Læs også:

Close

Ubehagelige sandheder, du næppe har lyst til at kende om sushi

Nyheder  | 

Sushi er med rekordfart blevet verdens fineste fast food, men selv om det smager godt, er der mange ubehagelige fakta koblet på den delikate spise

De klæbrige ris, den friske fisk, de delikate tangruller og wasabien, der prikker på tungen og forstærkes af soyaen. Sushi er bare lækkert.

Desværre er sushi også en synder. Det er nemlig hverken særlig sundt for dig eller klimaet, og der er en del ubehagelige fakta på ryggen af den populære spise. Her får du nogle af dem, så du er klar over, hvad sushi koster på karmakontoen.

Se også: Denne kvinde har alt sit skrald fra fire år i én lille glaskrukke

sushi, laks, tun, pcb, kræft, cancer, kviksølv, havørreder, pesticider, parasitter, sundhed, miljø, klima, hav, havet, forgiftning, forurening, opdræt, lakseopdræt, norge, amerika, usa, europa, rejer, slavearbejde, thailand, menneskehandel, børnearbejde, fiskeri, udrydelse, truede dyrearter
Sushi smager måske lækkert, men er en meget problematisk spise. (Foto: All Over)

1: Laks og tun er truede dyrearter

Ifølge Verdensnaturfonden er verdens sushielskere en direkte årsag til, at tunbestanden bliver presset med ulovlig og urapporteret fiskeri.

De tre tunarter; stillehavs blåfinnet tun, atlantisk blåfinnet tun og sydlig blåfinnet tun er klassificeret som henholdvis truede, sårbare og kritisk truede af den internationale miljøorganisation IUCN.

Forsvinder de, vil andre tunarter overtage og derefter blive fisket til udrydelse, vurderes det.

Der er også ofte problemer med bifangst af truede og sårbare dyr såsom hajer, delfiner, skildpadder og fugle, og endelig er tun en rovfisk, der er med til at holde bestande på mindre fisk som ansjoser og makrel i balance.

Det betyder, at udryddes tunen, så vil havets økosystem ændre sig.

Derudover er en tredjedel af den vilde laksebestand i Nordamerika og Europa kritisk truet, og på randen af udrydelse i Portugal, Estland, og Polen.

Læs også: #SpringBreak2017: Stive amerikanere mishandler havdyr og håner Mexico

sushi, laks, tun, pcb, kræft, cancer, kviksølv, havørreder, pesticider, parasitter, sundhed, miljø, klima, hav, havet, forgiftning, forurening, opdræt, lakseopdræt, norge, amerika, usa, europa, rejer, slavearbejde, thailand, menneskehandel, børnearbejde, fiskeri, udrydelse, truede dyrearter
Blåfinnet tun bliver udsat for rovfiskeri over hele verden. (Foto: All Over)

2: Opdrættede fisk skader deres omgivelser

I et forsøg på at lempe de vilde bestande af fisk, der er udsat for rovfiskeri, blandt andet på grund af sushi, opdrætter man i stedet fisk i fangenskab. Der er dog problemer med, at opdrættede fisk indeholder store mængder giftstoffer.

Det blev tydeligt, da det kom frem, at opdrættet laks fra Norge ikke var så sundt, som mange gik og troede. Over en million ton laks eksporteres hvert år fra norske fiskeopdræt, der har store problemer med at holde burlaksene fri for sygdomme, parasitter og lakselus.

Store arter af vilde laks kan sagtens have blinde passagerer som lakselus på sig i noget tid, og så hopper lusen af på et tidspunkt på laksens rejse gennem havet.

Det forholder sig dog anderledes i laksefarme, hvor store mængder laks lever så tæt, at sygdomme nemmere kan spredes mellem fiskene, fordi der ikke er rovdyr, der ville æde de syge dyr. Det betyder også, at lusene har ideelle forhold for at leve godt.

sushi, laks, tun, pcb, kræft, cancer, kviksølv, havørreder, pesticider, parasitter, sundhed, miljø, klima, hav, havet, forgiftning, forurening, opdræt, lakseopdræt, norge, amerika, usa, europa, rejer, slavearbejde, thailand, menneskehandel, børnearbejde, fiskeri, udrydelse, truede dyrearter
Norske laksefarme har store problemer med lakselus, og det påvirker hele økosystemet omkring farmene. (Foto: All Over)

Det kan føre til så inficerede laksefarme, at man må slagte alle fiskene i nød. Alternativt forsøger man at bekæmpe lakselusene med formalin og brintoverilte, og ifølge Danmarks Naturfredningsforening blev der brugt over 67.000 ton bekæmpelsesmidler i 2015 alene.

Udover at laksene udsættes for kemikalier og medicin, så dræber de midler, der bruges mod lakselusene, ikke kun lusene, men også rejer, tanglopper, krabber og hummer, der lever omkring lakseburene.

Det betyder, at der ikke er et økosystem til at varetage det “skrald” laksene efterlader i form af afføring og overskydende foder. Derudover har lakselusene vist sig at være resistente overfor de metoder, der bruges til at udrydde dem.

Når mindre arter af vilde laks svømmer op i elvene for at gyde, kan de ikke undgå at svømme forbi en laksefarm eller to.

Den mulighed lader lakselusene ikke gå forbi, og ifølge Danmarks Naturfredningsforening hopper lakselusene på de små vilde laksearter, der i modsætning til de større arter ikke kan håndtere et angreb fra mange lakselus på en gang. Det betyder, at den vilde laks dør.

