Læs også:

Close

Klunker er okay, brystvorter er ikke – ifølge Facebook

Mit liv  | 

Hvordan kan det være, at fotos af kvinder med bare bryster skal forbydes af Facebook, men mænds klunker er helt okay? Katrine undrer sig igen-igen over Facebooks mærkelige dobbeltmoral

En stille eftermiddag sidder jeg og scroller gennem mit feed. Pludselig ser jeg et mærkeligt billede … det er ikke …? Jo! Det er et sæt klunker foran en solnedgang! Det er ikke hverken kønt eller ophidsende, men det er nøgenhed, hvilket Facebook i deres regler påstår, at de ikke tillader. Billedet er et “For et år siden”-opslag, hvilket vil sige at det har været vist allerede.

Jeg anmeldte billedet to gange – ikke fordi det provokerer mig, men fordi Facebooks regler provokerer mig – men begge gange fik jeg en afvisning og kunne læse at billedet “ikke overtræder vores fællesskabsregler”. Regler som forbyder nøgenhed. Say what?

Hvad er stødende? Kvinder!

Den logik forstår jeg ikke. Her gik jeg og troede, at grunden til at kvinders brystvorter er no go er, at de I MÆNDS HOVEDER er så uløseligt forbundet med sex, at vi kvinder ikke må vise dem frem (husk på, at Facebook er en amerikansk opfindelse, og i det land hersker en mærkelig puritansk holdning til sex). Men hvis du spurgte heteroseksuelle kvinder, hvilke dele af mandekroppen de fandt seksuelle – ville de så ikke nævne klunkerne? Er det KUN en penis, der er seksuel på mandekroppen og derfor ifølge Facebook anstødeligt og regelbrydende?

Denne krop er ifølge Facebook totalt aseksuel. (Foto: All Over)
Denne krop er ifølge Facebook totalt aseksuel. (Foto: All Over)

Selvfølgelig er det ikke det. Ikke i virkeligheden. Men i Facebooks forum er det tydeligt: Et sæt klunker er ikke nøgenhed. Den mandlige krop er bare sjov. Ha ha.

Den kvindelige krop derimod er seksuel. Det seksuelle er stødende. Derfor er det meget vigtigt, at kvindelige brystvorter dækkes til, monitoreres, mens mænds kroppe kan leve et frit liv.

Velkommen til teenageværelset

Det er, som om Facebook har skabt et forum, som er enhver bøvet teenagedrengs (om han er 15 eller 40 år er underordnet) våde drøm: Her kan han lave helikopteren, se på sensuelle billeder af kvinder – uden brystvorter for Guds skyld – og lægge sjove klunkebilleder op. Og seriøst, slå jer løs, giv den gas. Det generer mig ikke. Det, der generer mig, er den sindssyge dobbeltmoral, Facebook igen og igen og igen udviser.

Læs også: Slutshaming kommer i alle former

Når jeg anmelder et sæt klunker to gange og får at vide, at de ikke bryder nogen regler, så bliver jeg rasende, når jeg husker på det foto, jeg fik fjernet to gange, fordi der var nogle kvindebryster på. Billedet viste to ældre kvinder fra en aboriginal stamme. Deres kultur er at have kropsmaling og bare bryster. I deres kultur er det ikke forbundet med provokerende nøgenhed og “Uhh, nu skal der knaldes!”. Det er noget, Facebook trækker ned over alle andre kulturer, fordi det er sådan, vi er opdraget med bryster: At de er sexede. Uanset kontekst.

Det var et lignende foto, jeg fik fjernet to gange fra min væg, fordi det overtrådte regler for nøgenhed. (Foto: All Over)

På den anden side står mændende med deres nosser og tissemænd. Det har nogen bestemt er sjovt. Min første kæreste havde til en julefrokost med sit arbejde lavet helikopteren. Foran sin chef. Ingen konsekvenser.

Det er et lille eksempel på, hvor frie mænd er til at vise deres krop frem uden at blive fordømt, ufrivilligt seksualiseret eller udsat for vold. Forestil dig, at en kvinde til en julefrokost havde vist sit underliv frem. Det er næsten umuligt at forestille sig ikke?

Læs også: Se 29 helt forskellige sæt bryster

En fredelig revolution

Det er ikke kun på billedsiden, at Facebooks dobbeltmoral undrer mig. Mens der er utallige grupper dedikeret til vold mod kvinder (det kalder de “humor”), en stigende deling af hævnporno og formentlig det, der er værre, så kan man blive bannet, hvis man gengiver andres hatespeech mod en. Jeps: hvis du modtager hatespeech – hadefuld tale, som er baseret på for eksempel race eller køn – risikerer du, at det ikke dømmes som over stregen af Facebook. Men hvis du gengiver det på din væg, kan du blive bannet for hatespeech. Det er blandt andet sket for skribenten Clementine Ford.

Jeg får, undskyld udtrykket, lange løg af det. Jeg ved ikke, om det nogensinde bliver bedre, hverken i det virtuelle rum eller i virkeligheden. Men mens jeg kæmper for mere ligestilling, vil jeg invitere jer til at gøre oprør mod Facebook og lægge billeder op af kvindelige bryster, nipples and all. Hvis klunker ikke er nøgenhed, accepterer jeg ikke, at brystvorter er det.

· Mere fra samme kategori ·