Læs også:

Close
syn synet øjne

NEWS: Mange prioriterer ikke øjensundhedstjek

Nyheder  | 

Mange prioriterer ikke øjensundhedstjek · Politiet styrker sin fartkontrol · HK’ere dumper regeringens planer om at afskaffe Store bededag · Vingegaard blev Årets Sportsnavn 2022 · 25-årig mand idømt 2 ½ års fængsel for bedrageri · Dagens video: Noma i drastisk udmelding

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Mange prioriterer ikke øjensundhedstjek

Øjnene er et vindue til din sundhed, men mange prioriterer ikke øjensundhedstjek. Det viser en undersøgelse foretaget af Analyse Danmark for Profil Optik, at flere danskere ikke har fokus på øjnenes sundhedstilstand.

Januar er lig med et øget fokus på sundhed, men mange danskere glemmer et vigtigt organ – øjnene. Ifølge optikerkæden er det en god idé at få undersøgt øjnene en gang årligt, når man nærmer sig de 50 år. Øjensundhedstjek kan ikke alene afsløre tegn på øjensygdomme, men også give tidlige indikationer på helbredsmæssige udfordringer som for eksempel forhøjet blodtryk, blødninger, tidlige tegn på sukkersygeforandringer og endda tumorsygdomme.

Når danskere taler om sundhed, glemmer mange ofte et vigtigt organ, som vi bruger hver dag – nemlig øjet. Det er især vigtigt for dem omkring de 50 år og op efter. Undersøgelsen viser, at over hver fjerde af de 45-54-årige, hver femte af de 55-64-årige og hver tiende af danskere 65+ ikke har fokus på øjnenes sundhedstilstand.

For omkring halvdelen af alle tre aldersgrupper er det bare ikke er en prioritet at få det tjekket (42 % af de 45-54-arige, 55 % af de 55-64-årige og 47 % af dem over 65 år). En anden årsag er den manglende viden om, at man kan få lavet et sundhedstjek af øjnene – hvilket er hvert tredje i alderen 45-55 år og omkring hver fjerde af dem både mellem 55 og 64 år (23 %) og dem på 65+ (28 %). Og de tal er for høje ifølge Profil Optik.

– Vi håber, at flere danskere vil prioritere et øjensundhedstjek en gang årligt, når de har rundet de 50 år. Denne aldersgruppe er i risiko for at udvikle øjensygdomme, og hvis de opdages i de tidlige stadier, kan det ofte behandles i tide og dermed øge sandsynligheden for at synet bevares. Derudover er det også vores erfaring, at vi i nogle tilfælde kan være med til at opdage andre sygdomme, før man ser tegn på dem andre steder i kroppen, forklarer Gitte Sørensen, som er optisk ansvarlig hos Profil Optik.

Tusinder henvist til videre lægebehandling … Det er ikke kun velkendte øjensygdomme som forkalkning af øjet og grøn stær, som disse undersøgelser kan give indikationer på. Avanceret teknisk udstyr som funduskameraer og trykmålere gør det også muligt at opdage tidlige stadier af neurologiske tilstande og sukkersyge og endda tumorsygdomme, som eksempelvis kan forårsage synstab. Derfor arbejder Profil Optik sammen med øjenlæger, hvor de ved mistanke hjælper med at vurdere målingerne og hurtigt kan henvise til yderligere udredning. Hvis man opdager disse forandringer i de tidlige stadier, er chancerne for behandling bedre.

– Vi har frem til i dag henvist mere end 7.000 personer til videre lægebehandling, hvoraf langt de fleste var symptomfrie og ikke var klar over, at de kunne være i riskozonen. De kom ind til os med det formål at få tjekket synet, men i sidste ende kan undersøgelserne være med til at redde synet eller igangsætte en udredning af andre helbredstruende symptomer. Det kunne måske være en motivationsfaktor for flere danskere, især dem i alderen 50+, til at få tjekket deres syn og øjne oftere end de gør i dag, fortsætter Gitte Sørensen.

Optikere skal følge standarder fra sundhedsvæsnet … Faktisk viser undersøgelsen også, at de fleste vil være trygge ved at lade en optiker lave de indledende undersøgelser af øjnenes sundhedstilstand, hvis personen har den rette uddannelse. Og det har de i Danmark. Udover at Profil Optik har specialiseret sig i øjensundhed gennem kompetent faglighed og den nyeste teknologi, så giver optometristuddannelsen i Danmark autorisation fra Styrelsen for patientsikkerhed til at arbejde som optiker. Det vil sige, at optikere følger de kvalitetsstandarder, der gælder for sundhedsvæsnet i relation til optikererhvervet. Det betyder for eksempel, at optikeren har tavshedspligt og skal føre journal.

