Læs også:

Close

Har du styr på, hvad du siger ja til, når du henter en app?

Nyheder  | 

Adgang til fotos, beskeder, kalender, lokation og mails? Det er de sjoveste ting, apps skal have adgang til, når du downloader dem. Har du styr på, hvad du egentlig siger ja til?

Det er efterhånden ikke nogen hemmelighed, at de digitale hjælpemidler, vi omgiver os med i hverdagen – computere, smartphones, tablets, spilkonsoller og meget mere – bruges til at spionere på os i den ene eller anden grad.

Men har du egentlig styr på, hvor langt du lukker fremmede ind i dit privatliv, når du downloader en app?

For hvorfor skal en app have adgang til dine kontaktpersoner? Hvorfor skal den kunne læse dine sms’er? Hvorfor skal den kunne se dine billeder? Hvorfor skal den havde adgang til telefonens lager, eller kunne tjekke din kalender?

Læs også: Dækker du kameraet på din computer til? Det bør du gøre

Har du styr på, hvad du siger ja til, når du henter en app? (Foto: All Over)

Du har ingen kontrol

En undersøgelse fra 2016 viser, at det er de færreste af os, der har styr på, hvad vi siger ja til, når vi henter apps. Faktisk er det kun 9,8 procent af danskerne, der altid læser vilkårene, inden de downloader en app.

Der er dog også en anden problematik forbundet med apps, for du skal godtage appens vilkår, uanset om du er enig eller ej, hvis du vil have den lille applikation ned på din smartphone. Derudover er dine godkendelser meget brede.

Det betyder, at når du først har godtaget appens vilkår og har hentet den ned på din telefon, kommer det næste problem, for du aner ikke, hvad dine oplysninger bruges til, om de opbevares sikkert eller sælges videre til en tredjepart.

Det kom også frem tidligere på året, at det ikke kun er, når du bruger telefonen, at oplysninger om dig og din lokation sendes videre. Også når du ikke bruger appen, bliver der sendt informationer om dig.

Se også: 8 apps, der gør min hverdag federe

Hvor meget kontrol har du over dine oplysninger? (Foto: All Over)

Skal andre læse dine sms’er?

Det kom som en overraskelse for mange danskere, at Facebook Messenger krævede adgang til deres sms’er, når den blev downloadet. Det fik mange til at slettet appen og kun bruge den på deres computer.

Messenger er dog langt fra den eneste app, der skal have adgang til pudsige features og oplysninger om dig, før den vil lade sig downloade.

Andre apps kræver adgang til din mail, kalender, sms’er, billeder, lageret på din telefon og meget andet, og det kan virke en anelse pudsigt, at en spil-app skal have adgang til dine personlige sms’er med din veninde.

Se også: Flere kvinder end mænd gamer

Du kan gøre flere ting for at sikre dine oplysninger. (Foto: All Over)

Hvad kan du gøre?

Der er flere ting, som du kan gøre for at blive afklaret med, hvilke oplysninger dine apps får om dig. Først og fremmest skal du have det i baghovedet, at betaler du ikke for appen, er du højst sandsynligt varen, der sælges.

1: Brug nogle få minutter på at læse vilkår

Selv om det er mega træls, så er minutterne givet godt ud, hvis du bruger bare lidt tid på at sætte dig ind i, hvilke vilkår du går med til, og hvilke informationer du giver adgang til.

2: Juster tilladelser

Det er muligt at gå ind i indstillinger på din smartphone og se, hvad den enkelte app har adgang til. Du kan forhindre, at appen får adgang til forskellige dele af din telefon, men du kan risikere, at appen så ikke længere virker.

3: Opdater og ryd ud i dine apps

Sørg for at gennemgå dine apps med jævne mellemrum. Slet dem, du ikke bruger, tjek, at de er opdaterede og få genopfrisket, hvilke informationer de har om dig.

4: Brug apps, der maksimerer din sikkerhed

Det er muligt at finde alternativer til de store, kendte app-udbydere. Alternativer, der ikke høster informationer om dig, som de ikke skal bruge. De er også åbne om, hvilke oplysninger de trækker og hvorfor.

Forbrugerrådet Tænk har også udpeget tre apps, som du kan finde her, der kan hjælpe dig med at holde styr på, hvad dine øvrige apps gør med dine oplysninger.

5: Lad være med at hente appen

Overvej, om det virkelig er så vigtigt at have den app.

Kilder: Forbrugerrådet TænkRitzau FOKUS, DR, Version 2, DR, Forbrugerrådet Tænk, Slate, Consumer, The Next Web, Digital Trends.

· Mere fra samme kategori ·