Læs også:

Close

Hvad betyder Trumps dekreter om abort, indrejse og sundhedsforsikring?

Nyheder  | 

Trump har været præsident i et par uger, men har allerede sat gang i både det nationale og internationale samfund med sine dekreter og lovændringer. Hvad betyder de for USA og omverdenen?

11 dage, hvis man inkluderer weekenden. Så længe har Trump været USA’ 45. præsident, og han har allerede, som håbet og frygtet, sat godt og grundigt gang i de politiske vande, både hjemme i USA og i resten af verden.

Det kræver nemlig ikke mere end en kuglepen, der virker, for at en præsident med en enkelt underskrift kan ændre adskillige års arbejde, som en tidligere præsident og administration har kæmpet for at indføre.

I løbet af sin relativt korte tid ved magten, har Trump gjort netop det, og har underskrevet adskillige dekreter og memorandum, der ændrer allerede etablerede love.

Læs også: Donald Trump: Den evige entreprenør

Hvad betyder Trumps dekreter om abort, indrejse og sundhedsforsikringer? (Foto: All Over)

Dekreter

Trump har to muligheder: Præsidentielle dekreter, også kaldet executive orders, og præsidentielle memoranda, kaldet executive actions.

Præsidentielle dekreter er en magtbevilling, der gør det muligt for præsidenten at gennemføre politik på udvalgte områder uden om Kongressen. Dekretet kan ikke rulle allerede vedtaget lovgivning tilbage, men det er en måde for præsidenten at signalere til administrationen, hvordan han vil have den gældende lov håndhævet.

Kun en ny præsident kan omskrive et dekret, men Kongeressen kan nægte at bevilge penge til udførelsen af dekretet eller vedtage en lov, der gør det umuligt at efterkomme dekretet. Endelig kan højesteret erklære et dekret for værende i strid med den amerikanske forfatning.

Læs også: Gør dig selv en tjeneste og se Hidden Figures

Samme dag, som Trump tiltrådte, skrev han under på sit første dekret. (Foto: All Over)

Tilbagerulningen af ObamaCare

Det var ikke mere end et par timer efter indsættelsen, at Trump skrev under på sit første dekret.

Det ikke er muligt for Trump helt af demontere ObamaCare med et dekret, fordi sundhedsforsikringen allerede har været behandlet i Kongressen, og dele af den er allerede rullet ud. Men det er muligt at ændre måden, ministeren for sundhed og administrationen tolker loven på, så den finansielle byrde minimeres så meget som muligt for forsikringstagere, forsikringsgivere, sundhedsudbydere og andre.

Selve lovændringen, der vil gøre det muligt for Trump helt af demontere Obamacare, er på vej.

Hurtig behandling af miljøanalyser

På fjerdagen for sit virke som præsident underskrev Trump et dekret, der skal sætte farten op på godkendelse af projekter for energi og infrastruktur.

Dekretet skal nemlig sørge for, at miljøanalyser bliver strømlinet, så de hurtigere kan gennemføres og at infrastukturprojekter bliver ekspederet, fordi de bliver topprioritet.

Læs også: Obama siger farvel: Otte år med Barack ved roret

Mange har demonstreret mod Trumps planer om at rulle ObamaCare tilbage. (Foto: All Over)

Grænsesikkerhed og immigrationskontrol

På sjettedagen i sit embede bad Donald Trump Homeland Security om at påbegynde arbejdet med en grænsemur mod USA’s sydlige nabo Mexico og indsætte 5.000 grænsevagter.

Muren mod Mexico var en af Donald Trumps helt store valgløfter og samtidig en af de mest kritiserede, fordi Trump blandt andet udtalte diskriminerende ting om mexicanere.

Det er endnu uklart, hvor pengene til murbyggeriet skal komme fra. Trump siger, at Mexico skal betale muren, men det nægter Mexicos præsident at gøre. Skal USA selv betale byggeriet, vil det kræve en godkendelse fra Kongressen.

