
Sådan finder du den billigste bank
Der kan være mange penge at spare ved at skifte bank, men det kan virke uoverskueligt, fordi det er svært at vide, hvad du skal holde øje med. MY DAILY SPACE guider dig
Er du usikker på, om din bank er den rigtige for dig, men falder du sammen indeni ved tanken om at finde rundt i produkter og gebyrer? Fortvivl ikke. Selv om det at finde den rigtige bank kan føles nogenlunde lige så let som at bestige Mount Everest i sutsko, er det ikke så svært, når du ved, hvad du skal kigge efter.
Og det er værd at kigge, for bankerne tager meget forskellige priser for nogenlunde ens produkter. Ifølge Forbrugerrådet Tænk kan den billigste bank koste op til 37.000 kr. mindre end den dyreste.
Vi guider dig med fire gode råd til din banksøgning:
1. Forbered dig og kend dine behov
Inden du går i gang, er det en god ide at skabe dig et overblik over dine behov. Kend de renter og omkostninger, du betaler i dag, så du kan sammenligne. Hav et overblik over din økonomi. Din værdi som kunde og forhandlingsposition afhænger af, hvor god din økonomi er.
Bankens rådgiver er i mange tilfælde også sælger. Det skal du være klar over. Spørg dig selv, om du gør en god forretning, og om du i virkeligheden har brug for det ekstra kreditkort eller forsikring på din skildpadde.
Opstil dine behov og krav i et skema, så du kan holde styr på, hvad de forskellige banker tager af penge for de lån og konti, du har brug for.

2. Sammenlign banker
Sider som Pengepriser.dk eller Mybanker er gode at bruge, når du skal have det første overblik. De fleste banker i Danmark er registreret på siderne og gør det nemt at sammenligne priser.
3. Tjek prisen på lån
Når du skal lede efter prisen på et lån, skal du kigge efter Årlig Omkostning i Procent (ÅOP).
ÅOP har stor betydning, når du skal låne penge i en bank, fordi det koster penge at låne penge. ÅOP indeholder gebyrer, renter og andre udgifter, som du skal betale banken, når du tager et lån. Derfor er vigtigt, at du ikke kun kigger på renten, eller din månedlige betaling.
Lån med lav ÅOP er de billigste.
4. Vær ikke bange for at forhandle
Det er ofte muligt at forhandle om renter og gebyrer. Eksempelvis kan du bruge din nyfundne viden om andre bankers priser til at forhandle nye priser med din nuværende bank.
Måske vil de matche prisen eller give dig et endnu bedre tilbud.