Om undersøgelsen:

Analyseinstituttet Analyse Danmark har i perioden den 2. marts 2022 til den 8. marts 2022 gennemført denne undersøgelse for Profil Optik. Undersøgelsen er gennemført ved at udtrække en stikprøve i et online-panel, der er repræsentativt på køn, alder og geografi (region) for danskere i alderen 25+. Undersøgelsens resultater består af svar fra i alt 1.000 respondenter.

Opsummering af tal fra undersøgelsen:

Har ikke fokus på dine øjnes generelle sundhedstilstand (blødninger, tryk, tidlige tegn på sukkersygeforandringer og forkalkning):

45-54 år: 28 %
55-64 år: 20 %
65+ år: 11%

Vidste ikke at undersøgelse af øjnes generelle sundhedstilstand fandtes:

45-54 år: 33 %
55-64 år: 23 %
65+ år: 28 %

Undersøgelse af øjnes generelle sundhedstilstand er ikke en prioritet:

45-54 år: 42 %
55-64 år: 55 %
65+ år: 47 %

Ville føle sig tryg ved at lade en optiker lave de indledende undersøgelser af øjnenes sundhedstilstand, hvis personen har den rette uddannelse:

45-54 år: 79 %
55-64 år: 86 %
65+ år: 79 %

syn synet øjne
Profil Optik opfodrer til at få tjekket sit syn … (Foto: PR)

Læs også: Hver tredje danske kvinde går rundt med synsproblemer

Politiet styrker sin fartkontrol

Politiet øger nu antallet af ATK-biler og tager samtidigt nyt udstyr i brug for at styrke sin indsats mod de bilister, der kører for stærkt. Politiet har nemlig taget de nye køretøjer i brug, som fremover skal udgøre politiets automatiske fartkontrol (ATK).

Politiet får udvidet sit samlede antal ATK-køretøjer fra 82 til i alt 107 og får dermed bedre muligheder for at sætte ind over for de bilister, der ikke overholder fartgrænserne. Det sker som led i den seneste politiske flerårsaftale for politiet.

– Vi ved, at for høj hastighed er en faktor i fire ud af 10 dødsulykker. Hvis vi skal nå vores mål om færre dræbte i trafikken, så er det helt afgørende, at vi alle sammen tager toppen af farten, fortæller lederen af færdselspolitiet hos Midt- og Vestsjællands Politi, vicepolitiinspektør Thomas Tarpgaard.

Den nye model af ATK-bilerne, som politiet nu har taget i anvendelse, rummer samtidigt en række forbedringer i forhold til den tidligere model.

– Vi får dels bedre muligheder for at kunne fotografere de motorcyklister, der kører for stærkt, og samtidigt har kameraet også fået en højere opløsning, så vi får bedre billeder at arbejde med. Og så er komforten for vores personale, der skal arbejde i bilerne, også blevet bedre, slutter Thomas Tarpgaard.

De 25 ekstra køretøjer fordeles på følgende måde:

Nordjylland: 2
Østjylland: 3
Midt- og Vestjylland: 3
Sydøstjylland: 3
Syd- og Sønderjylland: 2
Fyn: 2
Sydsjælland og Lolland-Falster: 3
Midt- og Vestsjælland: 1
Nordsjælland: 2
Københavns Vestegn: 2
København: 2

Læs mere om politiets ATK-indsats

færdselskontroal
Politiet styrker sin fartkontrol … (Foto: Rigspolitiet)

Læs også: Antallet af dræbte i fartulykker halveret 

HK’ere dumper regeringens planer om at afskaffe Store bededag

Et stort flertal af medlemmerne i HK Privat er imod regeringens planer om at afskaffe Store bededag som helligdag, for udsigten til fra næste år at give afkald på en helligdag og i stedet gå på arbejde falder nemlig ikke i de privatansatte HK’eres smag.

I en rundspørge, som over 5.000 medlemmer af HK Privat har gennemført, svarer 85 procent ’nej’ på spørgsmålet om, hvorvidt det er i orden at afskaffe store bededag.

Formand i HK Privat, Simon Tøgern, glæder sig over, at så mange medlemmer forholder sig til spørgsmålet, og han er ikke overrasket over resultatet.

– Det er ikke i orden, at regeringen med loven i hånden vil tage en fridag fra folk på denne her måde. Først var argumentet fremrykkede forsvarsinvesteringer, siden er det også blevet psykiatri og klima. Hvis regeringen absolut vil have lønmodtagere til at give permanent afkald på en rettighed, så lad os i det mindste have en ærlig diskussion af, hvad de betaler for, siger han.

