Læs også:

Close
synsprøve synoptik syn

NEWS: Hver tredje danske kvinde går rundt med synsproblemer

Nyheder  | 

Hver tredje danske kvinde går rundt med synsproblemer · 53-årig mand idømt 12 års fængsel for at dræbe samlever · København Zoo åbner for australsk have · Nu har BASALT åbnet tre butikker · Pengehund i stor fangst · Dagens billede: Ny viden omkring smerter

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Hver tredje danske kvinde går rundt med synsproblemer

I anledning af WHO Verdens Synsdag i dag den 13. oktober er det tid til at stille skarpt på kvinders øjne. For hver tredje danske kvinde, der ikke allerede har briller eller kontaktlinser, mistænker, at de går rundt med synsproblemer. Det vurderer de selv i en ny undersøgelse fra Synoptik. Til sammenligning mistænker kun hver femte mand uden briller eller kontaktlinser, at de har behovet.

Men synsproblemerne skal tages alvorligt, fortæller Annette Slyngborg, der er leder for klinisk udvikling hos Synoptik.

– Der er mange sundhedsmæssige konsekvenser forbundet med ikke at bruge briller eller kontaktlinser, selvom man har behov for det. Du kan både opleve øjentræthed, sløret syn og spændingshovedpine. Bogormene derude kan faktisk også opleve, at læsehastigheden bliver lavere, forklarer Annette Slyngborg, leder for klinisk udvikling hos Synoptik.

Derudover kan ubehandlede synsfejl også være skyld i både rynker ved øjnene og i panden, fordi man konstant kniber øjnene sammen, når det kniber med synet, forklarer Annette Slyngborg.

Hovedpine, lavere læsehastighed og en telefon, der skal holdes ud i strakt arm, før billedet står skarpt.
Mange kvinder, der ikke allerede bruger briller eller kontaktlinser, bør smutte en tur til optikeren. Det
mener de i hvert fald selv.

Knap hver anden kvinde døjer med spændingshovedpine … Kvinderne bærer også førertrøjen, når det kommer til en anden ærgerlig statistik, som kan høre sammen med synsproblemer. Knap hver anden kvinde har ifølge Synoptiks undersøgelse oplevet spændingshovedpine inden for de seneste 12 måneder. Det gælder kun hver femte mand.

– Der kan være mange årsager til, at man får spændingshovedpine. Men forsøg har vist, at muskelspændingen stiger hos personer, som har svært ved at fokusere. Derfor kan synsfejl både forårsage spændingshovedpine og nakkesmerter, og løsningen på spændingshovedpine kan altså være briller eller kontaktlinser, forklarer Annette Slyngborg.

Det kommer med alderen … Synoptiks undersøgelse viser også, at det især er aldersgruppen 36-55 år, der mistænker et behov for at hjælpe synet på vej. Hos Annette Slyngborg kommer det ikke som en overraskelse.

–  I menneskets øjne er der en linse, der fungerer ligesom et kamera med autofokus. Den fungerer upåklageligt indtil midten af 30’erne, hvor nogle begynder at mærke, at der er noget galt. Til at starte med er de fleste ikke klar over, at det er øjnene, der driller. Men med alderen får du en bevidsthed om, at bogstaverne bliver uskarpe jo tættere, du er på skærmen, fortsætter hun.

Annette Slyngborg forklarer desuden, at der er en overvægt af kvinder, som i løbet af overgangsalderen oplever tørre og irriterede øjne. De hormonelle forandringer som kroppen gennemgår, kan nemlig påvirke tårevæsken, som beskytter øjnene fra bakterier. Dette kan til dels forklare, hvorfor det især er kvinder, der oplever øjenproblemer.

Tal fra Synoptiks befolkningsundersøgelse:
• 25% af danske kvinder bruger hverken briller eller kontaktlinser
• 8% kvinder uden briller eller kontaktlinser vurderer, at deres syn er dårligt – det gælder 5% af mændene.
• 33% kvinder uden briller eller kontaktlinser mistænker, at de har behov for briller – det gælder 19% af mændene.
• 14% af danske kvinder vurderer, at deres syn er rigtig dårligt, dårligt eller hverken godt eller dårligt, selvom de har kontaktlinser eller briller på.
• 47% af danske kvinder har oplevet spændingshovedpine inden for den seneste måned – det gælder 26% af mændene.

Om befolkningsundersøgelsen:_

Synoptik har gennemført en befolkningsanalyse af danskernes holdninger til deres syn og briller. Analysen
baserer sig på cirka 1.000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Epinions panel i perioden den 8.-
13. april 2022. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld
repræsentativitet på de fire baggrundsvariable er sikret ved efterfølgende vægtning.

synsprøve synoptik syn
Har du fået foretaget en synsprøve for nylig … (Foto: PR)

Læs også: Forskning: Dit kropssyn påvirker din dating

53-årig mand idømt 12 års fængsel for at dræbe samlever

En 53-årig mand er mandag ved Retten i Randers blevet idømt 12 års fængsel for i januar i år at have dræbt en 50-årige kvinde, han boede sammen med.

