
Sådan beskytter du dig bedst mod boligsvindere
Boligsvindlere udnytter et presset marked. Det ser politiet igen og igen. Derfor kommer de også med gode råd til, hvordan du beskytter dig bedst muligt. Læs de gode råd her
En 41-årig kvinde blev for nylig sigtet for en række bedrag ved at udnytte manglen på boliger i Københavnsområdet. Desværre er dette ikke et enkeltstående tilfælde, og politiet oplyser, at der er mange boligsvindlere på spil.

Politiet advarer om boligsvindlere
Hvordan finder man et sted at bo i København, uden at det koster, så man er nødt til at gå fra hus og hjem? Det spørgsmål stiller mange tusinder årligt sig selv, særligt om sommeren hvor mange nye studerende flokkes til byen. Det giver desværre lidt for gode idéer hos nogle mennesker, som udnytter de boligsøgendes desperation til at svindle.
For et par uger siden sigtede Københavns Politi en 41-årig kvinde for igennem fire måneder flere gange at have bedraget boligsøgende ved at indgå kontrakt om leje af kvindens bolig på Amager, modtage et depositum og så kort inden indflytningen at annullere aftalen uden at tilbagebetale det overførte beløb.
– Vi oplever desværre ofte denne type sager, hvor udspekulerede bedragere udnytter manglen på ledige boliger i København og omegn. Derfor vil vi også gerne benytte lejligheden til at dele gode råd til, hvordan man bedst muligt beskytter sig mod boligsvindlerne, forklarer leder af Afdelingen for økonomisk kriminalitet 2 i Københavns Politi, vicepolitiinspektør Peter Høholt.
Her giver politiet gode råd til, hvad du skal være opmærksom på – og dermed slippe for at blive svindlet …
Gode råd til leje af bolig
1. Undersøg, hvem der ejer boligen
Hvis du skal leje gennem en privat, er det en god ide at kræve at se dokumentation for ejerskabet. Du kan se, hvem der ejer boligen på tinglysning.dk eller boligejer.dk.
2. Undersøg, om boligen er på markedet
Undersøg, om boligen er på markedet ved at kontakte ejeren gennem boligejer.dk.
3. Få fremvist billedlegitimation fra udlejer
Bed om at få fremvist billedlegitimation fra udlejer i form af kørekort eller pas, og tjek at billedet er vellignende.

4. Betal ikke penge for en bolig, du ikke har set

5. Betal ikke kontant, og overfør kun via et dansk pengeinstitut
Sørg for at overføre depositum, husleje eller forudbetalt leje til en dansk bankkonto, så du altid har dokumentation for, at du har overført pengene. Overfør først, når du har set lejligheden og vellignende gyldig legitimation fra udlejer.
6. Vær kritisk, hvis udlejer vil have dig til at overføre penge til en udenlandsk konto
Vær påpasselig, hvis du bliver bedt om at overføre penge til en udenlandsk konto for eksempel via Western Union eller PayPal. Mange svindlere forsøger at gemme sig bag udenlandske konti eller udenlandske online betalingsløsninger.

7. Betal via udlejningsplatformen
Vær særlig opmærksom, hvis du bliver kontaktet af en udlejer, som tilbyder leje uden om udlejningstjenesten for, at I begge kan sparre penge. Betal via den udlejningsplatform, hvor du har fundet boligen. Du bør selv skrive platformens hjemmeside ind i dit browser-vindue, fremfor at tilgå boligen via et link fra for eksempel sociale medier eller sms for at undgå fuphjemmesider.
8. Kommunikér via udlejningsplatformen

9. Få en fremvisning
Insister på at få lejligheden fremvist, og tjek ved samme lejlighed, at navn stemmer overens på kontaktperson, postkasse og hoveddør/dørtelefon. Er det ikke muligt at få fremvist lejligheden, bør du overveje, om der er tale om et reelt lejemål.
10. Sørg for en gyldig lejekontrakt
Få en lejekontrakt med udlejers underskrift og få en fagperson til at kigge kontrakten igennem, før du selv skriver under. Det er vigtigt, at du har set boligen, inden du underskriver lejekontrakten eller overfører penge.
11. Lad dig ikke presse og brug din sunde fornuft
Vær på vagt, hvis udlejer vil have dig til at skrive under på kontrakten med det samme. Hvis udlejer forsøger at presse dig til at tage hurtige beslutninger, kan det være et tegn på, at der er noget galt. Og selvfælgelig – som altid – brug din sunde fornuft.
Du kan læse mere her. Og er du blevet svindlet, så henvend dig til politiet.

Læs også:
Tre piger fortæller om at flytte hjemmefra
