
Bæredygtighed: 11 lette tips til en mere bæredygtig livsstil – i dag
Du kan ikke redde verden alene, men du kan faktisk gøre en forskel! Det kræver kun få ændringer i dine vaner at få en mere bæredygtig livsstil og derved bidrage til Jordens overlevelse
Indlandsisen smelter, flere dyrearter uddør, og mange øer risikerer at blive oversvømmet. Du ved det allerede godt, og det er ikke til diskussion: Global opvarmning er en realitet, og vores kære planet er under pres. I alt for mange år har vi slidt på Jorden uden at overveje konsekvenserne, og nu kan den ikke klare mere. Vi er nødt til at gøre noget. Nu.
Heldigvis er der meget, du kan gøre, og det er faktisk slet ikke så svært at få en mere bæredygtig livsstil. Vi guider dig igennem 11 nemme ting, du kan gøre – allerede i dag!
Flyv sjældnere

Vidste du, at en flyrejse tur/retur fra Danmark til New York genererer tre tons CO2 per person om bord på flyet, hvis det er fyldt helt op? Ja, du læste rigtigt – tre tons per person! Fly er den værste rejseform, der findes, når det gælder CO2-udslip. Alligevel rejser vi som aldrig før.
Brug pengene på én rejse:
Det er fristende at tage på forlænget storbyweekend flere gange om året, men overvej i stedet at bruge pengene på én rejse, der til gengæld varer i flere dage. På den måde belaster du kun miljøet med en tur/retur rejse og altså tre tons CO2, modsat tre små rejser, der vil belaste miljøet med ni tons CO2.
Læs også: Interrailguide: Tag toget til Europas fedeste oplevelser
Undgå mellemlandinger:
Undgå også mellemlandninger, hvis det er muligt. Det er tit rejserne med mellemlandinger, der er de billigste, men overvej, om du ikke godt kan smide et par hundrede kroner mere for miljøets skyld.
Overvej andre transportmuligheder:
Overvej også, om det er nødvendigt at flyve til den pågældende destination. Skal du blot fra Købehavn til Aarhus, kører toget alligevel – det samme gør det til Berlin. Ikke nok med, at du sparer miljøet for en masse CO2, sparer du også din konto for en masse penge – og kan du så ikke godt lige klare, at det tager en time eller to længere?
Kør mindre i bil

Det er ikke nogen hemmelighed, at benzinbiler er store syndere i den globale opvarmning. Så bor og arbejder du i byen, er der ingen undskyldning for ikke at hoppe op på cyklen, gå på dine ben, køre på rulleskøjter, tage skateboardet, gå på hænder, hoppe på tungen … til og fra arbejde.
Sner det? Så tager du næst bedste løsning: Offentlig transport.
Læs også: 11 ting, du ikke skal sige til din arbejdsløse veninde
Bor du uden for byen i et område med dårlig infrastruktur, kan det være nødvendigt at have en bil. Planlæg da dine køreture smart, og handl ind på vej hjem fra arbejde, så du undgår at køre for meget frem og tilbage.
Lav eventuelt også en kørselsordning med kollegaer, der bor i samme område, så I kan køre flere sammen i samme bil.
Mindsk dit madspild

Fødevareproduktionen er ansvarlig for næsten en tredjedel af den samlede CO2-udledning i Danmark. Det at producere fødevarer er altså ikke bæredygtigt, og derfor er det da superærgerligt, at en stor del af det producerede mad ender i skraldespanden – og ikke i maven.
Madspild finder sted på restauranter, i detailhandlen og i storkøkkener, men den største mængde madspild foregår faktisk i hjemmet. Hele 53 procent af alt madspild i Danmark kan husholdningen tage ansvar for, skriver Stop Spild af Mad.
Feeding the World har regnet ud, at hvis alle stoppede madspild, ville det svare til at fjerne hver femte bil fra gaden.
Læs også: “Stop Spild Af Mad”-grundlægger: Madspild skal ikke blive en industri
Det er heldigvis slet ikke så besværligt at mindske dit private madspild. Læs her, hvordan du kan undgå at smide mad i skraldespanden og dermed lever mere bæredygtigt. Det er til stor gavn for miljøet – men faktisk også for din egen pengepung.
Spis lokalt og sæsonbaseret

