Læs også:

Close
disney, eventyr, disneyfilm, den lille havfrue, disney, eventyr, havheksen, ursula, prins erik, disneyfilm, disneyeventyr disney, eventyr, disneyfilm, disneyeventyr, mulan, fa mulan, hua, mulan, selvmord, prostitution, kriger, disney, eventyr, disneyfilm, disneyeventyr, junglebogen, jungle book, rudyard kipling, mowgli, bagheera, shera khan, ballo, død, ødelæggelse, ild, disneyeventyr, rapunzel, hår, blind, klokkeblomst, kærlighed, til deres dages ende,

De rigtige eventyrs slutninger er ikke som i Disney-filmene …

Kultur  | 

Tunger, der skæres ud. Forældre, der giver deres barn væk for salattilbehør. En krigshelt, der bliver prostitueret og dyr, der smadrer landsbyer. Der er noget mere knald på de klassiske eventyr, end Disney vil lade os vide

Disney har begejstret, trøstet og henrykket mangt et barn gennem tiden. Det kan dog skyldes, at Disney har lavet gevaldigt om på eventyrene, hvis originale udgaver er noget mere krasbørstige, end Disney har ville være ved.

Vi har researchet og fundet frem til de grufulde ting, der i virkeligheden skete med Rapunsel, Den lille Havfrue, Mulan og Mowgli.

disney, eventyr, disneyfilm, den lille havfrue, disney, eventyr, havheksen, ursula, prins erik, disneyfilm, disneyeventyr disney, eventyr, disneyfilm, disneyeventyr, mulan, fa mulan, hua, mulan, selvmord, prostitution, kriger, disney, eventyr, disneyfilm, disneyeventyr, junglebogen, jungle book, rudyard kipling, mowgli, bagheera, shera khan, ballo, død, ødelæggelse, ild, disneyeventyr, rapunzel, hår, blind, klokkeblomst, kærlighed, til deres dages ende,
Vores Disney-helte og -heltinder må gennem grueligt mange forfærdelige ting i de originale eventyr. (Foto: All Over)

Rapunsel

I Disneys eventyr om Rapunsel bliver prinsessen kidnappet af heksen Mor Gothel, der vil bruge pigens magiske hår til holde sig ung for evigt. Hun sætter prinsessen i et tårn dybt inde i skoven, hvor Rapunsels hår vokser sig langt, imens hun drømmer om at komme ud i verden.

I mellemtiden er tyven Flynn Rider på flugt og får øje på tårnet, som er det perfekte gemmested. Rapunsel tvinger ham til at hjælpe hende med at flygte, og de når frem til kongeriget, som Rapunsel blev bortført fra som barn. Mor Gothel får dog såret Flynn dødeligt.

Rapunsel kan hele ham med sit magiske hår, men han skærer det af. Håret mister sin magi, Mor Gothel bliver så gammel, at hun bliver til støv, og Flynn er tæt på at dø, indtil han reddes af en af Rapunsels tårer, der også er magiske og helende.

Rapunzel forenes med sine royale forældre og lever lykkeligt med Flynn til deres dages ende.

Den rigtige historie om Rapunsel

Det originale eventyr af Brødrene Grimm fra 1812 er et af de mest kendte eventyr, og noget anderledes end Disneys teenageromance:

For det første er Rapunsel ikke en prinsesse, og hun bliver ikke kidnappet, men solgt for salatingredienser.

Rapunsels mor er under sin graviditet vild med naboens klokkeblomster (der også hedder Rapunsler), og har en craving, der er så vild, at hun får overtalt Rapunsels far til at kravle over muren og stjæle blomsterne, som parret smider i en salat.

På den tredje nat snupper naboen, der er en heks, ham i det, og går med til at skåne mandens liv, hvis hun får parrets førstefødte (hun ved nemlig godt, hvad det handler om). Parret får en pige, som de giver heksen, der kalder hende Rapunsel.

Da Rapunsel fylder 12 år, sætter heksen hende i et højt tårn, hvor hun låser hende inde. Når hun skal besøge Rapunsel, smider pigen håret ud ad vinduet.

