Læs også:

Close
penge forbrug fattig overforbrug (Foto: Unsplash)

Har du et overforbrug? Bog viser, hvordan du får råd til det, der giver dig værdi

Økonomi  | 

Nogle gange kan det føles, som om dine penge bare forsvinder ud i den blå luft, og du har ikke råd til de ting, du i virkeligheden vil købe. Denne bog viser, hvordan du nemmere får råd til de ting, der giver mening

Drømmer du om at rejse flere gange om året, men kommer du kun afsted hvert andet år, fordi du ikke har råd? Knokler du på dit arbejde for at hive en god løn hjem, kun for at se den fordufte på uforklarlig vis mellem dine hænder? Har du ikke råd til at bruge dine penge på ting, der virkelig gør dig glad og giver dig  værdi? Så kan det være, du skal tage et godt kig på dit forbrug … og overforbrug.

Læs også: På røven? Sådan vender du underskud til overskud

Netop dit forbrug vil bogen “Et år uden overforbrug” have dig til at kigge på. Bogen er ikke en løftet pegefinger, men en guide til, hvordan du kan blive bevidst om, hvad du bruger dine penge på, og hvor du kan sætte ind for at få råd til de ting, der i virkeligheden giver dit liv værdi.

– Jeg synes, jeg købte alt for meget. Jeg blev ikke gladere af det, og jeg smed for meget ud. Mine skuffer, skabe og skure var fyldt med skrammel og ligegyldigt lort. Jeg manglede ikke noget, men synes samtidig heller ikke, at jeg havde råd til det, jeg virkelig drømte om, fortæller Trine Baadsgaard, kvinden bag bogen “Et år uden overforbrug”.

– Så begyndte jeg at gå den anden vej, og i stedet for at arbejde mere og tjene mere, begyndte jeg at bruge mindre og fandt ud af, at jeg ret let kunne få det, jeg gerne ville have, hvis jeg blot prioriterede.

Se mere: “Stop Spild Af Mad”-grundlægger: Madspild skal ikke blive en industri

Med nogle få justeringer kan du få penge i pungen tilbage igen. (Foto: All Over)

Mindre forbrug (og overforbrug) er ikke det samme som at spare

Trine Baadsgaard er ikke helt grøn indenfor det med at forbruge på en fornuftig måde. Til dagligt driver hun bloggen Nojsom, hvor hun giver gode råd til et mere eftertænksomt forbrug, der både glæder miljøet og ikke mindst din pengepung. Men før Baadsgaard begyndte at give andre gode råd om, hvordan de bedre kunne bruge deres penge, var hun ligesom mange af os andre: En lidt for ukoncentreret overforbruger.

–  Jeg smed alt for meget mad ud, lod lyset stå tændt og vandet løbe. Jeg købte alt for meget tøj, som jeg ikke brugte, og i det hele taget købte jeg bare for mange ting, der var ligegyldige. Gradvist fik jeg en dårligere og dårligere økonomi og en dårligere og dårligere smag i munden.

Trine Baadsgaard var ikke opdraget til overforbrug, og med tiden begyndte forfatteren at vende tilbage til sine rødder.

– Jeg erkendte, at man ikke kan få alt, og du bliver nødt til at prioritere. Tænke dig om, inden du køber en ny T-shirt eller overveje, om gårsdagens aftensmad ikke er lige så lækker, hvis du lige laver en salat til. Erkende, at luksus er fedt, men ikke hver dag. Så for mig handler nøjsomhed i virkeligheden om at få tilstrækkeligt af det, man har brug for – hvilket er præcis, hvad de fleste egentlig drømmer om at have.

Læs mere: Når dine følelser styrer dankort-armen

overforbrug, forbrug, penge, økonomi, shopping, mad, trine baadsgaard, nøjsom, nojsom, spare, prioritere, et år uden overforbrug, trine baadsgaard, økonomi, penge, kroner, spare, omprioritere, drømme, værdi, lykke, ønsker
Du kan nemt få din opsparing til gro, hvis du tænker dig lidt om. (Foto: Pexels)

Hvad giver dit liv værdi?

