Læs også:

Close
eventyr, disney, disney-eventyr, disney, eventyr, brødrende grimm, grimm, fortællinger, historier, fabler, myter, prinsesser, hekse, fortryllelse

Det skete der i virkeligheden i Pinocchio, Frozen, Pocahontas og Prinsessen og Frøen

Kultur  | 

Frøkast, ishjerter, lede drenge og sygdomme. De rigtige historier bag nogle af Disneys mest elskede eventyr, er ikke lige så rosenrøde, som man skulle tro

I gamle dage var eventyr bestemt ikke altid for børn, med incest, voldtægt, mord og lemlæstelser som en del af moralen.

Eventyr, myter og folklore, blev fortalt fra mund til mund, men de tyske Brødrene Grimm skrev historierne ned og gav eventyr også deres første redigering hen i retning af en mere børnevenlig version.

Det er dog ikke ensbetydende med, at de ikke stadigvæk var ret grumme. Den sidste rest af grumhed har tiden og Disney dog fået krænget ud af eventyrerne, men fortvivl ikke! Vi bringer dig her den sande forfærdelige fortælling om dit yndlings Disneyeventyr.

Læs om Prinsessen og Frøen, Pocahontas, Pinochio og Frozen her.

Du kan også læse om Snehvide, Tornerose og Askepot her: Den rigtige historie bag dit ynglings Disneyeventyr

eventyr, disney, disney-eventyr, disney, eventyr, brødrende grimm, grimm, fortællinger, historier, fabler, myter, prinsesser, hekse, fortryllelse
Disneys rosenrøde historier er ikke ligesom de rigtige eventyr. (Foto: All Over)

Prinsessen og Frøen

Eventyret om prinsessen og frøen er baseret på bogen “Frøprinsessen”, som igen er baseret på eventyret om “Frøprinsen”. I Disneys version følger vi den hårdtarbejdende og ambitiøse Tatiana, der bliver tryllet om til en frø, da hun prøver at hjælpe prins Naveen. De to rejser gennem New Orleans sumpområder, for at finde en løsning på deres frø-problem, og i processen bliver de forelskede, hæver forbandelsen og lever lykkeligt til deres dages ende.

I den oprindelige tyske historie “Frøprinsen”, der er skrevet af Brødrene Grimm, møder prinsessen prinsen, da hun taber en bold ned i en brønd. Frøprinsen lover at give hende sin bold, hvis hun til gengæld viser ham lidt kærlig opmærksomhed. Prinsessen stikker dog af, uden at kysse frøen. Det stopper dog ikke frøprinsen, der finder prinsessens slot, banker på og minder prinsessen om, hjulpet på vej af hendes far, at hun sådan set havde lovet ham et kys.

Prinsessen tager frøen med op til sit værelse, hvor han gerne vil have, at hun tager ham med over i sin seng. Prinsessen, der synes, at frøprinsen er mega klam, smider ham mod en væg. Det ophæver fortryllelsen, og prinsen trylles om fra frø til menneske, hvorefter han proklamerer, at han nu vil giftes med prinsessen. Det gør de så og lever lykkeligt til deres dages ende.

eventyr, disney, disney-eventyr, disney, eventyr, brødrende grimm, grimm, fortællinger, historier, fabler, myter, prinsesser, hekse, fortryldelse
Den oprindelige historie var knap så kærlig som Disneys version. (Foto: All Over)

Frozen

Frozen eller Frost, som den hedder på dansk, er baseret på H.C. Andersens eventyr “Snedronningen”.

Disneys version af eventyret handler om de to prinsesser Anna og Elsa, der mister deres forældre og vokser op med et anstrengt forhold, fordi Elsa vil beskytte Anna fra hendes magiske evner. Elsa kommer dog til at afsløre sine evner ved et uheld, og stikker af, imens kongeriget nedsænkes i en iskold vinter. Anna tager ud for at finde sin søster og ender med at redde både Elsa og kongeriget.

I det oprindelige danske eventyr, er de to hovedpersoner barndomsvennerne Gerda og Kay. Gerdas bedstemor har købt et spejl på en rejse i Lapland, hun ved dog ikke, at spejlet er fyldt med sort magi og tilhører Snedronningen. Snedronningen beordrer nogle trolde ud for at finde spejlet, og da de skal have spejlet tilbage til Snedronningen, går spejlet i stykker og splinterne flyver fra det.

En af splinterne rammer Kays hjerte, der bliver iskoldt, og en anden splint rammer hans øje. Han bliver ondskabsfuld overfor Gerda, og en dag, hvor han er ude med sin slæde, bliver han kidnappet af Snedronningen, der kysser den lille dreng, til han får hukommelsestab og kun kan finde ud af at regne brøker.