Derudover vil det påvirke de udokumenterede immigranter, der bor i grænselandet, der kan risikere at blive deporteret med flere vagter i området – omvendt kan byggeriet og øget behov for sikkerhed hente jobs til området.

Har du set: Unge amerikanere om 2017: Forhåbentlig når vi igennem

Mexicos præsident, Enrique Pena Nieto, har været upopulær, men Mexicos uenigheder med USA har styrket hans popularitet. (Foto: Polfoto)

Deportation og øget intern sikkerhed

Samme dag, som dekretet om grænsemuren og mere grænsekontrol blev underskrevet, underskrev Trump også et dekret omkring øget intern sikkerhed.

Dekretet vil tredoble antallet af personale i immigrationskontorerne, så de får tilføjet 10.000 flere medarbejdere. Derudover vil der være øget kontrol med udokumenterede immigranter, som kan deporteres, hvis de opdages. Obama underskrev selv et dekret om, at børn af udokumenterede immigranter ikke ville kunne deporteres, men den beslutning har Trumps dekret annulleret.

Der hersker dog usikkerhed om, hvorvidt det faktisk vil påvirke immigrantbørnene.

Dekretet vil også øge fokus på og økonomiske sanktioner i byer, stater og andre steder, der via lovgivning kan nægte at udlevere udokumenterede immigranter. Det er særligt kriminelle immigranter og dem, der er blevet sigtet for kriminalitet, der skal deporteres.

Se også: 7 tegn: Var Michelle Obama den bedste førstedame nogensinde?

Der er allerede grænsemarkeringer mellem USA og Mexico. (Foto: Polfoto)

Indrejseforbud og ændring af flygtningeprogrammet

I skrivende stund handler det seneste dekret, Trump har underskrevet, om, at antallet af flygtninge, der får adgang til USA, skal reduceres fra 110.000 mennesker til 50.000.

Det eksisterende flygtningeprogram, der håndterer asylansøgninger, skal suspenderes i 120 dage.

“Immigranter og ikke-immigranter” fra Irak, Iran, Sudan, Libyen, Yemen og Somalia har indrejseforbud i 90 dage. Alle syriske flygtninge nægtes indrejse i en udefineret periode.

Derudover skal Homeland Security og andre statslige sikkerhedsorganer udforme en liste over mulige nationalister, så de kan nægtes indrejse. Samtidig skal de førnævnte agenturer og FBI udarbejde strømlinede screeningsprocedurer for alle immigrationsprogrammer.

Se også: Hillary Clinton: Altid den første kvinde

Trumps indrejseforbud møder stor modstand verden over. (Foto: Polfoto)

Memorandum

Udover dekreterne har Donald Trump også underskrevet en lang række af de såkaldte præsidentielle memorandummer, som også er en form for magtanvendelse, præsidenten kan benytte sig af, men som ikke er ligeså vidtrækkende som dekreterne.

Det er vigtigt at adskille de to. På engelsk bliver det hele ofte kaldet execute actions, men der er altså forskellige grader af handling, som præsidenten kan skride til – og som er mere eller mindre nemme for en ny præsident at omstøde.

Et præsidentielt memorandum er også en form for magtanvendelse, men det er ikke lige så magtfuldt som dekreterne. Det viser dog Trumps prioriteter og kan sagtens have store konsekvenser trods dets lettere magtmæssige vægt.

Slut med penge til abort-indsatser

Tre dage efter sin indsættelse genindførte Trump “Mexico City”-abortloven i et præsidentielt memorandum. Loven blev oprindeligt vedtaget af præsident Ronald Reagan i 1984 og er skiftevis blevet genindført og tilbagekaldt af henholdvis republikanske og demokratiske præsidenter.

Loven siger, at NGO’er, der modtager penge fra USA ikke må udføre eller omtale aborter, som en mulig metode i forhold til familieplanlægning. Heller ikke selv om det er andre donorers penge, der bruges til netop det. Det er dog tilladt at gøre undtagelser ved voldtægter, incest eller livstruende omstændigheder.

