Læs også:

Close

Nadia tabte 60 kilo: Psyken var det sværeste

Sundhed  | 

Nadia Lisbygd tog i 2013 en livsforandrende beslutning. Nu var det slut med at være overvægtig. I dag har Nadia halveret sin vægt, og hun fortæller, at det sværeste var at have hovedet med i processen

27-årige Nadia tager sin læderjakke af og sætter sig på den gråmeleret sofa her på MY DAILY SPACE. Under jakken afsløres en slank og feminin silhuet, som i en let bevægelse rækker hånden ud for at hilse – krydret med et bredt smil.

Det er snart fire år siden, at hun tog beslutningen om, at vægten ikke længere skulle tynge hende ned længere, og i dag siger vægten minus 60 kilo. Nadias vægtøgning begyndte, da hun som 23-årig blev gravid for første gang.

– Jeg spiste bare, hvad jeg ville, fordi det havde jeg egentligt altid kunne. Da jeg var i uge 36, stillede jeg mig på vægten, og der stod den pludselig på 116,5. Pludseligt havde jeg hvilet i mig selv lidt for meget, og min daværende kæreste kunne lide mig, uanset hvordan jeg så ud, fortæller Nadia.

– Jeg nåede helt op på 120 kilo, inden jeg fødte. Man siger altid, at der ryger en helt masse, når man har født, men min søn var lillebitte, og han ville ikke amme, så der røg ikke særligt meget, fortæller den i dag 27-årige kvinde om begyndelse på sit vægtmareridt.

Nadia er i dag en glad og udadvendt pige med selvtilliden i orden. (Foto: MY DAILY SPACE)

LÆS OGSÅ: Flexitar: Det betyder det at være flexitar

Før graviditeten vejede Nadia 75 kilo, men nu havde 45 kilo sneget sig ind i Nadias krop og liv. Efter sønnen blev født, var hun ulykkelig. Hun gik ud og festede igen, men ved siden af veninderne lignede hun en version af sig selv, som hun ikke kunne kende.

Beslutningen om en ny livsstil kom endeligt, da Nadias veninde nævnte, at hun havde haft succes med Vægtkonsulenterne. Nadia tog en hurtig beslutning og meldte sig til.

– Jeg ville gerne tilbage ned på 75 kilo. Det var mit mål. Pludseligt blev jeg superfokuseret. Jeg rørte ikke engang slik, vin og brød, selv om Vægtkonsulenterne giver plads til lidt godter af og til. Men jeg havde ikke engang lyst. Nu ville jeg nå målet. Så jeg trænede og var meget obs på min kost, fortæller Nadia.

LÆS OGSÅ: Den Vitale Cirkel: Fire kosttilskud, der får din krop i balance

Vægtkonsulenterne gav den unge jyde en motivation for at blive ved, da fælleskabet samlede hende op, når hun ikke selv havde overskuddet til at holde hovedet højt. En gevinst som viste sig at være afgørende i kampens hede.

– Hver onsdag mødte vi op til vejning, hvor alle altså skulle vejes og måles. Her delte vi vores bekymringer og vores gevinster. Vi delte opskrifter og var bare en stor støtte for hinanden. Vores coach havde selv tabt sig rigtigt meget, så hun var forstående. Det hjalp mig så meget, at der var nogen, som var i samme båd, som jeg selv, forklarer hun.

Udover at skifte pastabunkerne ud med broccoli, begyndte Nadia også at træne. Men hvor begynder man, når man står overfor en hård og lang kamp?

Sådan så Nadia ud, da vægten nåede sit højeste (Foto: Privat)

– I begyndelsen var det rigtigt meget cardio, som jeg fokuserede på. Det startede jeg med to til tre gange om ugen. Derefter begyndte jeg fast at implementere maveøvelser, da jeg simpelthen ikke havde lyst til at skulle under kniven, hvis jeg nu fik løst maveskind, forklarer Nadia og fortsætter:

– Så jeg lavede maveøvelser stort set hver dag, fordi dem kan man også nemt og hurtigt lave derhjemme. Det råd vil jeg gerne give videre. Husk ti minutters koncentreret mavetræning hver gang.

De nye toner var først ment som hardcore sundhed, men efter de første kilo var røget, blev slankekuren gjort til en livsstil, hvor hun kunne føle sig som et normalt menneske igen.

– Efter de første to måneder fik jeg en ugentlig cheat day, hvor jeg spiste lige, hvad jeg ville. Det gør jeg stadig i dag. Jeg træner og er sund i hverdagene, men så giver jeg mig selv lov til både at spise kage og drikke vin i weekenden.

LÆS OGSÅ: Test af detox: Stefanie var på juicekur i 6 dage – her er dommen

Bagsiden af vægttabet

Vægten raslede af Nadia, som havde blikket fast målrettet mod drømmekroppen. Måske lidt for fast.

