Læs også:

Close
mobil, mobilafhængighed, forbrug, mobilforbrug, liv, overvågning, space

Mobilforbrug: Har du overvejet, om du er afhængig af din mobil?

Mit liv  | 

Har du nogensinde overvejet, om du er mobilafhængig? Hvor mange timer dagligt, du egentlig bruger på din mobil? Det gør vi på MY DAILY SPACE, og derfor har vi fået tre kvinder til at registrere deres mobilforbrug i fem dage for at se, hvor meget tid smartphonen stjæler

Vi tænker aldrig rigtig over, hvor meget vores mobil fylder i vores hverdag, eller hvor mange timer vi kan fordrive på Facebook, Snapchat, i Farmville og alle de andre mere eller mindre uundværlige apps, der gør vores hverdag sjovere og samtidig fungerer som den perfekte tidsrøver, når vi keder os. Men nøjes vores mobilforbrug med at være en lille tidsrøver her og der, eller dominerer den vores hverdag?

Hvis du nu fik muligheden for at få svar på netop dette spørgsmål ved at få overvåget dit forbrug, så du blev tvunget til at se din mobilafhængighed (eller mangel på samme) i øjnene, ville du så sige “ja tak”?

Det er der tre kvinder, der har gjort, og de har endda ladet os på MY DAILY SPACE følge dem i processen.

Læs også: Kender du denne smarte iPhone-funktion? Få hurtigt hjælp i nødsituationer

mobilafhængighed, forbrug, mobilforbrug, liv, overvågning, space
Er du mobilafhængig? Vi har fået tre kvinder til at overvåge deres mobilforbrug i fem dage. Læs om resultaterne her. (Foto: Pexels)

Vores mobil er vores livlinje

Hvad vi helt præcist bruger vores telefoner til kan variere fra person til person, men én ting er dog sikkert: Den er vores forbindelse til vores omverdenen. Til vores venner, familier, kærester og hele vores netværk generelt. Derfor kan vi være af den opfattelse, at det selvfølgelig siger sig selv, at vi har brug for at have vores mobiler inden for tæt rækkevidde.

At mobilen ses som en livlinje, der forbinder os til omverdenen, er en holdning, der helt klart eksisterer hos de tre kvinder, der har takket ja til at lade både appen Space og MY DAILY SPACE få indblik i deres mobilforbrug.

Mobilen er blevet en dårlig vane

Inden forsøget blev sat igang, fik vi en kort snak med pigerne om, hvor meget deres mobiler fylder i deres hverdag, samt hvilke forventninger de selv har til deres resultater.

mobil, mobilforbrug, mobilafhængighed, afhængighed, forbrug, liv, livsstil, forsøg, space, apple, android, iphone, mobilbrug
Space er en app, der overvåger din mobilforbrug og derfor kan fortælle dig, hvor mange timer om dagen du aktivt bruger din telefon. Baseret på dine informationer fastsætter Space nogle daglige mål, der skulle hjælpe dig med at mindske dit forbrug. (Foto: MDS)

For 21-årige Jasmin er mobilen der, hvor al kommunikation går igennem: Den bruges flittigt til sociale medier som Facebook og Snapchat, men også mobilspil, hækleopskrifter, Spotify og GPS’en bliver flittigt brugt i dagligdagen, hvor hun ikke vil kunne leve uden.

– Jeg vil egentlig kalde mig selv mobilafhængig, for jeg ved virkelig ikke, hvad jeg skulle lave, hvis jeg en dag kedede mig og ikke havde min telefon. Jeg vil også sige, at Facebook klart er en stor synder. Alligevel føler jeg ikke selv, at jeg bruger den så voldsomt, så jeg vil måske gætte på en tre timer om dagen.

