Læs også:

Close
unge, teenagere, drenge, piger, mobning, nøgenbilleder, offensimentum, facebook, mobning, chikane, deling, død, tortur, videoer, krimi, ulovligt

Misforstår du ofte andres emojis? Det er der flere grunde til

Nyheder  | 

Vi elsker emojis og bruger dem som aldrig før, når vi skriver med hinanden. Alligevel kan der opstå situationer, hvor du totalt misforstår dine veninder

Taler du flydende emoji? De små populære ikoner er blevet fast inventar i vores beskeder til hinanden, og det er der flere grunde til: De er med til at lette på stemningen, understrege vores pointer eller illustrere vores følelser.

Men hvorfor er det, vi er så glade for at bruge emojis i vores tekstsprog, og hvordan kan vi være sikre på, at modtagerne af vores emojis tillægger dem den samme betydning, som vi selv gør?

– Vi er ikke altid enige om, hvad en emoji betyder, fortæller Tina Thode Hougaard, sprogforsker ved Institut for Kommunikation og Kultur.

emoji, telefoni, sms,
Selvom vi bruger emojis hver dag, kan vi forstå dem meget forskelligt. (Foto: All Over)

Emojis skal forstærke vores budskaber

Ifølge Tina Thode Hougaard er der en særlig grund til, at vi alligevel bruger emojis, selv om vi ikke altid kan være sikre på, at modtageren forstår præcis, hvilken betydning afsenderen selv lægger i dem.

– Når vi kommunikerer med hinanden er det altid i to spor: Indhold og relation. Vi bruger meget energi på at relatere til hinanden, og når vi taler sammen, bliver relationen skabt gennem krop og tale. Det vil sige, at vi afkoder hinanden gennem flere ting, for eksempel vores kropssprog, stemmeleje og brug af ironi, siger hun og fortsætter:

– Vi er ikke trænet i at skrive os ind i relationen til hinanden, og derfor er den skriftlige situation anderledes. Vi bruger emojis – herunder primært smileyerne – rent intuitivt for at understrege vores budskaber og dermed guide modtageren i vores budskaber og mening.

Tina Thode Hougaard mener, at vi bruger emojis som en form for læseguide, der gerne skulle tydeliggøre vores budskaber for de mennesker, der skal modtage vores beskeder. Vi indsætter altså emojis for at blive forstået bedre og samtidig styrke relationen til dem, vi skriver med.

Sådan fjerner du Facebooks emojis og får de gamle tilbage i Messenger. (Foto: All Over)
Du kan vælge mellem et hav af emojis, når du skal understrege dit budskab. (Foto: All Over)

Når vi skriver sammen, vælger vi den emoji, der bedst understøtter vores budskab. Valget af emoji falder derfor altid på den, hvis betydning vi tolker som sådan, og derfor sender vi den af sted uden at tænke nærmere over det. Vi føler nemlig, at det er tydeligt, hvad hensigten med vores valgte emoji er.

Emojis vises forskelligt på iPhone og Android

Men hvor er det så, at misforståelserne opstår? Vi spurgte Tina Thode Hougaard, hvad man som emoji-entusiast skal være opmærksom på, inden man bare ukritisk smider om sig med smileyer.

– Der er to faldgrupper, når man taler om fortolkningen af emojis og deres betydning. Den ene er, at mange emojis vises forskelligt på forskellige styresystemer, siger hun og fortsætter:

– Emojis ændrer udseende, alt efter om du ser dem på Google, Facebook, Twitter, iPhone- eller Samsung-telefoner. Så fordi den ser ud på en bestemt måde hos dig, gør den det ikke nødvendigvis hos din modtager.

Vi har på redaktionen valgt at kigge nærmere på, hvilke smileyer der illustreres forskelligt på henholdsvis iPhone og Samsung, og her ses det tydeligt, at der er nogle klare forskelle, som kan skabe misforståelser.

smileys, emojis, sms, emoji
Nogle emojis vises forskelligt. Til venstre ses udvalgte emojis på iPhone, og til højre vises, hvordan disse smileys ser ud på Samsung. (Foto: All Over)

 

Emojis er åbne for fortolkning

Den anden faldgruppe, Tina Thode Hougaard omtaler, er, at vi ikke altid er enige om emojiernes betydning.
Den samme smiley – for eksempel sendt fra en iPhone til en iPhone – kan altså tolkes forskelligt.

