
Broccoli – din nye bedste ven
Mange er ikke synderligt begejstret for broccoli, og nogen ligefrem hader den grønne superfood. Andre spiser den glædeligt, og det er dem, vi kan lære noget af. Vi håber du hopper med på den vogn, efter du har læst med her

Den sunde superfood grøntsag indeholder en masse gode egenskaber. Udover at den indeholder masser af kostfibre og vitaminer, er den også nem at tilberede i alverdens spændende retter. Vi giver dig nogle eksempler på, hvad nogle af disse retter kunne være, så du hurtigt og let kan komme i gang med at udforske den grønne superfood. Samtidig har vi også samlet nogle facts til dig, som du garanteret ikke vidste om broccoli og som garanteret vil få dig til at se den grønne kål i et helt andet lys.

Det vidste du ikke om broccoli
- Broccoli er i familie med blomkål
- Broccoli er fuld af A, C og E-vitaminer, jern og folinsyre.
- Broccoli indeholder stoffet sulforafan, som har en gavnlig virkning til nedbrydelsen af kræftfremkaldende stoffer. For at sulforafan kan blive dannet i din krop, når du spiser det, er der behov for et enzym, som broccoli også indeholder, nemlig myrosinase.
- Koges broccoli i bare ét minut bliver dens enzym ødelagt og den gavnlige virkning mod kræft forsvinder. Du kan i stedet dampe broccolien i cirka fire minutter. På den måde bevarer du de gavnlige stoffer.
- Broccoli er god til forhøjet blodtryk.
- Broccoli indeholder en sammensat sukkerart, der kaldes raffinose.
- Rå broccoli er svært for vores krop at optage. Bakterierne i tyktarmen nedbryder broccolien, hvilket er det der får os til at prutte eller føle os oppustet.
- Stokken fra broccoli kan sagtens bruges. Skær det yderste hårde lag af med en lille kniv. Halver derefter på langs eller skær i skiver og damp stokken med i gryden.

Dip med broccoli
Brug dine broccoli rester til grøn dip. Har du rester af broccoli til overs, kan du bruge det i en lækker og sund grøn dip.
Blend din rest broccoli sammen med kikærter i forholdet tre til en og smag til med spidskommen, olivenolie, salt og peber.
Du kan blandt andet servere dippen til grøntsagsstænger.

Broccoli røsti
Hvis du er en af dem, der har altid har haft lidt svært ved at få broccoli ned, så er broccoli røsti måske springbrættet. Ved at broccolien i denne ret hakkes, camoufleres de store buketter og smagen samles med de andre ingredienser.

Det skal du bruge
300 gram broccoli buketter
250 gram ricotta eller hytteost
3 æg
½ deciliter chiafrø
Revet citronskal fra ¼ citron
½ deciliter hakket mynte
50 gram majsgryn
Sådan gør du
Hak de kogte broccolibuketter en anelse. Pisk ricotta og æg sammen og tilsæt broccoli.
Kom dernæst chiafrø, citronskal, mynte og majsgryn i, krydr med salt og peber og rør det godt sammen.
Lad det trække 30 minutter. Bag dem som små pandekager ved middel varme i lidt smør eller olie.
Nyd dem lune eller kolde.
Tip. Skal det være lidt ekstra festligt så top dem med lidt lufttørret skinke eller røget laks.
Kilde: season-web.dk
Læs også: Broccolisalat med cashew-dressing og kokosbacon