Det samme gælder for havørreden, der bor i de fjorde, hvor laksene opdrættes. De kan nemlig heller ikke holde til lakseluseangreb.

Endelig er der den effekt, de store mængder laksemedicin har på havene, der endnu er ukendt.

Se også: Bæredygtighed: 11 lette tips til en mere bæredygtig livsstil – i dag

sushi, laks, tun, pcb, kræft, cancer, kviksølv, havørreder, pesticider, parasitter, sundhed, miljø, klima, hav, havet, forgiftning, forurening, opdræt, lakseopdræt, norge, amerika, usa, europa, rejer, slavearbejde, thailand, menneskehandel, børnearbejde, fiskeri, udrydelse, truede dyrearter
Man skulle tro, at bjørnen var laksens største trussel, men det er os mennesker. (Foto: All Over)

3: Fede sushifisk indeholder giftstoffer

Der findes næppe den dansker, der ikke har fået at vide, at fisk er sundt, og sushi er jo en god kilde til fisk. Faktisk rådes vi til at spise fisk mindst to gange om ugen – op til 350 gram. Alligevel er det ikke alle fisk, der er lige sunde at putte i munden.

For desværre er verdenshavene med tiden blevet fyldt med alle mulige mærkelige giftstoffer – takket være os. Nogle af de værste af de giftstoffer ophober sig i fiskenes fedtvæv, særligt i rovfiskenes fedtvæv, og det betyder, at fedtholdige fisk er særlig forurenede, og det gælder både vilde fisk og opdrætsfisk.

Det er stoffer, der er svære at nedbryde, og som regnes for at være kræftfremkaldende, såsom dioxin, pesticider og PCB, der trods indsatser for at sænke forurening stadig cirkulerer i havmiljøet.

sushi, laks, tun, pcb, kræft, cancer, kviksølv, havørreder, pesticider, parasitter, sundhed, miljø, klima, hav, havet, forgiftning, forurening, opdræt, lakseopdræt, norge, amerika, usa, europa, rejer, slavearbejde, thailand, menneskehandel, børnearbejde, fiskeri, udrydelse, truede dyrearter
Forurening af verdenshavene går ud over naturen, dyrene og os selv. (Foto: All Over)

Stofferne ophober sig også i os, og modermælk er den mest effektive måde at skille sig af med giftstofferne på. Det betyder desværre, at mødrene giver det videre til deres børn. Af samme årsag rådes gravide til at indtage fede fisk med måde.

Derudover har forsøg vist, at forurenet fiskeolie kan være medvirkende til udvikling af fedme og type-2-diabetes.

Tun er desværre også en stor kilde til udsættelse for kviksølv. En daglig dåse hvid tun gør, at man overskrider grænseværdien for kviksølv 10 gange, og det kan skade nervesystemet hos voksne.

Heldigvis udskilles kviksølv hurtigere ud af kroppen end dioxin og PCB. Af samme årsag anbefales gravide at skrue ned for tunforbruget under graviditeten.

Læs også: “Stop Spild Af Mad”-grundlægger: Madspild skal ikke blive en industri

sushi, laks, tun, pcb, kræft, cancer, kviksølv, havørreder, pesticider, parasitter, sundhed, miljø, klima, hav, havet, forgiftning, forurening, opdræt, lakseopdræt, norge, amerika, usa, europa, rejer, slavearbejde, thailand, menneskehandel, børnearbejde, fiskeri, udrydelse, truede dyrearter
Mødre kan give giftige stoffer fra indtaget fed fisk videre til deres børn gennem modermælken.
(Foto: Polfoto)

 

4: Efterspørgsel fører til slavearbejde

En rapport fra Environmental Justice Foundation (EJF) har vist, at efterspørgslen på billige havprodukter ikke kun går ud over havene. Det fører også til slavearbejde, børnearbejde og menneskehandel i Thailand.

Thailand er vel at mærke verdens tredjestørste eksportør af havprodukter, og i 2015 kunne AP afsløre, at Thailand brugte slaver til at pille rejer, som blev solgt videre til resten af Asien, Amerika og Europa. Rejer, der blandt andet bruges til at lave sushi.

Rejepillerne blev ifølge The Guardian identificeret ved hjælp af numre og ikke deres navne. Børn så små, at de måtte stå på taburetter for at kunne nå pillebordene, var ikke et ualmindeligt syn, og arbejderne blev sat i gæld til rejefabrikkerne, så de ville være tvunget til at arbejde for dem hele deres liv for at kunne betale gælden tilbage.

Fik du den her med? Hvorfor skal jeg se på dine cigaretskodder overalt i byen?

sushi, laks, tun, pcb, kræft, cancer, kviksølv, havørreder, pesticider, parasitter, sundhed, miljø, klima, hav, havet, forgiftning, forurening, opdræt, lakseopdræt, norge, amerika, usa, europa, rejer, slavearbejde, thailand, menneskehandel, børnearbejde, fiskeri, udrydelse, truede dyrearter
Rejenigiri med en bismag af slavearbejde. Mmmmm. (Foto: All Over)

 

Kilder: WWF Tun, Danmarks Naturfredningsforening, The GuardianPolitiken, Miljø- og FødevarestyrelsenPolitiken, The GuardianSpecies Survival Commission, Living Planet Report 2016Politiken, The Guardian, Environmental Justice Foundation.   

· Mere fra samme kategori ·