Læs også:

Close

Tre danskere i Vikings: Vikingemuseet ville være misundelige

Kultur  | 

Snart ruller spritnye afsnit af serien Vikings over skærmen, og der er intet mindre end tre danske skuespillere med. Vi har talt med Ivar Benløs, Hvitserk og slavepigen Margrethe

Vikings har premiere på anden del af fjerde sæson den 1. december, og denne gang kan man finde tre unge danske skuespillere på setlisten: Alex Høgh Andersen spiller rollen som Ragnar Lothbroks søn Ivar den Benløse, Marco Ilsø spiller Ragnars anden søn Hvitserk og Ida Marie Nielsen er slavepigen Margrethe, der tjener Ragnars sønner.

Og fans af serien kan godt glæde sig til de nye afsnit.

– Det er bare større, og der er mere drama, siger Ida Marie Nielsen.

Alex Høgh Andersen stemmer i:

– Det, der er sket med Vikings er, at budgettet er blevet større. Det kan man tydeligt se i kontrasten mellem den første sæson og den næste. Sådan er det med mange serier; det bliver bare større og mere grande.

Se også: Vikings i virkeligheden: Den sande historie om Ragnar Lothbrok

Tre danskere med i næste sæson af Vikings: Roskilde Vikingemuseum ville være misundelige. (Foto: CF)
Vi mødte de tre stjerner til en snak om hitserien Vikings’ nyeste sæson. (Foto: CF)

Bygger på et vikingesagn

Vikings er den actionfyldte og dramatiske sagnfortælling om den danske vikingekonge Ragnar Lothbrok og hans fem sønner, der hærgede verdenshavene i 800-tallet.

Fortællingerne om Ragnar skal læses med et vist gran salt, da mange af sagnene om ham foregik i en tid, hvor historier var fortalt fra mund til mund, og flere af hans bedrifter tilskrives også andre vikingehelte.

Selv om der delte meninger om, hvorvidt den rigtige Ragnar Lothbrok virkelig er faderen til en lang række ferme, unge vikingemænd, kaldes de alligevel Ragnar Lothbroks sønner.

Se også: Vikings, Westworld og Sherlock: Danske skuespillere er populære som aldrig før

Fire af Ragnar Lothrboks fem sønner. Hvitserk, Ivar, Ubbe og Sigurd. (Foto: HBO)
Fire af Ragnar Lothbroks fem sønner. Hvitserk, Ivar, Ubbe og Sigurd. (Foto: HBO)

Sagnene og ikke mindst serien Vikings handler netop om Ragnar og hans sønner, Bjørn Jernside, Ubbe, Sigurd Slangeøje, Hvitserk (også kendt som Halfdan) og Ivar Benløs, der mod alle odds blev den mest signifikante af Ragnars sønner. Alle sønnerne er kendte figurer inden for nordisk vikingefolklore.

Se også: Vikings: Den sande historie om Rollo og Floki

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige
Det er svært at fastslå med sikkerhed, om sagnene om Ragnar Lothbrok er rigtige. (Foto: All Over)

Og ifølge de tre danske vikinger, har Vikings’ producer og manuskriptforfatter, Michael Hirst, glædet sig til, at Ragnars sønner skulle blive store af netop den grund.

– Selv om det er fiktion, og der er nogle storylines, der skal passe sammen, er det et meget autentisk show. Netop derfor er det baseret på Ragnars saga, men en lige så stor saga er den om Ragnars sønner, og derfor har Michael Hirst bare ventet på, at de her sønner skulle vokse op, forklarer Alex Høgh Andersen.

Læs også: Vikings i virkeligheden: Den sande historie om Ragnar Lothbrok

Fik mundkurv på

Marco Ilsø har tidligere været med i film som Klassefesten og Fasandræberne, Ida Marie Nielsen har spillet med i Anna Pihl, og Alex Høgh Andersen har tidligere været med i Tvillingerne og Julemanden, den oscarnominerede film Krigen, samt kortfilmen Ødeland.

