
GOD MAD let at lave: Svampegratineret selleri
Svampegratineret selleri er faktisk en super lækker ret – enten alene eller som tilbehør. Den er fra den ikoniske kogebog ‘God mad let at lave’, der fylder 50 år og netop er genudgivet
Bogen ‘God mad let at lave’ er en kogebog, som alle lidt oppe i årene har i deres reol. Og nu fylder den 50 år og kommer i en ny og gennemrevideret 50-års jubilæumsudgave med fokus på de klassiske retter, vi stadig laver, og det bedste af det nye.
God mad let at lave er ikke bare en opskriftssamling men et stykke dansk madhistorie. Igennem 50 år har danskerne med den i hånden lært at lave mad fra bunden. De pædagogiske opskrifter og grundige forklaringer på fx filetering af fisk og braisering af et stykke kød har gjort det lettere at lave hjemmelavet mad.

Det skal du bruge
Ingredienser
1 lille knoldselleri olivenolie
250 g frisk spinat salt
Svampestuvning
300-400 g svampe, fx portobello, karljohan eller champignoner
20 g smør
2 spsk hvedemel 2½ dl fløde
salt og friskkværnet peber 4 spsk friskreven parmesan
Tilbehør
godt brød
Sådan gør du
Skræl sellerien og skær den i 1,5 centimeter tykke skiver.
Pensel skiverne med olivenolie og læg dem enkeltvis i et ovn- fast fad Bag i ovnen ved 180° i 15 minutter.
Skyl spinaten grundigt.
Rens svampene, skær dem i mindre stykker og svits dem i smørret.
Rør fløden i og tilsæt 2 spiseske hvedemel og kog det igennem.
Tilsæt spinaten og vend det godt rundt.
Fordel svampe- spinatstuvningen på selleriskiverne.
Drys parmesan over.
Gratiner retten 10 minutter i ovnen ved 200° ,og lad den stå 5 minutter før servering.
Server som forret eller som en let hovedret med godt brød til.
TIP
Alle slags svampe kan bruges, men retten bliver allerbedst med karljohansvampe …

Fakta om selleri:
Selleri, også kaldet rodselleri eller knold- selleri, er en stor knold, som bør være rund og uden for mange dybe furer.
Smagen er ret kraftig, sød og nøddeagtig Selleri kan bruges til suppe, i gryderetter, bages i ovnen sammen med andre rodfrugter el lynsteges i wokken sammen med andre grønsager Også god som puré, enten alene el sammen med for eksempel kartoffel.
Selleri og vildt smager godt sammen Rå revet selleri kan bruges i salater Frisk selleritop kan bruges som suppevisk eller som grønt drys.
Opbevaring: I plastpose i køleskabet i en måned.
Rensning: Skræl sellerien og skyl den Skær sellerien i skiver, tern, både, strimler el riv den.
Sådan ser bogen ud:
Læs også:
Vidste du det om cataloupe melon