– Ni måneder senere kom jeg faktisk ned på 65 kilo. Men så fik jeg også at vide af min coach fra Vægtkonsulenterne, at nu skulle jeg stoppe med at gå ned i vægt. Nu skulle jeg stabilisere min vægt, og det ville ikke gøre noget, hvis jeg svingede op til 71 kilo. Jeg skulle bare ikke længere ned, fortæller Nadia og fortsætter:

– Jeg trænede helt vildt meget, og jeg var også blevet bange for usunde ting. Så pludselig stod jeg i en ny situation, som faktisk for mig var det sværeste. Nu var jeg jo tynd. Men jeg følte stadig indeni, at jeg var hende den tykke.

LÆS OGSÅ: Fem ting, din krop vil elske dig for at indtage

Kroppen havde hurtigt smidt den gamle version af Nadia, men det havde hovedet ikke. Selv om Nadia kom helt ned på 57 kilo, følte hun ikke, at hun var i mål. Heldigvis havde den unge kvinde god hjælp hjemmefra.

– Jeg kom ud af det, da jeg fik min nye kæreste. Han fik mig til at indse, hvor smuk jeg er, og at kurver er lækre. Man skal for fanden elske sine kurver. Det tog mig noget tid, men jeg hviler rigtigt i mig selv nu. Det handler om, at man skal huske at yde for at nyde. Så jeg sørger for at træne et par gange om ugen, men jeg sørger så sandeligt også for at få de usunde ting, siger hun og griner.

Nadia var faktisk blevet for tynd nu, og pludselig stod hun i den omvendte situation. Hun skulle normalisere sin vægt, men frem for alt skulle hun forstå, at hun havde nået sit mål. Nu skulle det bare vedligeholdes.

– Jeg har taget cirka syv kilo på nu, siden jeg var helt nede i vægt, og jeg synes, at det er svært, at jeg har taget på. Det er en psykisk udfordring at skulle acceptere, at jeg er gået op i vægt igen. Vi måtte på et tidspunkt gemme vægten væk for en periode, så jeg brugt spejlet til at acceptere min krop og at tallene på vægten var ligegyldigt. Det hjalp.

Nadia håber, at hun kan give sine råd videre til andre, som gerne vil tabe sig. (Foto: MY DAILY SPACE)

 

LÆS OGSÅ: 7 danske fitnesskvinder, der motiverer os på Instagram

En normaliseret hverdag

Det er små fire år siden, at Nadia gik i gang med sit livs kamp, og hun holder både formen og forstanden. I dag er den sunde livsstil blevet til hverdag, og hun har formået at jonglere mellem både guf og grønt.

– I dag har jeg valgt at tage meget af stivelsen ud af min kost, også fordi  jeg fandt ud af, at jeg blev så oppustet, når jeg spiste meget hvidt brød og pasta. Så jeg spiser grove ting, men generelt meget grønt. Jeg sørger for at gøre grøntsagerne interessante, så jeg ikke går død i det.

Også søde sager har fået en fast plads hos Nadia og hendes lille familie.

– Jeg laver gerne kage ofte, fordi jeg elsker kage. Men så leder jeg måske efter opskrifter, hvor der ikke er smør i. Eller en lidt sundere udgave af en opskrift, så jeg kan spise kage lidt oftere, siger hun og griner.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du have en kødfri dag om ugen

For Nadia virkede det at tage meget af stivelsen ud af kosten, men der er ikke en specifik opskrift på, hvordan man spiser rigtigt, forklarer hun. Det handler om at finde livsstil, som passer til hver enkelt person og dennes liv.

– Det er vigtigt, at man finder sin egen sunde koststil. Vi fik ofte at vide hos Vægtkonsulenterne, at det ikke nyttede at skifte imellem low carb én dag og så højt protein en anden dag. Kroppen har brug for at regulere sig. Så find den sunde form, som passer dig, så du kan leve en hverdag efter det, understreger hun.

Men vigtigst af alt har det været støtten fra slankegruppen, kæresten og venner, som hjalp Nadia med et succesfuldt vægttab.

– Jeg vil sige, at det har været vigtigt for mig, at jeg begyndte på mit vægttab, da jeg var super motiveret til det. Det er virkeligt vigtigt, at det er DIG, som gerne vil det her vægttab, og ikke lægen eller andre, afslutter hun.

 

NADIAS RÅD TIL DIG, DER SKIFTER LIVSSTIL:

  • Sig det til folk, så de forstår, at det skal du nu. Så de ikke lokker dig, men i stedet støtter dig.
  • Forkæl dig selv med andet end mad eller bytur. Bestil en tur til frisøren, eller gå ud og køb et stykke tøj.
  • Vigtigst af alt – find dig en partner i samme båd. Som kan hive dig op, når du ikke orker det.

 

· Mere fra samme kategori ·