Læs også:

Close
Dankort, kreditkort, mastercard, kort, shopping, svindel, køb, penge

NEWS: Dyre lån skubber forbrugere ud i økonomiske problemer

Nyheder  | 

Dyre lån skubber forbrugere ud i økonomiske problemer · Andelen af kvindelige kandidater højere end nogensinde · Dansk madspildspioner modtager international pris · Pudderdåserne skaber emballage af plastikaffald fra hav og strand · I dag er National Cheese Day: Luksusost i luften med Singapore Airlines · Dagens billede: Trump besøger det britiske kongehus

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Dyre lån skubber forbrugere ud i økonomiske problemer

Det er nemt og hurtigt. Men for mange har det efterfølgende store negative konsekvenser at tage et såkaldt kviklån eller et lignende hurtigt og dyrt forbrugslån. Det viser en undersøgelse fra Norstat, hvor 2.500 danskere har svaret på spørgsmål om kviklån og lignende låntyper.

Omkring hver tredje af de forbrugere, der har taget et af disse lån, svarer i undersøgelsen, at konsekvensen har været, at de har fået økonomiske vanskeligheder, som for eksempel at de er endt i RKI, at de har manglet penge i det daglige eller, at de har måttet optage nye lån for at kunne betale af på det første. Samtidig viser tallene, at 4 ud af 10 af de adspurgte efterfølgende har fortrudt, at de tog lånet.

Formand i Forbrugerrådet Tænk Anja Philip kalder tallene for ”overvældende”, og hun tilføjer, at tallene desværre bekræfter erfaringerne fra organisationens landsdækkende gældsrådgivning.

– I vores rådgivningscentre møder vi netop gældsramte, der har hurtige og dyre lån med i bagagen, når de kommer for at få hjælp. Tallene bekræfter, hvad tidligere undersøgelser også har vist, nemlig at alt for mange kommer i problemer, når de skal betale lånene tilbage. De hurtige og dyre lån kan have store konsekvenser for den enkelte gældsramte, og det koster os samtidig dyrt som samfund, når folk havner i uoverskuelig gæld, siger Anja Philip.

Forbrugerombudsmandens retningslinjer siger, at långivere er forpligtet til at vurdere, om den enkelte forbruger er i stand til at betale lånet tilbage. Men når så mange oplever økonomiske vanskeligheder, indikerer det, at kreditvurderingen ikke er god nok, mener Anja Philip.

Undersøgelsen viser også, at et stort flertal af danskerne finder lånene urimeligt dyre. Som reaktion på et konkret eksempel hentet hos en låneudbyder, svarer 7 ud af 10, at det ”slet ikke” er rimeligt, at en låntager kan komme til at betale 16.000 kroner tilbage for et lån på 10.000 i 3 måneder.

2.503 respondenter har svaret på spørgsmål i undersøgelsen, der er gennemført af analysebureauet Norstat. Det skriver Forbrugerrådet Tænk.

Dankort, kreditkort, mastercard, kort, shopping, svindel, køb, penge
Dyre lån skubber forbrugere ud i økonomiske problemer. (Foto: Pexels)

Læs også: Millennials i gæld på grund af de sociale medier

Andelen af kvindelige kandidater højere end nogensinde

34,3 procent af kandidaterne til folketingsvalget den 5. juni 2019 er kvinder. Det er en højere andel end nogensinde før. I 2011 var 33,2 procent af kandidaterne kvinder, hvilket indtil dette års valg var den højeste andel.

309 kvinder stiller op til folketingsvalget. I alt er der 900 kandidater til de 175 danske mandater. Dertil kommer fire mandater, som er på valgt i Grønland og Færøerne.

– Kvinderne har altid været i undertal blandt kandidaterne. Også blandt folketingsmedlemmerne er der flere mænd end kvinder. Ved valget i 2015 var 37,1 pct. af de valgte kvinder, siger Dorthe Larsen, afdelingsleder i Danmarks Statistik med henvisning til Statistikbanken.

900 kandidater stiller op til dette folketingsvalg. Det er 101 flere end ved seneste valg, hvor 799 kandidater var på valg.

Specielt antallet af ny-opstillede kandidater er steget. 556 af kandidaterne stillede ikke op til folketinget i 2015, hvilket svarer til 61,8 procent af kandidaterne. I 2015 var der 467 nye kandidater på valg.

– De mange kandidater – og mange ny-opstillede kandidater – hænger i nogen grad sammen med, at tre nye partier er på valg ved dette folketingsvalg. Til sammen stiller partierne Nye Borgerlige, Klaus Riskær Petersen og Stram Kurs med 100 kandidater, siger Dorthe Larsen. Det skriver Danmarks Statistik.

færre kvindelige ledere i danmark (Foto: Pxhere)
Andelen af kvindelige kandidater højere end nogensinde. (Foto: Pxhere)

Læs også: Kvinderne er mest klar til at kæmpe for klimaet

Dansk madspildspioner modtager international pris

I sidste uge i Bratislava, Slovakiet, modtog den danske pioner mod madspild Selina Juul den internationalt anerkendte pris, Honour of Ekotopfilm Award, for sin snart 11-årige indsats i kampen mod madspild og som stifter af bevægelsen Stop Spild Af Mad.

Honour of Ekotopfilm Award prisen blev indstiftet i 1998 og har til formål at anerkende store nationale og internationale personligheder for fremragende resultater indenfor bæredygtig udvikling, for store gennembrud, for samfundsmæssige eller kulturelle aktiviteter eller for en livslang udvikling af samfundet.

