Læs også:

Close
skuespillere, skuespil, film, serier, tv-serier, dansk film, europæisk film, danmark, sverige, usa, england, Linnea Berthelsen, stranger things, james bond, Ulrich Thomsen, David Dencik, Stephanie Corneliussen, Carsten Nørgaard, Søren Pilmark, Frank Hvam, vikings, game of thrones, mr. robot, house of cards, vikings, banshee, serier, film, filmselskabet, panorama agancy, per juul carlsen, lene seested, nikolaj coster-waldau, sidse babett-knudsen, pilou asbæk, alex høgh andersen, marco ildsø, ida nielsen, mia jexen, søren pilmark, thure lindhardt, lars mikkelsen, mads mikkelsen, jesper christensen, kultur, connie nielsen, sofie gråbøl, birgitte hjort sørensen, marco ildsø, wonder woman, nikloaj lie kaas, engle og dæmoner, inferno, westworld,

Vikings, Westworld og Sherlock: Danske skuespillere er populære som aldrig før

Nyheder  | 

Danske navne pryder rulleteksterne i internationale film og serier. Blandt andet har serien Vikings flere danske skuespillere på rollelisten. De er nemlig i skyhøj kurs

skuespillere, skuespil, film, serier, tv-serier, dansk film, europæisk film, danmark, sverige, usa, england, Linnea Berthelsen, stranger things, james bond, Ulrich Thomsen, David Dencik, Stephanie Corneliussen, Carsten Nørgaard, Søren Pilmark, Frank Hvam, vikings, game of thrones, mr. robot, house of cards, vikings, banshee, serier, film, filmselskabet, panorama agancy, per juul carlsen, lene seested, nikolaj coster-waldau, sidse babett-knudsen, pilou asbæk, alex høgh andersen, marco ildsø, ida nielsen, mia jexen, søren pilmark, thure lindhardt, lars mikkelsen, mads mikkelsen, jesper christensen, kultur, connie nielsen, sofie gråbøl, birgitte hjort sørensen, marco ildsø, wonder woman, nikloaj lie kaas, engle og dæmoner, inferno, westworld,
Lars Mikkelsen under optagelserne til serien “Sherlock”. (Foto: All Over)

Vikings, James Bond, Game of Thrones, House of Cards, Westworld, Engle og dæmoner, Banshee, Jackie, Arrow, Vinyl, Sherlock, Mr. Robot og Hannibal.

Tænker du, hvad alle disse film og serier har tilfælles? De har alle sammen danskere på rollelisten.

Det er ikke første gang, at danske skuespillere medvirker i internationale film og serier, men det er lang tid siden, der har været så mange på engelsksprogede rollelister.

– Det er mit klare indtryk, at der er en større udvesling af filmtalenter på tværs af Atlanten i de her år. Det, synes jeg, er ret tydeligt over hele linjen: Skuespillere, instruktører, fotografer og så videre. Der er en stigende tendens til, at de tager til udlandet og arbejder, og der kommer også flere fra udlandet og arbejder i dansk film, siger Per Juul Carlsen, vært på Filmselskabet på DR2. 

Læs også: Disse serier og film har danske skuespillere på rollelisterne

skuespillere, skuespil, film, serier, tv-serier, dansk film, europæisk film, danmark, sverige, usa, england, Linnea Berthelsen, stranger things, james bond, Ulrich Thomsen, David Dencik, Stephanie Corneliussen, Carsten Nørgaard, Søren Pilmark, Frank Hvam, vikings, game of thrones, mr. robot, house of cards, vikings, banshee, serier, film, filmselskabet, panorama agancy, per juul carlsen, lene seested, nikolaj coster-waldau, sidse babett-knudsen, pilou asbæk, alex høgh andersen, marco ildsø, ida nielsen, mia jexen, søren pilmark, thure lindhardt, lars mikkelsen, mads mikkelsen, jesper christensen, kultur, connie nielsen, sofie gråbøl, birgitte hjort sørensen, marco ildsø, wonder woman, nikloaj lie kaas, engle og dæmoner, inferno, westworld,
Danske skuespillere er i høj kurs. Her ses Sidse Babett Knudsen i HBO-serien “Westworld”. (Foto: All Over)

Populært som aldrig før

Per Juul Carlsen forklarer, at globaliseringen i høj grad har spillet en rolle i den internationale udveksling af talenter, men filmstøttesystemet i Europa spiller også en rolle.

