Læs også:

Close

Der er (desværre) stadig meget at kæmpe for på kampdagen

Nyheder  | 

Selv om vi er i 2017, er der stadig mange ting at kæmpe for, hvis du er kvinde. Det ser endda ud til, at rettigheder, vi allerede har fået, skal forsvares igen. Hvis ikke for dig selv, så for dine medmennesker

Tænker du, at ligestilling og feminisme bare er kendetegnet ved en flok skingre, forkælede damer, der allerede har alt det, de kan tænke sig?

Det er synd. For feminisme handler om at skabe lige muligheder for de to køn, og der er stadig rigtig mange ting at kæmpe for sammen. Hvis ikke for dig selv, så for dine medmennesker.

Kvinderettigheder er menneskerettigheder, og det er ikke okay, at de to begreber ikke betyder det samme. Derfor er der stadig masser at samles om, kæmpe for og beskytte, og husk så:

Det eneste tidspunkt, det er okay at se ned på en anden kvinde, er, når du kigger ned for at løfte hende op.

Læs også: Menstruation: Det sker der med din krop (og dit sind!) på en måned

Der er rigtig mange ting at kæmpe for, både for dig selv og dine medmennesker. (Foto: All Over)

Kvinder bestemmer stadig ikke over deres egen krop

En grundlæggende ting, som det at kunne bestemme over sin egen krop og seksualitet, er en rettighed som millioner af kvinder nægtes hver eneste dag.

Uanset om det så gælder valget om, hvornår du vil have børn, og om du overhovedet vil, hvilken seksuel partner du ønsker dig, din krops sundhed, retten til seksualoplysning og hjælp ved fødsel og prævention og retten til et liv uden voldtægt og seksuelle overgreb.

Mange af disse rettigheder er heldigvis blevet en selvfølge for danske kvinder, men over hele verden er der kvinder, der ikke har de samme muligheder og rettigheder. Ikke alene det, så er de rettigheder under stærkt pres i disse år, ifølge Amnesty International.

Læs også: Josefine går hjemme med sine børn: Vi er gået efter vores intuition

Fængselsstraf til alle anklagede i voldtægtssag fra Herfølge
Kvinder bestemmer stadigvæk ikke over deres egne kroppe. (Foto: Polfoto)

I Paraguay blev en 10-årig pige tvunget til at føde det barn, hun var blevet gravid med efter et incest-overgreb.

Piger tvinges til at gifte sig, enten med ældre mænd eller jævnaldrene drenge, og ifølge organisationen Girls Not Brides bliver 28 piger under 18 år gift hvert eneste minut.

I El Salvador risikerer kvinder at få op til 50 års fængsel for aborter, også selv om de er ufrivillige. Mere end halvdelen af abortanmeldelser kommer fra sundhedspersonale, så kvinderne tør ikke tage på hospitalet, uanset om deres abort er frivillig eller ej. Heller ikke selv om deres liv er i fare.

I Irland må man kun få foretaget en abort, hvis fosterets hjerte ikke slår mere. (Foto: All Over)

I Irland, hvor en af verdens hårdeste abortlovgivninger kommer fra, kan moderens liv komme i fare, fordi lovgivningen forhindrer, at man fjerner fosteret, også selv om det er døende og sygt. Ikke før fosterets hjerte stopper med at slå, afbryder man graviditeten. Dette håndhæves, også selv om det betyder, at moderens hjerte stopper med at slå i ventetiden.

En 22-årig mand fra Malaysia slap for 30 år i fængslet for voldtægt, fordi han giftede sig med sit offer. Hun var 14 år gammel.

I starten af året tilbagekaldte USA’s præsident, Donald Trump, landets økonomiske støtte til organisationer, der støtter arbejdet med kvinders ret til abort.

Læs mere: Hvad betyder Trumps dekreter om abort, indrejse og sundhedsforsikring?

Millioner af piger bliver gift, før de er 15 år. (Foto: Polfoto)

Kvinder er stadigvæk seksuelle objekter

Kvinders kroppe opfattes stadig af nogen som værende et fælles eje.

På vores egne danske breddegradder er det i det seneste år blevet populært at dele billeder af unge kvinders nøgne kroppe. Billeder, der er delt i fortrolighed med kæresten, veninden og flirten.

Billederne efterspørges i forummer på blandt andet Facebook og deles lystigt blandt unge. Der gik ikke længe, fra nyheden brød ud, til der blev peget fingre af de kvindelige ofre. De kunne jo bare lade være med at stole på dem, de sendte billederne til.

Se også: Klumme: Gider du blande dig uden om min livmoder?

Antallet af sager om nøgenbilleder, der deles på nettet, stiger. (Foto: Polfoto)

Hvis ikke det er nøgenbillederne, så vurderes kvinder ud fra deres skønhed. Et eksempel er Viborg-mappen, hvori lokale drenge delte og vurderede de lokale pigers udseende.

Tjek nogle kropspositive profiler ud på de sociale medier, og se, hvordan curvy kvinder kaldes fede og ulækre, og tynde kvinder får at vide, at de skal få sig nogle store babser og fyldige baller.

En kvindes brystvorte er stadig public enemy number one og decideret farlig at vise på de sociale medier. Prøv at lave en test på Instagram ved at søge på nogle lumre hashtags, og jeg vil garantere dig for, at du finder billeder, der er langt mere stødende end en brystvorte.

