Læs også:

Close
studerende, stress, stigning, djøf, mentalt sundhed, stigning, afsløring, studier, uddannelse, universiteter

Derfor skal du melde dig ind i a-kasse som studerende

Økonomi  | 

Det kan være en god forretning at melde sig ind i en a-kasse som studerende. Inden du springer ud i et medlemskab, er der dog visse ting, du skal være opmærksom på. MY DAILY SPACE guider dig igennem a-kasse-junglen

Det er lidt med en a-kasse, som det er med en forsikring. Den er god at have, men man håber aldrig, at man får brug den.

Du tænker måske, at det er ligegyldigt at melde sig ind i en a-kasse, når du er studerende, men det er forkert. Der er nemlig masser af fordele at hente, hvis du melder dig ind, mens du læser, og oftest er det gratis at være studentermedlem, eller også får du medlemskabet til nedsat pris.

Der findes mange forskellige a-kasser, og reglerne for dem er lige så mange og forskellige. Oftest har hver sin branche én eller flere specialiserede a-kasser, der kender lige præcis de udfordringer, du står over for som medlem.

Her er nogle af de ting, du skal tænke over, inden du vælger.

Kravende for a-kasse til studerende

For at få gratis medlemsskab i en a-kasse som studerende er der nogle krav, du skal opfylde.

– Du skal være under 30 år (Ellers gælder andre regler)

– Din uddannelse skal mindst vare halvandet år.

– Uddannelsen skal være godkendt som en uddannelse, hvor man kan have gratis a-kasse. Spørg a-kassen for at finde ud af det.

– Du må maksimalt tjene et beløb svarende til dagpenge inkl. SU (211.896 kr. årligt i 2014)

– Du må ikke modtage støtte fra andre offentlige instanser

Hvad kan en a-kasse?

Først er det godt at gøre sig klart, hvad en a-kasse er.

  • A-kasse står for arbejdsløshedskasse, og som du nok har regnet ud på navnet, så hjælper de, når du er arbejdsløs.
  • Det er statsstøttede organisationer, som hjælper deres medlemmer, hvis de mister deres job. Medlemskabet betaler du til hver måned.
  • Det er a-kassen, der hjælper dig under din jobsøgning, udbetaler dine dagpenge, og giver dig et økonomisk sikkerhedsnet, der gør, at du kan holde dig oven vande, imens du leder efter job.

Dagpengene er dels betalt af dit medlemsskabskontingent og gennem arbejdsmarkedsbidraget.

Forskel på karens og karantæne
Karantæne er en sanktion eller en straf du får, hvis du for eksempel siger dit job op eller bliver bortvist.

Karens er en periode, hvor du ikke har ret til at modtage dagpenge, men det er ikke en straf som karantæne er.

Tænk fremad

Der er rigtig mange forskellige fordele ved at tilmelde sig en a-kasse under uddannelse. Først og fremmest er der mange a-kasser, der tilbyder gratis medlemsskab til studerende – men de største fordele får du først, når du skifter læsesalen ud med det jobsøgende liv.

Du har ikke ret til dagpenge, medmindre du er medlem af en a-kasse. Har du været tilmeldt mindst et år før din uddannelse slutter, vil du undgå en karensperiode (som oftest en måned uden ret til dagpenge) og i stedet kunne modtage dagpenge fra første dag, efter din uddannelse er færdig.

Derfor kan det være en god ide at melde sig ind som studerende. På den måde sikrer du, at du ikke ender i karens og ikke kan få penge udbetalt, hvis uheldet skulle være ude, og du ikke kan finde et job direkte efter studiet.

Artiklen fortsættes under billedet.

Din a-kasse kan hjælpe dig i din jobsøgning, hvis du står uden arbejde som nyuddannet. (Foto: Polfoto)
Din a-kasse kan hjælpe dig i din jobsøgning, hvis du står uden arbejde som nyuddannet. (Foto: Polfoto)

14-dages-reglen

Har du ikke fået meldt dig ind i en a-kasse minimum et år før din uddannelse slutter, kan du benytte dig af 14-dages-reglen.

Den betyder, at du skal melde dig ind i en a-kasse senest 14 dage efter, du har modtaget din karakter eller taget den afsluttende mundtlige prøve.

Når du at tilmelde dig inden for de første 14 dage, kan du modtage dagpenge efter en måneds karens.

Får du ikke meldt dig ind, skal du være medlem et helt år, hvor du har arbejdet 1.924 arbejdstimer, før du kan modtage dagpenge.

Find a-kassen med den rette profil

Men du kan jo ikke melde dig ind i en a-kasse, uden at have fundet den bedste.

