Læs også:

Close
lidl, supermarked

NEWS: Lidl donerer gavekort til trængte familier i påsken

Nyheder  | 

Lidl donerer gavekort til trængte familier i påsken · Danske læger forsøger behandling af corona med japansk lægemiddel mod halsbrand · Marts måneds ledighedstal er de værste siden finanskrisen · Håndsprit bliver tilbagekaldt efter mangel på dokumenteret effekt · Opfindelse kan halvere forbruget af forurenende plastiksække · Danmarks Lærerforening opfordrer regeringen til at droppe eksamener · Antallet af Coronarelaterede dødsfald i Italien er faldende · Fordobling af Mette Frederiksens popularitet under corona-krisen · Dagens billede: Premierminister Boris Johnson indlagt med vedvarende coronavirus symptomer

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Lidl donerer gavekort til trængte familier i påsken

Normalt har landets dagligvarebutikker lukket i påskedagene. Men for at sprede danskernes påskeindkøb i coronatiden har Erhvervsministeriet valgt, at dagligvarekæderne kan holde åbent skærtorsdag og påskedag.

Det har fået en utilsigtet konskevens. De seneste to år har Blå Kors’ familienetværk, væresteder og bo- og behandlingstilbud til misbrugere, hjemløse og andre udsatte grupper haft mulighed for at afhente overskudsmad i Lidls butikker efter lukketid op til påske. Derfor har Lidl i år valgt i stedet at donere 50.000 kroner i gavekort til Blå Kors, så der kan købes mad til familier og beboere.

De lokale familienetværk har kontakt til en lang række økonomisk trængte familier, der i forvejen kæmper med at få dagligdagen til at hænge sammen. Corona-krisen er endnu en udfordring for familierne, da alle måltider spises i hjemmet, hvorfor hver enkelt krone skal vendes. Det skriver Ritzau.

lidl, supermarked
Lidl donerer 50.000 kroner i gavekort til Blå Kors, så familier og beboere på væresteder kan købe mad i påsken. (Foto: Ritzau)

Læs også: NEWS: Lidl, Coop og Aldi gør mest for at skære ned på sprøjtemidler

Danske læger forsøger behandling af corona med japansk lægemiddel mod halsbrand

Læger på Aarhus Universitetshospital har lørdag indledt et forsøg med et japansk lægemiddel mod halsbrand som behandling mod coronavirus. Det skriver sygehuset i en pressemeddelelse.

Forsøget i Danmark bliver det første af slagsen, hvor man systematisk vil afprøve medicinen mod Covid-19. 180 patienter indgår i forsøget. Nogle får uvirksom behandling – såkaldt placebomedicin. Andre får det aktive stof i lægemidlet. Det skal afklare, om den ene gruppe får et mildere forløb eller en kortere indlæggelse end den anden gruppe.

Ifølge en oversigt fra Lægemiddelstyrelsen er der aktuelt mindst fire danske forsøg, hvor lægemidler testes eller vil blive testet i kampen mod coronavirus. Det gælder blandt andet præparatet Remdesivir, der oprindeligt er udviklet til at bekæmpe virusser som ebola og SARS. Forsøget er sat i gang på Rigshospitalet. Desuden er et forsøg med malariamidlet klorokin på vej under ledelse af professor Thomas Benfield, Hvidovre Hospital. Det skriver TV 2.

Læs også: NEWS: Potentiel coronavaccine afprøves nu på forsøgspersoner

Marts måneds ledighedstal er de værste siden finanskrisen

5984 af Krifas a-kassemedlemmer er blevet ledige i marts, og det er en stigning på 250 procent sammenlignet med marts sidste år. Det er et niveau, der ikke er set siden finanskrisen i slutningen af nullerne, konkluderer Søren Fibiger Olesen, der er formand i Krifa.

Beskæftigelsesministeriet oplyser, at flere end 55.500 har meldt sig ledig i perioden fra 9. til 30. marts. Det understreger ifølge Krifa-formanden, at Corona-krisen har ramt hele landet som en syngende lussing.

Formanden fortæller, at Krifas medarbejdere taler med flere tusinde hver dag, og at udover det praktiske også taler med medlemmerne om, hvordan de egentligt har det. Krifa, som stræber for at blive en arbejdslivsbevægelse og har stort fokus på trivsel, vil også gerne tale med de ledige medlemmer, selvom de lovpligtige samtaler er aflyst i øjeblikket. Det skriver Ritzau.

ledighed, krifa, akasse, fagforening, arbejdsløs
Hos Krifa ses en stigning i ledige på 250 procent sammenlignet med marts sidste år. (Foto: Ritzau)

Læs også: Derfor skal du melde dig ind i a-kasse som studerende

Håndsprit bliver tilbagekaldt efter mangel på dokumenteret effekt

En håndsprit der er blevet solgt i Matas, T. Hansen og Spar-butikker, bliver nu tilbagekaldt. Det skriver TV SYD. Det er Miljøstyrelsen, der har valgt at tilbagetrække produktet efter et kontrolbesøg hos virksomheden Nowocoat, der producerer varen. Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

– Nowocoat A/S har ikke fremsendt en fyldestgørende dokumentation for, at produktet Hånddesinfektion PR. nr. 4263343 er virksomt over for bakterier og vira, siger Kim Holm Boesen, kontorchef, Miljøstyrelsen.