Ligesom mange andre lønmodtagere skal de fleste medlemmer af HK Privat have nye overenskomster i løbet af foråret i år. Overenskomstforhandlingerne så i forvejen vanskelige ud, men da regeringen, kort før forhandlingernes start, præsenterede planen om at afskaffe en helligdag, blev de med ét gjort vanskeligere, mener Simon Tøgern. Ikke mindst fordi regeringen endnu ikke har anvist en klar løsning på, hvordan lønmodtagere skal kompenseres for en ekstra dags arbejde.

– Regeringen kaster en vejsidebombe ind i overenskomstforhandlingerne, når de hiver afskaffelsen af Store bededag op af hatten, så kort tid inden forhandlingsstart. De må få den bombe af vejen hurtigst muligt, og for indtil videre skaber den ikke andet end uro omkring forhandlingerne – og der er brug for det præcis modsatte, siger han.

Derfor er hans opfordring til regeringen klar:

– Drop planerne om at afskaffe store bededag. Vi kunne jo for eksempel – i respekt for lønmodtagerne og den danske model – diskutere hvordan vi øger arbejdsudbuddet klogt i en trepart, siger han.

HK Privat organiserer omkring 60.000 erhvervsaktive medlemmer. Cirka halvdelen af dem er ansat i industrien, hvor overenskomstforhandlingerne blev skudt i gang den 4. januar.

Om undersøgelsen:

5.004 medlemmer af HK Privat har fra den 5. til den 9. januar 2023 gennemført rundspørgen, som er sendt ud med nyhedsbrev.

På spørgsmålet ’Mener du, at det er i orden at afskaffe Store bededag?’ svarer 85 procent ‘nej’, mens 11 procent svarer ’ja’ og 4 procent svarer ’ved ikke’.

ferie, solbriller (Foto: Unsplash)
HK’ere dumper regeringens planer om at afskaffe Store bededag … (Foto: Unsplash)

Læs også: 11 sætninger du ikke gider høre i påsken

Vingegaard blev Årets Sportsnavn 2022

Jonas Vingegaard vandt to etaper, den prikkede bjergtrøje, den gule førertrøje og dermed verdens største etapecykelløb Tour de France. Derfor kunne han også lade sig hylde som Årets Sportsnavn 2022 til SPORT 2022 i Herning i sidste weekend.

Med triumfbuen i baggrunden og armene højt hævet over hovedet kunne danske Jonas Vingegaard den 24. juli træde op på sejrspodiet på Champs-Élysées i Paris og trække den gule trøje over hovedet som vinder af Tour de France 2022. Præstationerne over tre uger viste ikke blot en både formidabel fysisk og mental styrke fra cykelrytteren fra Glyngøre. Den henrykkede også danskerne, som tidligere på måneden havde set det store Tour de France-felt krydse Danmark over tre etaper.

Det var en tydeligt stolt Jonas Vingegaard, der gik på scenen i Jyske Bank Boxen i Herning og foran klappende publikummer i salen og DR1-seere bag tv-skærmene modtog prisen Årets Sportsnavn 2022, der blev overrakt af Michael Laudrup og Sara Slott Petersen, der begge er medlemmer af Sportens Hall of Fame.

– Tusind tak for det store bifald. Bare generelt tak. Jeg er heldig og stolt af at være dansker. Danskere er gode til at støtte op om sportsbegivnheder. Det mærkede jeg i sommer og nu. Tusind tak for det. Jeg vil gerne takke de frivillige i klubberne, som jeg har mødt, og som har hjulpet mig. Tak, sagde Jonas Vingegaard.

DIF’s formand, Hans Natorp, er imponeret over Jonas Vingegaard, men også over niveauet hos Dressurlandsholdet og Viktor Axelsen, der også var nomineret til prisen:

– Det, som Jonas Vingegaard leverede i juli, var en historisk pragtpræstation, som samlede danskerne, og gjorde ham til folkeeje. Alle snakkede om Vingegaard, som bare blev bedre og bedre, som løbet skred frem. Og når man genser billederne fra Rådhuspladsen i København, hvor den danske tour-vinder blev hyldet som folkehelt, så rejser hårene sig stadig på armene. Der er ingen tvivl om, at Jonas Vingegaard leverede en unik præstation, tog danskerne med storm og er en meget værdig vinder af Årets Sportsnavn 2022, selvom jeg nærmest ikke kan huske, at feltet med nominerede har været stærkere end i år, forklarede Hans Natorp, der også var med i prisens dommerkomité.

