Læs også:

Close
Drinks, cocktails, skål, alkohol, fest, hygge, sommer, tørstig, fest

NEWS: Danskerne drikker sig så fulde, at de kommer til skade

Nyheder  | 

Danskerne drikker sig så fulde, at de kommer til skade · Flere takker ja til HPV-vaccine · Fem personer flygtet fra dansk fængsel · Bernie Sanders vil være præsident · EU igangsætter stor indsats mod hormonforstyrrende stoffer · Dagens billede: Karl Lagerfeld er død

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danskerne drikker sig så fulde, at de kommer til skade

De fleste af os har nok prøvet det. Vi er til fest, der bliver serveret alkohol, og der ryger måske lidt mere ind af de våde varer, end hvad godt er. Samtidig med, at promillen stiger, ryger fornuften sammen med balanceevnen. Det betyder, at vi lettere gør dristige ting som for eksempel at cykle fulde hjem, selvom vi burde tage en taxa eller stille os på en stol og danse, med det resultat, at vi falder og slår os. Det skriver Gjensidige Forsikring.

Ikke så overraskende, er det særligt de yngste i alderen 18-29, som tegner sig for størstedelen af skaderne i forbindelse med alkohol. I denne aldersgruppe er hele 26 procent kommet til skade i større eller mindre grad, fordi de havde drukket for meget alkohol.

Dog viser undersøgelsen også, at den lidt ældre aldersgruppe ikke kan sige sig fri fra ulykker efter indtagelse af alkohol. Undersøgelsen viser nemlig, at 11 procent af de 30 til 39-årige er kommet til skade ved en firmafest, mens andelen af de 18 til 29-årige ligger på ni procent.

– Tallene taler sit tydelige sprog og viser, at det ikke er ualmindeligt at drikke lidt mere, end hvad godt er, og det gælder for både voksen og unge. I sidste ende kan det betyde skader og ulykker, som kunne have være undgået. Lad os tænke os om, førend vi tager den næste genstand, siger Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige Forsikring.

Drinks, cocktails, skål, alkohol, fest, hygge, sommer, tørstig, fest
Danskerne drikker sig så fulde, at de kommer til skade. (Foto: Pexels)

Læs også: Studiestart får mange unge til at drikke mere alkohol

Flere takker ja til HPV-vaccine

Sidste år valgte omkring 40.000 piger at blive vaccineret mod HPV, som senere i livet kan føre til livmoderhalskræft. Det er en stigning på over 20 procent i forhold til året før, hvor kun 31.714 piger blev vaccineret.

– Det er fantastisk. Det viser, at der er rigtig mange forældre og piger, der har taget imod HPV-vaccinen og dermed er beskyttet mod livmoderhalskræft, siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen, om de piger, der blev vaccineret i 2018.

Vaccinen mod HPV fik ellers en masse kritik tilbage i 2015, da det kom frem, at nogle piger havde fået store bivirkninger, efter de var blevet vaccineret. Og det fik antallet af vacciner til at falde. Ifølge Sundhedsstyrelsen tyder de nye tal på, at pigerne og deres forældre har genfundet tilliden til HPV-vaccinen. Det skriver Ritzau.

Drenge får tilbud om gratis HPV-vaccine, hpv, vaccine, sprøjte, læge,
Flere takker ja til HPV-vaccine. (Foto: Pixabay)

Læs også: De første HPV-vaccinerede kvinder er kræftfri 12 år senere

Fem personer flygtet fra dansk fængsel

Tirsdag aften er fem frihedsberøvede udlændinge flygtet fra Nykøbing Falster Arrest ved at klatre over fængselsmuren. Det oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i en pressemeddelelse.

Efter de fem fanger klatrede over muren, flygtede de i forskellige retninger. Politiet ser dem ikke som farlige. Onsdag morgen er det endnu ikke lykkedes politiet at finde fangerne, og de har heller ikke modtaget nogen henvendelser fra borgere i området. Det skriver Danmarks Radio.

Fængsel
Fem personer flygtet fra dansk fængsel. (Foto: Pixabay)

Læs også: To danske læger risikerer fængsel

Bernie Sanders vil være præsident

77-årige Bernie Sanders stiller op til præsidentvalget USA. Det bekræftede han selv i et interview med en lokal radiostation. Politikeren forsøger altså at genoptage sit projekt om at blive præsident i USA. Det forsøgte han også i 2016, men han måtte se sig slået af Hillary Clinton som Demokraternes foretrukne i præsidentvalgkampen.

Bernie Sanders delte nyheden i Vermont Public Radio, som er en lokal radiostation i delstaten Vermont, hvor han i dag fungerer som senator.

– Jeg ville have, at folk her i Vermont skulle høre det først. Jeg lover, at jeg vil tage Vermonts værdier med mig på rejsen rundt i landet: En tro på retfærdighed, lokalsamfund, græsrodspolitik og borgermøder, siger han i interviewet.

– Jeg mener, at den nuværende beboer i Det Hvide Hus er en skændsel for vores land. Jeg mener, han er en patologisk løgner. Jeg mener også, han er en racist, sexist, en homofob og xenofob, udtalte Bernie Sanders. Det skriver TV 2 og Ritzau.

USA, trump, donald trump, præsident, amerika, valg
Bernie Sanders vil være præsident i USA. (Foto: Pexels)

Læs også: Donald Trump og Kim Jong-un giver hinanden historisk håndtryk

EU igangsætter stor indsats mod hormonforstyrrende stoffer

EU har givet cirka 375 millioner kroner til otte europæiske projekter, herunder et internationalt projekt, hvor der skal forskes i bedre testmetoder til at identificere hormonforstyrrende stoffer, der kan findes i alt fra legetøj og fødevareemballage til industrikemikalier. Målet er, at man får en bedre beskyttelse af forbrugere og miljø, fordi de nuværende testmetoder er mangelfulde og derfor ikke beskytter os tilstrækkeligt.

Hver dag bliver nye kemikalier taget i brug, og der findes nu mere end 20.000 registrerede stoffer i EU’s databaser. Kemikalier med hormonforstyrrende effekter har betydning for både mennesker og dyrs helbred. Hos mennesker kan hormonforstyrrende stoffer blandt andet påvirke forplantningsevnen og hjernens udvikling.

Projektet skal ledes af biolog Henrik Holbech fra Syddansk Universitet, og hedder ERGO (EndocRine Guideline Optimisation) og samler 16 partnere fra universiteter, nationale styrelser og store industrikoncerner omkring forbedret testning af kemikalier. Det skriver Syddansk Universitet.

hormon, hormonforstyrrende, stoffer, forskning, kemikalier, kemi, forsøg, videnskab, læge, syg, sygehus, hospital
EU igangsætter stor indsats mod hormonforstyrrende stoffer. (Foto: Pexels)

Læs også: Populært håndkøbsmedicin kan forstyrre unge mænds hormoner

Dagens billede: Karl Lagerfeld er død

Karl Lagerfeld var især kendt for sin meget genkendelige påklædning, som næsten altid bestod af en mørk suit, hans hvide hår i en hestehale og hans sorte solbriller.

Læs også: 12 ting, som vi elskede ved Karl Lagerfeld

· Mere fra samme kategori ·