Læs også:

Close
spareguide stop med at bruge openge på disse ting

Spareguide til folk i 20’erne: Det skal du stoppe med at spilde penge på

Økonomi  | 

Du vil gerne spare sammen til din egen lejlighed, en andel eller måske et rækkehus, men du har ingen penge at lægge til side. Vi ved, hvorfor

Du bruger dine penge på alt muligt unødvendigt crap. Det må vi gerne sige, for vi gør det tit selv.

Det er ikke, fordi vi ikke kan unde dig at nyde livet, men hvis du virkelig drømmer om en opsparing, som du med tiden kan bruge på noget virkelig lækkert og livskvalitetsøgende, så overvej lige, om du er en af dem, der spilder dine penge på …

Brunch

Let’s face it: Dine veninder HAR set, hvordan en brunch ser ud hos Sidecar, Mad & Kaffe, Wullf & Konstali og 42Raw. De har også Instagram.

Hvis du er en af de få, der tager derhen, fordi du rent faktisk er sulten, og du egentlig er ligeglad med at forevige måltidet på de sociale medier, så lav den selv. Du kommer aldrig til at give i nærheden af 150 kroner for en hjemmelavet omgang røræg, to skiver rugbrød og en halv avokado.

Lad være med at gå på Instagram om søndagen, hvis du er sulten ... (Foto: MY DAILY SPACE/Amela Music)
Lad være med at gå på Instagram om søndagen, hvis du er sulten … (Foto: MY DAILY SPACE/Amela Music)

Kaffe

Mange bække små, yadayada, du kender svadaen, men der er naturligvis en grund til, at det ordsprog eksisterer. For godt nok kan du måske bilde dig selv ind, at 48 kroner ikke er meget for en kop kaffe (det er det! Damn you, hipsterkaffebarer!), men når du forkæler dig selv med dyre, sorte dråber hver uge, løber det op.

Jeg er journalist, så jeg ved, hvor vigtigt det flydende guld er, men hvis vi skal være helt ærlige, så er det jo bare vand med smag.

Fitnessmedlemskaber

En undersøgelse blandt mine nærmeste viser, at kun 50 procent af de, der har et medlemskab, rent faktisk kommer regelmæssigt – hvis overhovedet – i fitnesscenteret. Hvis du melder dig ud, er der endda en ekstra bonus udover at spare penge: Du slipper for den dårlige samvittighed.

Jeg gjorde det, og jeg har det så meget bedre. Ahh!

Bland selv-slik

Nu protesterer du sikkert, fordi du – som redaktionens Nanna ville sige det – mener, at “bland selv-slik er en menneskeret”. Prøv dog lige at stille dig selv følgende spørgsmål: Hvad ville der ske, hvis du droppede røde hunde og lakridspiber for 87 kroner hver søndag/hver gang du har ondt af dig selv, skal filmhygge eller bare “virkelig har fortjent det”?

Nemlig. Du ville spare 87 kroner op om ugen. Læg så lige 48 kroners kaffe, 150 kroners brunch og 199 kroners ubrugt fitnessmedlemskab til! Ja, den er svær, men der er et lille regnestykke i bunden af denne artikel, hvis du tør læse den hele …

Lisbeth Østergaard har helt sikkert mere råd til bland selv-slik, end du har. (Foto: Polfoto)
Lisbeth Østergaard har helt sikkert mere råd til bland selv-slik, end du har. (Foto: Polfoto)

Uber

Oh my GOD, hvor er det bare dumme penge, når vi lever i et land, hvor alt er inden for cykleafstand, og bussen kører om ti minutter. Styr din brandert og dovenskab, og spar de 100 kroner. Idiot.

Frisøraftaler

Lad være, jeg gentager, LAD VÆRE med at betale 1.900 kroner for at få bleget dit hår og lavet en kold toning, hvis du har lommesmerter. Så er det heller ikke federe at være blondine – og du har det markant sjovere, hvis du forbliver leverpostej og har plus på kontoen.

Sneakers

Det er ingen hemmelighed, at flere punkter på denne liste er inspireret af medlemmer af redaktionen, og jeg ved, at vores praktikant Line er meget imod dette punkt. Ikke desto mindre må hun indse, at indkøb af et 16. par sneakers ikke er livsnødvendigt, hvis hun også vil have su’en til at række til, say, frokost i denne måned.

Sneakers ER nice, men behøver du mere end et par stykker? For slet ikke at tale om Yeezys *facepalm*.

"Det kan godt være, de er dyre, men i det mindste er de da flotte!" ... (Foto: Polfoto)
“Det kan godt være, de er dyre, men i det mindste er de da flotte!” … Said no one ever. (Foto: Polfoto)

Eksempel på, hvad du sparer efter tre måneder:

Et par sneakers, 1.000 kroner.

En makeover hos frisøren, 1.900 kroner.

Seks uber- eller taxature, 600 kroner.

Seks poser bland selv-slik, 522 kroner.

Tre måneders fitnessmedlemskab, 597 kroner.

Tre kopper kaffe om ugen i tre måneder, 1.728 kroner.

Brunch hver anden uge i tre måneder, 840 kroner.

Hvis du gør alt ovenstående, men dropper det i tre måneder, vil du i vores eksempel spare:

= 7.187 kroner

 

Læs også: Spareplan: Sådan får du råd til drømmekøbet

Læs også: Er studieboligen et forældrekøb? En app hjælper rundt i boligjunglen

Læs også: Mad på SU: 8 tips til at spise som en dronning

· Mere fra samme kategori ·