TV MIDTVEST skriver, at Rema 100 allerede har fjernet produktet fra deres butikker, og at det heller ikke længere er muligt at købe det fra Matas’ webbutik. Føtex, Bilka og Netto har også solgt produktet, men de valgte at fjerne det allerede, da det blev muligt at købe almindelig håndsprit. Alle produkter af den type, der er blevet solgt inden for det seneste år, bliver nu tilbagekaldt. Det skriver B.T.

Læs også: NEWS: 150.000 liter håndsprit på vej til landets kommuner

Opfindelse kan halvere forbruget af forurenende plastiksække

Millionvis af klare plastiksække ender hvert år i Danmarks lidt under 30 forbrændingsanlæg. Men en ny opfindelse kan med et snuptag halvere forbruget af forurenende plastiksække.

Hvert år bliver millioner af klare plastiksække proppet med have-, bygge- og husholdningsaffald og afleveret på genbrugsstationen, hvoraf de fleste ryger i småt brændbart. Ifølge Claudia Sick, biolog i miljøorganisationen Plastic Change, er afbrænding den næstværste måde at håndtere plastik på – kun overgået af at smide det i naturen.

Løsning på problemet er netop udviklet af en dansk opfinder. Bagpipe er navnet på et stort og let konisk rør, som gør det muligt at proppe mindst dobbelt så meget affald i de klare plastiksække. Tanken er, at man trækker sækken udenpå Bagpipe, så røret beskytter sækken indefra. Herefter kan man mase og mose affald ned i røret uden at sækken tager skade. Og når røret er fyldt helt op, trækker man det ganske enkelt ud af sækken. Det skriver Ritzau.

have, affald, affaldssække, miljø
Stevan Treshow har på egen hånd opfundet, udviklet og igangsat produktionen af Bagpipe, der gør det nemt at fylde de klare affaldssække. (Foto: PR)

Læs også: NEWS: Viralt hit – Danskerne samler skrald og tæller skridt

Danmarks Lærerforening opfordrer regeringen til at droppe eksamener

Aflys afgangseksaminerne for eleverne i 9. og 10. klasse og brug årskarakteren i stedet for. Sådan lyder opfordringen fra Danmarks Lærerforening til undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

– Vi får mange henvendelser fra lærere, der underviser de ældre klassetrin, og de giver alle udtryk for, at det ikke vil være rimeligt over for eleverne, hvis de skal gå til eksamen i den nuværende situation, siger lærernes formand, Anders Bondo Christensen, i en pressemeddelelse.

Selv om anbefalingen er at aflyse prøverne, skal det ifølge lærerne være muligt at tage eksamen for de elever, der har brug for det for at kunne optages på en ungdomsuddannelse. Folketinget har tidligere vedtaget en særlov, der netop gør det muligt for undervisningsministeren at aflyse afgangseksaminerne. Det skriver TV 2.

Læs også: Klumme: Husket som en generation af corona?

Antallet af Coronarelaterede dødsfald i Italien er faldende

I det seneste døgn er 525 mennesker, som var smittet med coronavirus, døde i Italien. Det er det laveste tal der er registreret i to uger, oplyser italienske myndigheder søndag ifølge nyhedsbureauet AFP. Et døgn inden var tallet 681.

Samtidig er antallet af patienter i intensiv behandling for anden dag i træk faldende, viser de seneste tal fra italienske sundhedsmyndigheder. Der er søndag 17 færre patienter indlagt på intensivafdelingerne, hvor der ligger i alt 3977 alvorligt syge coronapatienter. Lørdag faldt dette tal for første gang, siden epidemien brød ud i Italien den 21. februar.

Antallet af patienter, der er meldt raske, er steget med næsten fire procent til i alt 21.815, skriver nyhedsbureauet dpa Italien har stadig 91.246 aktive tilfælde. Det tal dækker over de patienter, der på nuværende tidspunkt er syge af coronavirus, men omfatter ikke de døde og de raskmeldte. Det skriver TV 2.

Læs også: NEWS: Android-apps forsøger at udnytte coronakrisen

Fordobling af Mette Frederiksens popularitet under corona-krisen

I begyndelsen af marts syntes 39 procent af vælgerne, at Mette Frederiksen (S) gjorde det godt som statsminister. En måned – og utallige corona-pressemøder i Statsministeriet – senere er tallet her i begyndelsen af april fordoblet, så hele 79 procent i dag synes, hun gør det godt. Det viser en ny måling foretaget af Epinion for DR og Altinget.

– Det er meget voldsomme tal. Men vi står også i en meget voldsom situation, siger Asmus Leth Olsen, der er professor MSO på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, hvor han netop undersøger, hvordan danskerne vurderer Mette Frederiksens håndtering af corona-krisen og fortsætter:

– Det er jo hende, der har ansvaret. I en krise er det regeringen, der handler, og handling bliver belønnet i en krise. Men det er klart, at Mette Frederiksens flotte målinger også er Folketingets fortjeneste, fordi partierne har vedtaget tingene sammen. Det skriver DR.

Læs også: NEWS: Mette Frederiksen brugte sin første nytårstale som statsminister på at tale børnenes sag

Dagens billede: Premierminister Boris Johnson indlagt med vedvarende coronavirus symptomer

· Mere fra samme kategori ·