I retten erkendte den 53-årige mand, at han havde tager kvælertag på hende, stukket hende adskillige gange med kniv og skåret hende i halsen. Det var natten til den 23. januar ved parrets hjem i Ebeltoft, at drabet fandt sted.

Den 53-årige havde en mistanke om, at den 50-årige kvinde havde haft en affære, og ifølge sin egen forklaring hentede han en kniv, som lå klar i soveværelset, da han konfronterede hende.

I soveværelset tog han fat om halsen på hende og forsøgte at kvæle hende og stak hende med kniven. I første omgang lykkedes det hende at flygte ud af huset og over mod naboen, men han fulgte efter og endte med at dræbe hende ved at skære hende i halsen og stikke hende i ryggen. Lidt efter blev han anholdt og sigtet for drabet, og siden har han siddet varetægtsfængslet i sagen.

–  Han havde gemt en kniv i sengen, da han konfronterede sin samlever, hvorefter han forsøgte at dræbe hende med både kvælning og knivstik. Selv da han blev afbrudt, og hun flygtede over mod naboen, fortsatte han ufortrødent sit foretagende, indtil hun var død. Så der var altså ikke tale om en handling i et øjebliks affekt. Det var i hvert fald til dels planlagt og meget målrettet, og jeg finder at straffen er i den lave ende i forhold til sagens meget grove karakter,  udtaler specialanklager Birgitte Ernst, der nu vil nærlæse dommens og overveje, om den skal indstilles til anke.

Den 53-årige erkendte drabet og modtog dommen.

kniv
Mand dræbte sin samlever med kniv … (Foto: Unsplash)

Læs også: Grundlovsforhør i drabssag i Vejle

Nu har BASALT åbnet tre butikker

Ventetiden er forbi, og Danmarks første BASALT-butik har nu slået dørene op på Amager. Det skete i tirsdags. Med et sortiment bestående af de mest basale dagligvarer til en pris, der er langt billigere end discount, er BASALT et konkret våben til kunderne mod inflationen.

Få ugers intensivt arbejde kulminerer tirsdag morgen, når Salling Groups nyeste kæde åbner. BASALT er blevet til virkelighed på rekordtid, og med en effektiv slutspurt står butikken på Amager Landevej i Kastrup og medarbejderne klar til at byde kunderne indenfor.

Amagerkanerne, københavnere og snart mange flere danskere vil opleve, at varerne i vid udstrækning står på paller i butikken og i emballagen direkte på hylderne, hvilket reducerer udgifterne til håndtering. Væk er ligeledes køle- og frostvarer og dermed halvdelen af omkostningerne til energi, som i disse måneder sætter nye rekorder.

BASALT vil være kendetegnet ved et bredt udvalg af de mest basale dagligvarer, der altså hverken kræver køl eller frost. Det vil sige almindelige basisvarer som pasta, havregryn, toiletpapir, bleer, tandpasta, langtidsholdbar mælk, mel og brød samt et basalt udvalg af frugt og grønt. Der er ingen mængderabatter, kun faste lave priser hver dag.

– Det har været nogle intense, men ekstremt spændende uger, hvor vi har arbejdet benhårdt på at skabe et nyt koncept, sammensætte et relevant sortiment og slutteligt gøre butikken klar til åbning. Nu er vi på plads og glæder os til at vise vores nye butik frem for kunderne, siger Per Bank, administrerende direktør i Salling Group, og fortsætter:

– Vi har gjort os umage med at skabe et koncept, der kan hjælpe danskerne med at få hverdagen til at hænge bedre sammen, i en tid hvor privatøkonomien er under pres, og med markedets laveste priser på de mest basale dagligvarer har vi i hvert fald givet vores bud på et konkret våben mod inflationen.

Butikken på Amager Landevej i Kastrup er den første butik af i alt foreløbig 10 butikker, som Salling Group åbner i disse uger. Allerede i går onsdag den 12. oktober åbnede butik nummer to og tre i henholdsvis Viby Jylland og i Prøvestenscentret i Helsingør.

toiletpapir basalt
Nu har BASALT åbnet tre butikker … (Foto: PR)

Læs også: Salling Group åbner ny discountkæde

København Zoo åbner for australsk have

København Zoo åbner snart dørene for ny wombat-sikret australsk have i samarbejde med anlægsgartner OKNygaard. Og det er ikke hver dag, at medarbejderne hos OKNygaard, der er Danmarks førende anlægsgartner, kan arbejde til lyden af løvebrøl og søløver i baggrunden. Det har dog været tilfældet siden juli, hvor et lille hold anlægsgartnere har stået for at anlægge Kronprinsesse Marys Australske Have i København Zoo.