Lars Krarup, der er formand for Team Danmark og ligeledes med i prisens dommerkomité, er også fuld af roser over Jonas Vingegaards præstation i sommeren 2022:

– 2022-udgaven af Tour de France blev indledt med en historisk start i Danmark, og dag for dag gennem det tre uger lange etapeløb føjede Jonas Vingegaard nye kapitler til et fantastisk eventyr, som kulminerede med to episke etapesejre i bjergene og den ultimative triumf, da Vingegaard kørte over målstregen på Champs Élysées iført den gule trøje. Danmark er en stolt cykelnation. Og Tour de France er det største, man kan vinde inden for cykelsport. På vej mod Tour de France-sejren viste Jonas Vingegaard, at han både er en stor vinder og en stor sportsmand, og han er en yderst værdig og fortjent vinder af prisen og titlen som ’Årets Sportsnavn 2022, slutter Lars Krarup.

For Jonas Vingegaard bød 2022 også på etapesejre i Criterium du Dauphiné samt CRO Race og titlen som samlet vinder af Drome Classic og Singapore Criterium.

De to andre nominerede til Danmarks mest prestigefyldte sportspris var Viktor Axelsen og dressurlandsholdet bestående af rytterne Cathrine Laudrup-Dufour, Carina Cassøe Krüth, Daniel Bachmann Andersen og Nanna Merrald Rasmussen. Begge nominerede blev blandt andet verdensmestre i 2022 i olympiske sportsgrene.

Om Årets Sportsnavn:

Prisen som Årets Sportsnavn er blevet uddelt siden 1991 af DIF i partnerskab med Jyllands-Posten. Siden 2019 er prisen uddelt i et rent sportsligt partnerskab mellem DIF og Team Danmark.

DIF og Team Danmark udpeger i alt 15 nominerede til Årets Sportsnavn, hvorefter der sættes navn på tre finalister. Det er dommerkomitéen, som afgør, hvem der skal være den endelige vinder af prisen som Årets Sportsnavn 2022.

Udover æren følger der 75.000 kroner med prisen.

Kriterier for udvælgelse:

Udvælgelsen af Årets Sportsnavn sker ud fra en helhedsvurdering af nedenstående kriterier, som er angivet i ikke-prioriteret rækkefølge. Vægtningen af de enkelte kriterier kan variere …

Global konkurrence: Hvor udbredt er sportsgrenen og disciplinen, og hvor mange af de store idrætsnationer satser på den?

Konkurrencen og medaljens karat: Et verdensmesterskab er typisk sværere at vinde end et europamesterskab. En konkurrence med deltagelse af resten af eliten er også sværere at vinde end en med mange afbud og skader.

Kontinuitet og forløb: Er der mange på hinanden følgende bemærkelsesværdige resultater? Eller er der gået mange års målrettet arbejde forud for en sejr, så præstationen virker mere fokuseret og mindre tilfældig end den pludselige sejr, som ingen havde regnet med?

Folkelighed: Udbredelsen af sporten i Danmark skaber større interesse og dermed et større pres. Samtidig er den interne, danske konkurrence hårdere.

jonas vingegaard
Jonas Vingegaard opnår mere hæder … (Foto: Lars Møller)

Læs også: Året der gik 2022

25-årig mand idømt 2 ½ års fængsel for bedrageri

En 25-årig mand fra Vejle blev mandag dømt for at have begået 132 tilfælde af bedrageri begået i perioden fra april 2021 – oktober 2022. Han blev anholdt den 12. oktober 2022, og i et grundlovsforhør dagen efter blev han varetægtsfængslet, sigtet for bedrageri. I alt blev den 25-årige mand dømt for 132 bedrageriforhold med et samlet udbytte eller forsøg på udbytte på 1.130.000 kroner.

Forholdene omhandlede bedrageri ved blandt andet udlejning af lejligheder, hvor han fik potentielle lejere til at betale et depositum forud for at få lejligheden ubeset. (hovedsageligt lejligheder i Aarhus og København). Andre bedrageriforhold omhandlede lån og salg af billetter til for eksempel fodboldkampe samt databedrageriforhold, hvor den 25-årige tilegnede sig adgang til de forurettedes bankkonti, og herfra overførte penge til andre konti, han selv havde rådighed over.

I samtlige forhold udgav den 25-årige sig for at være en anden, idet han misbrugte andres Facebook-profiler – ved at udgive sig for at være de pågældende. Pengene fra bedragerierne blev overført til andres konti, som han havde fået rådighed over ved at franarre dem deres personlige oplysninger.  Den 25-årige fik kontakt til de forskellige kontoejere på lånegrupper på Facebook, hvor han fik oplysningerne i forbindelse med, at han tilbød pengelån.

Den 25-årige erkendte forholdene, og han modtog dommen og blev fængslet efter dom. For anklagemyndigheden ved Sydøstjyllands Politi mødte anklager Lars Mortensen …

dom retssal hammer
25-årig mand idømt 2 ½ års fængsel for bedrageri … (Foto: Unsplash)

Læs også: Sådan beskytter du dig bedst mod boligsvindlere

Dagens video: Noma i drastisk udmelding

· Mere fra samme kategori ·