Læs også:

Close

Unge kvinder gør oprør på de sociale medier

Nyheder, Sundhed  | 

Et oprør spirer på de sociale medier. Flere og flere unge kvinder opretter profiler, hvor de fremviser kroppe af alle typer – med alt hvad dertil hører af strækmærker, deller og behåring

Siden Twiggy slangede sin åletynde krop på forsiderne af verdens modemagasiner i 1960’erne, har det ultratynde look været in. Reklamer, magasiner og plakater fra modehuse har indtil nu dikteret, hvad kroppens idealstørrelse var. Men med de sociale medier, og især Instagram, er et spirende oprør begyndt at vise sig.

– Der har været en decideret revolution indenfor bodypositiv-tilgangen, hvor vi ser anderledes kropstyper indtage pladser, som før var forbeholdt et meget snævert ideal. Jeg synes, det er fint, at der er fokus på diversiteten i kvindekroppen, at vi kommer i mange forskellige størrelser, og at hver type har sine plusser, siger bloggeren.

Ditte Vallø startede bloggen Marilyn’s Closet, en modeblog for plus size-kvinder, for fem år siden som en reaktion på det ideal, hun hele livet var blevet præsenteret for, men ikke passede ind i.

– Jeg startede min blog på et tidspunkt, hvor tøj til store kvinder var meget tabu og kikset. Det handlede mere om beklædning end decideret mode. Jeg har altid elsket mode, altid set ud, som jeg gør og været kurvet. Men da jeg voksede op, var det tættest sammenlignelige kropsidol for mig Miss Piggy, hvor alle andre havde Barbie. Jeg blev sur over, at kurvede kvinder kravlede langs panelerne og ikke kunne få det samme tøj, som andre kvinder havde, fortæller Ditte Vallø.

Ditte Vallø har gennem de sidste fem år opbygget bloggen MarilynsCloset.dk, der er en af Danmarks mest anerkendte modeblogs for kvinder med kurver.

Ditte har fået flere anerkendelser gennem sin bloggerkarriere, blandt andet er hun blevet udpeget som en af verdens 12 mest interessante kurvede bloggere af Max Mara Group i 2013.

Hun er også stylist for adskillige magasiner og tv-programmer, foredragsholder, klummeskribent og fortaler for kropsaccept.

 

Kvinders værd afgøres af vægten

Ditte Vallø er især ked af, at kvinders værd ofte afhænger af deres vægt, og tit ser hun kvinder, der har dårlig livskvalitet og holder sig selv tilbage fra at søge de gode jobs, købe det lækre tøj og finde den gode kæreste, fordi de ikke mener, at de fortjener bedre, når vægten peger på ti kilo for meget.

– Det her er et problem, der går virkelig mange år tilbage, og for alvor tog fart i 1990’ernes heroin-chique bølge, der blev efterfulgt af size 0-trenden i 00’erne. Succes var lig med slank, og vi har kunne se, hvad det betyder for kvinders selvværd med for snævre kropsidealer. Indtil nu har svømmehallen nærmest været det eneste sted, hvor man ser normale kvindekroppe med gravide maver, gamle maver, hængebryster, kunstige bryster og strækmærker, forklarer Ditte Vallø.

– Der er bølgerne på sociale medier med deller og kropsbehåring med til at vise den naturlige kvindekrop, uden at den er seksualiseret, fordi det foregår på kvindernes egne præmisser.

Kvinde er kvinde værst

Bloggeren understreger, at den nye bevægelse om kropsidealer ikke skal være en en ny platform til bodyshaming af slanke piger, men at det skal være med til at sætte tingene i det rigtige perspektiv.

– Det er rigtig vigtigt, at vi gør op med fordomme om, hvordan vi skal se ud. Vi skal tage kvindekroppen tilbage, men også sørge for, at vi ikke er et objekt. Vi er mere end bare end krop. Det er ikke mændene, der har et problem med forskellige kvindekroppe, det er kvinderne. Vi skal anerkende os selv og andre kvinder og acceptere, at der er mange måder at være kvinde på, men ingen af dem er forkerte, siger Ditte Vallø og fortsætter:

– Jeg er vild med trenden #HealthyIsTheNewSkinny. Du skal ikke fokusere på, om du er stor, lille eller lav, du skal kigge på, om du er sund. Uanset størrelse kan man se på kvinders hud og kropsbygning, om de er sunde og aktive. Kvinder skal som helhed være sunde i vores krop og sind. For nogen kvinder er det sundhed at træne i 10 timer, for andre er det kage om søndagen. Det bliver bedre, når der er endnu mere plads til det uperfekte, siger hun.

Ditte Vallø er fortaler for kropsaccept. Det budskab spreder hun blandt andet på bloggen Marilyn’s Closet. (Foto: Privat)
Ditte Vallø er fortaler for kropsaccept. Det budskab spreder hun blandt andet på bloggen Marilyn’s Closet. (Foto: Privat)

For Ditte handler det også om at ændre opfattelsen af plus size-kroppen. Hun forklarer, at plus size-begrebet dækker over kvinder fra størrelse 40 og opefter. Men kigger man på den gennemsnitlige kvinde, er hun en størrelse 42. Det vil betyde, at de fleste kvinder er plus size, og det betyder også, at de rigtige plus size-kvinder stadigvæk ikke har en rollemodel, de kan spejle sig helt i, mener Ditte Vallø:

– Efter min opfattelse starter plus size ved størrelse 46, for det er der, man begynder at have andre udfordringer med sit tøj, end den gennemsnitlige kvinde har. Jeg er selv en størrelse 46-48, og fortæller jeg en størrelse 36 det, siger kvinderne oftest, at det kan ikke passe, for jeg er jo ikke tyk. Det er jeg, men jeg er også normalt proportioneret og har kurver. Og det perspektiv forvrides, for plus size modellerne er ikke plus size, de er en størrelse 42. Så vi skal huske på, at det ikke er os, der er anderledes fra modellerne, det er modellerne, der er anderledes fra alle os andre. Vi skal have sat tingene i det rigtige perspektiv, og vi skal have vist endnu flere forskellige kvindetyper.

· Mere fra samme kategori ·