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige, ivar, sigurd, ubbe, bjørn, bjorn, hvitserk, kong aelle, england, blodørnen, død, krig, kamp, europa, plynring, hævn, hævntogt, plyndringstogt,
Alex Høgh Andersen i rollen som Ivar. Det menes, at Ivar regerede over England. (Foto: HBO Nordic)

Selv om man allerede er etableret dansk skuespiller, er det alligevel en bedrift i alles karriere at være kommet med i en serie som Vikings. Turen dertil har dog været ret forskellig for de tre skuespillere.

– Jeg blev bakket op af et fint agency. Jeg lavede en self tape, som Alex hjalp mig med. Jeg vidste ikke, at han allerede havde fået en rolle på det tidspunkt, fortæller Ida Marie Nielsen og forklarer, at hendes nu medspiller stod ovre i hjørnet sammen med hendes agent og sendte hinanden indforståede blikke, da self tapen blev lavet.

Se også: Vikings: Den sande historie om Lagertha og Auslaug

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige, ivar, sigurd, ubbe, bjørn, bjorn, hvitserk,
Ragnar Lothbrok med sine fem sønner i serien Vikings. Sønnerne blev nærmest mere kendte end deres legendariske far. (Foto: HBO Nordic)

– Jeg havde fået rollen, været i Dublin og gennem tre runder casting. Det vidste Ida ikke, da hun på et tidspunkt sagde: “Du er skidegod til den der accent, du skal da også prøve at blive castet?”, fortæller Alex Høgh Andersen grinende.

Hans og Marco Ilsøs castinger var lidt anderledes end Ida Marie Nielsens. De blev kaldt til casting i Stockholm, mens de var på Roskilde Festival.

– Marco kunne låne sin mors bil, så vi tog på stille og roligt roadtrip to drenge til Stockholm i seks timer, siger Alex Høgh Andersen.

– Bagefter blev vi inviteret til casting i Irland. Der var 12-13 drenge fra hele verden. Så kom vi hjem, fik rollen og fik at vide, at vi ikke måtte snakke om det, fortæller Marco Ilsø videre.

Læs også: Derfor er det cool at være viking

Danske Alexander spiller Ivar Benløs, og har en stor rolle i den nye sæson af Viking. (Foto: HBO)
Danske Alex Høgh Andersen spiller Ivar Benløs og har en stor rolle i den nye sæson af Vikings. (Foto: HBO)

Men der var ikke så nemt at gå rundt med den store hemmelighed.

– Jeg skrev til Alex: “Hvad så min ven, har du hørt noget fra dem?” Og Alex skriver nej, nej, slet ikke, siger Marco Ilsø.

– Så går der to dage, så er det mig, der skriver til Marco: “Har du hørt noget?”, og Marco skriver nej, siger Alex Høgh Andersen.

– Til sidst ringer jeg til Alex og siger, “jeg ved, at du har fået den”. “Ja”, sagde han, “men du må fandme ikke sige det til nogen”.

– Så sagde jeg: “Men du har jo også fået rollen”. Og så holder Marco en pause og siger: “Ja, det har jeg”, fortæller Alex Høgh Andersen grinende.

Fik du set: Danske Ida fra Vikings: Jeg har bedt min familie om ikke at se første afsnit

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige, ivar, sigurd, ubbe, bjørn, bjorn, hvitserk, kong aelle, england, blodørnen, død, krig, kamp, europa, plynring, hævn, hævntogt, plyndringstogt,
Ivar starter ud som en skuffelse for sin far, men ender som den største succes. (Foto: All Over)

Fortiden bragt til live i Vikings

Spørger man de tre vikinger, kan de alle huske fortællingerne fra undervisningen i folkeskolen og gennem tegneserien Valhalla med Tjalfe, Røskva og Quark.

Det var derfor både en oplevelse at se de gamle vikingehistorier bragt til live i Vikings, men også kæmpe stort, da de kom på settet første gang.