Læs også: Den rigtige historie bag dit yndlingseventyr fra Disney

disney, eventyr, disneyfilm, disneyeventyr, rapunzel, hår, blind, klokkeblomst, kærlighed, til deres dages ende
Klokkeblomster er åbenbart så godt salattilbehør, at de er værd at give dit barn væk for. (Foto: All Over)

En dag rider en prins gennem skoven og hører Rapunsel synge. Han bliver så vild med stemmen, at han begynder at lede efter pigen. Han finder tårnet, men kan ikke finde indgangen. En dag ser han, hvordan Rapunsel smider håret ned til heksen, og han får Rapunsel til at gøre det samme for ham. Han klatrer op til den forbavsede pige og beder hende gifte sig med ham, og Rapunsel siger ja.

Sammen planlægger de flugten og aftaler, at prinsen skal bringe Rapunsel silkesnore hver nat, så hun kan lave en stige. Den unge pige får dog ødelagt planen selv, da hun spørger heksen, hvorfor det er nemmere at løfte prinsen end hende med sit hår.

Det er den reviderede udgave. Der er også andre versioner, hvor Rapunsel spørger heksen, hvorfor hendes tøj ikke længere passer hende om livet (husk altid at bruge beskyttelse!).

Heksen bliver rasende og smider Rapunsel af i en ørken. Da prinsen kravler op i tårnet senere den nat, er det heksen og ikke Rapunsel, han møder. Heksen siger, at han ikke vil se Rapunsel igen, og ulykkelig kaster prinsen sig ud fra tårnet, ender i en tjørnehæk og bliver blind, fordi han får torne i øjnene.

I flere måneder går den blinde prins rundt i skoven og forsøger at finde Rapunsel. En dag hører han hendes stemme, og de genforenes. Rapunsels tårer heler prinsens øjne, og han får synet tilbage, så han kan se de tvillingesønner, Rapunsel har født ham.

Derefter levede de faktisk lykkeligt til deres dages ende.

disney, eventyr, disneyfilm, disneyeventyr, rapunzel, hår, blind, klokkeblomst, kærlighed, til deres dages ende
Rapunsel er måske et af de eneste eventyr, der faktisk ender med, at de lever lykkeligt til deres dages ende. (Foto: All Over)

 

Mulan

Fortællingen om Mulan er elsket af mange Disney-fans verden over.

I Disneys version vil pigen Mulan, der ikke rigtig er som de andre piger, ikke lade sin syge far drage i krig for Kina. I stedet klæder hun sig ud som en mand og drager i krig i stedet for.

Med sig har hun dragen Mushu, der er i bad standing med familiens ånder, og sammen overbeviser de militæret om, at Mulan er en mand. De redder Kina fra hunnerne. Mulan får også reddet sig en flot fyr og familiens ære i samme ombæring.

Den rigtige historie om Mulan

Den originale historie, som Disneys fortælling om Mulan bygger på, er balladen “Hua Mulan”. I balladen er Mulan Fa en yderst effen kriger, der ikke har nogen problemer med at overbevise mændene i hæren om, at hun er en af dem.

Dog er der den krølle på halen, at som en tilføjelse til den mytiske kinesiske fortælling om kvindekrigeren, så indeholder balladen Sui Tang Yanyi fortællingen om, hvordan Mulan vender hjem efter krigen, kun for at finde ud af, at hendes familie er faldet fra hinanden. Hendes eneste mulighed for overlevelse er at blive prostitueret.

Hun tager sit eget liv i stedet.

Se også: Stjæl stilen på budget: Lad dig inspirere af Disney-prinsesserne!

 disney, eventyr, havheksen, ursula, prins erik, disneyfilm, disneyeventyr, mulan, fa mulan, hua, mulan, selvmord, prostitution, kriger,
Mulan var en dygtig kriger, men endte med at begå selvmord, da hun var tvunget til at prostituere sig selv efter krigen. (Foto: All Over)

Den lille havfrue

Eventyret om den lille havfrue, klassikeren fra danskerenes helt egen H.C. Andersen, har en markant anderledes slutning i det oprindelige eventyr fra 1836 end Disneys fortolkning fra 1989 om den unge kvinde fra havet.

I Disneys version falder Ariel, den selvstændige havfrueprinsesse med en fascination for fastlandet, for den flotte prins Erik, efter hun ser ham på et skib en aften og redder ham fra druknedøden. Fast besluttet på at gøre prinsen til sin indgår Ariel en tvivlsom aftale med havheksen Ursula, hvor hun bytter sin smukke sangstemme for et par flotte stænger.

