Læs også:

Close

Forskning: Vil du have kloge børn, skal du vente med at få dem

Nyheder  | 

Er dine forældre efter dig med ønsker om at blive bedsteforældre? Så kan du nu fortælle dem, at jo længere du venter med at blive mor, jo klogere bliver deres børnebørn

Hvis du også er træt af at løbe siksak mellem spørgsmål om, hvornår du har tænkt dig at lave babyer, vil du blive glad for denne nye undersøgelse. Et hold forskere fra Max Plank-instituttet i Tyskland og London School of Economics har nemlig valgt at forske i de positive aspekter ved at føde børn i en sen alder.

De har ret overraskende fundet frem til, at kvinder, der venter nogle ekstra år med at få små poder, får sundere, højere og bedre uddannede børn, end yngre mødre gør.

– De fordele, der er ved at blive født i et senere år, opvejer de enkelte risikofaktorer, der også er ved at blive født af en ældre mor. Derfor bør vi få et mere avanceret syn på moderens fødselsalder. Vordende forældre er typisk udmærket klar over de risici, der er forbundet med en sen graviditet, men de er mindre opmærksomme på de positive effekter, siger Mikko Myrskylä, der står bag studiet.

Samfundsudviklingen påvirker

Det har ellers indtil nu været bekymrende, at siden 1970 har alderen for førstegangsfødende kvinder været stigende. I dag ligger gennemsnittet på mere end 28 år for kvinder i OECD-landene.

Det er især fundet viden om de negative konsekvenser for barnets sundhed, når både mor og far er oppe i årene før de får børn. Derfor besluttede forskerteamet bag det nye studie sig for at undersøge, om det kun var negativt at få børn sent, eller om det at være en mor i alderen 30+ havde sine fordele.

Helt konkret viser studiet, at mødre, der venter med at få børn, til de er mellem 30-34 år får børn med det højeste uddannelsesniveau. Selv for mødre over 40 år viser der sig en tendens til, at børnene er meget veluddannede i forhold til børn født af mødre under 24 år.

For at finde frem til dette, har forskerteamet undersøgt forskellen på søskende, der er født i forskellige årtier. Her viste det sig, at yngre søskende tilbragte mere tid i uddannelsessystemet. Forskerne peger på samfundsudviklingen, som årsag til, at barn nummer to har bedre forudsætninger, fordi sociale og miljømæssige forudsætningerne er blevet bedre med tiden.

Dansk Fertilitetsselskab er ikke overbevist

Selvom det lyder til at være gode nyheder for kvinder, der ikke vil tænke på bleskift og mælkeflasker i en tidlig alder, maner formanden for Dansk Fertilitetsselskab dog undersøgelsens resultater til jorden. Hun mener nemlig ikke, at de positive effekter af en sen graviditet kan måles.

– Undersøgelsen er jo lavet, hvor levestandarden var dårligere end i dag. Samtidig er det svært at sige, hvad der er årsag og virkning, for der vil eksempelvis være en tendens til, at kvinder, der får børn i en sen alder, også er mere veluddannede og har gjort karriere, før de får børn, og der får børnene jo en arv med, siger Elisabeth Carlsen, formand for Dansk Fertilitetsselskab og uddyber:

– Undersøgelsen kan ikke sige, at børn, der er født af ældre mødre, er mere begavede, for den siger egentligt mere noget om samfundsudviklingen, slutter hun.

 

Kilder: TV2 og undersøgelsen.

· Mere fra samme kategori ·