Læs også:

Close
fly, flyrejser, rejse, rejser, forsinkelser, aflysninger, aflyst, aflysning, forsinkelse, økonomisk kompensation, nægtet boarding, erstatning, flyselskab, regler, rettigheder, klage

Kender du dine rettigheder, hvis dit fly bliver aflyst eller forsinket?

Nyheder  | 

Fly aflyses, flyselskaber går konkurs, eller fly bliver forsinkede. Tusinder rejser med fly dagligt, men ikke alle kender deres rettigheder eller ved, at de kan få gratis hjælp til at klage

Forår og sommer betyder både sol og længere dage, men det betyder også ferie og måske, hvis du er uheldig, aflyste eller forsinkede flyafgange eller konkursramte flyselskaber.

Mange kender ikke deres rettigheder, når det handler om aflyste fly, og mange ved heller ikke, at de kan få gratis hjælp, hvis flyselskabet ikke vil betale erstatning, og det kan ende med at koste dig dyrt.

Få styr på dine rettigheder her.

Se også: Pas på med at tage billeder af dit boardingpas

fly, flyrejser, rejse, rejser, forsinkelser, aflysninger, aflyst, aflysning, forsinkelse, økonomisk kompensation, nægtet boarding, erstatning, flyselskab, regler, rettigheder, klage
Det er vigtigt, at du møder op, selv om din afgang er aflyst. (Foto: All Over)

Undtagelser

Som en generel regel skal du huske, at flyselskaberne ikke skal betale økonomisk kompensation, hvis aflysning eller forsinkelser skyldes ekstraordinære omstændigheder, som flyselskabet ikke har kontrol over.

Det er årsager som krig, terror, uvejr, strejker, uforudsete sikkerhedsmæssige problemer eller lignende.

Reglerne i det følgende gælder for rejser mellem destinationer indenfor EU, eller hvis du flyver fra lufthavne udenfor EU til lufthavne indenfor EU, hvis du flyver med et EU-flyselskab.

Ny billet eller pengene tilbage

Ved aflyste fly kan du selv vælge, om din billet skal byttes om til næste mulige afgang med det samme eller med et andet flyselskab.

Du kan også vælge at få pengene tilbage, hvis dit fly er aflyst, og så selv komme hjem med andre transportformer. Dette gælder også ved strejker.

Hvis dit flyselskab går konkurs, skal flyselskabet give dig pengene tilbage, hvis du er på din rejse, når konkursen indtræder. Når selskabet at krakke inden din rejse, er den bedste måde at sikre, at du får dine penge tilbage på, at benytte internationale betalingskort, som kan kræve pengene tilbage for dig.

Læs også: 12 tips til at rejse på budget

fly, flyrejser, rejse, rejser, forsinkelser, aflysninger, aflyst, aflysning, forsinkelse, økonomisk kompensation, nægtet boarding, erstatning, flyselskab, regler, rettigheder, klage
Du har ret til mad, hotel og gratis mail eller telefonopkald, hvis dit fly er flere timer forsinket. (Foto: All Over)

Du skal møde op uanset hvad

Bliver dit fly aflyst, er det vigtigt, at du møder op i lufthavnen inden den planlagte afgang, også selv om du allerede ved, at flyet ikke kommer til at lette. Denne regel afviger kun, hvis du har det på skrift fra flyselskabet, at du skal gøre noget andet.

Husk, at flyselskabet har pligt til at sørge for kost og logi, indtil din rejse kan afvikles, hvis du vælger et senere rejsetidspunkt. Se mere under afsnittet “Husk mad og drikke”.

Husk mad og drikke

Bliver dit fly aflyst har du ret til at meddele om forsinkelsen på mail eller telefon og gratis indkvartering på et hotel med betalt transport mellem lufthavn og hotel.

Mad og drikke kan du også gøre krav på ved et aflyst fly, typisk efter to til fire timers ventetid.

Husk at lave en aftale om mad med flyselskabet, inden du kaster dig ud i de helt store middage i lufthavnen, og sørg for at få kvitteringer på alt, du køber, så du har dokumentation for, hvor mange penge du har brugt.

Læs mere: Sådan håndterer du din flyskræk

fly, flyrejser, rejse, rejser, forsinkelser, aflysninger, aflyst, aflysning, forsinkelse, økonomisk kompensation, nægtet boarding, erstatning, flyselskab, regler, rettigheder, klage
Har du styr på dine rettigheder, hvis rejsen går galt? (Foto: All Over)

Økonomisk kompensation

Hvis dit fly er aflyst, kan du gøre krav på en erstatning. Du skal være opmærksom på, at det kun er muligt, hvis aflysningen ikke skyldes nogle af de årsager, der er nævnt i afsnittet “Undtagelser”.

Det er vigtigt at vide, at der er love, der sikrer dine rettigheder og samtidig, at du kan få hjælp til at få håndhævet disse rettigheder gratis. EU forordning 261 sikrer dig din ret til kompensation, hvis dit fly er mere end tre timer forsinket eller aflyst. Det kan ende i en check på alt mellem 250 og 600 euro (omkring 1850 til 4.460 kroner).

Rejsens længde, hvor tæt på afrejse du fik at vide, at turen var aflyst, og hvor hurtigt du kommer frem til din destination, hvis ikke du afbryder rejsen, er faktorer, der er med til at fastsætte en eventuel kompensationen.

