, rejse, ferie, dykker, dykning, palmer, strand, palmestrand, vandet, havet

Sådan sparer du op til dit livs drømmerejse

Økonomi  | 

En drømmerejse er sjældent billig, men det betyder ikke, at du skal droppe den!

Stirrer du flere gange om dagen tomt ud i luften på jobbet, fordi vejret giver dig rejsekløe? Hvad stopper dig fra at tage af sted? Ah. Pengene. Jamen så er det heldigt, at du har klikket på denne guide til at spare op til dit livs drømmerejse!

Læs også: Er du en single kvinde? Så har du Danmarks dårligste økonomi

Start i god tid

Kim Kardashian blev ikke stor på en dag, og det bliver din rejseopsparing heller ikke. Sørg derfor for at begynde i god tid, selv om det sikkert er for sent for mig at sige allerede nu! Men så må du planlægge at rejse senere end beregnet og allerede nu begynde at spare op til at rejse om halvandet år.

Billig ferie rejse til bangkok thailand i september 2016, drømmerejse
Bangkok. (Foto: All Over)
I en undersøgelse fra 2014 svarede 73 procent af de adspurgte HR-chefer, at de havde medarbejdere, der ikke fik afholdt den ferie, de var berettiget til. I 25 procent af tilfældene var det fire eller flere feriedage, de mistede. Så se at komme af sted!
Bluegarden

Fastlæg beløbet

Hvor meget skal du bruge for at kunne komme på din drømmerejse? For at kunne spare op, skal du begynde med at finde ud af, hvor mange penge du skal bruge. Svar på følgende spørgsmål:

  • Hvor skal du hen?
  • Hvor længe vil du blive der?
  • Hvordan vil du bo?
  • Hvor dyrt er det at leve der? Medregn transport, måltider, souvenirs, entré til for eksempel museer og alt andet, du kan komme i tanke om.

Jeg kommer ofte til at bruge flere penge på en ferie, end jeg først havde forestillet mig, så vær realistisk og måske lidt pessimistisk, når du skriver beløbene ned, så du er sikker på, at du ikke sætter et for lavt beløb som opsparingsmål.

Der skal for eksempel være plads til gode drinks om aftenen – du er jo af sted på din drømmerejse!

Få hjælp til planen i vores artikel om at lægge feriebudget.

Hvis beløbet er himmelråbende højt:

Det er der jo altså ret stor sandsynlighed for. Hvis det er tilfældet, så overvej, om din drømmerejse kan gøres for mindre. Er det flybilletterne, der trækker budgettet op, så find et sted, der ligner. Der er palmestrande og azurblåt hav mange steder, hvis det er det, du drømmer om.

Er det hotellet, så se, om ikke det kan gøres for mindre. Det er trods alt destinationen og ikke hotellet, der er det vigtigste på din drømmerejse.

Læs også: Her er den billigste dag at købe flybilletter

Cinque terre italien rejseprofiler instagram, drømmerejse
Cinque Terre i Italien. (Foto: All Over)

Lav en spareplan

Vi skal bruge en konto, en indkomst og syv poser havregryn!

Nej, du behøver ikke tænke som Egon Olsen, men det er vigtigt at have en plan for, hvordan du vil spare pengene op, så du kan se, hvor lang tid det vil tage, hvor meget du skal lægge til side hver måned, og hvilke ting du skal give afkald på/hvilke tricks du skal bruge.

Lad være med at lægge et for stramt budget. Hvis du presser dig selv og skal leve udelukkende af havregrød, kommer du hurtigt til at køre sur i det, og så falder hele planen fra hinanden.

Sørg desuden for at have en buffer, så der er plads til at budgettet skrider. Det skal lige passe, at din hund skal til dyrlæge, eller du knækker en tand, mens du prøver at spare penge …

Læs også: På røven? Sådan vender du underskud til overskud

Hvad kan du undvære?

Det er tid til at ofre nogle goder og luksusvaner, hvis du vil have projekt opsparing til at lykkes. Hvis din drømmerejse var billig, havde du jo allerede været på den. Se eventuelt denne liste over dyre småting, du kan skære ned på.

Derudover kan du gøre ting som venindeaftener billigere ved at blive hjemme og lægge billige eller hjemmelavede ansigtsmasker og drikke papvin (den virker lige så godt) i stedet for at tømme kortet på en natklub.

Spørger din veninde, om du vil med ud at spise, så prøv at foreslå en kop kaffe eller et hjemmelavet måltid i stedet.

Du behøver ikke ofre dit socialliv, men hvis du vil nå dit mål inden for en overskuelig fremtid, så må du også indstille dig på, at der er nogle ting, du skal gå på kompromis med.

Tricket her er, at du selvfølgelig lægger alle de penge, du sparer, til side til din drømmerejse!