– Filmstøttesystemet i Europa er bygget sådan op, at du måske skal hente støtte fra fem forskellige instanser i fem forskellige lande for at få dit samlede filmbudget til at gå op. Så ligger det også i aftalerne, at der skal være filmfolk med det støttende land. Så hvis du henter filmstøtte i Sverige, kan det være, at der skal være svenske skuespillere med i filmen, eller klippere og fotografer fra Sverige, fortæller Per Juul Carlsen.

skuespillere, skuespil, film, serier, tv-serier, dansk film, europæisk film, danmark, sverige, usa, england, Linnea Berthelsen, stranger things, james bond, Ulrich Thomsen, David Dencik, Stephanie Corneliussen, Carsten Nørgaard, Søren Pilmark, Frank Hvam, vikings, game of thrones, mr. robot, house of cards, vikings, banshee, serier, film, filmselskabet, panorama agancy, per juul carlsen, lene seested, nikolaj coster-waldau, sidse babett-knudsen, pilou asbæk, alex høgh andersen, marco ildsø, ida nielsen, mia jexen, søren pilmark, thure lindhardt, lars mikkelsen, mads mikkelsen, jesper christensen, kultur, connie nielsen, sofie gråbøl, birgitte hjort sørensen, marco ildsø, wonder woman, nikloaj lie kaas, engle og dæmoner, inferno, westworld,
Jesper Christensen har spillet over for Daniel Craig i flere James Bond-film. (Foto: All Over)

Han forklarer også, at det ikke er rene budgetaftaler, der gør, at danskere er med i store roller i internationale film og serier.

– Der er også en international bølge af velvilje fra især England og USA, der har en betydning. Serier som Borgen, Forbrydelsen og Broen har helt klart også haft en betydning og har skabt en interesse. Det nordiske har også været på mode, eksempelvis i politik, hvor Bernie Sanders fremhævede Danmark under den amerikanske valgkamp, eller South Park, der laver flere afsnit om Danmark. Det har også betydning, siger Per Juul Carlsen.

Se også: Kærlighedsfilm: Du behøver ikke fejre valentinsdag for at se noget romantisk

Stort arbejde i markedsføring

Det er dog ikke kun interesse og aftaler, der er afgørende for den store interesse for Danmark. Der ligger også et stort markedsføringsarbejde til grund for den store popularitet. Det fortæller Lene Seested, grundlægger og direktør i talentagenturet Panorama Agency.

Gennem de sidste 20 år har hun promoveret Danmark og Skandinavien i den amerikanske filmverden, og hun var med, da Dogme-bølgen satte Danmark på filmkortet i 1990’erne.

skuespillere, skuespil, film, serier, tv-serier, dansk film, europæisk film, danmark, sverige, usa, england, Linnea Berthelsen, stranger things, james bond, Ulrich Thomsen, David Dencik, Stephanie Corneliussen, Carsten Nørgaard, Søren Pilmark, Frank Hvam, vikings, game of thrones, mr. robot, house of cards, vikings, banshee, serier, film, filmselskabet, panorama agancy, per juul carlsen, lene seested, nikolaj coster-waldau, sidse babett-knudsen, pilou asbæk, alex høgh andersen, marco ildsø, ida nielsen, mia jexen, søren pilmark, thure lindhardt, lars mikkelsen, mads mikkelsen, jesper christensen, kultur, connie nielsen, sofie gråbøl, birgitte hjort sørensen, marco ildsø, wonder woman, nikloaj lie kaas, engle og dæmoner, inferno, westworld,
Lars Von Trier var en af instruktørerne bag Dogme-bevægelsen og satte Danmark på filmens verdenskort. (Foto: All Over)

– Mange af de samarbejdspartnere, jeg har i dag, er de samme, som jeg lærte at kende dengang. De kontakter mig nu, fordi de er klar til et Skandinavisk samarbejde. I de første par år gik der tid imellem, at vi fik muligheden for at sende selftapes, men jeg fik overbevist casterne om, at mine klienter kunne tage roller som tyskere, russere, østeuropæiske og lignende, fortæller Lene Seested.

