Læs også:

Close
rusland, muller, rusland, james comey, donald trump, usa, fbi, michael flynn, rusland, russerne, sergej lavrov, valg, amerikansk valg, præsidentvalg, valgfusk, hacker, mistænkt, undersøgelse, magtmisbrug, paul manafort, michael flynn, donald trump, vladimir putin, putin, rusland, usa, amerika, amerikansk valg, præsidentvalg, præsident, valg, politik, udland, hillary clinton, email, fbi, james comey, fbi-chef, fyring, dække, russiske forbindelser, russer, hacker, hackede emails, demokrater, republikanere, wikileaks, barack obama, rex tillerson

NEWS: FBI-memo kan være dårlige nyheder for Trump

Nyheder  | 

Fyret FBI-chef anklager Trump for magtmisbrug · Trump afviser anklager om at dele informationer med russerne · Kundby-pigen er dømt skyldig for at ville begå terrorisme · Flere briter søger EU-statsborgerskaber efter Brexit · Frankrig forbyder supertynde modeller

Vi har samlet dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

FBI-memo kan være dårlige nyheder for Trump

Da præsident Trump fyrede FBI’s chef James Comey, skabte det lidt af et postyr. Blandt andet, fordi Trump på højst mærkværdig vis truede sin efterretningschef på Twitter  efter fyringen:

– James Comey må håbe, at der ikke findes “bånd” af vores samtaler, før han begynder at lække noget til pressen, skrev Trump.

Nu er der imidlertidig dukket et memo frem fra Comey, hvor han skriver, at Trump bad ham indstille undersøgelsen af Trumps sikkerhedsrådgiver Michael Flynn, der havde forbindelser til russerne, som man mistænker for at have blandet sig i det amerikanske valg. Er det virkelig sket, er der tale om magtmisbrug fra Trumps side.

Nu kræver flere republikanere – altså folk fra Trumps eget parti – at Comey skal vidne i Kongressen om sit memo. Det skriver DR.

Læs mere: Trump fyrer FBI-chef

Læs også: Trumps justitsminister fortalte ikke om møder med russer – nu kræves hans afgang

Se også: Opkald viser kontakt mellem Trump-administration og Rusland før præsidentvalg

Læs mere: Sikkerhedsrådgiver stopper efter Rusland-kontrovers

james comey, donald trump, usa, fbi, michael flynn, rusland, russerne, sergej lavrov, valg, amerikansk valg, præsidentvalg, valgfusk, hacker, mistænkt, undersøgelse, magtmisbrug
FBI-notat kan være dårlige nyheder for Trump. (Foto: Polfoto)

Trump afviser kritik af møde med russisk udenrigsminister og diplomat

I går kom det frem, at Trump kan have afsløret amerikanske metoder og kilde til russerne, informationer, der er tophemmelige og ikke engang bliver delt med USA’s allierede.

Trump afviser dog anklagen og skriver på Twitter, at han udelukkende har delt “fakta om terrorisme og flysikkerhed”.

– Som præsident ønskede jeg at dele med Rusland (på et åben planlagt møde i Det Hvide Hus), og det har jeg absolut ret til, skriver han og tilføljer følgende i et nyt tweet:

– Det gælder i forhold til terror og flysikkerhed. Jeg ønsker, at Rusland skal optrappe kampen mod Islamisk Stat og terrorisme.

Læs også: Medie anklager Trump for at afsløre top-hemmeligheder til Rusland

 

 

Kundby-pigen kendt skyldig i at ville bombe skoler

Den 17-årige pige fra Kundby, der er sigtet for forsøg på terrorisme ved at bombe to skoler, er blevet kendt skyldig af Retten i Holbæk. Det skriver Politiken.

– Det er samtlige nævninge og dommere, der er kommet frem til det resultat, siger retsformanden Peder  Johs. Christensen.

Derved afviste retten, at sagen handlede om en utilpasset teenager. Pigen er født og opvokset i Danmark, men er blevet radikaliseret i løbet af kort tid. Det beviser en optagelse blandt andet, hvor pige sidder i sin skoleklasse og fortæller, hvordan hun kort forinden havde forsøgt at få kontakt til Islamisk Stat. Der er også korrespondancer på de sociale medier, breve og dokumenter, som understøtter påstanden om lynradikalisering.

Derudover har pigen skiftet sine forklaringer i henholdvis grundlovsforhør, forhøringer og i retten. Selv nægter pigen sig skyldig i at ville bombe sin gamle skole Sydskolen i Fårevejle og den jødiske skole Carolineskolen i København, også selvom man fandt kemikalier til fremstilling af en bombe i pigens kælder.

Pigens straf skal fastlægges i dag, efter pigen har været igennem en mentalundersøgelse.

kundby, kundby-pigen, retssag, krimi, terror, terroranklage, bombe, bombeangreb, planlægning
De sociale medier har spillet en stor rolle i sagen om Kundby-pigen, hvor hun har været meget aktiv under sin radikalisering. (Foto: Polfoto)

Flere briter søger nyt statsborgerskab efter Brexit

Der er sket en markant stigning i antallet af briter, der ansøger om at få et tysk statsborgerskab.

Ifølge The Independent og Morgenavisen Jyllands-Posten er der siden sommeren 2016, hvor valget om Brexit blev afholdt, sket en femdobling i antallet af ansøgninger om at få et tysk pas fra briter, der er udstationeret i de større tyske byer.

Man mener, at der bor omkring 100.000 briter i Tyskland. I 2015 modtog man 52 ansøgninger om tysk statsborgerskab i byen Hamborg. I 2016 var det tal steget til 280. Mere end 200 ansøgninger blev sendt kort efter Brexit-valget, hvor briterne valgte at træde ud af EU.

Regionen Darmstadt, hvor byen Frankfurt ligger, modtog 521 ansøgninger i 2016, og det er femdobling i forhold til antallet af ansøgninger året før. Samme tendens kan ses i delstaten Baden-Württemberg, som fik 386 ansøgninger efter brexit-afstemningen mod 68 i hele 2015.

Samme tendens melder sig i andre EU-lande. Blandt andre Irland, hvor man tidligere på året meldte en stigning på omkring 40 procent i antallet af ansøgninger om statsborgerskab fra briter.

brexit, statsborgerskab, tyskland, irland, storbritannien, brexit, politik, valg,
Flere englændere ansøger om statsborgerskab i EU-lande på grund af Brexit. (Foto: All Over)

Frankrig forbyder supertynde modeller

I 2015 vedtog Frankrig en lov, der forbyder supertynde modeller, og den lov er nu trådt i kraft. Det skriver CBS News.

Modeller i Frankrig skal nu hvert andet år have en lægeerklæring på, at de er sunde og raske, og har et normalt BMI. Opfylder modellerne ikke kravene, men arbejder alligevel, så kan både modeller og modelbureauer risikere en bøde eller en tur bag tremmer.

Det anslås, at 600.000 unge franskmænd har en spiseforstyrrelse, hvoraf 400.000 lider af anoreksi. Frankrigs sundhedsministerie håber på, at det nye tiltag vil have en symbolsk effekt og vil smitte af på andre lande, og vil være med til at bekæmpe spiseforstyrrelser og forskruede skønhedsidealer.

Italien, Spanien og Israel har også love mod undervægtige modeller.

modeller, frankrig, modelbureau, bøde, fængselsstraf, tynde modeller, bmi, spiseforstyrrelse,
Frankrig har indført en ny lov, der forbyder tynde modeller. (Foto: All Over)

· Mere fra samme kategori ·