Læs også:

Close
smartphone, 11 år, forbrug, brug, tid, fomo, telefon, some, mail, sms, internet,

Hvor farlig er kemien i hverdagsprodukter som tamponer, mobiler og høretelefoner?

Nyheder  | 

Der er kemi i alt, men hvilken slags skal du være opmærksom på i for eksempel dine høretelefoner, dine tamponer, mobilen og din tandpasta?

Der bliver ofte sat lighedstegn mellem “kemi” og “farligt”, men sådan hænger verden ikke sammen. Alt omkring dig er nemlig kemi, så du hverken kan eller behøver undgå det. Alligevel kan det være meget rart at vide, hvad de produkter, du er i daglig kontakt med, indeholder.

Hvilke stoffer er der for eksempel i de høretelefoner, du stopper i ørerne? Skal du være opmærksom på, hvad dine tamponer indeholder? Og hvad er der i den mobiltelefon, din kind er bedste venner med?

Tema: Kemi
MY DAILY SPACE sætter fokus på dårlig kemi i hverdagen og undersøger, hvordan man kan udvikle allergi og hormonforstyrrende komplikationer, selv om man passer på.

Vi kigger på kemi i makeup, mad, emballage, tøj og hverdagsting som tamponer og giver dig gode råd til, hvordan du kan mindske chancen for at blive udsat for de skadelige stoffer.

Parfume i bind og tamponer

Du er home safe med de fleste tamponer, men du skal være opmærksom på, at hvis du køber nogle over nettet eller i udlandet, kan der være parfume i. Hvis du mener, dit underliv sagtens kan overleve uden falsk velduft, så kig lige efter, om der står ting som “lugtneutraliserende teknologi” på pakken, for det betyder formentlig, at der er parfume i.

Et eksempel er Always, som kom på markedet med parfumerede bind i januar 2015, men allerede i december samme år begyndte at udfase deres parfumerede bind. Mærket har dog stadig parfumerede trusseindlæg.

Forbrugerrådet TÆNK Kemi fraråder Tampax Compak Active af samme grund: Tamponerne indeholder parfume. De almindelige Tampax Compak er uparfumerede.

Læs hele TÆNKs test af tamponer her.

Sidste år blev der sat fokus på farlige tamponer, da en model sagsøgte firmaet bag tamponerne Kotex Natural Balance, efter hun blev syg og var i overhængende livsfare på grund af toxic shock syndrome (TSS). TSS var også grunden til, at hun fik amputeret det ene ben.

Nogle bind og tampopner indeholder parfume. (Foto: All Over)
Nogle bind og tamponer indeholder parfume. (Foto: All Over)

Er der farlig kemi i drikkedunke?

Du har sikkert tit hørt det der med, at man virkelig skal passe på med sine vandflasker, fordi plastikken kan være giftig, men der er altså intet at frygte. De drikkedunke, som TÆNK Kemi har testet, er i hvert fald ganske ufarlige, og kun en enkelt af de testede afgav en lille smule aluminium.

Læs den uddybede version af drikkedunkstesten her.

Hormonforstyrrende stoffer i høretelefoner

Ja, den var straks værre. Ud af 16 par høretelefoner fandt Forbrugerrådet nemlig stoffer, som rådet mistænker for at være hormonforstyrrende, i fem af dem. Det er helt lovlige ting, der er i de testede høretelefoner, men der er en teori om, at nogle af dem kan være skadelige for især børn og unge.

TÆNK Kemi mener, at de kan forårsage forringet sædkvalitet og være kræftfremkaldende, fordi høretelefoner ofte er i kontakt med huden i rigtig lang tid ad gangen.

Bare rolig: Din smartphone er renset for mistanke

Mobiltelefonen. Sandsynligvis din bedste ven. Derfor vil det glæde dig, at I kan fortsætte jeres nære forhold – det behøver i hvert fald ikke ende på grund af giftige stoffer.

