Læs også:

Close
trusser, menstruation, udflåd, blodklumper, surprice, ulækkert men normalt

Udflåd og 5 andre såkaldt ulækre, men normale ting, der kommer ud forneden

Sundhed  | 

Har du nogensinde undret dig over farven på dit udflåd eller de gelé-lignende klumper i dine trusser under menstruation? Her kommer 5 såkaldt ulækre ting, der kommer ud forneden og er helt normale

I folkeskolen blev vi undervist i, hvordan vores nedre dele fungerer. Men det var ofte med en meget teoretisk og klinisk vinkel: Menstruation, udflåd og baby kommer ud og engang imellem kommer penisser ind – men det blev selvfølgelig også understreget ikke at lade det ske. Hvad vi til gengæld ikke lige lærte – og som ellers virkelig kunne have været brugbart – var, at der kan komme langt flere og mere komplicerede ting ud af vores va-jay-jay end babyer og menstruationsblod.

Det kan derfor være svært at få et overblik over, hvad der er normalt, og hvor ens alarmklokker skal ringe. Men det gør vi hermed noget ved. Så her kommer en mindre oversigt over fem såkaldt ulækre ting, der kommer ud forneden, men som faktisk er helt normalt.

1. Udflåd

via GIPHY

Det er ikke særlig ofte, at du snakker med folk om det slimede gullige eller hvide stads, der kommer ud af din huha, men alle, der har en va-jay-jay oplever det, og nogle gange oplever vi ekstra meget af det. Det er der slet ikke noget galt med. Alle kvinder har det, og du kan derfor sagtens opleve at være meget fugtig dernede.

Omkring en femtedel af alle fødedygtige kvinder finder deres udflåd irriterende, og hvis det også er tilfældet for dig, kan du minimere fugtigheden ved dagligt at bruge bind eller trusseindlæg. Du kan også vælge at skifte trusser lidt oftere.

Der er ingen særskilte regler for, hvordan lige præcis dit udflåd skal være, da både mængde og lugt kan variere fra kvinde til kvinde. Hvis du dagligt oplever udflåd kan du derfor være helt rolig, det sker for omkring halvdelen af jordens befolkning.

Du skal først begynde at bekymre dig, hvis dit udflåd pludselig minder om hytteost, bliver misfarvet og nærmer sig en mere grønlig eller brunlig farve, eller hvis din lady business begynder at klø og svie. Så har du muligvis fået en infektion, og det er tid til at kontakte din læge.

 

2. Blodklumper under din menstruation

via GIPHY

Det er sikkert sket en gang eller to for de fleste: Du er på toilettet og bemærker pludselig, at der kommer en gelé-lignende, rødlig og klumpet substans ud fra dit underliv – eller også har substansen allerede fundet vej ned i kummen eller dine trusser. Det kan godt føles (og se) ulækkert ud, men selv om det gør dig ukomfortabel, er de små klumper fuldstændig harmløse.

Din menstruation består af blod og slimhinderester, og det er derfor helt normalt, at der kan opstå trevler eller små klumper i din blødning. Så hvis du oplever dette fra tid til anden, kan du tage det helt roligt, det er fuldstændig normalt.

Du skal først blive bekymret, hvis klumperne pludselig er ekstreme og konstante, og de kommer samtidig med ekstrem blødning. Da vil det være en god idé at søge læge, så du kan være sikker på, at alt er okay.

 

Læs også: 10 tanker, du får, når du har menstruation

 

3. “Rustent” og brunligt menstruationsblod

via GIPHY

Det er altid rart, når du ved, at din menstruation er ved at nå sin ende. Men hen mod slutningen af perioden kan du godt risikere, at dit menstruationsblod skifter farve og dermed går fra rødt til en rusten brun. Det kan godt se ulækkert ud, men det er helt normalt, og der er en logisk forklaring bag.

I begyndelsen af din menstruation vil væsken indeholde mest blod, og din menstruation vil derfor være mest rød. Men hen imod slutningen af forløbet vil blodet suppleres af naturlige slimstoffer, der renser din livmoder, hvilket giver blodet en langt mere brunlig farve. Så kort sagt er det brune stads rester af gammelt blod, der udrenses fra din krop.

 

4. Skedeprutter

via GIPHY

Vi kalder dem skedeprutter, men det er jo ikke fordi, de er ligesom rigtige prutter. Det handler kort sagt om, at der kommer luft ud af din huha – og det er faktisk helt vildt normalt.

Det lyder måske underligt og kan være virkelig pinligt, især hvis det er midt under lidt mere romantiske eller hede omstændigheder, men der er vitterligt ikke noget ulækkert eller flovt ved det. Det er nemlig meget naturligt.

Under sex kan der komme luft med op, og den skal ud igen på den ene eller anden måde, og det er her, at skedeprutten træder ind – eller nok nærmere ud. Hvis det skulle ske for dig, mens du udlever en passioneret gerning, så bare hold pokerfjæset og husk, at det er sket for så mange kvinder før dig.

 

Læs også: Sprøjteorgasmer: Har du også undret dig over, hvad de indeholder?

 

5. Sjove lugte, når du har haft stramt tøj på

via GIPHY

Hvis du ligesom et hav af andre piger ofte går i skinny jeans, leggins eller strømpebukser, så har du med garanti oplevet, at din va-jay-jay efterfølgende lugter sjovt. Det er ikke, fordi stanken er fuldstændig overdøvende, men den er alligevel bemærkelsesværdig. Det skal du ikke tænke nærmere over, det er simpelthen, fordi den lille fine ikke har fået nok ilt i løbet af dagen, og så kan den godt lugte lidt surt.

Hvis du i en periode vil forsøde livet for din huha og forkæle den med en masse ilt, så du undgår de sure lugte, vil det være en god idé at bære åndbar beklædning, som ikke er alt for stramt. Samtidig kan det være en god idé at bruge trusser i bomuld, da det gør det nemmere for huden at ånde.

 

Kilder: sundhed.dk, netdoktor.dk og sundhedsguide.dk

· Mere fra samme kategori ·