Uanset sæsonen kan du være så godt som sikker på, at du altid kan finde tomater, agurker og peberfrugter i dit lokale supermarked. Men du kan score point på miljøkontoen, hvis du overvejer, hvornår du spiser hvad.
Friske bær bør eksempelvis kun spises om sommeren, når de naturligt vokser i Danmark. Når du finder friske bær i grøntafdelingen om vinteren, er de blevet importeret fra varmere lande, og det at transportere frugt og grønt til Danmark er en kæmpe miljøbelastning.
Hvis flere begynder at spise mere sæsonbetonet og lokal mad, vil efterspørgslen på eksempelvis bær også falde i vinterperioden, og supermarkederne vil dermed importere færre og skåne miljøet for transporten.
Læs også: Nem opskrift: Tærte med stegte tomater og basilikum
Nogle ting kan ikke vokse naturligt i Danmark, og derfor kan det være svært udelukkende at spise lokalt. Overvej dog, i hvor store mængder du spiser de pågældende fødevarer. En avokado kræver i gennemsnit 70 liter vand at producere, så du behøver måske ikke din avokadomad hver dag.
Miljø- og Fødevareministeriet har udviklet en tabel, der gør det nemt for dig at holde styr på sæsonerne og leve mere bæredygtigt. Hent den her.
Spis mindre kød

Bare rolig, vi forsøger ikke at overbevise dig om at blive blive veganer – vi elsker også en god bøf. Problemet er bare, at kødproduktion er ekstremt belastende for miljøet.
Faktisk er landbrugsdyrene ansvarlige for hele 18 procent af verdens drivhusgasudledning, hvilket er mere end al transport på land, vand og i luften tilsammen.
Læs også: 5 vegetaropskrifter til din meat free monday
Det er især kvæg, der skubber belastningstallene op i kødproduktionen. Bare et enkelt kilo oksekød kræver 15.000 liter vand og 12 kilo korn at producere. Men også kylling, rejer og ost ligger højt på skalaen.
Hvis du ikke er klar til at droppe kødet fuldstændig, kan du prøve at indføre kødfri dage i din madplan. Vi har masser af lækre veganer- og vegetaropskrifter på MY DAILY SPACE. Må vi foreslå vores tre favoritter?
Opskrift: Spinatlasagne – vegansk og favorit selv for kødspisere
Opskrift: Vegansk og virkelig velsamgende chiagrød
Opskrift: Thai-quinoadeller med peanutbutterdip
Køb og sælg brugt tøj og møbler

Vi elsker at følge med i de nyeste trends, og det er både nemt og billigt at være med på moden, når de store highstreetkæder hver uge fylder lageret op med nyt tøj. Danskerne køber i gennemsnit 16 kilo tøj om året, men desværre er det ikke bæredygtigt.
Det er især bomuld, der er ødelæggende for miljøet, fordi produktionen både gør brug af giftige kemikalier og forurener vandet. Bomuld er uheldigvis også det mest anvendte materiale, når der produceres tøj.
Hvis du vil skåne miljøet, bør du derfor skære ned på dit forbrug af nyt tøj – men det betyder ikke, at du ikke kan være med på moden.
Læs også: Loppemarkeder i foråret: Her finder du de bedste retro- og vintagefund
Der er rig mulighed for at finde lækkert genbrugsguld på landets mange loppemarkeder og online handelsportaler – både når det gælder nyt liv i garderoben og en update på indretningen i hjemmet.
Det er også en god mulighed for dig at sælge ud og forlænge dine tings levetid ved at lade andre få glæde af dem – og samtidigt tjene lidt penge.
Hvis du virkelig gerne vil have spritnye ting, er det en god ide at undersøge de forskellige mærkers miljøpolitikker. Der er heldigvis flere og flere mærker, der har et bæredygtigt fokus og forsøger at lave mindst mulig miljøskade i deres produktion.
Læs også: Jeg – et grådigt svin. Historien om mit shoppestop
Vask dit tøj i koldt vand, og lad det lufttørre