Det forventes, at loven vil påvirke millioner af kvinder over hele verden, og at dødstal samt tal for ulovlige aborter vil stige.

Se også: Unge i USA: Det her præsidentvalg er åndssvagt

Abort er et betændt emne i USA med stærke støtter og modstandere. Her er modstandere af abort, eller “pro life” som de kalder sig, ved den årlige march. (Foto: Polfoto)

Frysning af offentlige udgifter og ansættelser

Samme dag, som abortloven genoplives, underskrev Trump et memorandum, der fryser alle offentlige udgifter og ansættelser, undtagen indenfor sundhed, sikkerhed, finansiel- eller national sikkerhed, indtil hans administration har godkendt dem direkte.

Dropper international handelsaftale

Samme dag, som handelsaftalen blev lagt i skrivebordsskuffen, trak Trump USA ud af den transatlantiske handelsaftale, som allerede er forhandlet på plads af Obama mellem USA og Canada, Japan, Australien og otte andre lande i Stillehavet.

Har du læst: Fem grunde til, at du skal kende Justin Trudeau

Trump ville ikke handle med Canadas premierminister, Justin Trudeau. (Foto: Polfoto)

Genoptagelse af rørprojekt gennem indianerreservat

I forbindelse med at Trump underskrev et dekret, der skulle gøre miljøanalyser mere strømlinede og sætte farten op på igangsættelsen af infrastukturprojekter, underskrev han også flere memorandummer.

To af disse memorandummer omhandler nedlægning af to rørsystemer, der skal transportere olie gennem fire stater, hvorefter det skal føres videre til raffinaderier. Rørene går gennem indianerreservatet Standing Rock, og forud for Trumps indsættelse demonstrerede tusindvis af mennesker mod rørene, som man var bekymret for ville ødelægge drikkevand og gravsteder for Sioux-stammen.

Man opgav kort rørprojektet, men efter Trumps indsættelse ser det ud til at blive en realitet alligevel.

Samtidig gør Trumps memorandum, at rørene skal udføres i amerikansk stål, og alt fra smelteprocessen til udformningen skal genoplive den amerikanske stålbranche.

Er du helt med: Overblik: Forstå det amerikanske valgsystem

Over hele USA var der demonstrationer mod de to olieledninger, der skal gå gennem indianerreservatet Standing Rock. (Foto: All Over)

Hjemkald produktion

Trump har bedt handelsministeriet tage kontakt til virksomheder og tale med dem om muligheden for at hjemkalde produktionen til USA. Samtidig skal det gøres nemmere at hjemkalde produktionen.

Styrkelse af militæret og bekæmpelse af Islamisk Stat

Forsvarsminister James Mattis er blevet bedt om at udarbejde militærets parathed indenfor de næste 30 dage. Mattis skal også udarbejde en forsvarsstrategi, analysere landets atommuligheder og missilskjold.

Derudover blev James Mattis også instrueret i, i endnu et memorandum, at udarbejde en plan for, hvordan IS skal bekæmpes.

Omorganisering af Det Nationale Sikkerhedsråd og forbud mod lobbyisme

Endelig har Trump underskrevet to memorandummer, hvor det ene skal sætte gang i omorganiseringen af Det Nationale Sikkerhedsråd, så det bliver mere digitalt fokuseret.

Og så vil det andet memorandum forbyde tidligere medarbejdere, der har været udpeget af præsidenten, at bedrive lobbyisme, der læner sig op ad deres statslige ansættelse i fem år efter de forlader deres statslige job. Det forbyder dem også nogensinde at lobbye for en fremmed regering eller et politisk parti.

Se også: Ikonerne, vi mistede i 2016

Trump har allerede ændret mange ting i de første dage som præsident. Gad vide, hvad han kan nå de næste fire år. (Foto: Polfoto)

Kilde: TV2, CNN, BBCInformation, PoliticoUSA TodayCNN PoliticsTV2, BBCOil and Gas Online, Politico, Law Newz, CNS News, Study.com

· Mere fra samme kategori ·