Læs også:

Close
vagina ordforklaring underlivsordbog

Underlivsordbog: Vulva, vagina, fisse, skede, kusse, venusbjerg … Hvad er hvad?

Sundhed  | 

Vi har samlet en liste over almindelige betegnelser for diverse områder i dine nedre regioner. Læs vores underlivsordbog, og bliv klogere på, hvad der er hvad

Hvad dækker ordet “vagina” egentlig over? Hvor sidder din vulva henne? Hvor meget kan betegnes som skede?

Få svarene i denne underlivsordbog, hvor vi forklarer de mest almindelige ord for de forskellige områder mellem dine ben.

vagina ordforklaring underlivsordbog
(Foto: All Over)

Fisse

Betyder det samme som skede: Ordet dækker over de indre kønsorganer.

G-punkt

Et område i skeden, der er videnskabelige uenighed om. Vi har talt med en læge, der fortæller, at g-punktet skam findes, men at det ikke er alle, der har et.

Hvis du har et g-punkt, sidder det oppe i skeden ud mod maven. Du vil kunne mærke det med en finger – det føles lidt som en valnød.

Læs mere om g-punktet her.

Hymen

Ældre ord for kønskrans (se længere nede).

Jomfruhinde

Forældet betegnelse for den elastiklignende slimhinde, der sidder i skedeåbningen. I dag kalder man det ikke for jomfruhinde, men for kønskrans (se længere nede), fordi den mere ligner en krans og hverken er en hinde eller har noget med jomfruelighed at gøre.

(Illustration: Miriam Madsen)

Klitoris

Ordet stammer fra det græske kleitoris, der betyder “lille bjerg”. Ordet kommer fra klitorishovedet, der er formet som et lillebitte bjergformet område, der sidder mellem kønslæberne og over skedeindgangen og vokser ved ophidselse, når blod strømmer til det. Det er også udstyret med små kirtler, der “smører” det, når du bliver opstemt.

Ved stimulering kan du opnå en klitorisorgasme. Klitoris er nemlig det mest følsomme sted på kroppen: Hele 8.000 nervetråde forbinder den og din hjernes lystcenter – det er dobbelt så mange som i et penishoved.

Læs mere om klitoris og tre andre slags orgasmer her.

Toppen af klitoris, som er den del, du kan se, kaldes klitorishovedet. Den er beskyttet af klitorisforhud og størrelsen varierer fra kvinde til kvinde. Resten af klitoris sidder indvendigt og kaldes klitorisskaftet. Det strækker sig cirka 10 centimeter ind i skeden.

Klitorisforhud

Huden, der sidder rundt om og især over klitoris og beskytter som en hætte. Hos flere sidder den som en del af de indre kønslæber. Se eventuelt illustrationen herover.

Kusse

Bruges af mange til at betegne de ydre kønsorganer, men dækker over de indre, ligesom fisse og skede (se længere nede).

Læs også: Udflåd og 4 andre såkaldt ulækre, men normale ting, der kommer ud forneden

vulva, vagina, skede. 90 procent af kvinder kan stimulere klitoris til orgasme. (Foto: All Over)
90 procent af kvinder kan stimulere klitoris til orgasme. (Foto: All Over)

Kønshår og kønsbehåring

Kaldes også pubeshår eller intimbehåring og betegner hårene omkring og på de ydre kønsdele. Koncentrationen er oftest størst på venusbjerget (se længere nede), og nogle vælger at trimme eller fjerne den.

Læs mere om intimbarbering her.

Læs om kønsbehåringstrends gennem tiden her.

Kønskrans

Den kranseformede slimhinde, der sidder i skedeåbningen. Kønskransen bliver af mange kaldt jomfruhinde, selv om man har fastlagt, at den ikke er en hinde og nødvendigvis heller ikke “sprænger” ved samleje. Således kan den sprænge længe før eller holde til at føde børn uden at blive ødelagt.

Kønskransen kaldes også hymen, skedekrans eller mødom.

Læs mere om kønskransen her.

vulva, vagina, skede. Maleri af Gustave Courbet fra 1866. Titlen er L'origine du monde (verdens oprindelse). (Foto: All Over)
Maleri af Gustave Courbet fra 1866. Titlen er L’origine du monde (verdens oprindelse). Her kan du se skamfuren, de ydre kønslæber, venusbjerget og kønsbehåringen. (Foto: All Over)

Kønslæber

Hudfolder, der sidder rundt om skedeåbningen. Kaldes også skamlæber, men den betegnelse er i de senere år blevet mere udskældt, fordi den indeholder ordet “skam”.

Der er to sæt kønslæber – de indre og de ydre:

Indre kønslæber

Omkranser skedeindgangen og udgangen for urinrøret.

Ydre kønslæber

Sidder næst efter de indre kønslæber og dækker skamfuren (se længere nede). De går fra venusbjerget (se længere nede) og til mellemkødet (se længere nede) og er dækket af kønsbehåring modsat de indre.

Hos nogle kvinder er de indre kønslæber dækket af de ydre, hos andre stikker de indre kønslæber ud. Begge dele er meget almindeligt.

Kønsorganer

Betegnelsen for alt det, du kan bruge til at forplante dig med.

