Læs også:

Close
underliv, menstruation, smerter, oppustethed, blødning, menstruationssmerter

7 almindelige symptomer på, at du snart får menstruation

Mit liv  | 

Ømhed, bumser i ansigtet og lysten til de søde og fede sager er nogle af symptomerne på, at det er den tid på måneden, hvor du får menstruation

Du kan ikke komme uden om det ― alle kvinder skal igennem menstruation. Kampen om smerter, ændringer og humørsvingninger er nogle af de symptomer, du vil opleve en gang om måneden.

Dine hormoner drøner op og ned i den periode, hvor du skal til at have menstruation. Det er ikke farlig, men du kan opleve symptomer, som kan gør dig bekymret. Her er syv helt almindelige symptomer på, at det er den tid på måneden, hvor du er ved at få din menstruation.

underliv, menstruation, menstruationssmerter, smerter, menstruationssymptomer, blødning
At vågne op med smerter i maven og især menstruationssmerter, er noget af det værste ved den tid på måneden. (Foto: All Over)

Glad, sur, trist eller …

Det første symptom er humørsvingninger. Dem oplever vi alle på et eller andet tidspunkt. Kvinder bliver oftest sat i sammenhæng med den tid på måneden, når humøret svinger. Menstruationen frembringer svingninger i humøret, fordi du i den periode er præmenstruel.

Det præmenstruelle syndrom finder sted lige før blødningen. Det påvirker livmoderen, som bliver udvidet, og det giver smerter. Det kan føles som at blive sparket i maven flere gange.

underliv, menstruation, symptomer, humørsvingninger, underlivet, den røde tid, præmenstruel syndrom, pms
Fra det ene øjeblik til det andet kan dit humør ændre sig i menstruationstiden. (Foto: All Over)

I den periode er du måske mere følsom, og der skal ikke meget til, før dit humør bliver påvirket. Det ene øjeblik er du glad, det næste falder mundvigene stik sydpå ― og drag nordpå hurtigt igen. Du kan virke meget ustabil i den periode, fordi hormonerne flyver rundt.

Hovedet eksploderer

Det andet symptom på menstruation er migræne. Alle kvinder kender det. Lysten til at drukne sig selv i Panodiler, ringe ind på arbejdspladsen og melde sig syg og blive hjemme i sengen hele dagen. Så ved du, at det er den tid på måneden.

Hovedpine døjer mange kvinder med på et eller andet tidspunkt i menstruationen. Det er en kæmpe belastning, for ikke nok med at have ondt i underlivet, så tærer hovedet også ― kan det blive værre? Den tunge og dunkende fornemmelse af små minearbejdere, som hakker dig i hovedet, er forfærdelig.

Menstruel migræne opstår ved to ud af tre menstruationer og er meget almindeligt under menstruationsperioden.

underlivet, underliv, migræne, symptomer, menstruation
Mange døjer med migræne under menstruationen. (Foto: All Over)

Bumserne popper frem

En bule på hagen, mellem øjnene eller på næsen ― hvorfor kommer de altid frem på de mest synlige og irriterende steder? Har bumserne planlagt det?

Ansigtet blomstrer i fuld fjor, når det er tid til menstruation. De små runde knopper med hvid væske kommer langsomt frem under huden og ødelægger dit ellers kønne ansigt. Det er helt naturligt.

underliv, underlivet, menstruationssmerter, menstruation, smerter, symptomer, menstruationssymptomer
Kom så, kom så, kom sååå … *splat* (Foto: All Over)

Bumser er et symptom på, at der sker hormonelle svingninger under menstruationen. Det behøver ikke at have noget at gøre med, at du spiser meget slik ― det er meget almindeligt under menstruationen, at bumser titter frem. Kvinder med et højt stressniveau har større chance for at få bumser, fordi deres androgene niveau forhøjes.

