Læs også:

Close

Matthew McConaghey vil befri slaverne

Kultur  | 
Det synes redaktionen: 4

Free State of Jones er en voldsomt ambitiøs film, der forsøger at skrue 100 års amerikansk borgerkrig og racehistorie ned på 2,5 timer. Ikke desto mindre er det en absolut seværdig film, der blotlægger et relativt ukendt kapitel i amerikansk historie og viser, hvor dybt den amerikanske racekonflikt stikker

Free State of Jones er et historisk, dokumentarisk og actionfyldt drama, der spænder over 100 års amerikansk historie. Det er et voldsomt ambitiøst projekt, der forsøger at kaste nyt lys på en relativ ukendt æra i amerikansk historie med udgangspunkt i den rigtige fortælling om sydstatsmanden Newt Knight.

Matthew McConaghey, der endelig fik kastet surferdude med vaskebræt-imaget af sig for nogle år siden, spiller den rebelske mand, der bygger en oprørshær af sorte og hvide ude i sumpene, får en sort kone og sætter et markant præg på Mississippis og sydstaternes historie. Og så har I ikke engang fået hele handlingen serveret endnu.

Rollen virker næsten skræddersyet til McConaghey, der selv kommer fra sydstaterne. Han gør det overbevisende i rollen som Newt Knight. Alligevel er der nogle ting, der ikke spiller helt.

Men det vender vi tilbage til.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Newt Knight kæmper de mindres kamp mod de store i Free State of Jones. (Foto: All Over)
Newt Knight kæmper de mindres kamp mod de store i Free State of Jones. (Foto: All Over)

Virkelig meget historie i én film

Da Free State of Jones starter i 1800-tallet, bliver du smidt direkte ned i de brutale og blodige realiteter, der hersker under den amerikanske borgerkrig. Sydstatsbonden Newt Knight kæmper for syd som feltsygehjælper og soldat, men da et ungt familiemedlem mister livet i krigen, får Newt nok og rejser hjem med liget for at begrave den unge mand.

Hjemme ved familien opdager Knight, at de lokale bønder og deres familier plyndres af en milits, der kræver krigsskatter i form af mad og tøj til sydstatssoldaterne på fronten, men også sørger for, at de får en god portion af skatterne til sig selv.

Læs også: Skippede gymnasiet og blev chef i Magasin

(Artiklen fortsætter under billedet)

De lokale militser, der kræver krigsskat, tager også en stor del til dem selv i Free State of Jones. (Foto: All Over)
De lokale militser, der kræver krigsskat, tager også en stor del til dem selv i Free State of Jones. (Foto: All Over)

Newt Knight er generelt træt af, at de fattige bønder skal kæmpe de riges bomulds- og slavekrig, især fordi de rige fritages for militærtjeneste, hvis de ejer 20 slaver eller mere.

Som dessertør er det også umuligt for Newt at vende tilbage til krigen, og han beslutter sig for at gøre oprør mod undertrykkelsen af de fattige ved at gå i krig mod skatteopkræverne. Men det er svært at kæmpe ene mand og en håndfuld kvinder mod staten, og Knight fordrives til sumpen, hvor han skjuler sig sammen med en håndfuld slaver, der er stukket af.

Her spirer et oprør mod konføderationen af hvide bønder og bortløbne slaver. Det lykkedes at oprette fristaten Jones, der vil bevare Unionen og frigive slaverne. Men kampen er langt fra forbi, for racismen vokser i USA og Ku Klux Klan vil ikke lade slaverne blive fri for deres fortid.

Artiklen fortsætter under billedet

Mahershala Ali spiller rollen som slaven Moses, der er stukket af fra den plantage, hvor han var slave i Free State of Jones. (Foto: All Over)
Mahershala Ali spiller rollen som slaven Moses, der er stukket af fra den plantage, hvor han var slave i Free State of Jones. (Foto: All Over)
Ud over selve scenerne fra spillefilmen er Free State of Jones også krydret med originale billeder fra 1800-tallet som et dokumentaristisk virkemiddel.

Et episk zik-zak gennem historien

Sideløbende med hovedhistorien om Newt Knight og hans kamp mod rig dominans og ikke mindst racisme, løber historien om Knights tiptipoldebarn, der i 1948 stilles for retten, fordi han har giftet sig med en hvid kvinde.

Krøllen på retssagen er, at Knights oldebarn har kridhvid hud, men har 1/8 sort i sig, og derfor bryder han Mississippis racelove om blandede ægteskaber.