Husk at møde op i check-in, hvis du vil gøre krav på kompensation. Husk også din bekræftigelse på din reservation til flyafgangen, og husk, at det er flyselskabet, der skal bevise, at de har givet dig besked om aflysningen, og hvornår de har givet besked.

Se også: Her er den billigste dag at købe flybilletter

fly, flyrejser, rejse, rejser, forsinkelser, aflysninger, aflyst, aflysning, forsinkelse, økonomisk kompensation, nægtet boarding, erstatning, flyselskab, regler, rettigheder, klage
EU-loven sikrer erstatning ved aflyste flyrejser. (Foto: All Over)

Nægtet boarding – stå af mod din vilje

For nylig blev en mand slæbt ud af et fly med vold og magt, fordi flyselskabet United Airlines havde overbooket deres fly og måtte flytte nogle passagerer til en anden afgang for at få deres ansatte med på flyet.

Så grelt behøver det heldigvis ikke at gå, men det er alligevel meget godt at vide, hvad du kan gøre, hvis du bliver nægtet adgang til flyet.

Du har krav på hjælp fra flyselskabet, hvis et fly er overbooket, og du bliver nægtet boarding.

Bliver du nægtet boarding mod din vilje, skal flyselskabet tilbyde dig mad og drikke og sørge for, at du gratis kan sende besked om din forsinkelse på telefon eller mail. Selskabet skal også ombooke dig til en lignende rejse.

Vælger du at afbryde din rejse ved en mellemlanding eller helt at aflyse rejsen, skal flyselskabet give dig pengene tilbage for billetten og skal eventuelt også tilbyde en gratis flyrejse hjem. Det valg er op til dig, ikke flyselskabet.

Betyder din nægtede boarding, at du skal overnatte på et hotel, skal flyselskabet sørge for opholdet for dig. Det skal også tage særligt hensyn til mennesker med nedsat bevægelighed, medfølgende passagerer og børn, som rejser sammen.

Du har også krav på en økonomisk erstatning, hvis du bliver nægtet boarding mod din vilje. Husk, at for at dette træder i kraft, skal du være ved check-in i rette tid, ellers frafalder retten til kompensation.

Læs mere: Flyselskab i shitstorm efter personale slæber betalende passager af fly

https://youtu.be/mMTpvzJp4ps

Nægtet boarding – stå frivilligt af

Du kan også vælge at stå af flyet frivilligt, hvis flyet har overbooket. Flyselskabet skal tilbyde dig en kompensation, som du og selskabet bliver enige om. En god rettesnor er det beløb, du har krav på, hvis du tvinges af flyet.

Vælger du at stå frivilligt af og tage et fly senere, skal du have hjælp med ombookning. Vælger du at aflyse eller afbryde rejsen, skal du have pengene tilbage for billetten, og det kan også være, at du skal have en gratis billet retur hjem.

Gratis hjælp

Ifølge DR er flere passagerer blevet klar over, at de kan få økonomisk kompensation, hvis deres flytur ikke går helt som planlagt. Det har resulteret i, at der er skudt flere virksomheder op, der hjælper folk med at klage, hvis flyselskaberne ikke vil udbetale den økonomiske kompensation, som passagererne har ret til.

Vælger du at få hjælp til din sag hos en klagevirksomhed, skal du være opmærksom på, at du kan risikere at skulle betale 25 procent af din økonomiske kompensationen til den klagevirksomhed, der hjælper dig.

Ender sagen i retten, kan du risikere, at 50 procent af din økonomiske kompensation ender i lommen på virksomheden i stedet for hos dig.

I stedet peger Forbrugerrådet Tænk på Trafik- bygge- og boligstyrelsen, der hjælper flypassagerer helt gratis.

Se også: Travel essentials: Uundværlige ting til din rejse

fly, flyrejser, rejse, rejser, forsinkelser, aflysninger, aflyst, aflysning, forsinkelse, økonomisk kompensation, nægtet boarding, erstatning, flyselskab, regler, rettigheder, klage
Det er muligt at få gratis hjælp til at få erstatning for en aflyst flyrejse. (Foto: All Over)

Vil du klage?

Ved aflysning, forsinkelse, eller nægtet boarding kan du klage. Du kan også klage, hvis flyselskabet eller dit rejseselskab ikke vil give dig nye billetter eller pengene tilbage for dine billetter i tilfælde af strejke.

Sørg altid for at klage direkte til flyselskabet eller rejsebureauet først. Bliver problemet ikke løst, kan du klage til Trafik- og Byggestyrelsen ved rejser.

Det er især vigtigt at kontakte dit rejsebureau hurtigt efter en aflysning eller en forsinkelse, for det er ikke sikkert, at du gøre kan fastholde dit krav på erstatning, når du kommer hjem.

Du kan også klage til Pakkerejse-ankenævnet, hvis du har købt en pakkerejse. Du kan også klage til Trafik- og Byggestyrelsen, samt Pakkerejse-ankenævnet.

Læs mere: 15 uundværlige rejseapps til en fantastisk ferie

Kilder: Forbrugerrådet Tænk, DR, TV2DR

· Mere fra samme kategori ·