Læs også:

Close
2022

Året der gik 2022: Tilbageblik på nogle af de største danske- og udenlandske begivenheder

Underholdning  | 

Endnu et år er gået … Vi ser tilbage på året, der stod i sportens, underholdningens, nyhedernes og skandalernes tegn. Her er de begivenheder, vi vil huske 2022 for

2022 har været et spændende, men også et dystert år, både i Danmark såvel som i resten af verdenen. 2022 blev året, hvor Danmark røg ud af VM, oplevede den gule farve sprede sig i sommerlandskabet, og hvor en trussel fra et af partierne fik statsministeren til at udskrive valg. Det blev også et år, hvor ordet ‘Ukraine’ var et af danskernes mest googlede ord i 2022, og hvor spørgsmålet om fri abort førte til raseri og tårer verden over.

Her er et tilbageblik på nogle af de største danske og udenlandske begivenheder.

2022
Kan du huske alle disse ting … (Foto: Pexels)

En længe ventet film

Filmen ‘Top Gun 2: Maverick’ kom i maj måned. Og sikke modtagelse og film. Og sikke en ventetid – sådan set 36 år.

I 2018 blev det offentliggjort, at en opfølger var tilbage i produktion, og at filmen ville få premiere i juli 2019. Men flere forhindringer blev lagt, for så kom corona, og alt blev atter udskudt, og tålmodighed og sikkert masser af frustrationer skulle der til, før den endelig kunne ses.

I filmen går Pete ‘Maverick’ Mitchell sine egne veje – eller flyver. Frem for at gå karrierevejen har han med næb og kløer kæmpet for at holde sin plads i cockpittet, nu som testpilot, frem for at ende bag et skrivebord. Det har ikke gjort ham populær blandt admiralerne, men hans gamle pilotkammerat, der ‘Iceman’ har som admiral holdt hånden over ham. Og nu bliver der brug for ham i en helt særlig anledning.

Du får 2 timer og 11 minutter sammen med både Tom Cruise og hele slænget – også kort Iceman spillet af Val Kilmer. En episk film – og hypen omkring Tom Cruise kører stadig …

Filmen alle talte om i foråret 2022 … (Foto: PR)

Danmark klædt i gult

Det startede i Danmark – og den gule farve blev en del af sommerlandskabet i 2022, hvor ung som gammel pludselig blev dus og ‘bedste venner’ med unge Jonas Vingegaard, der ikke bare tog danskerne med storm men hele cykelverdenen. Den sympatiske cykelrytter trådte i pedalerne og vandt Tour de France overlegent – stik modsat hans ydmyge facon og stille væsen.

Historien går stadig verden rundt – og er i næsten ‘H. C. Andersensk’ udgave af Den Grimme Ælling, med en ung knægt, der arbejdede på en fiskefabrik i Glyngøre, og nu har skrevet sig ind i cykelhistorien. Det er den type historier, som vi aldrig bliver trætte af. Og hele Danmark elskede pludselig cykelsporten, og dermed gik det meste af juli …

tivoli tour de france jonas vingegaard
Tour-heltene blev hyldet i Tivoli i går … (Foto: Keld Navntoft/Tivoli)

Menneskerettigheder klemt i VM-fodboldfesten

I 2022 var hele fodboldverdenens øjne rettet mod Qatar. Den lille, men stenrige, oliestat blev i 2022 omdrejsningspunktet for nok det mest skandaliserede VM i fodbold nogensinde.

Den danske og vestlige mediedækning var forud for verdensmesterskabet præget af kritiske historier om brud på menneskerettighederne, korruption i FIFA og et livsfarligt arbejdsmiljø for de tusinder af migrantarbejdere, der i bogstaveligste forstand havde arbejdet sig ihjel for at bygge stadions og hoteller til VM-festen.

