Læs også:

Close
druk, drukundersøgelse, alkohol, unge, tilgængelighed, europa, who, point, alkoholforbrug, alkoholmisbrug, misbrug

NEWS: Danmark dumper i drukundersøgelse

Nyheder  | 

Det er for nemt at skaffe alkohol i Danmark · Øde ø forurenet af plastik · Sygeplejerske frifundet for fire drab · Video om bodyshaming deles igen og igen · Russiske forbindelser til USA skal undersøges igen

Vi har samlet dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danmark dumper i drukundersøgelse

En ny undersøgelse fra verdenssundhedsorganisationen WHO har danske unge europæisk rekord i druk. Det skyldes dels den lave aldersgrænse, og at alkohol er nemt tilgængeligt i kiosker og supermarkeder på alle tidspunker af døgnet. Det skriver DR.

Danmark får kun 6 point ud af 100 mulige, når det handler om tilgangen til alkohol. Vi er kun overgået af Schweiz og Tyskland, og har den dårligste placering i Norden, for Sverige scorer 77 point, Norge får 70 og Finland 93 point.

– Vi har godt vidst, at vi har en relativ lempelig alkoholpolitik, og at vi lå højt på tilgængeligheden, men det er nyt at blive placeret så skidt, som vi gør. Det synes jeg er ret alarmerende, siger Pernille Bendtsen, der er sekretariatschef i Vidensråd for Forebyggelse, som er et uafhængigt råd, der blandt andet arbejder med forebyggelse af sygdom i befolkningen.

– Jeg håber, det kan skabe et opråb til politikerne og give dem en anledning til at drøfte, om vi har den alkoholpolitik, vi ønsker at have i Danmark, eller om der er nogen ting, hvor vi kan tune det – særligt når det gælder de unge, siger Pernille Bendtsen.

druk, drukundersøgelse, alkohol, unge, tilgængelighed, europa, who, point, alkoholforbrug, alkoholmisbrug, misbrug
Det er for nemt at skaffe alkohol i Danmark. (Foto: All Over)

Øde ø udråbt til det mest plastikforurenede område på Jorden

En lille øde ø, midt i Stillehavet, 5000 kilometer fra det tætteste sted, plastik kunne komme fra, bliver nu kaldt det område på Jorden, der er mest forurenet af plastik. Henderson Island, er så fjerntliggende, at forskere kun besøger øen hvert femte til tiende år, og nu har det seneste besøg vist, at øen er i overordentlig stor knibe. Det skriver Science Alert.

Den er nemlig dækket af millioner af stykker plastik, der er skyllet op fra havet til øens strande. Nærmere betegnet er der 671 stykker plastik per kvadratmeter på øen. Det er den højeste mængde plastik, der nogensinde er registreret indenfor den radius, og forskerne siger, at de aldrig har set den mængde plastik, som den, der ligger på øen.

Det betyder, at Henderson Island er hjemø for 37,7 millioner stykker plastik – ikke ligefrem det, man forbinder en bounty-ø som Henderson med. Især ikke, når der ikke er nogen, ud over dyr, der bor på øen. Det er til gengæld dyrene, forureningen går ud over.

– Det, der er sket på Henderson Island viser, at man ikke kan flygte fra plastikforurening selv ikke i de mest fjerne dele af vores oceaner. Jeg tror ikke, at jeg har stået et sted før, og været så totalt og fuldstændigt omringet af plastik, siger marine øko-toksikolog Jennifer Lavers fra University of Tasmania.

Bliv inspireret: Denne kvinde har alt sit skrald fra fire år i én lille glaskrukke

Lær mere: Ubehagelige sandheder, du næppe har lyst til at kende om sushi

Sygeplejerske frifindes for drab – skyldig i fire drabsforsøg

Sygeplejersken, der blev kendt skyldig i drab på fire patienter, og  blev idømt livstid af Nykøbing Falster Byret, er nu blevet frikendt af Østre Landsret. Det skriver TV2.

Landsretten mener, at usikkerhed om medicinmængder betyder, at sygeplejersken ikke kan blive kendt skyldig i patientdrab. I stedet er den 32-årige sygeplejerske fundet skyldig i fire drabsforsøg på patienter.

Et enigt nævningeting er under ankesagen i landsretten kommet frem til, at kvinden forsøgte at dræbe de fire patienter med morfin og diazepam, men har altså ikke fundet det tilstrækkeligt bevist, at patienterne døde af en overdosis.

