Læs også:

Close
(Foto: Eat Clean With Amalie & Emilia's Kitchen)

Tag flottere madbilleder med din telefon

Underholdning  | 

Ynder du at fotografere din mad, eller vil du gerne i gang med det? Vi har spurgt to bloggere, hvordan man tager de bedste madbilleder, når man kun er bevæbnet med en telefon

Der er et eller andet magisk ved madbilleder. Alle tager dem (selv dem, der ikke gør, har mindst én gang fotograferet deres mad, vi nægter simpelthen at tro andet), og de høster likes i massevis, når de bliver delt på Instagram.

For at tage et godt madbillede, skal du dog have styr på andet og mere end madlavning (eller evnen til at bestille). Vi har allieret os med madbloggerne Amalie Frijs-Djurhuus og Emilia Alesci, der står bag henholdsvis Eat Clean With Amalie og Emilia’s Kitchen.

madbilleder
Amalie Frijs-Djurhuus tager altid sine madbilleder i fugleperspektiv. (Foto: @eatcleanwithamalie på Instagram)

Regel nummer 1: God belysning

Lys er næsten vigtigere end motivet. Næsten. Har du dårlig belysning, skygger eller gulligt lys, vil det forringe dine chancer for at tage et billede, der viser, hvor lækker din mad egentlig ser ud og er. Sørg derfor for at have masser af lys – og helst den naturlige slags.

– For at få det perfekte madbillede er det alfa og omega, at der er dagslys. Min aftensmad kommer kun på Instagram, hvis billederne kan nå at blive taget, inden solen går ned – ellers lader jeg være med at forsøge. Så gå efter dagslyset, hvis du ikke har et professionelt fotostudie, råder Emilia Alesci.

Læs også: Mød Koreas ukronede beautydronning: Bloggeren Irene Kim

Også Amalie Frijs-Djurhuus, går meget op i dagslys, når hun skal fotografere sine kreationer.

– Det er supervigtigt, at man tager dem ved vinduet, så kommer der nemlig flot naturligt lys. Jeg plejer at sætte skålen i vindueskarmen, eller også tager jeg billedet udenfor – man kan gå ud i haven eller på altanen, hvis man har det til rådighed.

Du kan dog ende i en situation, hvor du bare MÅ fotografere en lækker ret, men solen desværre allerede er gået ned. Her undgår du det gule, grimme lys ved at alliere dig med en assistent.

– Hvis det er mørkt udenfor, så foreslår jeg, at man får en anden person til at lyse med iPhone-lommelygten på maden, mens man tager billedet – det gør, at maden ikke bliver overbelyst med flash, forklarer Amalie Frijs-Djurhuus.

madbilleder
Der er altid knald på farverne på Emilia Alescis billeder. (Foto: @emiliaskitchen på Instagram)

Fotogen mad

Det bliver svært at tage et fedt madbillede, hvis råmaterialet ikke er i orden. Nogle retter smager fantastisk uden at være fotogene. Andre har hele pakken – og det er naturligvis dem, der gør sig allerbedst på billeder.

– Det handler meget om, hvor appetitlig maden ser ud, jeg synes ofte, at billeder af farvestrående mad er gode. Så kan det godt være, at bøf med løg er lækkert, men det fungerer ikke særlig godt på et billede, hvor man kun får det visuelle med, siger Emilias Alesci.

Læs også: Sådan tjener bloggere penge på Instagram

Flotte farver

Som du kan se på billederne herover, er mange af Emilia Alescis madbilleder meget farverige. Det er der en god grund til. Farvestrålende billeder fanger nemlig øjet, og derfor vil du opdage, at retter med mange farver tit bliver meget flottere.

– Når jeg redigerer mine billeder til Instagram, forsøger jeg at redigere dem så lidt som muligt, så normalt piller jeg mest ved farvemætningen og lysstyrken, fortæller Emilia’s Kitchen.

Fotoapps

Du kan selvfølgelig “snyde” lidt med de to ovenstående, ved at bruge nogle redigeringsapps. Der findes et hav af dem, og de kan altså lige give dit billede det der ekstra. Skru op for lyset og farvemætningen og ned for varmen, hvis du vil undgå det gule lys. Du kan også tilføje lidt ekstra struktur i billedet eller justere skyggerne.

Læs mere om apps her: 8 apps, der gør min hverdag federe

Du kan også bruge funktionerne, der er i Instagram. Appen kan rigtig meget, men et tip er at bruge den til redigering og ikke til at tage selve billedet.

– Jeg bruger kun Instagram til billedredigering, men jeg tager billederne med iPhonens kameraapp, for det bliver bedre end med Instagrams kamera, fortæller Emilia Alesci.

madbilleder
MY DAILY SPACE har også vores egen madprofil. (Foto: @mydailytaste på Instagram)

Vinklen

– Når jeg tager madbilleder, plejer jeg altid at tage dem ovenfra, fortæller Amalie Frijs-Djurhuus fra Eat Clean With Amalie.

Du vælger naturligvis helt selv, hvilken fotostil du vil have, men ofte vil Amalies vinkel fungere bedre end frøperspektiv, når du skal fange din aftensmad.

– Gå hverken for langt væk eller for tæt på, når du tager billedet. Jeg synes, det kan se lidt uappetitligt ud, hvis det er zoomet alt for langt ind, forklarer Amalie Frijs-Djurhuus.

Læs også: Grib stilen: 8 bloggere viser deres stuer frem

Fuck janteloven

Nogle gange skal du op på en stol for at få det helt perfekte billede. Det kan også være, du skal lidt rundt om bordet eller flytte rundt på nogle ting, og det kan vække opmærksomhed, hvis du for eksempel er på restaurant. Bloggerne er dog helt ligeglade med, hvad andre tænker, og hvis du også er det, er du et skridt tættere på et flot feed og lækre madfotos!

· Mere fra samme kategori ·