
Derfor skal du have en kødfri dag om ugen
Du hjælper både miljøet, landbrugsdyrene og din sundhed ved at tage mindst en kødfri dag hver uge
Verdensstjerner som Paul McCartney, Gwyneth Paltrow, Woody Harrelson, Sir Richard Branson, Jamie Oliver og Vivienne Westwood støtter alle op om at tage mindst en kødfri dag om ugen. Der gemmer dog sig meget mere bag hashtagget #meatfreemonday (oversat: kødfri mandag) end en kendisdille. Du gør nemlig en kæmpe forskel, hver gang du tager en dag uden kød på menuen. Her får du tre gode grunde, der er til at tage at føle på.
Læs også: Verden står sammen mod madspild
Gør det for miljøet
Studier har vist, at der bruges 15.000 liter vand og 12 kilo korn til at producere bare et enkelt kilo oksekød, og store dele af Brasiliens regnskov fældes for at dyrke foder til de mange landbrugsdyr, som vi holder i vores del af verden. Alene i Danmark bruger vi et areal på størrelse med Sjælland af Amazonas regnskov til vores animalske produktion. Du kan altså spare en voldsom masse miljøressourcer ved at skære ned på dit kødforbrug.
Man vil kunne brødføde hele den underernærede del af verdensbefolkningen tre gange med de fødevarer, man giver til kvæg, grise og høns.
I rapporten Tackling Climate Change through Livestock fra 2013 erfarer FN’s Food and Agriculture Organisation (FAO), at husdyrproduktion ligger i top tre over de mest væsentlige bidragsydere til verdens alvorligste miljøproblemer. FAO estimerer, at animalsk produktion er ansvarlig for 14,5 procent af verdens udledning af drivhusgasser, mens andre organisationer mener, at tallet er helt oppe på 51 procent.
Verdensforskere fra FNs Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) fastslår, at vi er nødt til at reducere mængden af drivhusgasser i atmosfæren med 80 procent før 2050 for at undgå katastrofale klimaændringer. Hvorfor ikke starte med en lille ændring i dine spisevaner?
Læs også: Sådan mindsker du dit madspild
Gør det for din sundhed
Fødevarerstyrelsen skriver på deres hjemmeside, at et lavere indtag af kød mindsker risikoen for flere forskellige typer kræft, hjertekarsygdomme og generel dødelighed. Også World Cancer Research Fund anbefaler, at vi fortrinsvis spiser vegetabilske fødevarer, begrænser indtaget af rødt kød og helt undgår forarbejdet kød.
Ifølge en undersøgelse udført for Oxford Universitets institut for folkesundhed kan man alene i Storbritanien forhindre 45.000 dødsfald om året – bare ved at sænke folks indtag af kød til tre gange om ugen!
Læs også: Opskrift på fuldkornstærte med gedeost, spinat og karamelliserede løg
Gør det for dyrevelfærden
Milliarder af dyr bliver hvert år dræbt for at blive solgt som kød.
I dag er det bredt videnskabeligt anerkendt, at dyr har både intelligens og følelser – men 99 procent af det kød, du kan købe i supermarkedet, stammer fra dyr, som bliver behandlet som produktionsenheder. De står sammenklemt uden plads til at flytte eller strække sig og uden adgang til dagslys eller frisk luft:
- Grise får rutinemæssigt klippet halen af og bliver kastrerede uden bedøvelse.
- Slagtekyllinger opdrættes i haller, hvor de går samlet i titusindvis, uden at strøelsen bliver skiftet. Konsekvensen af at de går i deres egen urin og afføring er, at deres fødder bliver ætset.
- 75 procent af køerne i Danmark kommer aldrig på græs, og det tal er desværre kun steget de seneste år.
Fra et etisk standpunkt er et valg om at spise mindre kød altså også et valg om at hjælpe med at forhindre den grusomhed og lidelse, som dyrene udsættes for. Det er i hvert fald grund nok for mig.
Læs også: Opskrift på lun couscoussalat med søde kartofler

Find flere vegetaropskrifter her på MY DAILY SPACE – eller ude i blogland. Blandt andre kan stinna.dk, juliekarla.dk og valdemarsro.dk anbefales.
Kilder: kødfrimandag.dk, fao.org, dr.dk, meatfreemondays.com, politiken.dk, unwater.org, foe.co.uk.