– De har bygget deres egen lille vikingelandsby, som Roskilde Vikingemuseum ville være misundelig på, siger Alex Høgh Andersen.

De tre skuespillere fortæller, at hele teamet har taget rigtig godt imod dem, og at Travis Fimmel, der spiller hovedrollen som Ragnar, har sørget for, at der er en let omgang på settet.

– Jeg tror, at det var på tredjedagen, at vi kom på settet, og jeg har en scene med Alexander Ludwig, som spiller Bjørn. Vi står ved havnen og kigger ud over vandet på nogle skibe, og i sidste take vælger Travis at gå over og skubbe ham (Alexander Ludwig red.) i vandet med telefon og det hele, fortæller Marco Ilsø.

– Vi er bare en stor familie på 200, supplerer Alex.

Læs også: Disse internationale serier og film har danske skuespillere på rollelisterne

Ida Marie Nielsen spiller slavepigen Margrethe. (Foto: HBO)
Ida Marie Nielsen spiller slavepigen Margrethe. (Foto: HBO)

Svensk accent med finsk og islandsk udtalt med dansk lyd

Vikings er en engelskproget serie, hvor skuespillerne taler med underspillede, nordisklydende accenter. Er du fra Norden, vil du både kunne høre nogle udtryk på dit eget nationalsprog, men der er både undertoner af svensk, dansk og islandsk. Og det er meningen.

Det er dog ikke altid det nemmeste at tale engelsk med nordisk accent. Heller ikke selv om man er dansker.

– Det kan være lidt stramt med den accent, vi har i serien. Nogle gange bliver det meget fordansket, fordi de gerne vil have en svensk tone på en måde, siger Marco Ilsø.

Alex Høgh Andersen supplerer:

– Det er en svensk accent med en islandsk undertone og lidt finsk. Og husk så at tale engelsk.

– Og kan du ikke lægge en accent over ordet, skal det være britisk. Du må for alt i verden ikke lave amerikansk accent, uddyber Ida Marie Nielsen.

Se også: Vikings, Westworld og Sherlock: Danske skuespillere er populære som aldrig før

Marco Ilsø spiller en af Ragnars sønner, Hvitserk. (Foto: HBO)
Marco Ilsø spiller en af Ragnars sønner, Hvitserk. (Foto: HBO)

Ingen drengerøve i denne vikingelandsby

Når man kommer ind som skuespiller i et historisk actiondrama, hvor man skal slås med svær i blodige kampe, er det nemt at forestille sig, at det er det fedeste ved at være med i Vikings, men det er det langt fra for de tre danske skuespillere.

– Jo, det er da interessant og pissesjovt at rende rundt med svær, siger Marco Ilsø, mens han trækker på skuldrene.

– Men det mest interessante er skuespillet. Der er så meget at arbejde med, og der er masser af pres fra en kæmpe fanskare, der forventer noget af de forskellige karakterer, fortætter Alex Høgh Andersen.

Anden del af fjerde sæson af Vikings kommer på HBO Nordic den 1. december. Samme dag kan du læse vores solointerview med Ida Marie Nielsen, hvor hun blandt andet fortæller om, hvordan det har været at spille slavepigen Margrethe, og hvorfor hun har bedt sin familie om ikke at se det første afsnit i den nye sæson. 

Læs mere her: Vikings: Den sande historie om Ivar, Bjørn, Hvitserk, Sigurd og Ubbe

Alexander Høgh Andersen som Ivar Benløs. (Foto: HBO)
Alex Høgh Andersen som Ivar Benløs. (Foto: HBO)

Husk, at du kan se alle afsnit af Vikings på C More. De første 14 dage er helt gratis.

 

Denne artikel indeholder affiliate-links, der giver os kommission, hvis du køber noget. Din pris forbliver den samme. Redaktionen udvælger selv produkterne, og hvis du køber gennem et affiliate-link, støtter du driften af MY DAILY SPACE.

· Mere fra samme kategori ·