En af a-kassens opgaver er at vejlede dig, hjælpe dig med at planlægge dine karrieremål, hjælpe dig med kurser, netværksmøder og guide dig i din generelle jobsøgning. Også selv om du ikke står og er i akut jobmangel.

Derfor kan det være en stor fordel, at du vælger en a-kasse, der passer til din uddannelsesmæssige og arbejdsmæssige profil. En specialiseret a-kasse kan nemlig hjælpe dig med at navigere rigtigt i lige præcis dine jobvande, fordi de kender din branche og dens forudsætninger og udfordringer, når det handler om jobmarkedet.

Derfor er det tid godt givet ud, hvis du sammenligner a-kasserne. Vær klar over, hvad du prioriterer ved en a-kasse.

Vær opmærksom på, at uanset hvad du betaler i kontingent for din a-kasse, er dagpengesatsen den samme. Du behøver ikke tage det billigste, men du behøver heller ikke tage det dyreste. Tag i stedet den a-kasse, der giver dig mest værdi for pengene.

Derfor behøver du ikke betale mere end nødvendigt for din a-kasse. Det kan være en anden historie, hvis du skal vælge fagforening. Vær opmærksom på, at nogle fagforeninger og a-kasser tilbyder billigere kontingent, hvis du tager dem som en samlet pakke.

Artiklen forsætter under billedet

Det er godt at have dagpengene og a-kassen som sikkerhedsnet, hvis du ikke kommer direkte ud i arbejde som nyuddannet. (Foto: Polfoto)
Det er godt at have dagpengene og a-kassen som sikkerhedsnet, hvis du ikke kommer direkte ud i arbejde som nyuddannet. (Foto: Polfoto)

Det skal du være opmærksom på

Når du er færdig med din uddannelse og klar til jobmarkedet, skal du søge optagelse som nyuddannet. I langt de fleste tilfælde giver a-kassen dig besked om, at du skal ændre din medlemsstatus, og spørger dig, om du vil fortsætte som medlem.

Uanset om du er i job eller ledig, skal a-kassen have besked fra dig.

Du skal også forny dit gratis medlemsskab en gang om året, imens du studerer. Oftest sendes der bare en email til dig, som du skal acceptere. Fornyer du ikke medlemsskabet, kan du risikere at skulle betale kontingentet eller få opsagt dit medlemsskab.

Får du opsagt medlemsskabet, kan du miste retten til at modtage dagpenge. Og så har vi først balladen.

Se oversigt over de bedste a-kasser for studerende her.

5-års-reglen

Vær opmærksom på, at du maksimalt kan fritages for kontingent i fem år. Derfor er det en god ide at vente i hvert fald seks måneder, fra du starter på dit studie, til du melder dig ind som studentermedlem i a-kassen. Varer din uddannelse længere end fem år, kan du risikere at skulle betale, inden du er færdig med at studere.

Varer din uddannelse til gengæld kun 1,5 år, skal du melde dig ind med det samme.

Vær opmærksom på, at de fem år er i alt, det vil sige, at pauser, uddannelseskift og så videre tæller med.

Hvis du alligevel ender med at opbruge de fem års fritagelse, kan du overveje at melde dig ud af a-kassen ind til et år før, du er færdig, hvor du igen bliver medlem og sikrer dig dagpenge fra første ledighedsdag.

Studiejob

Vær opmærksom på reglerne omkring studiejob og dagpenge, for det er her mange studerende slår sig økonomisk.

Når man selv siger et job op, udløser det som udgangspunkt tre ugers karantæne. Der er dog særregler for studerende.

Har du et studiejob, er det vigtigt, at din kontrakt enten er tidsbegrænset, eller at du er opsagt, inden din medlemsstatus ændrer sig i a-kassen fra studerende til nyuddannet. Her er det meget vigtigt at huske, at der kan være en opsigelsesperiode. Den skal også være afsluttet, inden du skifter status til nyuddannet.

Det er nemlig ved opsigelsesvarslet, at mange nyuddannede kommer i problemer, fordi mange tror, at de bare skal opsige jobbet inden deres sidste eksamen.

Derfor kan det ikke siges nok gange: Ønsker du at sige dit studiejob op, så skal du have opsagt og afsluttet din stilling inden sidste eksamensdato. 

Hvis din kontrakt for eksempel siger opsigelsesvarsel på måneden ud plus en måned, så skal du sige op allerede i april, hvis din sidste eksamen er den 17. juni.

Siger du først op, efter din status er ændret til nyuddannet, kan du risikere nogle ugers karantæne.

snapchat.com/add/mydailyspace

Kilder: Boligogprivatøkonomi.com, Stakato.dk, Studenterguiden.dk, Sulivet.dk, a-kasse-dk.dk, Danske A-kasser og A-kasseservice.

· Mere fra samme kategori ·