Siden har hun anbefalet sine klinter i Panorama Agency til roller og selftapes. Derudover er Lene Seested gennem sit casting firma blevet ansat til at lave bred skandinavisk research og præsentere talenter til roller i blandt andre Behind Enemy Lines, Vanilla Sky, Into the Wild og True Blood.

– Fra 2000 har vi haft den internationale branche som vores faste samarbejdspartner, udviklingen har været hurtig og med en stigende efterspørgsel, som vi har været primus motor i at skabe. Fra cirka 2006 og fremefter har vi på daglig basis opkald og rolletilbud, og cirka 70 procent af vores arbejde sker med vores internationale netværk. Nu bliver vi inviteret til at sende selftapes, fortæller Lene Seested.

Hør også: Podcasts på dansk – forkæl øregangene, grin og bliv klogere

skuespillere, skuespil, film, serier, tv-serier, dansk film, europæisk film, danmark, sverige, usa, england, Linnea Berthelsen, stranger things, james bond, Ulrich Thomsen, David Dencik, Stephanie Corneliussen, Carsten Nørgaard, Søren Pilmark, Frank Hvam, vikings, game of thrones, mr. robot, house of cards, vikings, banshee, serier, film, filmselskabet, panorama agancy, per juul carlsen, lene seested, nikolaj coster-waldau, sidse babett-knudsen, pilou asbæk, alex høgh andersen, marco ildsø, ida nielsen, mia jexen, søren pilmark, thure lindhardt, lars mikkelsen, mads mikkelsen, jesper christensen, kultur, connie nielsen, sofie gråbøl, birgitte hjort sørensen, marco ildsø, wonder woman, nikloaj lie kaas, engle og dæmoner, inferno, westworld,
Connie Nielsen spillede over for megastjerner som Russell Crowe i Gladiator fra 2000. (Foto: All Over)

Siden 2001 har Panorama Agency haft klienter i hovedroller på film og tv-serier som The Borgias, Game of Thrones, Fortitude, Stranger Things og The Last Kingdom. I dag har hun nogle af de mest populære skuespillere som klienter, blandt andre Alex Høgh Andersen og Ida Nielsen, der begge har store roller i den ultrapopulære serie Vikings.

– Tilbage i tiden sendte vi selftapes på VHS-bånd, og der kunne gå en lille uge, inden det kom frem til casterne. Med den digitale udvikling kan vi sende sefltapes i løbet af få minutter. Vi bliver dermed en del af “mixet”, og vi oplever, at vores klienter konkurrerer med internationale navne. Linnea Berthelsen bookede eksempelvis rollen i Stranger Things foran personligheder i filmverdenen og 5.000 andre skuespillere, forklarer Lene Seested.

Læs også: Undersøgelse: Danskerne gider ikke danske film

skuespillere, skuespil, film, serier, tv-serier, dansk film, europæisk film, danmark, sverige, usa, england, Linnea Berthelsen, stranger things, james bond, Ulrich Thomsen, David Dencik, Stephanie Corneliussen, Carsten Nørgaard, Søren Pilmark, Frank Hvam, vikings, game of thrones, mr. robot, house of cards, vikings, banshee, serier, film, filmselskabet, panorama agancy, per juul carlsen, lene seested, nikolaj coster-waldau, sidse babett-knudsen, pilou asbæk, alex høgh andersen, marco ildsø, ida nielsen, mia jexen, søren pilmark, thure lindhardt, lars mikkelsen, mads mikkelsen, jesper christensen, kultur, connie nielsen, sofie gråbøl, birgitte hjort sørensen, marco ildsø, wonder woman, nikloaj lie kaas, engle og dæmoner, inferno, westworld,
Alex Høgh Andersen har fået en yderst fremtrædende rolle i serien Vikings. (Foto: All Over)

Danskere er kommet for at blive

Både Per Juul Carlsen og Lene Seested er overbevist om, at den danske popularitet er kommet for at blive.

