Læs også:

Close
sprøjtemidler nyheder (Foto: Pexels)

NEWS: Lidl, Coop og Aldi gør mest for at skære ned på sprøjtemidler

Nyheder  | 

Lidl, Coop og Aldi gør mest for at skære ned på sprøjtemidler · ‘Avengers: Endgame’ smadrer åbningsrekorden i Danmark · Skatteminister føler sig snydt og bedraget af schweizisk regering · Plantorama: Hobbyhøns hitter i de danske baghaver · Mere end hver tredje kommune har mindst to procent færre på overførselsindkomst · Dagens billede: Avengers: Chris Hemsworth – det ville ikke være muligt uden jer

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Lidl, Coop og Aldi gør mest for at skære ned på sprøjtemidler

Der er stor forskel på, hvad supermarkeder gør for at undgå, at du får rester af sprøjtemidler med i købet, når du handler frugt og grønt. Nogle supermarkeder går længere, end hvad loven kræver, mens andre er tilfredse med at efterleve lovens krav.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Forbrugerrådet Tænk. Her har en række af landets supermarkedskæder svaret på, hvad deres politikker er vedrørende sprøjtemidler i frugt og grønt i deres butikker.

– Supermarkederne spiller en væsentlig rolle i bestræbelserne på at skære ned på forbrugernes samlede udsættelse for sprøjtemidler – de kan jo direkte gå ind og stille krav til de fødevarer, som de forhandler. Det er både positivt og nødvendigt, at flere supermarkeder går længere, end hvad lovgivningen stiller af krav. Og så håber vi selvfølgelig, at de kan være med til at trække de øvrige supermarkedskæder samme vej, siger Anja Philip, formand i Forbrugerrådet Tænk.

I undersøgelsen har Forbrugerrådet Tænk set nærmere på, om supermarkedskæderne stiller skærpede krav til indholdet af sprøjtemiddelrester i frugt og grønt. Konklusionen er, at det er stor variation fra kæde til kæde. Tre ud af seks adspurgte kæder har strengere krav til sprøjtemidler i frugt og grønt.

Det drejer sig om Lidl, Coop og Aldi. De stiller alle krav til, at indholdet af sprøjtemiddelrester skal ligge et stykke under lovens grænseværdier. I Lidl skal indholdet være 66 procent under lovens grænseværdi. I Coop skal det være 50 procent under, og i Aldi skal det være 20 til 30 procent under de gældende grænseværdier. De tre kæder kræver desuden, at der maksimalt er fem forskellige slags sprøjtemidler per vare.

Dagrofa, Salling Group og Rema 1000 går ikke længere end loven på dette område.

Antallet af årlige egenkontroller varierer også. Lidl tester i gennemsnit over 1.000 frugt og grønt-varer årligt, mens Rema 1000 tester over 96 varer årligt. Det skriver Forbrugerrådet Tænk.

sprøjtemidler nyheder (Foto: Pexels)
Lidl, Aldi og Coop skærer mest ned for sprøjtemidlerne. (Foto: Pexels)

‘Avengers: Endgame’ smadrer åbningsrekorden i Danmark

Danskerne er vilde med Avengers! Flere end 235.000 spændte biografgæster, har de seneste 5 dage siddet i biografens mørke, for at opleve den nervepirrende afslutning af Avengers-sagaen!

Med en omsætning på 22,1 millioner kroner over weekenden (torsdag-søndag), og 28,3 millioner (onsdag-søndag), er det en overbevisende rekord, som den største åbningsweekend i Danmark nogensinde. Den slår dermed den tidligere rekordholder, James Bond-filmen ”Spectre”, med dennes 20,8 millioner kroner.

Mads Nedergaard, Branch Manager, Walt Disney Company Nordic, udtaler:

– Vi havde meget store forventninger til “Avengers: Endgame” – men at den kunne slå franchises som James Bond (”Spectre”) og Star Wars (”The Force Awakens”), turde vi ikke håbe på. Det er fantastisk!

Det er endvidere den største åbning af en film globalt nogenside, hvor filmen har omsat for 1,2 milliarder USD. Den hidtidige rekordholder var “Avengers: Infinity War”, som omsatte for 640 millioner i åbningsweekenden i april sidste år.
“Avengers: Endgame” er også den hurtigste film til at nå en milliard USD, hvilket tog 5 dage. “Avengers: Infinity War” havde også denne rekord, hvor milepælen blev nået på 11 dage.

Filmen er desuden den største IMAX-åbning af en film i Danmark nogensinde. Det skriver Disney Danmark.

avengers endgame biograf iron man (Foto: Pxhere)
avengers endgame biograf iron man (Foto: Pxhere)

Skatteminister føler sig snydt og bedraget af schweizisk regering

De seneste opdaterede tal fra Skatteministeriet pr. 31. december 2018 viser, at de cirka 800 danskere, der bor i  Schweiz har en gæld til den danske stat for cirka 175 millioner kroner. Og det er et problem, fordi Schweiz som det eneste større vesteuropæiske land ikke har en aftale med Danmark om inddrivelse af skattegæld.

Igennem to år har Danmarks skatteminister, Venstres Karsten Lauritzen, arbejdet på, at få regeringen i Schweiz til at indgå en aftale om inddrivelse af gæld.

Ifølge skatteministeren har han fået positive tilbagemeldinger fra den schweiziske regering, om at den gerne ville være med til at finde en løsning. Men nu har ministeren fået endeligt svar: Schweiz vil ikke hjælpe Danmark med at inddrive millionerne.