Forsvarer Michael Juul Eriksen er tilfreds med sin klients frifindelse for drab, men agter at tage sagen til Højesteret, da han ikke mener, at det var kvindens intention at dræbe patienterne.

Læs mere: Drabstiltalt sygeplejerske får livstid

sygeplejerske, nykøbing falster hospital, retssag, michael juul eriksen, retssag, krimi, livsstid, byret, landsret, østre landsret, højesteret, drabsforsøg, drab, patienter, overmedicinering
Sygeplejerske frifindes for drab, men kendes skyldig for fire drabsforsøg. Forsvarer Michael Juul Eriksen vil anke sagen til Højesteret. (Foto: Polfoto)

Video om bodyshaming deles igen og igen

En video, der i skrivende stund er blevet set mere end 600.000 gange og delt mere end 5000, sætter fokus på de ondskabsfulde ting, der skrives på sociale medier, især når det kommer til kvindes kroppe.

I videoen ser man bloggeren Matilde Trobeck, måske bedre kendt som Helse Matilde, der tjekker forskellige profiler på Facebook, imens kameraet panorerer over hendes halvnøgne krop. På kroppen står der skrevet lede ting, som rigtige kvinder har fået skrevet til sig på de sociale medier.

Det er forfatteren Morten Svane, der står bag videoen, efter han har lagt mærke til, hvordan kvinder får uopfordrede og lede kommentarer om deres krop og udseende. Kommentarer, der sætter sig fast, og kan have betydning for kvindens liv.

– Det kan udløse årelang kropshad, som, er vildt ærgerligt, skal præge ens liv. Jeg vil gerne sætte fokus på, at det ikke er okay. Det er ikke vores ret, siger Morten Svane til TV 2. Videoen er ledsaget af hashtagget #HvisDuIkkeHarNogetPæntAtSigeSåHoldKæft.

Selv siger Matilde Trobeck, at oplevelsen af at få skrevet ubehagelige kommentarer på sig, bragte nogle dårlige minder tilbage.

– Jeg blev rigtig ked af det. Tingene, der gjorde ondt, blev tydeliggjort. Det var rigtig ubehageligt, siger hun.

Bloggeren overvejede at lade være med at deltage i videoen, men kom frem til, at det var et vigtigt budskab, den ville dele.

– Vi skal opdrage vores børn – og samfund – til, at det ikke er okay at invitere sig selv til at dømme andres udseende. Hvis man ikke har noget pænt at sige, så lad være. Det kan aldrig bidrage til noget godt.

Læs også: Unge kvinder gør oprør på de sociale medier

https://www.facebook.com/mortensvane.side/videos/1315429381903961/

 

Ruslands indblanding i amerikansk politik skal undersøges igen

Den amerikanske præsident, Donald Trump skal nu undersøges, om han har forbindelser til russerne, der mistænkes for at have blandet sig i det amerikanske valg. Det skriver Ritzau.

Det sker efter, at Trump har fyret FBI-chef James Comey, på grund af en sag undersøgelse om Ruslands indblanding i det amerikanske valg, samt Trumps mulige forbindelser til Rusland. Derudover har Trump indrømmet, at han har givet oplysninger om amerikanske metoder i terrorbekæmpelse videre til russerne.

Igår kom det så frem, at James Comey har skrevet et memo om Trumps mulige magtmisbrug, for at få lukket en anden sag om forbindelser mellem Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynn og russerne.

Det bliver den tidligere FBI-chef Robert Mueller, der skal stå i spidsen for undersøgelsen af Ruslands forsøg på at påvirke USA’s præsidentvalg i 2016. En lignende undersøgelse har allerede været igang, men Mueller får beføjelser til at udnævne folk, der skal hjælpe med efterforskningen, og kan rejse tiltale mod mistænkte.

Læs mere: NEWS: FBI-memo kan være dårlige nyheder for Trump

Læs mere: Trump fyrer FBI-chef

Læs også: Trumps justitsminister fortalte ikke om møder med russer – nu kræves hans afgang

Se også: Opkald viser kontakt mellem Trump-administration og Rusland før præsidentvalg

Læs mere: Sikkerhedsrådgiver stopper efter Rusland-kontrovers

rusland, muller, rusland, james comey, donald trump, usa, fbi, michael flynn, rusland, russerne, sergej lavrov, valg, amerikansk valg, præsidentvalg, valgfusk, hacker, mistænkt, undersøgelse, magtmisbrug
FBI-notat kan være dårlige nyheder for Trump, der nu skal undersøges for mulige forbindelser til Rusland. (Foto: Polfoto)

· Mere fra samme kategori ·