Bogen “Et år uden overforbrug” er ikke tænkt som en løftet pegefinger. Trine Baadgaards mission er egentlig bare at give dig muligheden for at kigge på dit forbrug og omstrukturere det, så du bruger dine penge på det, der virkelig giver dig værdi.

– For nogle er det vigtigt med en stor bil eller det rigtige mærke på tøj, taske, sæbe, læbestift, ketchup whatever. Jeg er ligeglad med, hvad det er, der gør dig glad. Min mission er bare at gøre folk bevidste om, at de virkelig bruger pengene på det, der giver dem værdi og glæde. Du skal mærke efter, hvad det er, der gør dig glad og så kanalisere dine penge, så du bruger dem på det, og så spare på de ligegyldige ting. Bevidst forbrug kan man kalde det.

Læs også: Sådan sparer du op til dit livs drømmerejse

overforbrug, forbrug, penge, økonomi, shopping, mad, trine baadsgaard, nøjsom, nojsom, spare, prioritere, et år uden overforbrug, trine baadsgaard, økonomi, penge, kroner, spare, omprioritere, drømme, værdi, lykke, ønsker
Trine Baadsgaard har skrevet bogen “Et år uden overforbrug”. (Foto: Privat)

Tag eksempelvis en to go-kaffe. Hvis du hver dag køber en to go-kaffe, der koster 30 kroner, koster det dig 912,5 kroner om måneden. Det bliver til 10.950 kroner på et år. Trine Baadsgaards filosofi er, at hvis den to go-kaffe virkelig gør dig glad og er en vigtig del af din dag, så skal du selvfølgelig købe den. Men hvis du i virkeligheden drømmer om en tre måneder lang rejse gennem Asien, men ikke har råd, så kunne du overveje at investere i en termokop og tage to go-kaffen med hjemmefra.

Den nøjsomme kvinde kan ikke lide ordet “spare”. I hendes optik handler det nemlig i mange tilfælde mere om at prioritere dit forbrug frem for at spare på dine penge.

– Det lyder så kedeligt at skulle spare. Det handler om at få råd til det, du gerne vil. Jeg elsker sko, nyt tøj, eksotiske rejser og smykker, men jeg kan ikke få det hele. Ved at være bevidst om, hvad jeg bruger mine penge på, og ved at prioritere får jeg råd til det, der er allermest vigtigt for mig, siger Trine Baadsgaard og uddyber:

– Jeg vil hellere vende det om og sige, at det at bruge penge på det, der er vigtigt for os – det der er i overensstemmelse med vores værdier og vores drømme, det er det, der gør, at vi føler, vi har råd til det liv, vi gerne vil have. I stedet for bevidstløst at bruge penge på noget, vi egentlig ikke rigtig tager stilling til og på samme tid føle, at vi ikke rigtig har råd til det, vi drømmer om – det kan godt lade sig gøre at ændre på det, forklarer forfatteren.

Læs også: Bruger du dine penge på ting, der giver dit liv værdi?

overforbrug, forbrug, penge, økonomi, shopping, mad, trine baadsgaard, nøjsom, nojsom, spare, prioritere, et år uden overforbrug, trine baadsgaard, økonomi, penge, kroner, spare, omprioritere, drømme, værdi, lykke, ønsker
Hvis du virkelig nyder din to go-kaffe, så skal du også have den. Hvis ikke, så kan du sikkert også lave en god kop hjemmefra. (Foto: Pexels)

Tag en uge ad gangen

Bogen “Et år uden overforbrug” er delt op i 52 kapitler – et for hver uge i året – der hver især indeholder forskellige fokusområder. Nogle af emnerne vender Trine Højgaard tilbage til alt efter sæson og årstid. Nu tænker du måske, at 52 forskellige måder at omstrukturere dit forbrug på lyder af meget, men det skal du ikke bekymre dig for meget om, fortæller Trine Højgaard.