– Elektronik har ellers været kendt som et område, hvor producenterne bruger kemiske stoffer som er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende. Men vi er positivt overraskede over, at der kun var ganske små spor af disse kemikalier i mobiltelefonerne. De bidrager derfor ikke særligt til den samlede mængde af uønskede kemikalier, vi bliver udsat for i vores hverdag, siger Christel Søgaard Kirkeby.

Kemi mobiltelefon telefon mobil smartphone
Ring du bare til moar. Det bliver i hvert fald ikke kemien, der tager fornøjelsen ud af opkaldet. (Foto: All Over)

Fluor i tandpasta – er det farligt?

Nej! Der findes nemlig to slags fluor: En, du måske gerne vil undgå og en, der er helt uskadelig. Den “dårlige” fluor bruges i mademballage som pizzabakker for at gøre dem fedtafvisende, men fluoren i tandpasta er en anden. Den beskytter emaljen, så de kittelklædte folk i reklamerne har altså deres på det rene.

– Din tandpasta skal indeholde fluor. Det er meget vigtigt, da fluor beskytter mod huller i tænderne. Fluor binder sig direkte til tandemaljen og gør den stærkere, så den bedre kan modvirke de syrepåvirkninger, der fører til huller i tænderne. Tandpasta med fluor hjælper også med at genopbygge skadet emalje, der ellers ville kunne udvikle sig til et hul, råder Tandlægeforeningen.

Ud af 32 testede tandpastaer fraråder TÆNK Kemi fem. Colgate Total er en af dem, og den indeholder blandt andet to stoffer, der også frarådes af Miljøstyrelsen, fordi de er miljøbelastende. Derudover indeholder den også stoffer, der mistænkes for at være hormonforstyrrende.

De skadelige stoffer i håndsæbe

“Og hvad så, hvis der er noget dårligt i håndsæbe, vi skyller det jo alligevel af igen?”, tænker du nok. Prøv så lige at regne sammen, hvor tit du rent faktisk er i kontakt med sæbe – for eksempel på en måned. Derfor er det interessant at vide, om kemien i håndsæbe er noget, vi skal være betænkelige ved.

TÆNK Kemi har testet 76 slags og fandt blandt andet ud af, at du ikke altid kan stole på, at sæben er økologisk, selv om det står på den. To af sæberne, der begge var købt i Normal, indeholdt et lovligt stof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og for at skade vandmiljøet.

25 af de testede håndsæber er af TÆNK Kemi blevet mærket med den røde kolbe, der betyder, at forbrugerrådet fraråder brug af sæben. Det gule kolbe-mærke er også delt ud med rund hånd – blandt andet på grund af parfume, som er meget almindeligt i håndsæbe.

engangsskraber kemi barbering barbere skraber
De der engangsskrabere – er der noget dårligt i dem? (Foto: All Over)

Kemien i engangsskrabere

På skrabere sidder der tit en lille stribe, der skal få dem til at glide lettere henover huden. Den strimmel indeholder på nogle typer skrabere nogle stoffer, der mistænkes for at være hormonforstyrrende. Der er dog 14, som helt sikkert ikke er noget problem at bruge, hvis du bekymrer dig.

Generelt kan du gå efter Matas’ egne og dem fra Cien, Wilkinson og Coop. Du dør ikke i morgen, hvis du har brugt de andre. Grunden til, at Forburgerrådet TÆNK Kemi fraråder dem, der mistænkes for at indeholde hormonforstyrrende stoffer, er cocktaileffekten, som kan resultere i allergi.

 

Og så har Forbrugerrådet Tænk Kemi lavet Kemiluppen:

Kemiluppen er en app, hvor man kan scanne, søge og indtaste stregkoder på forskellige plejeprodukter. Derefter vurderer Forbrugerrådet Tænk Kemi ingredienslisten i produktet og vurderer, om produktet indeholder problematiske kemikalier. Gode produkter får grønne kolber, produkter med eksempelvis parfume får gule, og produkter med hormonforstyrrende får røde kolber.

I skrivende stund er knap 9.000 produkter gennemgået inde i appen.

Du finder Kemiluppen i Apple Store og Google Play.

· Mere fra samme kategori ·