Blandt de tidligere modtagere af Honour of Ekotopfilm Award prisen er USA’s 45. vicepræsident Al Gore, den verdenskendte britiske primatolog Dr. Jane Goodall, tidligere præsident for Tjekkoslovakiet og den Tjekkiske Republik, Václav Havel, IKEA’s grundlægger Ingvar Kamprad, Fyrst Albert af Monaco og Danmarks daværende miljøminister, Svend Auken.

Ekotopfilm er en international festival for bæredygtige udviklingsfilm og er den ældste filmfestival i verden med fokus på bæredygtighed og miljøbeskyttelse. Festivalen blev etableret i det tidligere Tjekkoslovakiet i 1973. og den anerkender filmskabere, der har bidraget til menneskehedens viden om klima og miljø. Ved at gøre filmskabernes arbejde tilgængeligt for offentligheden ønsker festivalen at skabe opmærksomhed om de mange kritiske miljøproblemer og genere diskussion om bæredygtighed.

– Jeg er meget beæret over at få Honour of Ekotopfilm Award. Prisen er en anerkendelse af Stop Spild Af Mad og Danmarks indsats mod madspild. I en tid med stigende fokus på klima og bæredygtighed er det smigrende, når et lille land som Danmark anerkendes for indsats mod madspild. Jeg vil dedikere prisen til alle Stop Spild Af Mad’s tilknyttede, frivillige, samarbejdspartnere og støtter, som sammen med mig har arbejdet hårdt for et skærpet fokus på madspild både i Danmark og i udandet. Og for mig er det en helt særlig ære, at Al Gore er blandt de tidligere modtagere af Ekotopfilm Award prisen – eftersom det var ham, der åbnede mine øjne for de globale klimaforandringer. Og dermed inspirerede mig til at etablere Stop Spild Af Mad, fortæller Selina Juul.

selina juul, madspild, stop spild af mad
Dansk madspildspioner modtager international pris. (Foto: Mako Hindy Ekotopfilm Envirofilm)

Læs også: Selina Juul i New York: Danmarks kamp mod madspild høster international anerkendelse

Pudderdåserne skaber emballage af plastikaffald fra hav og strand

Pudderdåserne har i samarbejde med det danske firma Pack Tech skabt en ny 50 milliliter emballage lavet af 40 procent genbrugsplastik fra hav og strand – også kaldet Ocean Waste Plastic (OWP). For hver styk 50 milliliter emballage svarer mængden af Ocean Waste Plastic til, at 10 plastikposer er blevet fjernet fra havet.

Pudderdåserne har på nuværende tidspunkt seks produkter i 50 milliliter emballage, som i første omgang vil komme i den nye OWP-emballage.

Det drejer sig om:
T-Zone Peeling
AHA-Serum
Niacinamid 10%
Antiage Ansigtscreme
A-Serum 2%
A-Serum 5%

– Vi har valgt at starte med den type emballage, som vi bruger mest af, og som dermed gør den største forskel. Derfor begynder vi med vores 50 milliliter pumper. Vi håber naturligvis, at flere vil følge efter med tiden, siger Pudderdåserne Helene Randløv og Katja Moikjær.

Den første emballage, som Pudderdåserne udskifter, er Niacinamid 10%, der netop nu er i gang med at blive produceret i den nye emballage. Udskiftningen til den nye emballage vil ske løbende, efterhånden som de løber tør for produkter i den eksisterende emballage.

pudderdåserne, hudpleje, beauty, skønhed, niamicid
Pudderdåserne skaber emballage af plastikaffald fra hav og strand. (Foto: PR)

Læs også: Pudderdåserne: Fra blog til hudpleje – og måske et beauty-imperium

I dag er National Cheese Day: Luksusost i luften med Singapore Airlines

Lokale råvarer og unikke smagsoplevelser af højeste kvalitet. Det er hovedingredienserne i det nordiske køkken – og dét har man forelsket sig i hos verdens mest prisvindende flyselskab, Singapore Airlines. Det kan man se i valget af samarbejdspartnere, hvor for eksempel Skarø Is og det lille danske gårdmejeri Sønderhaven og deres prisvindende oste er leverandør og samarbejdspartner med SIA.

Ombord på Singapore Airlines’ fly kan rejsende i dag nyde ostene Comendante og Rød Sol fra det lille nordjyske gårdmejeri Sønderhaven. Fremadrettet skal mejeriet også levere specialfremstillet ost til flyselskabet – baseret på ønsker fra selskabets passagerer.

– Det bliver meget spændende at skulle arbejde endnu mere sammen med Singapore Airlines. Vi bliver altid glade, når der er nogen, der viser interesse for vores produkter, og med Singapore Airlines kommer vores oste langt omkring og ud til mange mennesker, siger Preben Ørum fra Sønderhaven.

Hos Singapore Airlines ser man frem til at kunne tilbyde passagerne de specielt fremstillede produkter.

– Vi vil gerne give vores flypassagerer mulighed for at opleve, smage og prøve nye produkter. Også lokale danske produkter, for vi har i Danmark både fantastiske råvarer og producenter, der leverer smagsoplevelser af højeste kvalitet, fortæller Allan Hoffery, Sales and Communications Manager hos Singapore Airlines i Norden.

singapore airlines, ost, mad, sulten, fly
I dag er National Cheese Day: Luksusost i luften med Singapore Airlines. (Foto: PR)

Læs også: Få langt mere ud af din kost

Dagens billede: Trump besøger det britiske kongehus

Læs også: Melania Trumps jakke stjal fokus

· Mere fra samme kategori ·