Læs også:

Close
skål, cocktail, papirøen, solbriller. Kvinde drikker drinks på udendørs bar. (Foto: All Over)

Læg et budget, du rent faktisk kan overholde

Økonomi  | 

Hvordan får du et budget, der holder? Du lægger et, der fungerer for DIG

De er fire helt simple trin, der lægger bunden for et budget, der holder.

Med et budget kan du nemmere undgå en tom pung. (Foto: All Over)

Find ud af, hvad du bruger dine penge på

Hvor mange penge har du, og hvad bruger du dem på?

Kortlæg din indkomst og alle dine faste udgifter. Det er en del nemmere at lægge et budget, hvis du er klar over, hvad du egentlig bruger dine penge på. Det kan virke som et uoverskueligt første skridt, men det er et vigtigt et – og det sværeste i hele processen.

Sådan gør du: Log ind i din netbank og se, hvad du har brugt penge på de sidste tre måneder.

Når du har skrevet ned, hvad du har af indtægt hver måned (efter skat), så inddel udgifterne i kategorier:

Alle faste (husleje, fagforening, a-kasse, forsikring, madbudget og så videre), de “sjove” (Netflix, fitnessmedlemskab, restauranter, biografture, fastfood og den slags) og opsparing (for eksempel din næste rejse, uforudsete udgifter som en stor tandlægeregning eller udbetaling til en fremtidig bolig).

Læs også: Er det småt med opsparingen? Boost kontoen med 9 nemme tips

"Har du set, hvor høje tindinger, Kresten har fået? LOL!" (Foto: All Over)
Hvor mange penge bruger du egentlig på det her? (Foto: All Over)

Find ud af, om du bruger for meget!

Selv hvis du ikke er i minus, kan det være en god ide, at du begynder at tænke mere fornuftigt, når det kommer til din økonomi.

Sådan gør du: Når du kigger på dine kategorier, skal du helst ikke bruge mere end 50 procent på faste udgifter og ikke mere end 30 procent på de sjove poster. Derudover vil det være smart af dig at lægge mindst 20 procent af din indkomst (efter skat) til side på en opsparing.

Bare rolig, det er helt normalt, hvis du lige nu sidder og tænker, at de ovennævnte ting overhovedet ikke stemmer overens med din økonomi! Nu har du jo sat dig for at gøre noget ved det, og det er det første skridt mod et budget, du rent faktisk kan overholde.

Er det helt umuligt for dig at lægge 20 procent til side, fordi du for eksempel er ved at betale af på et lån, så går det nok også. Det vigtigste er, at du har styr på, hvad du bruger dine penge på, og at den sjove kategori ikke afholder dig fra at have en opsparing til et nødstilfælde, når for eksempel fjernsynet går.

Læs også: Sådan sparer du op til drømmerejsen

Hvis du ingen opsparing har, er det netop der, du måske kommer til at tage et af de små, men meget dyre forbrugslån, der kan ende med, at du har svært ved at komme ud igen.

budget, sparegris, spar, spareguide, penge, økonomi, privatøkonomi, opsparing.
Det er rart med en opsparing, så du ikke bliver tvunget i forbrugslånsfælden, hvis din ovn eller dit køleskab for eksempel opgiver at leve. (Foto: All Over)

Lav en prioriteret liste over ting, du skal bruge penge på

Nummer et er for eksempel husleje. Derefter er der alle de praktiske ting, du SKAL have: Forsikring, a-kasse, fagforening, vand, varme og så videre. Så kommer der faste udgifter som internet og tv – og sådan fortsætter du.

På den måde kan du se, hvor mange penge du reelt har tilbage til “unødvendigheder” (for eksempel tøj, biografture, fastfood eller to go-kaffe) hver måned.

Læs også: Sådan får du råd til luksusmode på et lille budget

Hvis du allerede nu kan se, at du bør skære ned på de sjove udgifter, så skær af nedefra på din prioriterede liste. Måske er det ikke livsnødvendigt at spise take away hver søndag og gå på café to gange om ugen.

Find ud af, hvad du personligt godt kan undvære i bytte for en stabil økonomi – allerede fra første trin i denne guide kan du se, at du måske bruger en del flere penge på nogle af posterne, end du troede. Velkommen til voksenlivet.

Drop nytårsforsætterne, de lykkes alligevel ikke
En tyver her og der kan sagtens vokse sig til en god opsparing. (Foto: All Over)
Et ekstra tip er at have din opsparingskonto i en helt anden bank – så har du nemmere ved at modstå fristelsen til at overføre fra opsparingen, når du synes, der er lavvande på lønkontoen.

Automatiske overførsler er essentielle

Så er du klar til at lægge budget!

Sørg først for, at du har de konti, du skal bruge. Udover din lønkonto er det måske rart for dig at have en, hvor alle dine faste udgifter går ind på. På den måde er de beløb fjernet fra dankortkontoen. Det samme gælder en opsparingskonto – lav gerne flere, hvis du sparer op til flere ting.

En kan for eksempel være til ferier. Der kan gå helt sport i at sætte penge derover, når man lige har 100 til overs engang imellem.

Læs også: Spareguide til folk i 20’erne: Det skal du stoppe med at spilde penge på

Sådan gør du: Opsæt nogle automatiske overførsler, som sker hver gang, du får løn. Så skal du ikke stresse over at få tingene gjort hver måned, og du er sikker på, at der bliver betalt regninger og sparet op.

Man kan nemt have en tendens til at overbevise sig selv om, at noget liiiige kan vente, men det vil du bagefter finde ud af, at det ikke kunne. Vær lidt hård ved dig selv, uden det bliver for deprimerende. Pludselig vil du se lyset og takke dig selv for, at du er så smart, klog og voksen.

Læs også: Har du styr på juraen, når du flytter sammen eller får børn med kæresten?

· Mere fra samme kategori ·