– Jeg er meget skuffet. Over at et land, der er så veludviklet og så langt fremme på teknologi og økonomi, bare kan leve med, at svindlere og bedragere og folk, der ikke betaler deres skattegæld, lovligt kan rejse dertil og få beskyttelse. Det fatter jeg simpelthen ikke, siger Karsten Lauritzen til TV 2.
Regeringen i Schweiz har ifølge det danske skatteministerium taget sagen op via parlamentshøringer sidste år fra august til september og i februar i år. Men Danmark har nu fået den tilbagemelding, at et flertal i parlamentet ikke ser noget behov for at lave inddrivelsesaftaler, og derfor kan Schweiz ikke hjælpe. Det skriver TV2.
skatteminister scheweiz (Foto: Pexels)
I Schweiz bor der omkring 800 danskere, der har gæld til den danske stat for cirka 175 millioner kroner. (Foto: Pexels)

Plantorama: Hobbyhøns hitter i de danske baghaver

Flere og flere danskere anskaffer sig høns som husdyr, der kan bo i baghaven. Willy Littau, der er bestyrelsesmedlem i Danmarks Fjerkræavlerforening for Raceavl, anslår, at over 100.000 danskere i dag har hobbyhøns, og at der er sket en stigning på omkring 20 procent de seneste to år.

– Vi mærker en stigende interesse fra særligt børnefamilier, som gerne vil have en lille flok høns gående rundt i baghaven, så de kan få friske æg til morgenmaden. Jeg tror, det skyldes, at der er kommet en lang større bevidsthed om, hvad vi spiser, og hvordan dyrene har haft det. Det er blevet mere moderne at være selvforsynende, og mange ser høns som et let og hyggeligt sted at starte. Det er uden tvivl en tendens, der kommer til at stige, siger Willy Littau, der også fortæller, at flere har fået øjnene op for at bruge hønsegødning i haven, så man dermed undgår kunstgødning.

– De fleste har jo en idé om, hvor meget pasning en hund eller kanin kræver, men med høns er de lidt mere på udebane. Heldigvis er høns ret lette at passe, så for mange vil det ikke være noget problem at klemme ind i en travl hverdag. I udgangspunktet skal man selvfølgelig have både tid og lyst, siger Dorit Vixø Kyed, der er dyreekspert i Plantorama.

Ifølge Dorit Vixø Kyed kræver høns ikke mere end to til tre minutters pasning dagligt. Her skal man tjekke, at de har nok vand og foder, og ved samme lejlighed kan man indsamle æg. Som minimum skal hver høne have 0,6 kvadratmeter plads, men ifølge dyreeksperten kan de ikke have for meget plads. Til gengæld behøver selve hønsehuset ikke være stort, da hønsene helst vil sidde tæt på deres siddepinde. Ofte er en kvadratmeter hønsehus nok til tre høns. Det skriver Plantorama.

plantorama flere danskere får høns i haven (Foto: Plantorama)
Det er moderne at være selvforsynende, og 100.000 danskere har i dag høns i baghaven. (Foto: Plantorama)

Mere end hver tredje kommune har mindst to procent færre på overførselsindkomst

Beskæftigelsesministeriet har i en ny analyse set på udviklingen i antallet af overførselsindkomstmodtagere siden 2015.

I 93 ud af landets 98 kommuner har der fra oktober 2015 til oktober 2018 været et fald i antal overførselsmodtagere på mere end fem procent, og hele 37 kommuner – over hver tredje – har haft et fald på mere end 10 procent. Alene det seneste år er det gået stærkt. Her er antallet i samtlige kommuner faldet med 3,8 procent eller hvad der svarer til godt 26.000 fuldtidspersoner. I Københavns Kommune er faldet på knap 2.600 fuldtidspersoner, hvilket er det største kommunale fald målt på antallet.

Også ledigheden er faldet i 93 kommuner i løbet af det seneste år, viser analysen. I samtlige 98 kommuner er antallet af offentlige forsørgede faldet siden 2015.

– Der er grund til at glæde sig over, at færre danskere over hele landet bliver forsørget af det offentlige. Det er en meget stor socialpolitisk landvinding, vi er vidne til i de her år, hvor beskæftigelsen er rekordhøj, og ledigheden er lav, siger Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og fortsætter:

– Vi har fra regeringens side fra start arbejdet for, at flere skal kunne forsørge sig selv fremfor at leve af det offentlige. Blandt andet har vi kunnet konstatere, at flere i dag arbejder ved siden af deres kontanthjælp. Og bare få timer kan jo være en trædesten til at få en mere fast tilknytning til arbejdsmarkedet og derigennem forsøge sig selv. Sammen med satspuljepartierne har vi også afsat over 420 millioner kroner til projektet ”Flere skal med”, hvor udsatte kontanthjælpsmodtagere får en helt særlig hjælp til at komme tilbage i job. Og endelig har vi i efteråret afsat 100 millioner kroner, som jobcentrene kan bruge til opkvalificering her og nu. Det skriver Beskæftigelsesministeriet.

kommuner (Foto: Unsplash)
Færre danskere bliver forsørget af det offentlige. (Foto: Unsplash)

Dagens billede: Avengers: Chris Hemsworth – det ville ikke være muligt uden jer

Avengers Endgame smadrer åbningsrekorderne over hele verden. Den største åbning nogensinde.

– Det jeg kan sige er tak til alle jer fans! Intet af det her ville være muligt uden jer ❤️

 

· Mere fra samme kategori ·