Læs også:

Close
Stefanie, vegetarisk

Den amerikanske oplevelse: Vent … skal jeg være vegetar?

Mit liv  | 

Amerika er kendt for sine store bøffer, sukkerholdige sodavand og smørsvøbte popcorn. Men det madglade land er faktisk også en forkæmper for et stort udvalg af vegetarmad – hvilket jeg pludselig skulle leve med i en måned

Mit navn er Stefanie, jeg er 26 år, og jeg er taget til USA for at prøve den amerikanske oplevelse: Vegetar – hva’ beha’r?!

Det er fredag, og ugen har været lang. Jeg kommer hjem fra arbejde, skænker et stort glas tiltrængt amarone, og i køleskabet ligger en stor ribeyebøf og venter tungt på at møde den sydende grill. Et ikke uvant scenarie for en fredag i mit københavnske liv. Kød har altid været en del af ”god mad”-terminologien for mig, men det skulle min tur til USA vise sig at sætte på prøve – her skulle jeg nemlig leve som vegetar.

I november tog jeg til USA i en måned, og her skulle jeg bo hos min veninde og hendes familie. Min veninde, Maria, er vegetar, og det samme gælder resten af familien.

– Det er en måned. Det kan vel ikke være så svært, tænkte jeg.

Stefanie, vegetarisk, vegetar
Jeg var ikke lige forberedt på, at jeg skulle være vegetar … (Foto: All Over og MDS)

LÆS OGSÅ: Stefanie tester: Datingapps i USA vs. Danmark

Marias familie er åbne og meget hjertelige mennesker. Jeg får besked på at tage, hvad jeg vil spise, når som helst jeg føler for det. Familien er vegetarer, men vælger gerne veganske tiltag også. Så da jeg første gang åbner deres køleskab, er det lidt som om, at jeg er trådt ind i det asiatiske minimarked nede ved Friheden St.

Selv om der står fuldstændigt forståelig tekst bag på alle produkterne, så har jeg inden idé om, hvordan man bruger de forskellige ting, eller hvordan de for den sags skyld smager.

Maria giver mig en guided tour i køleskabet, hvor jeg bliver forklaret, at det er kokosspread, mandelmælk, cream cheese-erstatning, vegetarpølser, brune ris, quinoa og æggefri dressinger. Pludseligt føler jeg, at jeg har levet under en sten, hvor kødkøller og forloren skilpadde har hersket alt for længe.

Thanksgiving. Hvor er min kalkun?!

Én af de begivenheder, som jeg har set allermest frem til på min tur, er, at jeg faktisk er i USA, imens amerikanerne fejrer Thanksgiving. Jamie Oliver har trofast vist mig år efter år, hvordan en rigtig “Thanksgiving turkey” skal tilberedes, og ved sin side skal den kærligt krammes af roasted potatoes, gravy og cranberry sauce. Jeg har aldrig selv smagt en helstegt kalkun, og min mave er i den henseende mere end klar til at blive amerikaniseret!

Min venindes familie tager hvert år op i deres hytte i byen Tahoe, hvor snebeklædte bjerge rager op på alle sider af de store landeveje. Ved hytten er der både ski, ATV’er, vandrestøvler og masser af natur. Det vil bestemt ikke blive kedeligt. Thanksgiving morgen vågner jeg op, og min mave laver en utilfreds lyd – den glæder sig vildt til denne aftens middag!

Stefanie, vegetarisk, vegetar
Sådan så min Thanksgiving-middag ud. Det, der ligner kød, er en vegetarisk erstatningssteg. (Foto: Privat)

Det er faktisk først, da vi går i gang med at hive ingredienserne til madlavningen frem, at det til rædsel går op for mig, at jeg da selvfølgeligt ikke vil få kalkun – de er jo vegetarer! I ren frustration udbryder jeg:

– Hvad spiser I egentligt til Thanksgiving, når I er vegetarer?

https://www.instagram.com/p/BOUji27DhuK/?taken-by=greenos.dk

Det var en steg som ovenstående, som vi fik til Thanksgiving.

En sødelig duft begynder at sprede sig i hytten, imens brændovnen knitrer i baggrunden. I højtalerne strømmergylde toner fra George Michael ud, og der bliver ikke tysset på nogen. Jeg kan ikke lade være med at smile.

Maden er klar, og vi samles om det smukt opdækkede bord. Duften af nyplukket gran blander sig med sødmen fra tranebærsovsen, og alle de forskellige grøntsagsretter danner et farverigt festmåltid. Som kalkun-erstatning får vi en Tofurky-roast, som i konsistensen minder meget om farsbrød.

Maden smager fuldstændigt fantastisk, og jeg får for alvor øjnene op for, hvor mangfoldig den kødfrie levestil faktisk er.

LÆS OGSÅ: Den amerikanske oplevelse: Et vaskeægte frat party

De fleste dage spiser jeg den mad, som familien sætter på bordet, da der egentligt går sport i at se, hvad den vegetariske måned kan vise mig. Meeeeeen jeg tog ikke hele vejen til Californien uden at smage på en smule kød også.

De fantastiske IN OUT-burgere bliver afprøvet (de er fantastiske!), og en pho-suppe med blandede vietnamesiske tilberedelser af kød bliver også smagt. Det er utroligt lækkert, og amerikanerne forstår i sandhed at præsentere et mangfoldigt udvalg af cuisine.

 

Hummus er blevet en total favorit – også i Danmark! (Foto: Privat)


LÆS OGSÅ:
 Flexitar: Det betyder det at være flexitar

Én ting slår mig især efter de første uger i lune Californien. Efter adskillelige besøg til Trader Joe’s og Wholefoods står det klart for mig, at udvalget af grøntsager, både enkeltvis og i blandede salater, overgår min vildeste fantasi.

Amerikanerne har muligvis et overvældende udvalg af junkfood og diners. Men de har altså også et tilsvarende sundt køkken, som udover at være kæmpestort også er tilpasset en travl hverdag, så du behøver nærmest kun at servere det.

Sammenlignet med Danmark så er priserne på frugt og grønt ganske tilsvarende. Så hvorfor vælger amerikanerne mon den så usunde livsstil? Det er mig lidt en gåde.

Så hvad er konklusionen på min måned som vegetar?

Well, først og fremmest var den jo ikke helt kødfri. Jeg fik lov til en enkelt gang imellem at skeje ud i en greasy burger eller med en pizza. Men selv om det er svært at indrømme for et kødopfostret individ som mig, så var jeg faktisk ikke mere tilfredsstillet de gange, hvor jeg så spiste kød.

Jeg fik utroligt meget inspiration til kødfrie retter, som virkeligt smagte mig fantastisk. I denne måned har jeg bestilt en ordentlig omgang amerikanske vegetarpølser hjem, som jeg blev fuldstændigt afhængig af derovre, og jeg har siden hen haft næsten ligeså mange kødfri som kødfyldte dage.

Brune ris, quinoa, stegte grøntsager og bambusskud – én af mine retter i USA (Foto: Privat)

LÆS OGSÅ: Johanne har åbnet Danmarks første veganske supermarked: Det skal være let

· Mere fra samme kategori ·