
Nyt studie: Populær metode til at tjekke fertilitet og planlægge familie kan ikke bruges
En metode, der tjekker din evne til at blive gravid, ved at se, hvor mange sunde æg, du har tilbage i æggestokkene, er meget populær. Nu viser et nyt studie imidlertid, at testen slet ikke kan bruges til det
I mange år har sundhedspersonale benyttet sig af en test, der kan måle din sunde ægreserve – altså hvor mange gode æg, du har tilbage i dine æggestokke.

Se også: – Du skal forberede dig på stomi, og vil du have børn, skal det være NU!
Teknikken bruges blandt andet i fertilitetsklinikker og som en måde, hvorpå kvinder kan finde ud af, om de kan vente med at få børn eller ej, og om de eventuelt skulle fryse deres æg ned, fordi testen blev forbundet med kvindernes muligheder for at kunne blive gravide i en nær fremtid.
Se også: Josefine går hjemme med sine børn: Vi er gået efter vores intuition
En ny undersøgelse har dog vist, at testen af ægreserver ikke kan fastlå de ting, og eksperter siger, at testen ikke skal være afgørende for, hvornår folk vælger at få et barn. Undersøgelsen blev bragt i Journal of the American Medical Association.
– Vores studie antyder, at yngre kvinder med biomarkører, der indikerer en lavere ægreserve ikke skal blive bekymrede for om de kan være i stand til at få et barn, siger Anne Steiner from the University of North Carolina at Chapel Hill, der blandt andet står bag undersøgelsen, til Science Alert.

Læs også: Har du styr på juraen, når du flytter sammen eller får børn med kæresten?
Ingen sammenhæng mellem æg og graviditet
Når man tester en ægreserve, ser man på tre forskellige biomarkører, som fortæller lægerne, hvor mange gode æg, der er tilbage i æggestokkene. Det er anti-Müllerian-hormon (AMH), follikelstimuleringshormon (FSH) og inhibin B.
750 kvinder i alderen 33 til 44 år, der ikke havde en forhistorie med infertilitet, blev overvåget i et år i dette studie. Resultaterne viste, at antallet af æg i æggestokkene ikke havde nogen sammenhæng med, hvor nemt det var for kvinderne at blive gravide.
Sagt på en anden måde, så kan kvinder, der har få æg tilbage have nemt ved at blive gravide, hvor kvinder med mange æg i æggestokkene kan få sværere ved at undfange.
– Disse tests er gode til at måle, hvor mange æg en kvinde har i reserve, men de kan ikke bruges til at forudse en kvindes evne til at blive gravid, siger Anne Steiner til Vox.

Læs også: Forskning: Vil du have kloge børn, skal du vente med at få dem
Brug det ikke i planlægningen
Studiets vigtigste budskab er, at disse tests er fine til at finde ud af, hvor mange æg, du har tilbage i æggestokkene, men ikke som grundlag for at beslutte, om du skal vente med at få børn eller ej.
De siger heller ikke noget om, hvorvidt du vil have nemt eller svært ved at blive gravid – uanset om du har få eller mange æg.
– Hormonniveauer ændrer sig over tid, så det at tage et øjebliksbillede i dag, det fortæller os meget lidt om, hvordan en kvindes fertilitet vil være i morgen. Studiet fortæller os, at det at måle de her hormoner og bruge dem til at forudse fertilitet hos potentiel bekymrede og sårbare kvinder er forkert og skal stoppes, siger fertilitetsekspert Channa Jayasena fra Imperial College London til BBC.

Klumme: Gider du blande dig uden om min livmoder?
Du kan stadig få børn i 30’erne
Selv om studiet ikke undersøgte fertilitetschancer efter et år, og kun undersøgte kvinder uden fertilitetsproblemer, så viser resultaterne fra det store antal kvinder, der deltog i undersøgelsen, at der ikke er en sammenhæng mellem ægreserven og en kvindes muligheder for at blive gravide på den korte bane, vurderer hun.
Et lignende studie fra 2015 viser desuden det samme resultat.
Til gengæld er den bedste indikator for muligheden for at blive gravid stadig kvindens alder, fastlår Anne Steiner. Hun understreger dog, at det ikke betyder, at det pludseligt bliver umuligt at blive gravid, bare fordi kvinden er i midt trediverne.
– Det er en meget mere gradvis nedgang. Ja, din evne til at blive gravid er en anelse lavere, når du er 36 og 37 år og en anelse lavere igen, når du er 38 og 39 år. Men det er ikke sådan, at det bare styrtdukker, den dag du fylder 35, siger hun til Vox.
Læs mere: NEWS: Forskning: Mænds fertilitet falder med alderen, ligesom kvinders
