Læs også:

Close

Gør dig selv en tjeneste og se Hidden Figures

Kultur  | 
Det synes redaktionen: 5

Hidden Figures giver et yderst nødvendigt, forbløffende og beundrende indblik i tre sorte kvinders kamp mod det raceadskilte amerikanske samfund for at nå til tops i NASA. At historien har været ukendt i så mange år er en gåde

Det er de færreste, der ikke i et eller andet omfang kender til historien om rumkapløbet mellem USA og Rusland i 1960’erne. Lige så mange kender formentlig navnene på mange af de amerikanske mænd, der gik forrest for at føre menneskeheden længere ud i horisonten end nogensinde før – for eksempel Alan Shepard, Lance Armstrong og nyligt afdøde Gene Cernan, der var den foreløbigt sidste mand, der gik på Månen.

Men kender du navnene på de kvinder, der også hjalp NASA med at sende USA’s første astronaut ud i rummet, i omløb om jorden og på Månen? Og nærmest endnu vigtigere: Kender du de sorte kvinder, der arbejdede som menneskelige computere for rumagenturet og udviklede rumfartøjer, rejseruter ind og ud af rummet og bragte IBM’s gigantiske computere til live?

Nej? Det gjorde jeg heller ikke. Netop derfor er filmen Hidden Figures vigtig, øjenåbnende, informerende, forbløffende og seværdig.

Har du set: Klumme: Gider du blande dig uden om min livmoder?

Janelle Monae, Taraji P. Henson og Octavia Spencer brillerer alle i deres roller. (Foto: Fox)

Farvede computere

Taraji P. Henson, Octavia Spencer and Janelle Monae bærer filmen om de tre matematikere, Katherine Johnson, Dorothy Vaughn og Mary Jackson, der arbejder i NASA som farvede computere, som det hed dengang.

Menneskelige computere var, som ordet antyder, teknologi, før der var teknologi. Med blyanter, papir og lommeregnere udførte de kvindelige matematikere avancerede udregninger, der blev brugt til at skabe rumdragter, fartøjer og beregne de længde- og breddegradder, som en astronaut ville lande på, når han kom tilbage til jorden.

Efter Anden Verdenskrig eksploderede antallet af menneskelige computere, og hvide kvinder blev ansat til at udregne ingeniørernes ideer. I løbet af 1940’erne begyndte NASA Langley i Virginia også at ansætte afroamerikanske kvinder, men de var adskilt i deres egen fløj med kontorer, kantiner og toiletter for farvede. De amerikanske raceadskillelseslove gjorde også, at der var jobs, som sorte kvinder ikke havde adgang til.

Læs også: #BlackLivesMatter: Hashtagget, der er blevet symbolet på USA’s racedebat

Det er ikke mange år siden, at menneskelige computere beregnede ruterne for rumfart. (Foto: Fox)

Kongecast

Det er virkeligheden, som Katherine Johnson, Dorothy Vaughn og Mary Jackson lever i i Hidden Figures.

Katherine Johnsen, spillet overbevisende af Taraji P. Henson (kendt fra rollen som Cookie Lyon i serien “Empire”), er et gudbenådet matematisk talent, der bliver flyttet fra afdelingen med de farvede computere til Space Task Group, hvor Al Harrisson, spillet af Kevin Costner, er chef. Han ser tydeligt hendes talent, men er længe om at hjælpe Katherine fri af hendes mandlige, hvide overordnede, Paul Staffords, skygge.

Han spilles af Jim Parsons, mest kendt i rollen som Sheldon i serien “The Big Bang Theory”, og både Jim Parsons og Kevin Costner rammer eminent den hverdagsracisme og verdensforståelse, der herskede i 1960’ernes raceadskilte USA. Eksempelvis vil de mange hvide mænd, som Katherine Johnson arbejder sammen med, ikke lade hende bruge den samme kaffemaskine som hende. Og flere gange om dagen må hun løbe fra Space Task Groups kontorer over til østfløjen af NASA Langley for at gå på de farvedes toilet. Østfløjen ligger mere end en kilometer væk.