Læs også: Anna-Lena var nazist – nu hjælper hun flygtninge

Det populære tv-program leder nu efter kurvede modeller, der minimum bruger størrelse 42 i tøj
Kvinders kroppe vurderes konstant og hele tiden. (Foto: Polfoto)

“Grab them by the pussy” blev nok et af de mest markante citater fra valgkampen til det amerikanske valg i 2016. Ikke desto mindre symboliserer udtalelserne en fornedrende tilgang til kvinder, og det blev understreget, at kvinder ikke vil finde sig i det, da millioner demonstrerede mod Donald Trump i Women’s March.

Er du stadig ikke overbevist? Så tænk over, hvor fænomenet “dick pics” kommer fra, og spørg dig selv, hvor tit en kvinde beder om at få tilsendt billeder af en fremmed mands erigerede lem.

Læs også: Klunker er okay, brystvorter er ikke – ifølge Facebook

Præsident Trump har fået kvinder over hele verden imod sig efter en række nedladende kommentarer om kvindekønnet. (Foto: Polfoto)

Vold mod kvinder er blevet lovligt igen

I Rusland har Dumaen vedtaget med 368 stemmer for og én imod, at vold i hjemmet betragtes som en “forseelse”, så længe det ikke fører til en hospitalsindlæggelse. Det betyder i princippet, at banker en mand sin kone og børn, eller banker en kvinde sine børn, vil det ikke få nogle større konsekvenser.

Læs mere: Snart kan russerne nemmere banke koner og børn

Herhjemme fik en sag om gruppevoldtægt af en ung kvinde adskillige danskere på barrikaderne i protester og demonstrationer under hashtagget #AldrigDinSkyld.

Årsagen?

Tusinder var på gaden over hele landet, da den første afgørelse faldt i sag om tre drenges mulige voldtægt af en pige. Sagen gik om og alle fik fængselsstraf. (Foto: Polfoto)

Retten i Roskilde frifandt tre drenge for alle anklager om gruppevoldtægt af teenagepigen, selv om hun var omtåget af alkohol og manglende behandling for diabetes. Retten mente ikke, at man kunne dømme de tre drenge, for pigen havde ikke sagt nej eller modsat sig samleje tydeligt nok. Landsretten var dog ikke enig i den afgørelse og tildelte senere de tre drenge fængselsstraffe.

Læs også: #AldrigDinSkyld: Hvad er op og ned i sagen?

Sagen affødte samtidig en anden diskussion, nemlig om slut shaming, og hvordan kvinder stadigvæk får skylden for de overgreb, de er ofre for. Slut Walks over hele verden satte fokus på den dobbeltmoral, der stadig hersker om kvinders seksualitet og ideen om, at kvinder selv beder om det, når de udsættes for vold og overgreb.

Læs mere: Slut walk: Demonstration sætter fokus på slut shaming

#SlutWalk: Demonstration sætter fokus på slutshaming
Amber Rose, der kæmper mod slut shaming, ses her til en af de Slut Walks, som hun står bag. (Foto: All Over)

Kvinder kan se langt efter ligestilling

Hvis du tænker, at ligestillingen egentlig har det kanon godt i DK, kan du på sin vis have ret. Danske kvinder har det bedre end kvinder i mange andre lande.

Det er dog stadigvæk lidt tankevækkende, at imens Island, Finland, Norge og Sverige indtager pladserne som første, anden, tredje og fjerde meste ligestillede lande i verden, med Rwanda på en femteplads, så summer Danmark rundt på en 19.-plads.

Faktisk er dansk ligestilling faldet 11 pladser i forhold til 2013, hvor vi lå nummer otte.

Læs også: 14 mænd, der beviser, at du ikke behøver være kvinde for at være feminist

Der er demonstration for ligestilling i Aarhus og mange andre byer. (Foto: All Over)
Hvor længe skal vi vente på lige muligheder, lige løn og ligestilling? (Foto: All Over)

I oktober 2016 meldte World Economic Forum (WEF) ud, at ligestillingen mellem kønnene var gået i stå i flere lande. Det betød, at den økonomiske ligestilling ikke ville ske før år 2186, altså om 170 år. Prognosen lå på 118 år, bare et år før. Det var altså et voldsomt stop.

Dugfriske tal fra Dansk Statistik viser, at mænd stadigvæk dominerer på den kommunale politiske scene, og at ved kommunalvalget i 2013, var mindre end tre ud af 10 valgte byrådsmedlemmer kvinder.

Læs også: Flere kvinder vælger værnepligten

Ligestillingen er gået i stå - skubbes nu 170 år frem
Danmark ligger nummer 19 på listen over ligestillede lande. (Foto: Polfoto)

Det er ikke kun i politik, at kvinder ved magten mangler.

På kampdagen i år kom det frem, at der ville gå yderligere 37 år, før fordelingen mellem mandlige og kvindelige chefer var lige i Danmark. Det til trods for, at flere kvinder i lederstillinger, og en generel ligelig fordeling af kønnene på arbejdsmarkedet giver bedre tal på bundlinjen.

Så er der jo også hele problematikken i forhold til lige adgang til barsel for både mænd og kvinder.

Det kan du læse meget mere om her: Ekspert: Kvinder kan redde det danske arbejdsmarked

Om 37 år er lige mange mænd og kvinder chefer. (Foto: Polfoto)

· Mere fra samme kategori ·