Desværre blev det heller ikke særlig meget bedre, da nederlaget til Australien skrev sig ind i Danmarks fodboldhistorie. For den 30. november 2022 tabte vi 1-0 til Australien, som fik mange af os klædt i Dannebrog til at fælde tårer. En dag, som danskerne ikke vil glemme længe … Da det store nederlag betød, at Danmark var færdig med VM.

Gas og el – gas og el – gas og el

Hvis nogen på denne tid sidste år havde sagt at GAS og EL ville være ord, vi brugte i flæng – hele tiden og holdt øje med, så ville man nok have tænkt sit. Men faktum er, at da priserne steg til uanede højder, så blev disse to energikilder pludselig en central del af danskerne (og andre landes) hverdag. Vi taler priser – vi tjekker – vi har downloadet app, så vi kan holde øje med priserne. Ja selv i ‘Vejret’ i fjernsynet, nævner de når der er masser af vind som giver billigere el.

At vi også i 2023 kommer til at døje med disse ting – og også benzin – der dog over efteråret faldt lidt – det er danskerne godt klar over. Imens vi venter på bedre priser og tider, så går mange og er ganske angste for den næste gas- og elregning. Hvem skulle have troet det …

gas, gasledning FN
Aldrig har vi haft så meget styr og fokus på energipriserne. (Foto: Unsplash)

USA afskaffede den forfatningssikrede ret til fri abort

Der blev skrevet historie i USA, da landets højesteret i 2022 omgjorde den forfatningssikrede ret til fri abort, der blev etableret i 1973 med dommen i ‘Roe vs. Wade’. Det betyder, at amerikanske kvinders forfatningssikrede ret til abort bortfalder. Fremover bliver det i stedet op til hver enkelt delstat selv at lovgive i spørgsmålet om abort.

Beslutningen fremkaldte både jubelscener og grådfyldt raseri på gaderne og i medierne. Præsident Biden kaldte beslutningen for ‘en trist dag for USA’.

Dronning Elizabeth II blev 96 år

Den britiske dronning Elizabeth II døde i september 2022. Dronningen døde fredeligt på Balmoral og blev 96 år.

Hun var den hidtil længst regerende monark i Storbritanniens historie. Med den britiske dronnings død har briterne mistet en af deres mest urokkelige hjørnestene. Dronning Elizabeth gav mening til begreber som pligt, ære og værdighed.

Derfor er det nu den 73-årige prins Charles, Dronning Elizabeths ældste søn, der overtager tronen og er konge.

Folketingsvalg – tvunget til valgudskrivelse

Månederne oktober og november 2022 var mindeværdige øjeblikke, der skrev sig ind i Danmarks politiske historie. For den 5. oktober udskrev Statsminister Mette Frederiksen valg til Folketinget på et pressemøde på Marienborg.

Valgudskrivelsen kom efter, at De Radikale dagen inden havde udmeldt, at de ellers ville have væltet regeringen, hvis ikke der var udskrevet valg. Pressemødet bar derfor præg af, at det ikke var statsministeren selv, der havde ønsket et folketingsvalg. Men sådan måtte det være i lyset af truslen fra De Radikale.

Under pressemødet gjorde Mette Frederiksen klart, at Socialdemokratiet ville gå på valg på at danne en bred regering. Den 1. november 2022 markederede derfor dagen for Folketingsvalget, og hvor Socialdemokratiet igen vandt valget.

Krig i Europa

Da Ruslands præsident Vladimir Putin den 24. februar 2022 sendte sin omtrent 200.000 mand store styrke ind over Ukraines grænser, startede et forløb, meget få havde forventet – en forfærdelig og dyster dag, som siden da har rystet hele verden.

Ruslands invasion af Ukraine medførte blandt andet, at danske ministerier iværksatte en række tiltag for at hjælpe Ukraine og ramme Rusland. Paletten af modsvar, som mange af os vil huske, rummer både militær og humanitær bistand til Ukraine og boykot af russiske varer, kultur, flyfart og forskning.