Gerda lader dog ikke Kays lede slå hende ud og hun begiver sig ud for at finde sin ven. Hun bliver godt nok også fortryllet af en ældre dame, der bare gerne vil beholde den lille pige hos sig, indtil nogle blomster minder hende om, at hun var ved at lede efter Kay.

Da Gerda finder Kay er han iskold af Snedronningens magi. Hun falder om halsen på ham, og Gerdas varme tårer smelter isen om Kays hjerte. Kays egne tårer fjerner, og Gerdas kys på kinder, hænder og fødder tør den lille dreng op.

eventyr, disney, disney-eventyr, disney, eventyr, brødrende grimm, grimm, fortællinger, historier, fabler, myter, prinsesser, hekse, fortryllelse
Frozen er meget løst baseret på H.C. Andersens eventyr om Snedronningen. (Foto: All Over).

Pocahontas

Eventyret om indianerprinsessen Pocahontas, er et af de eventyr, der er bevist, at være en rigtig historie.

I Disneys fortælling forelsker Pocahontas sig i den engelske kolonist John Smith, trods stridigheder mellem hendes indianerstamme og de kolonister John Smith er kommet til Amerika med. Disneys eventyr kulminerer med, at Pocahontas hedder John Smiths liv inden hendes far kan henrette ham, og den heroiske gerning bringer fred mellem de stridende parter, og de to unge lever lykkeligt til deres dages ende.

Den rigtige historie om Pocahontas, eller Matoaka, som var hendes første navn, er desværre langt fra så fin. For det første var hun kun omkring 11 år gammel, da hun reddede John Smith fra henrettelse – hvis den episode overhovedet fandt sted.

Pocahontas og John Smith havde aldrig nogensinde en romantisk forbindelse. I stedet blev Pocahontas gift med en anden indianer, men blev bortført i 1613, da forholdet mellem indianerne og de engelske kolonister blev dårligt. Hendes far forsøgte at forhandle sig frem til datterens frigivelse, uden held.

Pocahontas konverterede til kristendommen, ændrede sit navn til Rebecca og blev gift med en engelsk tobakbonde, der hed John Rolfe. Indianerprinsesse tog med Rolfe til England, hvor hun døde året efter, kun 20 år gammel, af en sygdom.

pocahontas, matoaka, eventyr, disney, disney-eventyr, disney, eventyr, brødrende grimm, grimm, fortællinger, historier, fabler, myter, prinsesser, hekse, fortryllelse
Pocahontas er den eneste historie, der er bevist virkelig, af Disneys eventyr. (Foto: All Over)

Pinocchio

Pinocchio er historien om dukkemageren Gepetto, der ønsker sig en søn. Han laver trædukken, Pinocchio, der trylles levende af en fe, der dog ikke vil gøre ham til en rigtig dreng, før han har lært ikke at være egoistisk og lyve.

Pinocchios vej til at blive en rigtig dreng er ikke helt let, for Pinocchio er nem at lokke i fordærv, og han lyver ofte. Han får dog hjælp af sin ven Jesper Fårekylling, alt ender godt, og Pinocchio bliver en rigtig dreng.

Den søde og elskelige Pinocchio fra Disneys eventyr er dog langt fra den originale trædukke, fra Carlo Collodis italienske børnebog fra 1880. Det kan godt være, at Gepetto inderligt ønsker sig et rigtigt barn i Disney versionen, men i den rigtige ville han nok mere ønske, at han aldrig fik børn.

I den oprindelige historie er Pinocchio rent ud sagt en møgunge. Han får blandt andet Gepetto anholdt for børnemishandling og slår Jesper Fårekylling ihjel! Da Jesper Fårekyllings spøgelse vender tilbage fra de døde for at advare Pinocchio ignorer han ham, og fortsætter med at gøre Gepettos liv til et helvede.

Gepetto sender trædrengen i skole, men han sælger sine skolebøger, og bruger pengene på billetter til et marionetteater. Her møder Pinocchio en ræv og en kat, der stjæler trædrengens penge og forsøger at hænge ham. Dog uden held. Pinocchio redder dog Gepetto fra en stor hval og bliver i den proces til en rigtig dreng.

Selvom der er stor forskel på Disneys version og den originale har tegnefilmsgiganten alligevel valgt at holde fast i den ret uhyggelige scene, med uvorne børn, der trylles om til cirkusæsler.

pinocchio, carlo collodi, eventyr, disney, disney-eventyr, disney, eventyr, brødrende grimm, grimm, fortællinger, historier, fabler, myter, prinsesser, hekse, fortryllelse
Pinocchio var en ret led dreng. (Foto: All Over)

· Mere fra samme kategori ·