Læs også:8 apps, der gør min hverdag federe

mobilafhængighed, mobil, afhængighed, forbrug, space, liv, kvinder, forbrug, iphone, facebook, sociale medier
Mette, Jacqueline og Jasmin lod Space overvåge deres mobilforbrug i fem dage. Resultaterne overraskede dem. (Foto: Privat)

Alle pigerne er enige om, at mobilen har stor betydning for deres dagligdag og lægger ikke skjul på, at de nok er mere på den, end de burde. Mette, der i øjeblikket arbejder som tjener på deltid, kan tydeligt mærke, hvordan hendes telefon optager langt mere af hendes tid, efter hun er stoppet som fuldtidsansat:

– Efter jeg er kommet ned på deltid, ryger meget af dagen med at se Netflix, og så kommer jeg helt automatisk til at sidde med mobilen og surfe Facebook eller spille spil. Jeg ved med sikkerhed, at jeg bruger mobilen meget mere, end da jeg arbejdede fuldtid, men jeg tror ikke rigtig, jeg har et begreb om, hvor meget. Jeg frygter måske lidt, at jeg bruger den over seks eller otte timer om dagen, siger hun og fortsætter:

– Jeg har lagt mærke til, at når min kæreste og jeg går ud og ryger, står vi med vores mobiler i stedet for at snakke sammen. Når jeg er til familiearrangementer eller lignende, finder min mobil på magisk vis altid vej op i min hånd, selv om jeg egentlig altid er blevet opdraget med, at den skal gemmes væk, når man har gæster. Så selv om jeg aldrig har tænkt det om mig selv, er jeg nok mobilafhængig.

Læs også: Har du styr på, hvad du siger ja til, når du henter en app?

mobilforbrug, mobil, afhængig, mobilafhængig, space, overvågning, telefoni, sociale medier, test, kvinder, liv, afhængighed
Mette er overbevist om, at mobilen afhjælper på kedsomheden, når man er hjemme. I bund og grund mener hun, at mobilforbruget er en dårlig vane, da man hurtigt kan føle sig nøgen, hvis den ikke er inden for rækkevidde. (Foto: Pexels)

Mobilen er det perfekte middel mod kedsomhed

Jacqueline, der i øjeblikket er sygemeldt, indrømmer også, at mobilen bliver flittigt brugt på både sociale netværk som Facebook og Snapchat, men at også mobilspil som Township og Design Home spilles for at slå hjernen fra. Hun mener ikke selv, at hun er decideret afhængig af sin telefon, men at den alligevel ikke helt kan undværes:

– Jeg må indrømme, at jeg faktisk tror, jeg bruger omkring otte eller ni timer om dagen på min mobil, men jeg ville ikke være chokeret, hvis det var mere. Jeg kan sagtens undvære den i flere timer af gangen, men når det er det første og sidste, man ser på i løbet af en dag, så er man måske lidt afhængig? For mig er kedsomhed den største grund til, at jeg bruger min telefon så meget, siger hun og fortsætter:

– Når jeg ikke føler, at jeg har noget bedre at tage mig til alligevel, så er det fint nok at brænde tiden af på telefonen, og så kan det godt være, at jeg har mad, vasketøj og rengøring at ordne, så måske er det oftest bare en dårlig undskyldning. Men hvad nu, hvis der er sket noget spændende, eller nogen har svaret på min besked eller kommentar? Noget, der burde tage fem minutter bliver hurtigt til flere timer.

mobilafhængighed, mobil, afhængighed, forbrug, socialemedier, kedsomhed, tidsrøver,
For Jacqueline er mobilen den perfekte undskyldning for at tjekke Facebook eller spille spil. Men ofte er der også vigtige ting, der skal følges op på, som for eksempel mails eller beskeder. (Foto: Pexels)

Læs også: Sådan fjerner du folk fra insta story uden at unfollowe dem

Når du skal konfronteres med dit mobilforbrug

Det kan være hårdt at se sit forbrug i øjnene. Hvad nu, hvis det viser sig, at din lille, søde smartphone har opslugt halvdelens af din dag? Eller du finder ud af, at Facebook, Instagram eller andre syndere er skyld i, at dit hjem sejler?

Kvinderne var inden aktiveringen af Space utrolig spændte på, hvad deres resultater ville vise.

