Læs også:

Close

Forskning: Dit kropssyn påvirker dit datingliv

Nyheder  | 

Ny undersøgelse viser, at amerikanske mænd og kvinder forbinder deres vægt og udseende med tilfredsheden over deres liv og romantiske forhold. Også her i Danmark påvirker synet på din egen krop din hverdag og trivsel dybt

Forskere ved Chapman University i USA har undersøgt sammenhængen mellem, hvor tilfreds du er med din egen krop, og hvor tilfreds du er med dit liv overordnet og især med dit kærligheds- og sexliv.

– Vores studie viser, at mænd og kvinders følelser omkring deres vægt og udseende har en enorm betydning for, hvor tilfredse de er med deres liv helt overordnet. Kun 24 procent af mændene og 20 procent af kvinderne var meget eller ekstremt tilfredse med deres vægt. Disse fund stemmer overens med den vægt, der lægges på, at kvinder skal være slanke, og at mænd skal være atletiske og veltrænede, siger David Frederick, Ph.D. og assisterende professor, i en pressemeddelelse.

Kun halvdelen af begge køn er ifølge undersøgelsen nogenlunde tilfredse med deres vægt.

Vægten påvirker dit kærlighedsliv

David Frederick står i spidsen for undersøgelsen, hvor 12.176 amerikanske mænd og kvinder i alderen 18 til 65 år har svaret på spørgeskemaer om personlighed, overbevisninger om romantiske forhold, selvværd, tv-kigning og personlige karakteristika.

Læs også: Kronik: Sådan hænger kropshad og Instagram sammen

Ifølge professoren viser undersøgelsen, at de mennesker, der er utilfredse med deres vægt, rapporterer en væsentlig mindre tilfredshed med deres sexliv og overordnede følelse af selvværd. Undersøgelsen viser også, at menneskers valg af forhold er forbundet med, hvad de føler om deres egne kroppe.

Eksempelvis er mennesker med såkaldte “ængstelige tilknytninger” ofte optaget af deres romantiske forhold og nervøse for, at deres partnere vil forlade dem. Kvinder med ængstelige tilknytninger til deres partnere viser sig også at være mere utilfredse med deres udseende og vægt.

Danske unge er dem, der oftest går på slankekure, selvom de er de slankeste i Europa. (Foto: Polfoto).
Danske unge er dem, der oftest går på slankekure, selv om de er de slankeste i Europa. (Foto: Polfoto).

Danske unge er kede af deres kroppe

Det er ikke kun amerikanerne, der har ondt i udseendet. Også danske undersøgelser viser, at unge herhjemme føler sig begrænsede i deres hverdag på grund af det, de ser i spejlet.

Læs også: Unge kvinder gør oprør på de sociale medier

Tidligere i denne måned viste en undersøgelse fra YouGov, at hver tredje ung mellem 18 og 29 år er så ked af sin krop, at vedkommende ikke kan lide at gå i bad foran andre eller vise sig i badetøj. Hver femte takker nej til strandture på grund af kropskomplekser.

Og det er trist, for ifølge kultursociolog og hospitalsdirektør Rachel Santini er tilfredshed med egen krop afgørende for unges psykiske og fysiske helbred.

– Børn og unge mellem 10 og 30 år af begge køn bliver i dag bombarderet af mennesker og firmaer, der fortæller dem, at deres kroppe er forkerte. Det giver skam, dårligt selvværd og en fremmedgørelse, som igen kan resultere i depression, spisevægring, selvskader, misbrug og selvmord, siger hun til Metroxpress. 

En undersøgelse foretaget af Analyseinstituttet Norstat for pigebladet Vi Unge viste også, at størstedelen af unge piger fra 12 til 16 år er kede af deres udseende. 76 procent af de 1.000 adspurgte piger vil ændre noget ved deres krop, hvis de fik muligheden. 59 procent af pigerne siger også, at utilfredsheden med deres krop begrænser dem i deres hverdag.

Sociale medier spiller en rolle

MY DAILY SPACE har tidligere dækket problemet. I april skrev 29-årige Sofie Bak Thorup en kronik om sit speciale, der handlede om sammenhængen mellem unges kropshad og brugen af det sociale medie Instagram:

– De unge føler simpelthen, at deres kroppe ikke er flotte, muskuløse eller tynde nok, når de kigger på Facebook og Instagram. Og det til trods for, at hele 18 procent af deltagerne i undersøgelsen kan kategoriseres som undervægtige ud fra deres BMI.

Det er ikke et nyt fænomen, at teenagere har det svært med deres kroppe. Puberteten er i sig selv en periode med markante forandringer i både krop og psyke. Det er veldokumenteret, at de kropslige forandringer er særligt svære at tackle for piger, som med pubertetens naturlige vægtøgning og udviklingen af hofter og bryster automatisk skubbes væk fra Vestens præpubertære, kvindelige kropsidealer.

Det nye er, at de urealistiske kropsidealer fremmes på de sociale medier, som teenagere tjekker flere gange i timen. De idealiserede kroppe tilhører professionelle modeller, ligesom de altid har gjort. Men de tilhører også venner og veninder, som forskønner deres billeder på Facebook og Instagram for netop at ligne modeller. Og desværre viser mit studie, at den udseendefokuserede adfærd er forbundet med et potentielt skadeligt forhold til egen krop, skrev Sofie Bak Thorup dengang.

Vil du læse om det spirende oprør mod kropsidealerne på de sociale medier, kan du klikke her, og læse vores artikel med blogger Ditte Vallø, der står bag plussize-bloggen Marilyns Closet.

· Mere fra samme kategori ·