Læs også:

Close
eu usa fracking ttip ttip-aftalen handel miljø

#TTIP forklaret: Forstå den omdiskuterede aftale på 1 minut

Nyheder  | 

EU og USA er på vej til at blive enige om en TTIP-aftale. Men hvad er TTIP, og hvorfor er der så mange protester imod aftalen? Vi guider dig

Tema: Kemi
MY DAILY SPACE sætter fokus på dårlig kemi i hverdagen og undersøger, hvordan man kan udvikle allergi og hormonforstyrrende komplikationer, selv om man passer på.

Vi kigger på kemi i makeup, mad, emballage, tøj og hverdagsting som tamponer og giver dig gode råd til, hvordan du kan mindske chancen for at blive udsat for de skadelige stoffer.

TTIP står for Transatlantic Trade and Investment Partnership. En aftale, der helt simpelt går ud på at gøre det nemt og favorabelt for både EU og USA at handle frem og tilbage med hinanden.

Den vil gavne mange virksomheder, men flere grupper er bekymrede for, hvilken indflydelse en sådan aftale vil have på EU-borgerne, herunder også danskerne.

Det er der flere grunde til. Ifølge gruppen “Stop TTIP”, er der følgende problematikker forbundet med selve måden, forhandlingerne foregår på:

  • Man har konsulteret en lang række rådgivere i forbindelse med aftalen, men det er overvejende lobbyister, der har virksomhedernes interesse for øje.
  • Forhandlingerne foregår bag lukkede døre, hvilket blandt andet betyder, at pressen ikke har mulighed for at være tilstede og viderebringe relevante informationer til borgerne.
eu usa fracking ttip ttip-aftalen handel miljø
TTIP-aftalen skal styrke økonomien ved at ensrette lovgivningen på handelsområdet i USA og EU. (Foto: All Over)

Læs også: Kender du kemien i din makeup og dine plejeprodukter

“Stop TTIP” er bekymrede for, at aftalen vil betyde, at ting som hormonbehandlet kød, klonet kvæg, kyllinger renset i klorin og genmodificering vil blive udbredt i EU, hvor vi ellers forbyder en lang række behandlinger af fødevarer, som USA gør brug af. Blandt andet fordi de amerikanske svineproducenters råd har udtalt, at det nægter at være en del af en aftale, hvor hormonterapi er forbudt.

– Amerikanerne mener, at der skal være fri adgang til at drive forretning på alle områder. Hvis det ikke er videnskabeligt bevist, at noget er til skade for menneskers liv og helbred eller miljøet, skal der ikke være et forbud, skriver Forbrugerrådet TÆNK.

Konsekvenser for miljø, job og økonomi

Fracking: Under højt tryk sammenpresses en blanding af kemikalier og vand ned i jorden. Resultatet er forurening af drikkevandet og jorden

Miljøorganisationer i hele verden er imod fracking, som USA bruger til at øge gasforsyningen. TTIP lover billig gaseksport, som altså kan gå hen at få konsekvenser, hvis det betyder, at EU skal gå med på den amerikanske metode.

I USA er der også meget få håndhævede beskyttelsesrettigheder mod arbejdsgivere. Fagforeninger kan for eksempel ikke på samme måde indgå overenskomstforhandlinger, som er nogle rettigheder, vi for eksempel har her i Danmark. De vil ifølge kritikere blive direkte truet ved at åbne op for konkurrence med nye markeder.

Læs også: Har du styr på alle miljø- og allergimærkerne?

Frihandelsaftalen NAFTAs konsekvenser

Hvis TTIP-aftalen går igennem, vil udenlandske virksomheder også kunne sagsøge for eksempel den danske stat, hvis de taber penge som følge af ny lovgivning. Det har man blandt andet mærket i Canada, der har indgået en frihandelsaftale med USA og Mexico; NAFTA (North American Free Trade Agreement).

Anti-fracking protest, Vancouver, Canada - 29 Oct 2013
Protest mod fracking i Vancouver, Canada i oktober 2013. (Foto: All Over)

Indbyggerne i Quebec stemte i 1997 for at forbyde brændstoffet MMT, da det indeholdt neurotoksiske stoffer, som både er miljø- og sundhedsskadelige, og derfor blev regeringen sagsøgt af et frackingfirma (for 1,5 milliarder kroner), fordi landet brød frihandelsaftalen med den nye lovgivning – som Canada derfor trak tilbage.

Eksperter har beregnet, at NAFTA har kostet 700.000 job i USA og øget fattigdommen massivt i Mexico, mens banker og virksomheder er vindere af frihandelsaftalen.

Om det også ender så slemt med TTIP-aftalen er endnu uvist. Aftalen forventes at være klar i 2017.

Læs også: Cocktaileffekten: De kemiske tømmermænd, du ikke vil have

Du kan finde mere information om TTIP-aftalen på nedenstående links.

Kilder: Stop TTIP, Wikipedia, Forbrugerrådet, Danwatch, BEUC

Læs også: Hvor farlig er kemien i hverdagsprodukter som tamponer, tandpasta, mobiler og høretelefoner?

· Mere fra samme kategori ·