Læs også:

Close
tivoli, københavn, corona, genåbning

NEWS: Tivoli kan endelig byde gæster velkommen til sommersæsonen

Nyheder  | 

Tivoli kan endelig byde gæster velkommen til sommersæsonen · 15.000 på gaden til demonstration i København · Turister må ikke overnatte i København selvom der er færre smittede · Grøn rekord i dansk elproduktion med laveste CO2-udledning nogensinde · Slavehandler-statue blev smidt i flod af demonstranter i Bristol · Paludan-demonstration i Aarhus fik politiet til at affyre skud · Genåbning fase 3: Få overblik over hvad der åbner i dag · Overbelastning af kloaksystemer sendte i 38 millioner liter kloakvand ud i Øresund · Sprøjtemiddel mod ukrudt på fodboldbane gik helt galt · Dagens billede: Pladsen uden for Det Hvide Hus har fået navnet ‘Black Lives Matter Plaza’

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Tivoli kan endelig byde gæster velkommen til sommersæsonen

Corona har betydet, at Tivoli har måtte udskyde årets sommersæsonåbning. Men i dag åbner haven atter igen og det bliver i den grad markeret. Åbningsdagen fejres blandt andet med et ‘nu bliver det godt igen’ fyrværkeri i regnbuens farver, så ingen er i tvivl om, at man nu endelig er muligt at besøge den smukke have.

Gæsterne vil i haven stifte bekendtskab med en række forholdsregler, der lever op til Sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Derfor kan alle også benytte sig af Tivolis App, der kan gøre gæsteoplevelsen nem med billetkøb hjemmefra, bestilling af mad og den virtuelle kø til forlystelserne.

– Vi har længe forberedt os på at kunne åbne Tivoli i en version, som lever op til myndighedernes sikkerhedskrav omkring afstand, forsamlinger og hygiejne. Vi ser frem til at give gæsterne en sikker og smidig Tivoli oplevelse med nye digitale kø-systemer og vi har en stor, professionel medarbejderstab med erfaring i at håndtere forsamlinger. Senere på sommeren får vi premiere på en helt ny Tivoli Food & Wine festival. Nu ser vi frem til gensynet med gæsterne og vi tager fat på genåbningen af Tivoli med omhu og påpasselighed, siger Tivolis direktør, Lars Liebst.

Du kan glæde dig til at opleve repremiere på Askepop på Pantomineteatret, Film under åben himmel, Tivoli Mad & Vin Festival, Tivolis nye koncept Garden Deli, den nye café Crème by Nimb og meget meget andet. Det skriver Tivoli.

tivoli, københavn, corona, genåbning
Efter lang ventetid kan Tivoli nu igen åbne for gæster. (Foto: Tivoli)

Læs også: Masser af sjove fun facts om Tivoli

15.000 på gaden til demonstration i København

I weekenden arrangerede organisationen Black Lives Matter Denmark for anden uge i træk demonstration i København. Den første var organiseret i solidaritet med den sorte amerikaner George Floyd, der blev dræbt under en anholdelse i Minneapolis, og de afroamerikanere, som bliver racemæssigt profileret og udsat for politivold i USA.

I går, en uge senere, var der et lidt andet fokus. Der lød stadig råb om George Floyd, Breonna Taylor, Eric Garner og andre afroamerikanere, som har mistet livet under anholdelse af hvide politibetjente, men dette er ikke længere hovedfokus – nu er det Danmarks tur.

Bwalya Sørensen, talskvinde for Black Lives Matter Denmark, beskriver, at det er nødvendigt at have en “dansk krog” på demonstrationen. At den ikke kun kan handle om USA og George Floyd. Netop derfor kom alle talerne med specifikke eksempler på, hvordan de har oplevet racisme i hverdagen i Danmark. Og for hvert eksempel blev der nikket i menneskemængden. Mange synes at have oplevet racisme på egen krop og har nu fået nok og derfor gik de på gaden. Det skriver Berlingske.

Læs også: NEWS: Vrede iranere vender sig mod ledere efter nedskudt fly

Turister må ikke overnatte i København selvom der er færre smittede

Når Danmark 15. juni åbner grænserne til Tyskland, Norge og Island for turister, så må de ikke overnatte i København og på Frederiksberg. Det slog regeringen fast på et pressemøde i sidste uge.