De indre kønsorganer:

  • De indre kønslæber
  • Livmoderen
  • Livmoderhalsen
  • Ovarierne
  • Skeden
  • Æggelederne

De ydre kønsorganer:

  • Klitoris
  • De ydre kønslæber
vulva, vagina, skede. jomfruhinde, kønskrans, hymen, myter, fakta, blødning, elastik
Kønskransen minder om en elastik, der kan være mere eller mindre fleksibel. Hvis du har en eftergivelig elastik, kan du sagtens gå et helt liv med en intakt “jomfruhinde”. (Foto: All Over)

Livmoder

Organ, der eksisterer for at nære befrugtede æg og senere fostre. Livmoderen er det største af dine kønsorganer, og udover at holde på det befrugtede æg og nære det, så fosteret vokser, hjælper den også under fødslen.

Livmoderhals

Overgangen mellem skede og livmoder.

Mellemkød

Området mellem de ydre kønsdele og anus. Se illustrationen længere oppe.

Mødom

Se jomfruhinde længere oppe.

Ovarie

Lavet til opbevaring af umodne æg og modning af disse. Kaldes også æggestok, og du har to af dem. De er cirka tre centimeter lange og formet som mandler, og de sidder på hver side af din livmoder. Inde i dem sidder en masse æg, og de producerer også hormoner. Når et æg er klar, slynges det hen i en af dine æggeledere (se længere nede) – det er det, du kender som ægløsning.

Læs også: Nyt studie: Populær “tælle æg”-metode til at tjekke fertilitet kan ikke bruges

vulva, vagina, skede. vaginakunstner, vagina, vaginakunst, kunst, tegninger, fissen. Nogle af Meris første værker er små, indrammede tengninger. Senere er hun begyndt at lave større værker. (Foto: Pale Illusions Art)
Kunstneren Meri laver værker med fokus på vulvaen. Læs mere om hende her. (Foto: Pale Illusions Art)

Pubeshår

Det samme som kønshår (se længere oppe).

Læs også: Hårfjerning med laser: Det skal du vide

Skamfuren

Sprækken mellem de ydre kønslæber og vulva (se længere nede). Hos nogle står den helt “åben”, hos andre er den lukket. Begge dele er helt almindeligt.

Skamlæber

Forældet betegnelse for kønslæber.

Skede

Den første del af dine indre kønsorganer. Skeden ligger som et cylinderformet hulrum mellem skedeindgangen og din livmoderhals. Den kaldes også vagina. Det er her, dit g-punkt sidder, hvis du har et, og menstruationsblodet kommer ud. Det er også herigennem, du kan føde børn.

vulva, vagina, skede. intimbarbering, lyserøde trusser om benene kvinde, blondetrusser
Vulvaen er alt det, du dækker til med dine trusser. (Foto: All Over)

Læs også: Endelig: Fire kvinder vil gøre det rart at gå til gynækolog

Tissekone

Synonym og for nogle en barnlig betegnelse for vulva (se længere nede). Andre bruger det om urinrørsåbningen, mens andre igen bruger det om de ydre kønsorganer. Se eventuelt “kusse” længere oppe.

Underliv

Stykket mellem din over- og underkrop. Dækker oftest over skridtet, hofterne og kønsorganerne, men bruges også om det mere afgrænsede område skede, klitoris og kønslæber.

Urinrør

Leder din urin ud gennem urinrørsudgangen, der sidder over skeden og under klitoris. Se eventuelt illustrationen længere oppe i artiklen.

Læs også: Blærebetændelse: Myter og fakta om kulde, sexbakterier og tranebærjuice

Vagina

Latinsk og betyder direkte oversat “hylster”. Vagina er et andet ord for skede (se længere oppe).

Læs også: Alle de vilde ting, din vagina kan!

vulva, vagina, skede. Bridget Jones holder sine trusser i vejret. Læs Fucked Up Fine (Foto: All Over)
Hvor meget ved du om dit underliv og alt, hvad der foregår dernede? Bliv klogere her på for eksempel udflåd her. (Foto: All Over)

Læs også: Præventionsbattle: Hvad er bedst? P-piller eller spiral?

Venusbjerg

Den bløde forhøjning over dine kønslæber, hvor der gror kønsbehåring. Nederst deler den sig i to dele, der bliver til de ydre kønslæber.

Vulva

De ydre kønsorganer. Vulva dækker over alt, hvad du kan se ude fra: Kønslæber, klitoris, vulva og så videre.

Æggeleder

Fører æg fra ovarie til livmoder, hvor ægget modnes, hvis det er befrugtet. Kaldes også tubae, og du har to af dem.

Når du har ægløsning, opfanges ægget af en æggeleder. Her kan det blive befrugtet, før det føres gennem æggelederen og op til livmoderen.

Æggestok

Se ovarie.

 

Læs også: Vaginakunstner: Meri skaber oliemalerier og broderier med vaginaen i fokus

Læs også: 7 almindelige symptomer på, at du snart får menstruation

 

Yderligere kilder: Politiken, /ritzau/, kussomaten, Den store danske, Sproget.dk, Ordnet.dk

· Mere fra samme kategori ·