Når du vasker dit tøj på over 30 grader, er det ofte en unødig belastning for miljøet. Der er nemlig rigtig meget, der slet ikke behøver de varme temperaturer for at blive rent.
Bluser og bukser kan sagtens nøjes med at blive vasket på 20-30 grader, hvis du har et ordentligt vaskemiddel til formålet, fordi de ikke er i direkte kontakt med bakterier.
Læs også: #Lifehacks: 7 husmoderråd, der vil gøre hverdagen nemmere og billigere
Trusser, sengetøj, håndklæder og viskestykker er til gengæld i kontakt med bakterier, og disse dræbes først, når vandet når 60 grader. Sortér derfor dit vasketøj ordentligt, og vask kun det nødvendige på over 30 grader.
Sørg desuden for kun at vaske, når du kan fylde maskinen op. Jo mere du kan vaske ad gangen, jo færre gange skal din vaskemaskine skade miljøet.
Forsøg altid at hænge tøjet op og lade det lufttørre i stedet for at bruge tørretumbleren. Vi ved godt, at det er nemt og fristende, men overvej, om det virkelig er nødvendigt.
Brug e-billetter

Skal du til koncert eller i teatret? I mange tilfælde er det ikke længere nødvendigt at have en fysisk billet. Hvis du vil leve mere bæredygtigt, kan du i stedet undersøge muligheden for e-billetter.
Med en e-billet, skal du blot vise din telefon frem, når du ankommer. På den måde undgår du at bruge unødigt papir, og samtidigt er du med til at bevare jordens træer, som bidrager til et sundt økosystem.
Læs også: Kulturtilbud: Gratis og billige oplevelser i maj
Brug menstruationskop

Man har beregnet, at en kvinde i gennemsnit bruger 11.000 bind og tamponer gennem hele livet, men med menstruationskoppen kan du gå fra at skabe 30 kilo affald til kun 30 gram – og det skåner både miljøet og dit budget.
Her på redaktionen er vi kæmpe fans af menstruationskoppen, og det at den er miljøvenlig er blot én af de mange fordele ved menstruationskoppen. Se videoen her, hvor vores skribent Katrine fortæller om sine erfaringer med den.
Læs også: Menstruation: Det sker der med din krop (og dit sind!) på en måned
Sluk for det, du ikke bruger

At spare på strømmen er en ret simpel måde at leve mere bæredygtigt. Det kræver bare, at du ændrer dine vaner en smule. Sluk på stikkontakten, når du ikke bruger fjernsynet, sluk lyset, når du forlader et rum, og lad ikke opladeren sidde i en tændt stikdåse.
Husk også, at apps, der ligger åbne i din telefon, trækker strøm, og det betyder, at du skal lade din telefon op oftere. Så husk at lukke dine apps helt ned, når du ikke bruger dem.
Læs også: Guide: Hold mobilen i live hele dagen
Brug din stemmeret

Der er meget, du som privatperson kan gøre for at aflaste verdens miljøproblemer, men det er også vigtigt, at der er fokus på bæredygtighed i politik.
Regeringen har stor indflydelse på klimapolitikken, og hvis du går op i miljøet, bør du kræve, at de politikere, du stemmer på, også gør det. Undersøg de forskellige partiers holdning i klimadebatten, før du afgiver din stemme.
Læs også: Opfindere, forskere og genier: Disse seje kvinder ændrede verden
Kilder: Groenforskel.dk, Greenmatch.dk, Unwater.org, Etiskraad.dk, Taenk.dk, Søndagsavisen.dk, Organicup.com