Til gengæld må de gerne overnatte i kommunerne rundt om København. En beslutning der har mødt kritik fra flere sider – blandt andet Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), der til Berlingske siger:

– Det giver ikke mening. Vi er endt med noget, der ikke er logisk og måske heller ikke er baseret på et korrekt sundhedsfagligt argument.

Seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at der henover de seneste syv dage har været færre bekræftede tilfælde af folk med covid-19 i København, end i de omegnskommuner, der grænser op til den danske hovedstad. Helt i top ligger nemlig Ishøj og Solrød Kommune med over 50 smittede. I Københavns og Frederiksberg Kommune har der til sammenligning været 1-9 nye smittede per 100.000 indbyggere de seneste syv dage. Det skriver TV 2.

københavn, tage, copenhagen, cph, kbh, sommer, by, hovedstad
PÅ trods af at København ligger længere nede på listen over corona tilfælde, må turister alligevel ikke overnatte i byen. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Corona-krise: Hotel dækker et stort hul i det københavnske boligmarked

Grøn rekord i dansk elproduktion med laveste CO2-udledning nogensinde

De danske elproducenter slog i 2019 grøn rekord. En gennemsnitlig produceret kilowatt-time udledte 135 gr. CO2, og det er det laveste niveau nogensinde. Året før, i 2018, var tallet 194 gr. pr kWh.

– Ser man historisk, er det et virkeligt, virkeligt lavt tal, og det viser den imponerende grønne rejse, som det danske elsystem har været på. I 1990 udledte en produceret kilowatt-time over 1000 gram C02 – cirka syv gange så meget, siger Hanne Storm Edlefsen, områdeleder i Energinet Elsystemansvar.

Tallene er opgjort i Energinets årlige ‘Miljørapport over dansk elproduktion og kraftvarmeproduktion’ og er blandt andet baseret på Energistyrelsens Energiproducenttælling.

Rekord lavt kulforbrug
Der er især to årsager til, at elproduktionen endnu en gang slår ny grøn rekord. For det første er der blevet produceret mere grøn strøm, blandt andet fordi havmølleparken Horns Rev 3 blev sat i drift i 2019. For det andet er der brugt meget mindre kul til elproduktion, bl.a. fordi priserne på CO2-kvoter – og dermed prisen for at udlede CO2 – er steget. Faktisk faldt kulforbruget med 46 procent eller hele 28 PJ til 33,5 PJ. Også det er rekordlavt. Det skriver Ritzau.

elproduktion, danmark, 2019
Dansk elproduktions CO2-udledning  fra 1990 og frem viser markant nedgang. (Foto: Ritzau)

Læs også: NEWS: Dyre lån skubber forbrugere ud i økonomiske problemer

Slavehandler-statue blev smidt i flod af demonstranter i Bristol

Bristol i det sydvestlige England, der historisk var en vigtig by for slavehandlen, var en af de utallige byer rundt om i Europa, hvor der også i går var protester mod racisme og politivold.

Demonstranter rev en omstridt statue ned af en slavehandler fra 1600-tallet og kastede den i en flod i byen. Det viser billeder fra den britiske tv-station BBC.  Statuen forestillede Edward Colston, der var fremtrædende i handlen med omkring 80.000 mænd, kvinder og børn, som blev tvunget fra Afrika til Amerika i 1600- og 1700-tallet.

Efter statuen var væltet, poserede en demonstrant med et knæ på halsen af den. Det er en henvisning til drabet på den sorte George Floyd i Minneapolis for knap to uger siden. Det skriver DR.

Læs også: Matthew McConaghey vil befri slaverne

Paludan-demonstration i Aarhus fik politiet til at affyre skud

En knivbevæbnet mand blev i fredags skudt af politiet ved en Stram Kurs-demonstration i Gellerup. Det oplyser Østjyllands Politi på Twitter. En video fra stedet viser en mand i hvidt jakkesæt med rød skjorte og røde strømper med trukket kniv.

Tidligere samme dag annoncerede Rasmus Paludan på Stram Kurs’ Facebook-side, at han havde til hensigt at brænde koranen af i Gellerup. Selv skriver han på sin Facebook-side, at ‘En muslimsk mand på ca. 55 år angreb mig med kniv ved Gellerupparken. Ingen skader på mig.’

Efter skudepisoden opstod der uroligheder i Gellerupparken, hvor flere personer maskerede sig og kastede med sten mod politiet. Det skriver DR.