Anlægget, der er muliggjort med donationer fra blandt andet Augustinus Fonden og Knud Højgaards Fond, er en udvidelse af det eksisterende tasmanske område i København Zoo. Med det nye anlæg bliver der mere plads til havens nuværende australske arter som wombatter, men anlægget får også nye beboere i form af bl.a. latterfugle, klippekænguruer, kakaduer og rosella parakitter.

H.K.H. Kronprinsesse Mary tog første spadestik til anlægget den 2. februar 2022 i anledning af hendes 50-års fødselsdag.

For OKNygaard har det været en anderledes opgave at etablere den australske have, fordi projektet etableres med dyrehold som formål og dermed andre udførselstekniske krav end vanligt. Bl.a. lagde anlægsgartnervirksomheden ud med at grave næsten en meter jord af i wombatternes området for at kunne etablere et underjordisk sikkerhedsnet, der skal forhindre dyrene i at grave sig ud af deres del af anlægget. De mange m3 jord blev efterfølgende lagt tilbage i anlægget.

Udover terræn- og højderegulering har OKNygaard stået for at anlægge kabler til strøm samt vandledninger til de pumpesystemer, der skal forsyne havens nye sø og mange vandfald. Der etableres også sprinklersystemer, så de mange planter og græsarealer fremstår grønne og frodige hele året.

Med flere bede, træer og snoede stisystemer vil gæsterne blive ført gennem den store gennemgangsvoliere, hvor de bliver mødt af klipper, vandområder, græsarealer og grønne områder. Planterne, der er udvalgt af København Zoo og landskabsarkitekt Finn Jørsboe, tæller både danske hjemmehørende arter, men også palmer, eukalyptus og bregner, der er kendetegnende for de karakteristiske australske søområder kaldet ’Billabongs’.

Inden anlægsgartnervirksomheden gik i gang med anlægsprojektet, var det store voliere-net og de kraftige bæresøjler allerede etableret. Derfor måtte meget af OKNygaards arbejde foregå med mindre maskiner eller med manuelt arbejde, hvor blandt andet jord blev flyttet med trillebør, fordi der ikke var plads til en gravemaskine. Det har dog ikke taget modet fra Christian Brogaard, der er formand hos OKNygaard i Farum. Tværtimod.

– Når man ikke kan gøre, som man ‘plejer’, sætter det større krav til os som anlægsgartnere. Både bygherre og landskabsarkitekten har heldigvis været meget åbne og givet os god mulighed for at bidrage med vores ekspertise i løbet af processen. Vi har i fællesskab fået etableret et rigtig flot og velfungerende anlæg’, fortæller han.

Fakta:

Projektet på cirka 1.600 m2 er udarbejdet i samarbejde med landskabsarkitekt Finn Jørsboe og København Zoo. Kronprinsesse Marys Australske Have åbner for offentligheden den 26. oktober 2022.

zoo
OKNygaards medarbejdere Christian Brogaard og Jonas Clausen arbejder hårdt for at få de sidste ting i anlægget på plads. Meget af arbejdet har foregået med trillebør, da anlæggets voliere-net og de kraftige bæresøjler ikke tillod brug af store maskiner. (Foto: PR)

Læs også: Oktober måneds kulturguide

Pengehund i stor fangst

Pengehund fandt stort beløb gemt i bil ved grænsen: To mænd sigtet for hvidvask af 700.000 kroner. Toldstyrelsen gjorde en god fangst i forbindelse med en kontrol tæt ved landegrænsen. To mænd er nu sigtet i sagen.

To herboende tyrkiske mænd på 37 og 41 år er blevet sigtet for hvidvask af et stort pengebeløb. De to mænd kom kørende i en personbil på vej ud af landet, da køretøjet blev taget ud til kontrol af Toldstyrelsen på Sønderjyske Motorvej.

Ved kontrollen blev bilen undersøgt med Toldstyrelsens pengehund, der fandt 700.000 kroner gemt i køretøjet. De to mænd blev efterfølgende anholdt af betjente fra Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi, ligesom beløbet blev beslaglagt.

Begge mænd blev løsladt efter endt afhøring, men sigtelsen er opretholdt. Begge sigtede nægter sig skyldige. Kontrollen fandt sted den 27. september.

kør selv-ferie med hunden (Foto: Pixabay)
En dygtig pengehund fandt penge fra formodet hvidvasksag. (Foto: Pixabay)

Læs også: Ung mand tiltalt for over 200 tilfælde af økonomisk kriminalitet

Dagens billede: Ny viden omkring smerter

· Mere fra samme kategori ·