Vingummi, skumfidus, lakrids og chokolade

Det fjerde symptom på, at du har menstruation, er, at trangen til søde sager stiger. Du er mere sulten og har lyst til at spise masser af mad, når du har menstruation. Stopknappen findes ikke i den periode. Det kompenserer samtidig for vores selvmedlidenhed ― der ingen, som kan tale os fra at spise.

underliv, underlivet, menstruationssmerter, smerter, menstruation, blødning, slik, symptomer
Der står slik ud af øjnene på os, når Røde banker på døren. (Foto: All Over)

Vores energibehov stiger under menstruationen, og derfor er søde og salte sager et kæmpe hit blandt mange kvinder i den periode, hvor den søde tand virkelig gør opmærksom på sig selv.

De to ømme tvillinger

Når brysterne bliver ømme, tænker vi oftest på, om det er tegn på brystkræft. Brystkræft er meget udpræget blandt kvinder, og derfor er der ingen tvivl om, at vi er bange for det mindste ved vores bryster.

Det femte symptom på menstruation er ømme bryster. Årsagen er ændringen i hormonerne under menstruationen. Det er helt normalt at opleve ømhed i brysterne ― det sker kun i starten af en menstruation og forsvinder som regel ret hurtigt.

underliv, menstruation, menstruationssmerter, bryster, ømhed, blødning
Når ømheden breder sig til brysterne, er der ingen grund til bekymring. (Foto: All Over)

Tykkere på få sekunder

Føler du, at du har taget flere kilo på, efter menstruationen indtog dit underliv? Det sjette symptom på menstruation er oppustethed, og du kan nærmest føle dig højgravid, når du kigger ned. Vægten er steget, også selv om du har levet, som du plejer.

Det at være oppustet stammer fra udsvingene i hormonbalancen, hvor væske puster din mave op. Det er meget normalt at tage et par kilo på under menstruationen. Dine hormoner skaber uro, og derfor ændrer den ellers almindelige cyklus sig. Det kan dog også være alle de søde sager, du spiser under menstruationen, som gør, at du tager på …

Menstruationen kan altså få dig til at føle dig tyk.

underliv, menstruation, smerter, oppustethed, blødning, menstruationssmerter
Du kan føle dig tyk på et øjeblik, når du har menstruation. (Foto: All Over)

 

Kramper i underlivet

Det syvende symptom på menstruation er, at du ofte får meget stærke smerter i maven. Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor stærke smerter der er under menstruationen.

De krampelignende smerter kommer fra de sammentrækninger, som sker i livmoderen, når slimhinden afstødes ved menstruationen. Smerterne er værst, når menstruationen er på sit højeste. Du kan også opleve smerter, fordi blodet (udover at løbe fra livmoderen og ud i skeden) også løber bagud og ud i bughulen. Begge typer smerter er helt normale under menstruationen.

Når menstruationen er på sit højeste, kan du dæmpe smerterne med en varmepude. (Foto: All Over)

De stærke smerter i maven kan være enormt opmærksomhedskrævende. Du har ikke lyst til at spise, du har ikke lyst til at være selskabelig ― ja, du har bare lyst til at ligge i sengen med en varm dunk på maven og sove den ud.

Heldigvis er disse symptomer ikke noget nyt. Du ved, hvad der skaber disse symptomer, og derfor at du ikke bør frygte noget. Sådan er det bare at være kvinde.

 

Læs også:

HPV: Ny indsats skal fjerne misforståelser og få flere til at blive vaccineret

vaccine, vaccination, vaccinationer, sygdom, mæslinger, hpv, børnesygdomme, smittefare, smitte, børn, voksne, sundhed, samfundet, vaccinenægtere, antivaccine, vaccinemodstand, vaccinestøtter, egoisme, sundhed, kroppen, forældre, børn, piger, forskning, forskere, medicin, danmark, who, flok, flok-immunitet, hpv-vaccine

· Mere fra samme kategori ·