Læs også: NEWS: Uro natten igennem flere steder i København: 23 er anholdt

Genåbning fase 3: Få overblik over hvad der åbner i dag

Folketinget blev lørdag enige om, at svømmehaller, træningscentre, sportshaller samt bade- og legelande alle skal være en del af genåbningens fase 3, der træder i kraft i dag den 8. juni. Det skyldes dels, at smittetrykket som følge af coronaepidemien er på et lavt niveau herhjemme, dels at antallet af indlagte med coronavirus på landets hospitaler er faldende.

Følgende åbner i dag:

 • Spillehaller, lege- og badelande
 • Svømmehaller
 • Sportshaller
 • Trænings- og fitnesscentre
 • Udendørs forlystelsesparker – herunder Tivoli, Legoland og Jesperhus Feriepark med restriktioner for visse forlystelser
 • Bryllupper – med mulighed for at samle op til 500 personer
 • Konferencer og generalforsamlinger – med mulighed for at samle op til 500 personer
 • Superligaen i fodbold – med mulighed for at samle op til 500 personer

Afventer stadig genåbning:

 • Universiteter og videregående uddannelsesinstitutioner
 • Diskoteker, spillesteder, natteliv og festivaler
 • Danmarks grænser

Det skriver TV 2.

træning fitness pige træne (Foto: Unsplash)
Træningscentrene er blandt de steder der i dag genåbner i fase 3. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Blå Kors får hjælp af Lidl til sikker genåbning af genbrugsbutikker

Overbelastning af kloaksystemer sendte i 38 millioner liter kloakvand ud i Øresund

Både natten til fredag og natten lørdag har forsyningsselskabet Hofor udledt mekanisk renset spildevand fra kloakkerne i København og omegn og ud i Øresund. Udledningen skyldes et kraftigt regnskyl, der fandt sted mellem klokken 02 og 06 natten til fredag, og som dermed sendte 37 millioner liter vand fra hovedstadsområdets kloakker ud i Øresund.

Christina Otzen, fra Hofor, pointerer, at de i alt 38 millioner liter mekanisk renset vand fra kloakkerne primært er regnvand. Vandet består af 90 procent regnvand og ti procent spildevand fra danskernes toiletter, bade og køkkener.

Fredagens udledning skyldtes en overbelastning af kloaksystemerne, da den kraftige regn fik fyldt systemet op. Dermed kunne spildevandet ikke pumpes videre til rensningsanlægget, og i stedet for at oversvømme gaderne blev spildevandet ført ud i Øresund, forklarer Christina Otzen.

Hofor oplyser til TV 2, at forsyningsselskabet sammen med forskere, politikere og andre interessenter vil gå sammen og se nærmere på fremtidige løsninger for skybrud. Det skriver TV 2.

Læs også: NEWS: Luftforurening går værst ud over børn

Sprøjtemiddel mod ukrudt på fodboldbane gik helt galt

For nylig kom en lidt for ivrig frivillig fra den lokale boldklub hos Hørdum Stadion i Thy til at oversprøjte banerne med Roundup, hvilket har altså resulteret i den visse død for de tidligere ellers grønne græsbaner.

Ifølge klubbens formand forsøgte den frivillige at gøre banen helt fin og fri for ukrudt forud for den forsinkede sæsonstart på fodbolden. Men fordi den frivillige brugte det særligt kraftige sprøjtemiddel Roundup, som får alt grønt til at visne, tog det i stedet livet af grønsværen.

Bedst som man gik og troede, at situationen ikke kunne blive værre, står boldklubben nu muligvis også med ansvaret for en mindre miljøkatastrofe. De oversprøjtede fodboldbaner er nemlig nabo til et vandværk. Alene skaderne på fodboldbanerne vurderes at være så slemme, at det kommer til at koste op imod 150.000 kroner at genetablere fodboldbanerne.

Og så skal sagen om de gule fodboldbaner på den politiske dagsorden, når Teknik- og Miljøudvalget i Thisted Kommune mødes 8. juni. Her skal de drøfte, om brugen af sprøjtegift på et kommunalt areal skal have yderligere konsekvenser. Det skriver TV 2.

Læs også: NEWS: Haveejere bag hundredvis af udrykninger hvert år

Dagens billede: Pladsen uden for Det Hvide Hus har fået navnet ‘Black Lives Matter Plaza’

 

· Mere fra samme kategori ·