– Jeg er mest spændt på at se, hvor meget tid jeg rent faktisk spilder på at bruge min mobil. Jeg tager jo også tit mobilen op, fordi jeg tror, at jeg får en besked eller for at se, hvad klokken er. Jeg tror, det er sundt at få et “wakeupcall” og blive konfronteret med sit forbrug. Jeg frygter, at jeg er meget mere mobilafhængig, end jeg går og tror, siger Mette.

mobilforbrug, afhængighed, mobil, test, space, vaner, liv, mobil,
Når appen Space er aktiveret, vil den måle det daglige mobilforbrug. Herunder, hvor meget tid kvinderne er på mobilen, samt hvor mange gange de åbner den dagligt. (Foto: Pexels)

– Jeg er også virkelig spændt på mit egentlige resultat. Altså, hvor mange timer jeg rent faktisk bruger på min mobil om dagen, for selv om jeg ved, det er mange, er jeg spændt på, hvor mange der egentlig er tale om. Det kunne være interessant at se, om der er en sammenkobling mellem mit høje timetal på mobilen og eventuelt manglende udførte pligter i hjemmet, siger Jacqueline, der bliver suppleret af Jasmin:

– Jeg ser frem til at se, hvor meget jeg egentlig bruger min telefon, da den er en stor del af min hverdag, så det bliver spændende at se, om det overrasker mig, eller om det er, som jeg har regnet med.

Læs også: Misforstår du ofte andres emojis? Det er der flere grunde til

Jasmins resultater: Jeg åbner min telefon alt for meget

Space overvåger ikke kun tiden, der bliver brugt på telefonen, men måler samtidig, hvor mange gange dagligt, der åbnes for telefonen. Især den funktion viste sig meget brugbar for Jasmin, der blev meget overrasket over at se, hvor meget hun åbner sin telefon i løbet af en dag. Space kunne nemlig dokumentere, at hun har åbnet mobilen hele 328 gange på de fem dage.

– Jeg er virkelig overrasket over, hvor mange gange jeg har åbnet min telefon. Det er jo voldsomt mange gange på kun fem dage, så jeg har fundet ud af, at jeg er typen, der åbner mobilen for at kigge på den i to sekunder, og så låser jeg den igen. Efter de her dage har jeg tænkt over, hvor meget tidsspilde det er at åbne og lukke den hele tiden, så det vil jeg prøve at ændre på ved hjælp af fremtidig brug af Space.

mobilafhængighed, forbrug, mobil, test, hverdag, vaner
Space giver dig mulighed for at følge dit mobilforbrug dag for dag. Jasmin havde gættet på, at hun brugte sin mobil tre timer om dagen, det viste sig at passe meget godt. (Foto: Privat)

Jasmin havde forudset sit forbrug til at være på omkring tre timer, hvilket hun var bekymret for var optimistisk sat. Resultaterne fra Space kunne dog dokumentere, at hun har brugt 930 minutter på sin mobil over de fem dage, hvilket betyder et dagligt forbrug på 3,2 timer.

Selv om Jasmin var glad for, at hun ikke har brugt den meget mere, synes hun stadig, at 15 timers mobilforbrug på fem dage lyder voldsomt.

Læs også: Tag flottere madbilleder med din telefon

Mettes resultater: Mit forbrug skræmmer mig

Mette havde forudset sit forbrug til at være et sted mellem seks til otte timer om dagen, og Space kunne bekræfte, at hun på fem dage havde brugt sin mobil i 1.783 minutter, hvilket svarer til et gennemsnit på seks timer dagligt. Selv om tallene stemmer meget godt overens med Mettes egne forventninger, er hun alligevel skræmt over resultatet.

– Jeg er i gennemsnit vågen 14 timer på en dag, og så bruger jeg hele seks timer på min mobil. Det er jo fuldstændig vanvittigt, når man får det stillet op på den måde. Det skræmmer mig enormt meget at se, at jeg alene fredag brugte næsten 9,5 timer på min mobil. 9,5 timer! Jeg har jo næsten ikke lavet andet den dag, det er sgu da lidt flovt.

mobilforbrug, mobilafhængig, afhængig, hverdag, tidsfordriv, mobil, kedsomhed, forbrug
Selv om Mettes forventninger stemmer godt overens med hendes resultater, synes hun, det er tankevækkende, at mobilen fylder så meget i hendes hverdag. (Foto: Privat)

Selv om Mette finder sit mobilforbrug flovt og tankevækkende, er hun glad for, at hun lod Space overvåge sit forbrug, da det har fået hende til at tænke nærmere over sine mobilvaner.