Krigen i Europa har også sat sine spor på vores allesammens privatøkonomi. For inflationen i samfundet har ført til enorme prisstigninger, som stadig mærkes, når vi er ude at handle, eller når regningerne skal betales.

Danskernes mest googlede ord i 2022

Der var dystre emner og fodbold-gejst, der toppede danskernes søgninger på Google i 2022. For de mest populære ord i 2022 var ‘VM’ og ‘Tour de France’, som udgjorde første- og andenpladsen. På tredje- og fjerdepladsen var ordene ‘elpriser’ og ‘Ukraine’. De mest googlede ord kunne derfor tegne et billede af, hvad danskerne var optaget af i 2022.

Det kunne også ses, at det var de store kriser, der fyldte i samfundsdebatten, som ligeledes fyldte i stuerne. For det mest stillede spørgsmål på Google blandt danskerne var ‘Hvorfor er der krig i Ukraine?’.

De mest søgte personer blandt danskerne var popsanger Tobias Rahim – foran Ruslands præsident, Vladimir Putin, som løb med andenpladsen.

Kongehuset på godt og ondt

Mange elsker stadig kongehuset – men Hendes Majestæt Dronning Margrethe II kom lidt i modvind, da titler blev taget fra nogle af hendes nærmeste. Fra den 1. januar 2023 får prins Joachims børn nemlig frataget deres titler som henholdsvis prinser og prinsesse til Danmark. Det besluttede dronning Margrethe tilbage i september. En noget rystet og følelsesladet Prins Joachim havde svært ved at holde tårerne tilbage. Og siden har der også været en del snak om dette. Men fast står Dronning Margrethe.

Royal Run blev igen en ubetinget success med masser af deltagere og Kronprins Frederik og hans familie meget synlige. Her i december har kongehuset også delt ud af deres liv og historier. Og nedenfor kan man høre vores dronning fortælle om deres juletraditioner.

En alt alt for tidlig død

Hugo Helmig nåede at blive kendt og elsket som popsanger med blandt andet  ‘Champagne Problems’. Og lige som sin far kunne han noget både med ord og lyd. Han lavede sange, vi sang med på og elskede. Men problemerne var dybere end blot ‘champagne, og den 23. november døde han blot 26 år gammel.

I over en uge virrede rygterne – både i musikbranchen men også i mediebranchen, men helt unikt holdt alle ‘tæt’ til forældrene Thomas Helmig og Renée Toft Simonsen selv var klar til at melde det ud.

Da smør blev en luksusvare

Og nej, det var ikke kun smør, der pludselig steg til uanede højder. Nogle steder næsten op til 40 kroner for en pakke … DEN havde folk nok heller ikke set komme. Og den stigende inflation gjorde et ordentligt hug i både vores pengepung men også vores indkøb og måde at leve på. For pludselig blev smør lidt en luksusvare, som man sparede på, og købte når den var på tilbud til 20 kroner (say what).

Men også alle størrelser på produkter skrumpede – og en pakke Kærgården er nu 200 gram. Så man skal virkelig holde øje med priserne, for de er ikke til at sammenligne. Vi indkøbte og gør stadig derfor mindre størrelser – måske vi også bruger lidt mindre. Og alle – selv de unge – begyndte pludselig at interessere sig for dagligvarepriserne og kigge efter tilbud.

Som en lille julegave kom prisen på smør og piskefløde dog ned på et nærmest latterligt niveau igen i år. Og det er jo der, man lidt tænker på, hvem er det, der vinder på de høje priser – det er i hvert fald ikke forbrugerne.

smør kærgården lurpak
2023 blev året, hvor smør oludselig blev en luksus at bruge … (Foto: MY DAILY SPACE)

 

Læs også:

Unødvendig viden – ting du måske ikke helt har forstået

 

briller bog viden læsning

· Mere fra samme kategori ·