Læs også:

Close
snehvide, disney, eventyr, brødrende grimm, grimm, fortællinger, historier, fabler, myter, prinsesser, hekse, fortrylelser

Den rigtige historie bag dit yndlingseventyr fra Disney

Kultur  | 

Afskårne lemmer og voldtægt er bare nogle af de ting, der i virkeligheden skete i dine yndlingseventyr fra Disney. Her får du de sande og grumme historier

Når man siger Disney, tænker mange på bølgende skørter, syngende helte og heltinder, dansende og talende dyr og eventyrlige fortællinger om modgang, sejr, venskaber, sammenhold og kærlighed.

“De levede lykkeligt til deres dages ende” er som regel slutningen på alle Disneyfilm, men kigger man nærmere på de eventyr og historier, som Disneys eventyr bygger på, så var slutningerne, moralerne og skæbnerne knap så positive altid.

Disneys eventyr er nemlig bygget på endnu ældre fortællinger, der først og fremmest var mundtlige fortællinger om livets store spørgsmål, moral, etik og konsekvenser for voksne. Historierne er siden vandret gennem historien og generationerne, er blevet indsamlet, nedfældet og afslebet, så de i stedet er blevet børneeventyr.

Faktisk er der blevet indført nogle ret store ændringer, og de oprindelige eventyr temmelig grumme. Heldigvis er der rigtig mange Disneyeventyr at vælge fra, og du får de første tre her.

Læs med og se, hvordan det i virkeligheden gik Snehvide, Tornerose og Askepot.

Læs også: Det skete der i virkeligheden i Pinocchio, Frozen, Pocahontas og Prinsessen og Frøen

snehvide, disney, eventyr, brødrende grimm, grimm, fortællinger, historier, fabler, myter, prinsesser, hekse, fortrylelser
Dine yndlingseventyr er ikke så hyggelige, som du tror. (Foto: All Over)

Snehvide

Snehvide er Disneys første eventyr, og den kom ud i 1937. Eventyret om den smukke prinsesse er baseret på et eventyr af de to tyske forfattere Brødrene Grimm.

Hvis vi spoler forbi alt det med, at Snehvide bliver jagtet ud i skoven og bor med syv dværge og hopper direkte til slutningen, så bliver Snehvide i Disneys version forgiftet med et æble af sin onde stedmoder, der er jaloux på den unge prinsesses skønhed.

Æblet sender Snehvide ind i en “sovende død”, og kun et ægte kærlighedskys kan redde prinsessen. Dværgene finder dronningen og jagter hende ud mod en klippe, hvor et lyn slår ned og river den onde dronninge-heks ned i dybet, hvor hun dør. Dværgene lægger Snehvide i en glaskiste, og et år senere kommer en prins forbi, som har mødt Snehvide før. Overvældet af tristhed over hendes død, kysser han Snehvide, hun vågner, og de lever lykkeligt til deres dages ende.

I den oprindelige historie af Brødrene Grimm kommer prinsen tilfældigt forbi dværgenes hus, hvor han gerne vil overnatte. Her ser han Snehvide i glaskisten og synes, at hun er så smuk, at han bare må have hende med hjem … (måske for at bruge hende som brevvægt?!)

Til sidst får han overtalt de syv dværge til at lade ham tage Snehvide med, og på vejen hjem er der et bump i vejen, som løsner det forgiftede æblestykke, der holder Snehvide i sin “sovende død”. Snehvide vågner op, hvilket begejstrer prinsen, og han beder hende gifte sig med hende. Hun siger ja og inviterer sin onde stedmor med til brylluppet, hvor Snehvide tvinger hende til at tage glohede jernsko på og danse rundt, indtil hun dør af det.

Forøvrigt, kan du huske det med, at dronningen sender en jæger efter Snehvide for at slå hende ihjel? Men han kan ikke og giver dronningen et vildsvinehjerte i et skrin, så dronningen tror, at det er Snehvides hjerte? I den rigtige historie får dronningen også lever og lunger af jægeren, og hun får det serveret som mad. Altså ville dronningen have spist Snehvides indvolde, hvis jægeren havde slået hende ihjel …

snehvide, disney, eventyr, brødrende grimm, grimm, fortællinger, historier, fabler, myter, prinsesser, hekse, fortrylelser
Den onde stedmoder dør på ret forskellige måder i de to versioner af Snehvide. (Foto: All Over)

 

Tornerose

Fortællingen om Tornerose er ældgammel. Man mener, at den stammer helt tilbage fra det 15. århundrede, hvor den italienske eventyrindsamler Giovanni Battista Basile har nedfældet historien. Uanset hvornår historien stammer fra, er der bred enighed om, at den originale historie i alle dens former er alt andet end et eventyr.