Læs også: Solange Knowles træder ud af sin søsters skygge

Octavia Spencer er eminent i rollen som Dorothy Vaughn. (Foto: Fox)

For at kunne søge jobbet, hun er skabt til; ingeniør ved NASA, bliver Mary Jackson nødt til at gå gennem retten for at få lov til at tage kurser på et universitet for hvide. Janelle Monae gør det sublimt som den unge, rapkæftede matematiker, der ikke vil finde sig i de barrierer, der sættes foran hende.

Endelig er der Dorothy Vaughn, spillet af den Oscar-vindende Octavia Spencer, der udfører jobbet som tilsynsførende for de farvede computere i østfløjen, men som hverken må få den formelle titel som tilsynsførende eller den tilsvarende løn.

Det er Dorothys overordnede, Mrs. Mitchell (spillet af Kirsten Dunst), der står i vejen for Dorothy Vaughns forfremmelse. Samtidig er de menneskelige computeres jobs truet af NASA’s indkøb af den nye IBM-maskine. Med finesse indenfor mekanik beslutter Dorothy sig for at sætte sig ind i kodning og samtidig hjælpe de farvede computere med det, så de kan gøre sig nyttige, når maskinen skal tages i brug.

Se også: Klumme: Hvorfor bliver kvindelige fodboldspillere ikke taget seriøst?

Katherine Johnson spillede en vigtig rolle i astronauternes rumrejse. (Foto: Fox)

Kvinder, der hjælper kvinder

Bortset fra Kathrine Jonhsons romance med en charmerende militærmand, der spilles af Mahershala Ali (kendt blandt andet fra sine roller i serierne House of Cards og Luke Cage samt filmen Moonlight, der er nomineret til en Oscar), bruges der ikke meget tid og energi på kvindernes privatliv, selv om de også har mand og børn.

Hidden Figures handler nemlig om andet og mere end det at være hustru og mor. Den handler om fantastiske kvinder og deres arbejdsliv. Den er på grænsen til corny af og til, men det gør ikke rigtig noget, for historien bærer sig selv. At filmen er baseret på non-fiktionsbogen af samme navn og handler om virkelig historie gør den kun mere fantastisk, og det er et under, at det ikke er før nu, at historien fortælles bredt.

Det er svært ikke at føle solidaritet med de tre kvinder, for filmen handler ikke kun om de mange forhindringer, sorte kvinder har oplevet i hundredevis af år og desværre stadig oplever. Den handler også om de kampe, kvinder af alle hudfarver fra generationer før os har taget for lige rettigheder – rettigheder, som mange kvinder stadig ikke har.

Læs også: Sure feministfisser, EU-modstand og gode råd ved første ungt folkemøde

Janelle Monae er ikke bare en fantastisk sanger, hun er også en fantastisk skuespiller i rollen som Mary Jackson. (Foto: Fox)

Der er ingen tvivl om, at historien om Katherine Johnson, Mary Jackson og Dorothy Vaughn slår ned i en samtid, der viser, at kvinder stadigvæk skal kæmpe for basale rettigheder, og at de skal gøre det sammen. Det viser den nyligt overståede, verdensomspændende Women’s March.

Hvis ikke, der var nogen, der gik forrest, som de tre kvinder, ville det ikke være muligt for Hillary Clinton at stille op som præsidentkandidat, Pernille Blume at deltage og vinde i OL, eller Jeanette Epps at være den første sorte kvinde til at sætte sine fødder på den Internationale Rumstation.

Hidden Figures er en aha-oplevelse, livsbekræftende, inspirerende og et smukt billede på, hvad kvinder kan, når de hiver hinanden op i stedet for ned. Det er svært ikke at gå ud af biografen og tænke “sisters are doing it for them selves”.

Hidden Figures får fem M’er af MY DAILY SPACE.

· Mere fra samme kategori ·