– Jeg tror klart, at jeg vil beholde Space på min mobil og så begynde at arbejde hen imod målene, som appen har sat for mig. Så vil jeg prøve at se, om jeg kan finde på andre måder at fordrive tiden på – uden min telefon. Så nu vil jeg øve mig i at lade mobilen blive i jakken, når jeg er ude til noget og ellers være tilstede i sociale sammenhænge. Måske skal jeg foreslå min kæreste, at rygning på altanen er mobilfri-zone.

Læs også: Guide: Hold mobilen i live hele dagen

Jacqueline: Mit forbrug var mindre end forventet

Jacqueline var bekymret for, at hun brugte omkring otte eller ni timer på sin telefon dagligt. Efter de fem dages overvågning med Space kan hun dog konstatere, at der i stedet er tale om 5,8 timer, hvilket overrasker hende positivt. Dog må hun også indse, at hun ikke kan undskylde sin manglende produktivitet med sit mobilforbrug.

– Jeg kan jo ikke bruge mine mobilvaner som en undskyldning for ikke at være produktiv, for ja, det er da høje tal, men slet ikke i den dur, jeg havde regnet med. Det var dog sjovt at se, hvordan mit forbrug bliver enormt mindsket, når min kæreste er hjemme, selv om jeg følte, jeg havde været meget på, fordi jeg har ligget syg.

mobil, mobilforbrug, mobilafhængighed, overvågning, space, hverdag, test, kedsomhed
Jacqueline kan tydeligt se, hvornår hun har været alene, og hvornår kæresten var hjemme, da det afspejles i hendes forbrug. (Foto: Privat)

Da Space ikke kun er en app, der overvåger dit mobilforbrug, men også aktivt forsøger at hjælpe dig med at mindske din tid på mobilen og øge din produktivitet i den virkelig verden, kommer appen med jævne mellemrum med små notifikationer, der skal fungere som reminders om, hvor længe du er på. Disse vendte Jacqueline ofte øjne af, men alligevel var der én af beskederne, der fik hende op af stolen.

– På et tidspunkt kom der en notifikation, som var så passiv aggressiv, at jeg slet ikke kunne lade være med at grine. Den fik mig til at låse min mobil og gå med min hund i stedet, fordi jeg synes, den var så sjov.

Jacqueline kan ikke huske, hvad der helt konkret stod i notifikationen, men en af Spaces beskeder lyder:

– Oh, it’s you again … But I just saw you”, hvilket er en humoristisk måde at fortælle dig, at du skal ud og opleve lidt i den virkelig verden.

Læs også: Dårlig selvtillid fik mig til at bruge flere tusinde kroner på et mobilspil

Space er brugbar, hvis du vil mindske dit mobilforbrug

Alle kvinderne er glade for, at de deltog i forløbet og lod Space følge deres mobilforbrug i fem dage. Mette er overbevist om, at appen og dens små notifikationer og sjove beskeder vil have stort potentiale til at hjælpe dem, der gerne vil justere deres mobilvaner:

– Jeg tror faktisk, at rigtig mange vil have gavn af at prøve appen. Det er virkelig en øjenåbner, som mange (inklusive mig selv) måske har brug for. Jeg tror også, at de små notifikationer vil hjælpe, hvis man virkelig vil bruge mobilen mindre, for de er skrevet på en sjov og sarkastisk måde, siger hun og bakkes op af Jasmin:

– Jeg synes virkelig, at Space har givet mig et godt indblik i, hvor meget jeg egentlig bruger min telefon, så jeg har fået meget at tænke over, og jeg vil helt sikkert bruge Space igen.

mobilforbrug, forbrug, mobil, afhængighed, tidsrøver, sociale medier, vaner, dagligdag, space
Hvis du også sidder for meget med din mobil, så er det bare at komme af sted. (Foto: Pexels)

· Mere fra samme kategori ·