Vi har alle sammen styr på, at Tornerose bliver forbandet under sin dåb af en heks, der ikke er inviteret til festlighederne. Hun stikker sig på en ten og falder i en dyb søvn. Tre gode feer får fat i prinsessens trolovede, Prins Phillip, der skal redde hende med et kærlighedskys.

I Disneys version befrier de tre gode hekse prinsen fra fangenskab i den onde heks’ borg på “Det Forbudte Bjerg”. Bevæbnet med “sandhedens sværd” og “dydens skjold”, kæmper prins Phillip en kamp for at komme gennem alle forhindringer og slås til sidst mod den onde heks, der har tryllet sig om til en drage. Han slår dragen ihjel og kysser Tornerose, der vågner af sin evige søvn.

I den originale version er prinsen knap så gentlemanagtig. Han er konge, og overvældet af Torneroses skønhed voldtager han hende og går igen. Tornerose bliver gravid. Ni måneder senere føder hun (stadig sovende)  tvillingedrenge, som suger forbandelsen ud af deres mor, når de ammer. Kongen kommer tilbage og tager Tornerose og deres sønner med hjem til sit slot. Her er dronningen ikke tilfreds med, at kongen har hjembragt sin elskerinde og deres børn, og hun planlægger at lave dem om til en gryderet og servere dem for sin mand. Kongen opdager det og smider i stedet dronningen i gryden.

disney, eventyr, brødrende grimm, grimm, fortællinger, historier, fabler, myter, prinsesser, hekse, fortrylelser, askepot, hekse, prinsen, voldtægt, tvillinger, forbandelser
Prins Phillip var ikke særlig sød i den originale Tornerose. (Foto: All Over)

 

Askepot

Historien om Askepot, der har mistet både sin mor og sin far og bor med sin onde stedmor og stedsøstre, tvunget til at servicere dem, kender vi alle. Vi kender også fortællingen om, hvordan Askepots fegudmor giver hende en fantastisk aften til bal på slottet, hvor Askepot fortryller prinsen med sin skønhed, men må stikke af fra festen, inden klokken bliver tolv, fordi hun bliver tryllet om til en tjenestepige igen.

Vi kender også historien om, hvordan Askepots glassko falder af i flugten fra slottet, og at prinsen bruger den glassko til at finde sit hjertes udkårne (som han åbenbart ikke kan huske, hvordan ser ud?!) og hvordan stedsøstrenes store tæer ikke kan bukkes til at passe i skoen, men Askepots små tæer passer perfekt.

Altså, hvis vi har set Disney-versionen.

For i den originale fortælling af Brødrene Grimm om Askepot er hendes far slet ikke død. Han er i live og er lige så ondskabsfuld som Askepots stedmor. Faktisk siger faderen til prinsen, at Askepot er deform, da prinsen beder alle husets unge damer om at prøve glasskoen.

Kender du udtrykket “hug en hæl og klip en tå”? Det stammer herfra, for Askepots stedsøstre skamferer dem selv, da den ene skærer sin storetå af og den anden en del af sin hæl for at kunne passe glasskoen. Prinsen må have noget med synet, for han opdager kun, at skoene ikke passer stedsøstrene, når nogle fugle påpeger for ham, at skoen er fyldt med blod.

For at det ikke skal være løgn, så dukker stedsøstrene op til Askepots bryllup, men det gider Askepots bevingede dyrevenner ikke finde sig i, så de flyver ned og hakker øjnene ud på søstrene. Fun times!

snehvide, disney, eventyr, brødrende grimm, grimm, fortællinger, historier, fabler, myter, prinsesser, hekse, fortrylelser
Askepot var et ret blodigt eventyr. Og prinsen trængte til at gå til Louis Nielsen. (Foto: All Over)

· Mere fra samme kategori ·