Læs også: Er Beyoncé feminisme bare en pengemaskine?

(Artiklen fortsætter under billedet)

Gugu Mbatha-Raw er overbevisende som Newt Knights kærlighed i Free State of Jones. (Foto: All Over)
Gugu Mbatha-Raw er overbevisende som Newt Knights kærlighed i Free State of Jones. (Foto: All Over)

Får lyst til at vide mere

På mange måder er Free State of Jones en rigtig god film. Måske vigtigst af alt belyser den et aspekt af den amerikanske borgerkrig, som jeg intet kendte til. Og det er trods alt imponerende med de mange film, der er lavet om krigen mellem nord og syd i USAs tidlige historie.

Free State of Jones viser også, at de raceproblemer, som igen er blusset op i USA gennem politiskyderier og Black Lives Matter-bevægelsen, har rødder, der gnaver sig dybt ned i den amerikanske muld. Den viser også, at uanset gode intetioner, politisk vilje og forsøg på raceblindhed, har vejen væk fra racisme mellem sorte og hvide i USA indtil nu været belagt med yderst voldsomme forhindringer og er det stadig så langt øjet rækker.

Det storslåede drama viser også, at det ikke er alle sydstatsamerikanere, der mente, at sorte var skabt til at være den hvide mands slave. Det er et anderledes take på sydstaternes historie, der mest er farvet af racisme, Ku Klux Klan og hvides had til sorte.

Læs også: #SlutWalk: Demonstration sætter fokus på slut shaming

(Artiklen fortsætter under billedet)

Newt Knight får opbygget en fri stat i Mississippi i Free State of Jones. (Foto: All Over)
Newt Knight får opbygget en fri stat i Mississippi i Free State of Jones. (Foto: All Over)

Næsten for godt til at være sandt

Og nu vender vi tilbage til de ting, der ikke helt spiller. For Newt Knight næsten for god til at være sand. Gennem filmen skifter han mellem rollerne som hærfører, prædikant, Robin Hood, marxist og raceforkæmper. Det hele er næsten for godt til at være sandt.

Newt Knights syn på race er markant anderledes for hans samtid. Og selv om filmen skildrer en sydstatsmand, der tilsyneladende er raceblind, er der et stærkt element af den hvide helt og en snert af #AllLivesMatter frem for Black Lives Matter.

Læs også: #BlackLivesMatter: Hashtagget, der er blevet symbolet på USA’s racedebat

Newt Knight kæmper de fattige hvide bønders sag i en stor del af filmens første del. Derefter kaster han sin kærlighed på sin sorte kone og hendes folks undertrykkelse som slaver. Men en reelt frigivelse af de sorte bliver det aldrig rigtig til, for Newt skal hele tiden træde til og redde dem som den hvide helt. Og en reel sammenslutning af hvide og sorte bliver det heller aldrig til.

New Knight kæmper mange kampe i i Free State of Jones. (Foto: All Over)
New Knight kæmper mange kampe i i Free State of Jones. (Foto: All Over)

Filmens abrupte afbrydelser med zik-zak gennem historiske begivenheder, Newt og hans efterkommeres kampe og ikke mindst de historiske fotos og dokumentarelementer gør, at man aldrig helt falder ind i handlingen, og at filmen aldrig helt kommer op i gear. Til gengæld gik jeg fra biografen meget mere interesseret i Newt Knight og hans frie stat.

Filmens andet emne, racespørgsmålet, rammer trods alt stadig, for det er svært at se på begivenhederne i Free State of Jones og se på det, der sker i USA i dag og ikke blive en smule trist over, hvor lidt det er sket på så mange år.

Free State of Jones er en uhyre ambitiøs, historisk fortælling, der vil rigtig meget på meget kort tid. Filmen fremstår ikke som det episke drama, det gerne vil være, dertil er opbygningen for klodset. Men den belyser et emne, der ikke tidligere har fået meget opmærksomhed og virker en del mere historisk troværdig end så mange andre film, der også er “baseret på en rigtig historie”.

Se Free State of Jones for at få en ordentlig omgang inspiration til at søge viden og blive klogere på USA og landets historie og ikke mindst de raceproblemer, Amerika slås med i dag.

Premiere: 15. august
Spilletid: 2 timer og 19 minutter
Censur: 15 år

Medvirkende: Matthew McConaghey, Gugu Mbatha-Raw, Mahersala Ali og Keri Russel.
Instruktion: Gary Ross

· Mere fra samme kategori ·