Læs også:

Close
stella vegetar

Vil du være vegetar? Stella fortæller om fordelene – og udfordringerne

Sundhed  | 

Hvad er det sværeste ved at droppe kød, og hvad gør man, når man bliver inviteret på middag hos kødspisere? Stella valgte at blive vegetar for et halvt år siden og fortæller her om at sige farvel til kød

Overvejer du selv at droppe kødet? Eller undrer du dig bare over, hvorfor nogle mennesker vælger at leve uden røde bøffer og chicken nuggets? Vi har taget en snak med vegetaren Stella Charlotte Reinholt for at få svar på alle de spørgsmål, du måtte have til en vegetar.

stella vegetar
Stella Charlotte Reinholt er kreativ direktør i salonen Pretty Punk på Nørrebro i København. Hun sagde farvel til kød for et halvt år siden. (Foto: Jan Christensen)

Blev du vegetar fra den ene dag til den anden?

– Jeg gjorde det gradvist. Jeg skar først svinekød og oksekød fra, derefter kylling og så til sidst fisk. Det fungerede rigtig fint for mig.

Hvorfor besluttede du at droppe kødet?

– Der er mange grunde til det, men jeg har i flere år tænkt på, at det kunne være interessant at prøve det. Så skete der en del ting i mit liv, blandt andet at begge mine forældre fik kræft, hvilket var rigtig hårdt.

– Jeg begyndte at læse og se en del dokumentarer om forbindelsen mellem animalsk fedt og kræftcellernes vækst – og det gav mig så det sidste skub til endeligt at blive vegetar.

Hvad har været det sværeste ved at droppe kød?

– Jeg synes helt oprigtig ikke, der har været noget svært ved det. Der er så ekstremt mange lækre alternativer, og for mig har det bare åbnet en helt ny vifte af smagsvarianter og eksperimenter. Bruger man bare en halv time på Pinterest og søger på vegetarmad, kommer der et hav af muligheder – så det er bare sjovt.

Vi har fire boards med opskrifter på MY DAILY SPACEs Pinterest.

vegetar grøntsager
Der findes mange lækre alternativer til kød. (Foto: All Over)

Har du oplevet ændringer i din krop, efter du blev vegetar?

– Da jeg for alvor blev vegetar, skete der en del med min krop. Da jeg stadig spiste kød, følte jeg mig meget tit alt for mæt på den der ubehagelige måde – og oftest også meget oppustet. Det oplever jeg faktisk aldrig mere. Jeg kan spise, så jeg er rigtig mæt, men det bliver aldrig på en ubehagelig måde. Jeg har det med andre ord bare superbehageligt nu!

– Derudover tabte jeg mig en del. Det skal siges, at man jo desværre i den forbindelse også taber sig på brystpartiet – let’s be honest, men jeg er generelt glad for det. Jeg har ikke længere det der “ekstra” fedt på sidepartiet.

Er næste skridt at blive veganer?

– Lige nu har jeg det fint som vegetar. Det skal siges, at jeg er laktoseintolerant, så jeg får heller ikke mælkeprodukter. Det eneste animalske, jeg får, er mine to æg om søndagen – og dem har jeg ærlig talt svært ved at undvære.

Savner du nogensinde kød?

– Jeg savner faktisk aldrig kød, men i år bliver min første jul uden den klassiske julemad, og det er jeg spændt på. Min familie støtter heldigvis min beslutning, og de er fantastiske til at prøve at lave lækker vegetarmad til mig. Det skal nok gå!

Selv om der er meget, man som vegetar må undvære i julen, kan man heldigvis stadig spise risengrød. (Foto: Polfoto)

Tror du nogensinde, du kommer til at spise kød igen?

– Helt ærligt, så tror jeg det ikke – men man skal aldrig sige aldrig. Jeg kender flere, der har været vegetarer et halvt liv og så pludselig får lyst til kød igen, så det må jeg tage, som det kommer.

Har du fået negative reaktioner, når du fortæller folk, at du er vegetar?

– Ikke indtil videre. Jeg har fået lidt undrende reaktioner og en del spørgsmål, men når jeg så forklarer folk, hvorfor jeg har taget valget, er de fleste ret forstående.

Hvad gør du, når du bliver inviteret på middag hos kødspisere?

– Jeg sørger nærmest altid for, at folk ved det. Alle, jeg kender, tager hensyn, men er det et større selskab, så spørger jeg bare lige et par dage inden, om der er noget mad uden kød. Hvis ikke, kan jeg spise lidt hjemmefra eller tage noget med. Det har indtil videre ikke været et problem. Jeg er ikke typen, der vil gøre det besværligt for værten.

vegetar
Du behøver ikke sige farvel til hyggelige middage med gode venner, bare fordi du har sagt farvel til kød. (Foto: All Over)

Dømmer du folk, der ikke spiser kød?

– Absolut ikke. Stort set alle mine venner spiser kød – og det skal de have lov til. Det er noget, man 100 procent selv skal bestemme – og jeg bryder mig ikke om, at man blander sig i andres valg.

Prøver du at omvende dine venner?

– Det kunne jeg aldrig finde på. Bevares – jeg spørger da tit, om de ikke lige vil smage min mad. Det kunne jo være, at de fik smag for det.

Hvorfor har mange vegetarer behov for at fortælle det til resten af verdenen?

– Det ved jeg ikke. For mig handler det om, at det er sjovt at møde andre vegetarer og give hinanden råd og nye ideer.

Læs også:

5 vegetaropskrifter til din meat free monday

Nu er det trendy at være vegetar i Danmark

Den amerikanske oplevelse: Vent … skal jeg være vegetar?

· Mere fra samme kategori ·