– Jeg er godt klar over, at man ikke kan lave om på alle 52 ting, og det skal man heller ikke. Bogen er tænkt som et inspirationskatalog, hvor du kan plukke fra på de områder, hvor du har lyst til at ændre din adfærd. Den er også skrevet sådan, at du kan vende tilbage til den år efter år og få nye ideer, fortæller Trine Højgaard.

Læs også: Er det småt med opsparingen? Boost kontoen med 9 nemme tips

Selv om Trine Baadsgaard efterhånden har levet et liv uden overforbrug de seneste fem-seks år, er der stadig steder, hvor hun selv kan gøre en større indsats.

– Jeg er slet ikke perfekt, og jeg kan eksempel kigge mere på hele vand- og el-området. Her kunne vores familie spare mange flere penge og samtidig hjælpe miljøet, og jeg ved ikke, hvorfor det er så svært for os at styre det forbrug. Jeg oplever mest, når jeg er presset og har travlt, at de gode vaner ryger. Det arbejder jeg med at gøre noget ved. Jeg har altid et basislager af ting, som jeg kan lave hurtig mad af, hvis jeg må arbejde sent. Så falder jeg ikke lige så nemt i en hurtigt og ofte usund og dyr takeaway-løsning.

Derfor understreger Trine Baadsgaard også, at du skal tage det i dit tempo og kaste dig over de ting, der giver mening for dig og det liv, du gerne vil leve og lever.

– Du skal ikke kunne alting, jeg vil virkelig gerne væk fra den tanke om, at man skal eller bør noget. Det skal ikke være en sur pligt eller være drevet af dårlig samvittighed, når du vil have mere ud af dine penge. Det skal være noget, der gør dig glad, ellers kommer du ikke til at holde ved.

Se her: Sådan får du råd til luksusmode på et lille budget

Rejse alene, planlægning, kort, turist
Det handler ikke om at gøre livet surt, men at gøre livet bedre ved at bruge penge på de ting, der virkelig gør dig glad. (Foto: Pexels)

Her kan du begynde

Trine Baadsgaard fortæller, at du først og fremmest skal være motiveret, og at de fleste af os nok godt ved, hvor vi kan gøre en indsats for at stoppe pengene fra at løbe ud gennem syningen i pungen.

– Netbanken er et godt sted at begynde, og der er det nemt at se, hvor mange penge du eksempelvis bruger på mad, takeaway og vand om måneden. Så kan du vælge et par punkter, hvor du vil sætte ind.

– Du kan eksempelvis gøre det til en konkurrence med din familie, din kæreste eller dine venner. Sparer vi 2.000 kroner på vandregningen, så tager vi på en skiferie.

For Trine var madspild den største synder i overforbruget.

– Ved ikke at smide mad ud har jeg nok sparet 5.000 kroner om året. Så gennemgik jeg mine forsikringer – det er kedeligt, men det sparede mig 7-8.000 kroner, og så køber jeg som udgangspunkt næsten altid brugte ting nu.

– Udfordr dig selv – to daglige kopper takeaway-kaffe bliver til lige omkring en million kroner på 40 år, så tænk endelig ikke, at små beløb ikke tæller. Det gør de.

Og hvis du tænker, at Trine Baadsgaard overdriver lidt på tallene, så kan du godt tro om. Vores lille regnestykke med en kop kaffe dagligt til 30 kroner, ganget med to bliver til 21.900 kroner på et år. På 40 år bliver det til 876.000 kroner – altså omkring en lille million kroner.

Vil du have flere tips til at ændre dit forbrug? Så kan du følge Trine Baadsgaard på hendes blog Nojsom.dk og på Facebook.

Læs også: Spareguide til folk i 20’erne: Det skal du stoppe med at spilde penge på

 

overforbrug, forbrug, penge, økonomi, shopping, mad, trine baadsgaard, nøjsom, nojsom, spare, prioritere,
Har du et overforbrug? Ny bog viser, hvordan du får råd til det, der giver dig værdi. (Foto: Et år uden overforbrug)

 

Læs også: 8 tips: Spar penge (næsten) uden at arbejde for det

Læs også: Læg et budget, du rent faktisk kan overholde

· Mere fra samme kategori ·