Og det er her, at brugen af emojis godt kan blive en smule farlig for vores skriftlige kommunikation: Netop der, hvor vi ikke tror, vores brug af smiley kan misforstås, og den så bliver misforstået.

smiley, emoji, sms, besked
Vi er ikke altid enige om emojis betydning, og det kan skabe misforståelser. (Foto: All Over)

Vi har været så heldige at få indsigt i en undersøgelse, Tina Thode Hougaard foretog i efteråret 2016. Undersøgelsen er baseret på 710 besvarelser fra folk i alle aldre (10 – 70 år) og havde til formål at se nærmere på, hvad emojis bruges til, hvilke typer der bruges, og hvordan de bliver tolket.

Ud fra deltagernes svar omkring den samme smiley, ses det tydeligt, at den kan blive forstået på flere forskellige måder.

De deltagende i undersøgelsen blev blandt andet spurgt, hvad de tænkte om smileyen med solbriller:

solbrille, emoji, smiley, smojis
Til undersøgelsen blev deltagerne vist en solbrilleemoji. Det var dog ikke præcis denne. (Foto: All Over)

– Sej, cool, gangster, solen skinner, ferie, ironi, afslappet. Det er kortfattet ironi, langfattet er det udtryk for, at man er bevidst om, at man ikke er cool/sjov, eller måske opfører sig lidt kikset. For eksempel med et virkelig dårligt ordspil – for at understrege selvbevidsthed, (Pige fra undersøgelsen i målgruppen 16 – 19 år)

– Jeg er virkelig fuld eller swag, (Pige fra undersøgelsen i målgruppen 16 – 19 år)

– En sms fra min mor eller svigerfar… Wanna be cool. Kikset, (Kvinde fra undersøgelsen i målgruppen 26 – 30 år)

De deltagende i undersøgelsen blev også vist den ikoniske hundelort-emoji:

smilende hundelort, emoji, emojis, smiley
De deltagende i undersøgelsen blev også vist emojien med den smilende hundelort. (Foto: All Over)

– Det er bare fjol for fjortenårige.
(Kvinde fra undersøgelsen i målgruppen 20 – 25 år)

– Den beskriver tømmermænd glimrende, og så repræsenterer den typisk, hvis jeg har lavet noget dumt, men som mest af alt er sjovt – helt klart en af de bedste emojier, der er!
(Kvinde fra undersøgelsen i målgruppen 20 – 25 år)

– Når man er på toilettet og laver nummer 2.
(Kvinde fra undersøgelsen i målgruppen 20 – 25 år)

Hvordan undgår vi misforståelserne?

I en tid, hvor emojis er blevet en fast del af vores måde at udtrykke os på, er det ikke svært at forestille sig, at en emoji, der enten vises anderledes hos modtager grundet styresystemet eller opfattes anderledes end afsenderens hensigter, kan skabe nogle alvorlige misforståelser i vores skriftlige samtaler med hinanden.

smileys, veninder, sms, emojis, emoji
Der er to ting, du kan være opmærksom på, for at mindske misforståelser, når du bruger emojis. (Foto: All Over)

Er det overhovedet muligt at undgå misforståelserne? Vi spurgte Tina Thode Hougaard, hvad man som afsender skal være opmærksom på, når det kommer til brugen af emojis.

– Det er med emojis, som det er med samtaler. Man skal nok tænke over: “Hvad for et svar får jeg?” Ligesom når man sidder overfor hinanden, der aflæser man hinandens kropsprog; ser den anden sur ud eller ked ud af det? Så opfanger man det lynhurtigt, siger hun og fortsætter:

– Se samtalen som en interaktion: Hvordan reagerer den anden? Virker det, som om de misforstår?

For at mindske misforståelser mellem dig og den, du kommunikerer med, kan du derfor være ekstra opmærksom på den respons, du får, efter du har sendt din besked. En anden ting, Tina Thode Houoaard foreslår, er, at vi ser på emojis som supplement til vores beskeder og i stedet tænker over, om beskeden kan stå alene.

– Mit råd er, at man ikke nødvendigvis skal undlade emojierne, men tænke: “Hvis jeg skal have dem med, hvordan skal de så forstås?” Emojierne giver ikke sig selv, så det kan være nødvendigt lige at tænke over, hvorfor det er, man har brug for emojis, afslutter Tina Thode Hougaard.

· Mere fra samme kategori ·