Læs også: Spar penge ved at undgå supermarkedet

drømmerejse, par, rejse, ferie, dykker, dykning, palmer, strand, palmestrand, vandet, havet
Not too shabby! (Foto: All Over)
Undersøgelser viser, at ferie både gør dig mindre stresset og mere kreativ. En god ferie kan ændre hele din tankegang og dit mod på at tage udfordringer op.
Psychology Today

Opret en rejsekonto

Det er så meget nemmere at holde styr på – og fingrene fra – din opsparing, hvis den står på en konto for sig selv. I de fleste banker er det gratis at oprette en ny konto, så lav en, der kun skal indeholde penge til din drømmerejse.

Opret en fast overførsel hver måned, så du er sikker på, at der kommer penge på kontoen, selv om du nogle gange glemmer projektet. Det vigtigste er bare, at du holder øje med din netbank, så du ikke begynder at overtrække, fordi du er begyndt at overføre penge til din rejsekonto.

Hvis du vil snyde dig selv lidt ekstra, så opret kontoen i en helt anden bank – og sørg for, at der ikke er et kort tilknyttet! Det skal være så svært som muligt og helst helt udelukket at hæve penge fra kontoen, før rejsen skal bestilles.

Læs også denne guide til at finde den billigste bank.

Mange bække små …

Jeg kunne råde dig til at lave en bandekasse eller stille et syltetøjsglas frem til byttepenge, men det er de færreste, der bruger kontanter længere, så der ville ikke komme meget i. Til gengæld har du jo nu en opsparingskonto til din drømmerejse, så hvis du sørger for at lægge lidt ind engang i mellem, hjælper det også.

Jeg har selv en lille kasse stående, hvor jeg putter byttepenge i, og den vokser støt, fordi jeg ofte handler i supermarkeder, hvor de er dårlige til at rette priserne, så der er nogle gange op til 20 kroner til opsparingen – bare ved at tjekke kvitteringen.

Du kan også runde op, hver gang du betaler for noget. Blev det 128 kroner i Netto, så rund op til 130 eller 150 og sæt de resterende to eller 22 kroner ind på rejsekontoen. Det hjælper alt sammen.

drømmerejse, fly, flyrejser, rejse, rejser, forsinkelser, aflysninger, aflyst, aflysning, forsinkelse, økonomisk kompensation, nægtet boarding, erstatning, flyselskab, regler, rettigheder, klage
Ud i verden! (Foto: All Over)

Sælg ud!

Ja, det er stadig en ting, og både loppemarkeder, onlinegenbrugsbørser og køb og salg-grupper på Facebook lever i bedste velgående. Ryd op derhjemme, det skader sikkert ikke, og find nogle ting, du kan sælge.

Tro det eller ej, der findes mennesker, der vil købe din cd-samling, yogamåtte og kjole fra gymnasiet. Det handler bare om at sætte en pris, der får køberne til at melde ind – og så får du ryddet op samtidig.

7 dages-reglen

Bare fordi du har lagt en spareplan, betyder det ikke, at du undgår at blive fristet. Det bliver jeg i hvert fald uanset tid og sæson. Hvis du ser noget, du bare MÅ eje, men som ikke passer helt ind i dit nye spareliv, så tag dig noget betænkningstid.

Hvis du efter en uge stadig føler, at det er et uundværligt item, du har opdaget, så må du finde plads i budgettet. Overvej dog, hvor vigtigt det er i forhold til at udsætte drømmerejsen.

Du kan læse mere om 7 dages-reglen og budgetshopping i artiklen her.

mexico-rejseinstagram-flamingoer, drømmerejse
Flamingoer i Quintana Roo, Mexico. (Foto: All Over)

Ændr dine madvaner

Det behøver ikke være til det værre! Det handler om at købe billigt ind – og så handler det om at udvide dine kokkeevner. Prøv nogle opskrifter af og gør det sjovt at skulle spare. Hjemmelavet mad er billigere og kan ofte gøres sundere end det, du måske plejer at købe.

Vi har masser af opskrifter på både sund og syndig mad, der er nem og billig at lave, ligesom vi også har en guide til at spise som en dronning, selv om du lever på et lille budget.

Læs også: Tendens til impulskøb? Få det med hjem fra supermarkedet, du kom for

Tjen ekstra penge

Er din drømmerejse pissedyr, og er udsigterne megalange? Hvis den er vigtig for dig, kan det være en god ide at tjene lidt ekstra penge. En større indkomst giver flere penge at lægge til side, så måske skal du ud og have dig et ekstra job?

Mulighederne er mange.

Flere spareartikler:

Spareguide til folk i 20’erne: Det skal du stoppe med at bruge penge på

Mangler du overblik over økonomien? Sådan lægger du et budget

Fra sabbatår til SU: Syv gode råd til studieøkonomien

· Mere fra samme kategori ·