Efter megen besvær, hjælp fra syngende krabber og en havheks, der blander sig, får prinsessen sin prins og lever lykkeligt til sine dages ende på landjorden.

Den rigtige historie om den lille havfrue

I H.C. Andersens originale eventyr går det knapt så godt for havfruen. Hun falder for prinsen og tager fat i havheksen for at lave en handel. Så langt, så godt. Bortset fra, at i stedet for at tage Ariels stemme, tager heksen hendes tunge, og benene, Ariel får, er smertefulde at gå på – ligesom at gå på glas. Derudover skal Erik falde for Ariel, for ellers dør hun.

Havfruen gør det bedste, hun kan for at charmere prinsen og danser på et tidspunkt med Erik trods smerterne ved at gå på sine ben. Lige lidt hjælper det dog, for Erik falder for en anden pige og gifter sig med hende. Ariel? Hun kaster sig i havet og bliver til havskum.

Læs også: Det skete der i virkeligheden i Pinocchio, Frozen, Pocahontas og Prinsessen og Frøen

den lille havfrue, disney, eventyr, havheksen, ursula, prins erik, disneyfilm, disneyeventyr
Ariel fik ikke sin prins i den originale fortælling af H.C. Andersen. (Foto: All Over)

Junglebogen

Historien om drengen, der efterlades i junglen og opfostres blandt ulve er en af Disneys mest elskede eventyr. Der er dog ret langt mellem Disney-versionen om Mowgli, Baloo og Bagheera og den originale historie af Rudyard Kipling.

I Disneys version bliver Mowgli efterladt i junglen, men har heldigvis en ret fed barndom, fordi han opfostres af søde ulve og bliver passet af kæmpebjørnen Baloo og den gnavne panter Bagheera. Der er godt nok lidt med en slange, der vil æde ham, aber, der vil være ligesom ham og en tiger, der er opsat på at slå Mowgli ihjel, men de tre venner klarer skærene sammen.

En dag opdager Mowgli en landsby, hvor der står en yndig pige på hans egen alder. Hun blinker med sine lange øjenvipper en enkelt gang, og Mowgli farer ind i landsbyen for aldrig nogensinde at vende tilbage til junglen og sine venner igen.

Den rigtige historie om Mowgli

I den originale fortælling bliver byen, Mowgli kommer fra, angrebet af en tiger, og i forvirringen bliver Mowgli kidnappet af en flok aber, der banker ham sønder og sammen. Han efterlades og adopteres senere af et ulvepar. Tigeren Shera Khan kræver, at ulvene giver ham menneskebarnet, men de nægter og opfostrer drengen som deres egen.

I junglen bliver Mowgli venner med den sorte panter Bagheera og bjørnen Baloo, og selv om det er mange år siden, mener Shera Khan stadig, at Mowgli er hans bytte. Så jungledrengen finder et våben, han kan bruge mod tigeren: Ild. Efter han har fordrevet Shera Khan fra junglen, vender Mowgli tilbage til menneskelandsbyen i junglen, hvor han bliver adopteret af et par, der selv har mistet deres søn til en lam tiger flere år forinden. Shera Khan var også lam – just saying.

En dag opdager Mowgli, at Shera Khan stadig har planer om at dræbe ham, så han lokker tigeren i en fælde, hvor Shera Kahn bliver trampet ihjel af vildtløbende vandbøfler. Mowgli tager tigerens skind, men en jaloux jæger ser det og overtaler landsbyen til at anklage Mowgli og hans adoptivforældre for hekseri.

Mowgli løber ud i junglen og gemmer sig med Shera Khans skind, men finder hurtigt ud af, at landsbyen planlægger at henrette hans adoptivforældre. Han redder sine adoptivforældre og sender elefanter, vandbøfler og andre dyr mod landsbyen for at jævne den med jorden. Hvilket de gør.

Se også: Disneys Juleshow: Historien bag den traditionsrige julesucces

disney, eventyr, disneyfilm, disneyeventyr, junglebogen, jungle book, rudyard kipling, mowgli, bagheera, shera khan, ballo, død, ødelæggelse, ild
Den rigtige historie om Mowgli har slet ikke samme slutning som den i Disney-versionen. (Foto: All Over)

· Mere fra samme kategori ·