Læs også:

Close

Denne kvinde har alt sit skrald fra fire år i én lille glaskrukke

Nyheder  | 

Amerikanske Lauren Singer kan bære alt det skrald, hun har genereret gennem de seneste fire år i én lille glaskrukke. Hun lever nemlig et Zero Waste Life: Et liv helt uden skrald

ZERO WASTE: De sidste fire år har amerikanske Lauren Singer levet et liv uden skrald. Det betyder ikke, at hun lever på en sten. Tværtimod.

Men i stedet for at handle ind i plastikposer og købe varer i plastikemballage og plastikdunke, bruger hun stofposer, krukker og indpakningspapir af bivoks.

Hun genbruger og laver kompost, og det er hendes udtalte mål ikke at bidrage til de bunker af skrald, der fylder verdens lossepladser og desværre også naturen. Og hun deler hele sin affaldsfri rejse på bloggen Trash is for Tossers.

Læs også: Stop Spild af Mad-grundlægger: Madspild skal ikke blive en industri

zero waste
Lauren Singer kan have de sidste fire års skrald i én glaskrukke. (Foto: All Over)

 

Lev dine værdier

På sin hjemmeside fortæller Lauren Singer, at hun er kandidat i miljøstudier og altid har været interesseret i miljøet, men først tog beslutningen om at sætte så lille et aftryk på Jordens miljø som menneskeligt muligt for fire år siden.

Det var to ting, der gjorde udslaget for hende:

– Den første var da min professor i mit sidste år på studiet, Jeffrey Hollender (pioner indenfor bæredygtighed, socialt ansvarlighed og lighed understøttet af business red.), understregede vigtigheden i at leve efter sine værdier, og det fik mig til at tænke over min egen personlige påvirkning på miljøet, skriver Lauren Singer.

Hun fortsætter:

– Den anden var en medstuderende på miljøstudiet, der havde sin frokost med i engangsposer, engangsplastikflasker og plastikbeholdere hver eneste uge. Jeg tænkte, at vi skulle forestille at være planetens fremtid, og her var vi med vores skrald og ødelagde det hele.

Hun fandt frem til en familie i Californien, der næsten ingen skrald havde produceret siden 2008. Zero Waste Home blev en afgørende inspiration for Lauren Singer, og hun kastede sig ud i sit skraldeeventyr.

Har du set: Loppeguld trender: Tips og tricks fra loppeekspert Mitchel Nebelong

Danmark er næsten EU-mestre i at lave skrald

At producere næsten ingen skrald kan virke tæt på umuligt i vores moderne verden, hvor alt er pakket nemt og bekvemt for os. For det meste i plastikemballage. Vi danskere har desværre haft den tvivlsomme ære at være EU’s største affaldsproducent kun overgået af Schweiz.

I 2015 skrev European Environment Agency, der udgiver en tilstandsrapport over EU’s medlemslande og ansøgere hvert femte år, at hver eneste dansker producerer 668 kilo affald om året. Det er en stigning på 48 kilo skrald per dansker årligt fra 2004 til 2012.

Men selv om danskerne er lidt for gode til at producere affald, er vi også gode til at genanvende eller kompostere det. I 2004 genanvendte Danmark 34 procent af sit affald, og i 2012 var det tal steget til 45 procent.

Brug for et godt råd? Sådan mindsker du dit madspild

Man skal bare omstille sin tankegang

668 kilo affald per dansker om året er meget, og det kan være svært at forestille sig, at man kan skabe, hvad der svarer til 122 flyttekasser skrald årligt.

Men hver eneste gang, du bruger en vatrondel, en tampon, en skraber, en shampoo, pakker en agurk ud eller en pose chips, så genererer det affald. Måske har du alle intentioner om at lave lækre salater og gryderetter hver eneste dag, men ender med at bestille junk, fordi hverdagen er for travl? Det giver både madspild og madskrald.

Gider du ikke slæbe frem og tilbage til kontoret med madkasser, men bruger engangsposer til din frokost? Det giver også skrald.

Men ifølge Lauren Singer er det meget nemt at ændre sine vaner, og hun tester og viser alternativer for alt fra tandbørster til bomuldsrondeller, spækbrædder, pander, skrabere, tupperware, indpakningspapir og alt muligt andet.

Hun har endda også opskrifter på deodoranter, der er gode for naturen og dig – og så har hun et firma, der laver miljøvenligt vaskepulver. Der selvfølgelig opbevares i glaskrukker.

Har du set: Ny app lader dig købe den mad, restauranter vil smide ud

Vil du selv prøve?

Vil du selv give dig i kast med et affaldsfrit liv? Eller i hvert fald nedsætte mængden af skrald, du sender ud i verden? Så giver Lauren Singer nogle gode råd:

1: Evaluer dit liv, og spørg dig selv:

 • Hvor meget affald producerer jeg?
 • Hvorfor vil jeg reducere mit affald?
 • Hvad bruger jeg til hverdag, og hvad har jeg, men bruger ikke?
 • Hvilke produkter kan jeg finde mere bæredygtige alternativer til?
 • Hvor meget og hvad har jeg brug for for at være glad?

2: Skiftet til et affaldsfrit liv:

 • Hav altid en genanvendelig stofpose og vandflaske med dig.
 • Skil dig af med plastik i alt fra Tupperware til poser.
 • Anskaf bæredygtige alternativer såsom genanvendelige bomuldsrondeller, rustfrit stål, støbejern, træ og glas.
 • Vær kreativ, og find nye måder at bruge dine ting på.
 • Fyld dit hjem med få ting, der er virkelig vigtige for dig og genbrug.
 • Minimer antallet af dine ejendele.
 • Tænk økologisk, tænk lokalt, tænk bæredygtigt og køb i løsvægt.

I løbet af din proces er det vigtigt, når du skiller dig af med ting, at du også tænker over, hvad der sker med dem, når de forlader dig. Smid så lidt ud som overhovedet muligt, doner, sælg videre og genbrug dine ting så ofte som muligt.

Og så vil Lauren Singer huske dig på, at det at leve affaldsfrit er en løbende proces, så du kan sagtens gøre de to ovennævte ting om og om igen.

Kilder: Trash is for Tossers hjemmesideTrash is for Tossers Instagram, Trash is for Tossers Facebook, Stop Affald, Miljøstyrelsen, European Envirement Agency

· Mere fra samme kategori ·