– Det eneste, der kan forhindre det i at fortsætte er, hvis man forhindrer folk i at rejse frit. Jeg tror, at danske filmfolk gerne vil smage på de ting, som især USA kan tilbyde. Danmark er et lille land med de samme skuespillere i alle film. Det at arbejde i udlandet er en måde at holde sit ansigt friskt på og holde karrieren i gang uden at slide på sig selv, siger Per Juul Carlsen.

Læs også: Hvorfor har Hollywood de sidste 20 år lavet gode spil om til dårlige film?

skuespillere, skuespil, film, serier, tv-serier, dansk film, europæisk film, danmark, sverige, usa, england, Linnea Berthelsen, stranger things, james bond, Ulrich Thomsen, David Dencik, Stephanie Corneliussen, Carsten Nørgaard, Søren Pilmark, Frank Hvam, vikings, game of thrones, mr. robot, house of cards, vikings, banshee, serier, film, filmselskabet, panorama agancy, per juul carlsen, lene seested, nikolaj coster-waldau, sidse babett-knudsen, pilou asbæk, alex høgh andersen, marco ildsø, ida nielsen, mia jexen, søren pilmark, thure lindhardt, lars mikkelsen, mads mikkelsen, jesper christensen, kultur, connie nielsen, sofie gråbøl, birgitte hjort sørensen, marco ildsø, wonder woman, nikloaj lie kaas, engle og dæmoner, inferno, westworld,
Det er ikke kun på skærmen, at danske skuespillere brillerer internationalt. Her er Birgitte Hjort Sørensen ved premiereaftenen på teaterstykket Les Liaisons Dangereuses. (Foto: All Over)

– Vi oplever, at vi er blevet en fast del af den internationale industri. Flere af mine klienter rejser med mig og bliver introduceret for casterne. Det gør en forskel at mødes “face to face”. Samtidig er Hollywood begyndt at placere deres studiefilm i Prag, Budapest, Tyskland, London og Island, og søger aktivt europæiske skuespillere, så mine klienter har en lettere adgang til at medvirke, siger Lene Seested, og uddyber:

– Verden er blevet mindre, og amerikanerne får kendskab til Europa. De fascineres af Skandinaviens bølge af succes, og de rejser hertil. Skandinavien står stærkt, fordi vi er flere lande. Hvor Danmark og Sverige har været i centrum først, så kommer Norge og Island nu. Det betyder, at Skandinavien formår at holde intensiteten af succes og højkvalitetsproduktioner, og det gør en stor forskel for hele Skandinavien, at vi kan blive ved med at være produktive på så højt niveau.

Se også: De rigtige eventyrs slutninger er ikke som i Disney-filmene …

skuespillere, skuespil, film, serier, tv-serier, dansk film, europæisk film, danmark, sverige, usa, england, Linnea Berthelsen, stranger things, james bond, Ulrich Thomsen, David Dencik, Stephanie Corneliussen, Carsten Nørgaard, Søren Pilmark, Frank Hvam, vikings, game of thrones, mr. robot, house of cards, vikings, banshee, serier, film, filmselskabet, panorama agancy, per juul carlsen, lene seested, nikolaj coster-waldau, sidse babett-knudsen, pilou asbæk, alex høgh andersen, marco ildsø, ida nielsen, mia jexen, søren pilmark, thure lindhardt, lars mikkelsen, mads mikkelsen, jesper christensen, kultur, connie nielsen, sofie gråbøl, birgitte hjort sørensen, marco ildsø, wonder woman, nikloaj lie kaas, engle og dæmoner, inferno, westworld, sidse babett knudsen
Sidse Babett Knudsen er blevet populær i udlandet, efter hun spillede den danske statsminister i serien “Borgen”. (Foto: UIP)

· Mere fra samme kategori ·